Ditipu Peniaga Online, Pengalaman Refund Duit Customers

Kemas-kemas meja, terjumpa sebuah buku tulis anak. Selak helaian demi helaian, nampak pula senarai nama-nama pelanggan yang pernah aku berurusan sebelum ini. Nama-nama pelanggan yang telah aku kembalikan duit mereka. Tahun ini tahun ketiga. Bila diingatkan kembali memang rasa sedih. Tapi menangis keluar air mata darah pun, engkau tetap kena pulangkan balik duit pelanggan. Alhamdulillah, berkat bantuan dari Mr.Ery dan keluargaku, berjaya aku selesaikan dalam masa beberapa hari sahaja. Aku redha.

Customer is always RIGHT

Inilah ungkapan dan peraturan yang selalu disebut. “Customer is  always right”. Tapi dalam situasi aku, bukan masalah pada customer. Ianya masalah aku dengan peniaga online yang menipu. Tahun 2015, baru masuk kerja selepas cuti bersalin 90 hari. Niat mencari duit extra sebab raya pun dah dekat. Tidak disangka tidak diduga, terduduk aku bila ditipu.

Refund Duit Pelanggan

Refund Duit Pelanggan

Baca: Nama Penipu Online

Refund Duit Pelanggan

Selepas sedar ditipu, sebab barang tidak sampai pada semua pelanggan. Telefon pun tidak berangkat. Aku buat report polis. Aku create satu group refund duit dengan linangan air mata. Dalam ramai-ramai customer ada yang memahami, ada yang cop aku pula yang tipu. Sedih, hanya Allah sahaja yang tahu. Sudahlah, nak kena cari duit untuk refund, dicop pula menipu. Aku tahu, mereka pun takut kalau duit mereka tidak dikembalikan. Aku tidak salahkan mereka pun. Berkat pertolongan keluargaku, setel semua duit pelanggan dalam masa beberapa hari.

Buka Fail Tribunal

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) pun aku dah pergi, masuk mahkamah bagai. Menang kes sebab penipu langsung tak nampak batang hidung. Aku sendiri pun tak tahu apa perkembangannya. Tahun lepas, ada terima panggilan dari TTPM yang mengambil kes ini katanya pegawai sebelum ini telah bertukar. Lepas itu diam sehingga hari ini.

Pernah share dalam group senarai penipu online di facebook. Ramai yang kenal, dan  ramai juga yang kena tipu dengan nama yang sama. Aku pernah mesej dengan salah seorang kenalan penipu ini, katanya dia memang tidak serik-serik. Malah, isteri pun sama kaki penipu. Punyalah aku jejak dia, sehingga aku dapat akaun fb personal dan IC suami isteri. Paling last, aku dengar berita lakinya dah kena tahan lokap sebab pukul isteri. Tak lama pun dalam lokap, dah lepas pun. Group senarai penipu online pun dah tak berapa aktif sekarang. Agaknya, dah ramai orang insaf.

Walaupun dah terkena, setahun selepas itu aku berniaga jubah di bulan puasa dengan menyewa booth. Adik yang jaga. Seronok bila orang datang membeli jubah dan dapat pula hasil yang lebih. Tahun lepas tidak pula berniaga, tahun ini masih dalam perancangan. Mungkin hanya akan tolong adik yang akan buka booth di Terengganu pada bulan puasa nanti.

Jadi, berhati-hatilah kalian untuk berurusniaga dalam talian dengan orang yang tidak dikenali. Sepandai-pandai tupai melompat, satu hari akan jatuh juga.

 

Tagged : / / / /

Bila Bekas Pegawai Atasan Jemput Makan Tengahari Di Dapur Sarawak

Bekas pegawai atasan aku seorang bekas pegawai polis berpangkat Superintendent. Dengar sahaja pegawai polis, maka ramailah yang anggap pegawai polis ini garang orangnya. Yea, memang aku tidak nafikan. Ada yang garang, ada yang bengis, ada yang pemarah tapi tidak semua. Masih ada yang baik antara mereka.

Selama 14 tahun aku bekerja di bawah pegawai-pegawai polis yang silih betukar ganti dari pangkat ACP hingga DSP, Alhamdulillah tak pernah lagi kena marah-marah, tengking-tengking dengan mereka tanpa sebab walaupun ada beberapa pegawai ini garang ya amat. Ramai antara mereka semua telah pencen dengan gelaran Dato’. Sehingga hari ini masih terima mesej tazkirah dari salah seorang bekas pegawai aku gelaran Dato’ setiap kali hari jumaat.

Makan Tengahari Dapur Sarawak

Panggilan kepada bekas pegawai atasan aku ‘Tuan Tan’, walaupun berlainan agama, berlainan bangsa, beza pangkat pun jauh. langsung tidak sombong. Kerana Tuan Tan aku dapat APC kali kedua, kerana Tuan Tan juga aku dapat makan durian sampai kenyang. Dan setiap kali menjelang hari raya aidilfitri, merasailah anak-anak dengan duit raya dari Tuan Tan.

Bersama Tuan Tan dan YBhg Dato

Satu hari, Tuan Tan call jemput makan tengahari di Dapur Sarawak bersama bekas Ketua Pengarah. Mula itu, seganlah juga nak pergi.. tapi dah dijemput tak elok pula menolak. Aku punya bekas Ketua Pengarah pun sangat baik. Ramai di sini merinduinya selepas pencen pada tahun lepas.

Makanan Sarawak

Dah datang Dapur Sarawak, mestilah menunya dari Sarawak. Bising Tuan Tan bila nak order makanan nasi yang mana bukan pure Sarawak punya..hahaha..yealah..yelah…order menu sarawak jer.

Aku dan kawan  makan Mee Kolok. Sedap. Tuan Tan makan Laksa Sarawak. Aku pun pernah makan Mee Kolok Sarawak sebab area Sungai Besi pun ada, tapi bukan cawangannya.

Licin aku makan, macam tidak cukup..segan nak tambah walaupun Tuan Tan tanya nak makan apa lagi…hahaha..lain kali  pergi makan lagilah..Terima kasih pada Tuan Tan dan YBhg Dato’ Ketua Pengarah. Borak-borak dah seperti kawan biasa walaupun tidak lupa dengan gelaran yang dipanggil. Yang penting ada sifat hormat pada mereka yang telah berpencen.

 

 

Tagged : /

Senarai Harga Buku Teks Sekolah Kebangsaan Tahun Satu Hingga Tahun Enam

Pejam celik pejam celik, dah hampir hujung tahun. Anak-anak pun dah habis peperiksaan akhir tahun. Tengah tunggu result keluar di saps. Semak tadi, belum lagi keluar. Tak sabar nak tengok keseluruhan markah anak. Ada juga yang dah tahu result beberapa kertas yang anak bawa balik.

Harga buku teks sekolah kebangsaan

Minggu ini, anak-anak kena pulangkan balik buku-buku teks yang dipinjamkan. Yang mana hilang kena berganti, yang mana rosak pun kena berganti. Pihak sekolah berikan senarai semak harga buku teks dari tahun satu hingga tahun enam. Ibu bapa bolehlah semak harga buku teks sekolah jika perlu ganti. MamaEma tak pasti pula harga buku ini sama atau tak dengan sekolah-sekolah yang lain.

MamaEma pernah beli buku Teks Bahasa Malaysia tahun 5 awal tahun ini. Entah mana hilangnya, sampai sudah tak jumpa-jumpa. MamaEma beli di Pustaka Seri Maju, Bandar Permaisuri. Boleh dikatakan harga buku teks di sana murah. Beberapa hari lepas, ada terima satu mesej bertanyakan tempat untuk mencari buku teks murah. MamaEma syorkan di Pustaka Seri Maju memandangkan dia kena beli semua subjek kerana anak yang bersekolah itu adalah anak angkat yang belum terima permastautin. Kesiankan, dengan keadaan ekonomi sekarang, kena beli buku teks pula. Korang yang baca entri ini, kalau ada yang nak jual buku teks terpakai..maklumkan pada MamaEma. Beliau mencari buku teks untuk tahun 6.

 

Tagged : / / /

Check Tekanan “Stress” Dengan Sekeping Kad

Assalamualaikum. Hari ini hari Isnin. Betul tak kalau hari Isnin, mood tak berapa bagus? Itu ke yang dipanggil monday blues. Mood tak bagus boleh menyebabkan tekanan ‘stress’ juga kan. Stress sebab bangun awal pagi, hari Isnin paling teruk traffic, perlu pergi kerja, anak-anak pula perlu ke sekolah.

Tekanan di Tempat Kerja

Belum sampai pejabat dah stress apatah lagi bila dah sampai ke pejabat. Ada stress dengan kerja sendiri, ada stress dengan bos, ada stress dengan persekitaran, ada stress dengan kawan-kawan. Banyak penyebabnya. Dah dapat gaji pun ada stress juga, yealah fikirkan ke mana hala tuju duit gaji yang masuk tu.. aliran macam air.

Dua hari Kursus Psikologi anjuran tempat kerja MamaEma. Tekanan stress tak ada sangat pun dengan kerja MamaEma. Maybe orang lain lagi teruk tekanannya..MamaEma join untuk cukupkan kursus 7 hari setahun 🙂 walaupun dah cecah 21 hari dah bilangan harinya..eh, terlebih pula tahun ini..

Dalam kursus ini banyak menjawab soal selidik tentang komunikasi dan diri. Melalui soalan dan jawapan yang dipilih, maka tahulah kita ni dalam kategori yang mana. Macam caragaya komunikasi ni ada tiga kategori iaitu Noble, Socratic dan Reflective. Nak terang pun dah tak ingat… ambil port sendiri punya jer…hehehehe.

Kad Semakan Tekanan Stress

Menariknya, masa kursus ni penceramah ada tunjukkan satu kad semakan tekanan ‘stress’. Letak ibu jari dalam beberapa saat, lepaskan dan terus boleh tahu result dengan kod warna yang keluar pada petak tempat ibu jari. Ramai yang ambil peluang test tahap tekanan stress. Ada dapat result sangat tertekan, ada yang tertekan dan ada yang normal. MamaEma, normal. Orang sebelah MamaEma ‘tertekan’.. ermm, memang dia tengah stress…hehehe.

Seronok pula ada kad semakan macam ni.. memang perlu ada seorang satu. Nak check tekanan pada anak-anak pun boleh. Anak-anak pun ada tekanan juga tau. Contoh, bila kita marah anak, check jari anak dengan kad ni…kita akan tahu anak akan berada dalam situasi mana..kalau tanda merah atau hitam tu…berhati-hatilah.. takut anak memendam rasa jea..MamaEma pun risau juga..

Bola petak hijau tu dipanggil Stress Ball. Ia boleh membantu untuk menurunkan tahap tekanan.. kalau berada dalam keadaan marah.. picit bola beberapa saat..lepas..ulang dua tiga kali…InshaALLAH boleh kawal marah kita tu..

Seorang satu dah ada stress ball.. Yang mana stress..kepal itu bola..bukan baling itu bola. Kad semakan tak dapat, tapi boleh dicari di web lazada.. Kata penceramah ada dijual.. MamaEma pun teringin nak beli..

 

 

Tagged : / / / / /

Teka Buah Apakah Ini?

Buah apa ni? Korang tahu tak ini buah apa.. Kalau di kampung, buah ini boleh dijadikan sumber pendapatan. Inilah buah asam gelugur atau asam keping..Biasa tengok asam keping yang dah siap proseskan.. Kalau mak mertua tak bagitahu ini buah asam keping, sampai sekarang tak kenal…hahahaha…bertuah punya menantu..

Proses Membuat Asam Gelugur atau Asam Keping

  1. Pilih buah asam gelugur yang besar dan matang.
  2. Basuh buah asam gelugur hingga bersih. Toskan.
  3. Setelah kering, hiris buah asam gelugur nipis-nipis untuk cepat kering semasa berjemur.
  4. Jemur di bawah cahaya matahari.
  5. Kering, simpan di dalam botol.
Asam keping yang dah dikeringkan
Percaya tak bahawa asam keping ini adalah antara bahan perasa masakkan paling lama memberikan rasa masam kepada masakan dan boleh disimpan lama. Kebiasaannya apakah masakan yang selalu dimasukkan asam keping?

 

Khasiat Asam Gelugur atau Asam Keping

Benda yang masam ini sebenar mempunyai banyak khasiat. Antaranya:

  1. Menurunkan tekanan darah tinggi.
  2. Mengubati penyakit kencing manis.
  3. Mengatasi berat badan yang berlebihan.
  4. Mencegah penyakit jantung.
  5. Sebagai ubat cacing.
  6. Mengurangi kolesterol jahat.
  7. Kulit awet muda.
  8. Anti Penuaan
  9. Menghaluskan kulit
  10. Melancarkan pencernaan.

 

Tagged : / / / / /

Ekzema Pada Bayi Kesian Tengok Keadaan Bayi 6 Bulan Ini

Kesian baby ni, baru usia 6 bulan. Sedih MamaEma tengok bayi 6 bulan ni alami masalah kulit. Mungkin disebabkan ekzema dan psoriasis. MamaEma terpanggil untuk bantu bersama. Memetik dari status mak saudara bayi kecil ini.

 

 

Assalamualaikum ada sape2 tau nak rawat anak saudara saya adik Muhammad Amar Danish. Dah macam cara dah wt tapi tak de hasil. Makin tambah teruk lagi dah 6 bulan lebih…siang malam nangis gatal seluruh badan.. Garu sana sini tak tahan tanggung sakit…Tolong pakat share ramai2 yea..Harap dapat membantu.. 0125647985 (ain) dan 017-5151082 (farah)

 

Apa itu ekzema?

Ekzema ialah kondisi kulit yang kering dan gatal yang di sesuatu masa mengakibatkan lebih kurang 15 dan 20 peratus kanak-kanak. Ekzema selalu ternampak buat pertama kali sebelum anak berusia dua tahun. Berita baik ialah kebanyakan kanak-kanak yang menghidap ekzema akan beransur pulih menjelang umur belasan tahun. Ekzema tidak dapat dipulihkan, tetapi boleh dikawal dengan rawatan yang sesuai.

Ekzema juga dikenali sebagai ekzema atopik atau dermatitis. Atopi bermakna kecenderungan mendapat penyakit seperti ekzema, asma dan demam alergi. Kesannya sama: kulit kering, gatal, merah dan rekah, yang kadangkala meleleh cecair dan berdarah. Ruang yang lazimnya terkena ialah tangan, muka, leher, siku dan belakang lutut.

Ekzema bermakna penghalang kulit tidak berfungsi sebaik yang patut. Ini boleh membuatkan kulit bayi anda lebih senang diserang infeksi dan alergi yang boleh membuat keadaan lebih teruk.

 

Apa yang menyebabkan ekzema?

Kita tak tahu apa yang menyebabkan ekzema tetapi ianya lazim berlaku dalam keluarga-keluarga tertentu. Kondisi alergi termasuk ekzema, asma dan demam alergi semakin meningkat tetapi tiada yang mengetahui apa sebabnya.

Ekzema menjejaskan kulit semasa ianya “meradang” atau “bersemarak”. Kulit bayi anda mungkin bertompok-tompok merah dan gatal selalu, tetapi masa dia meradang tempat-tempat ini menjadi lebih teruk dan mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif. Radang ekzema boleh berlaku jika ada iritasi kulit yang disebabkan oleh kimia, seperti bahan pencuci dalam mandian buih, syampu, serbuk cuci dan pelembut fabrik. Ini diberi nama ekzema sentuhan.

Kanak-kanak menghidapi ekzema atopik boleh mendapat ekzema sentuhan juga, jadi kedua-duanya boleh menyerang sama-sama. Gunakan emolien bukan sabun dan bahan pencuci dalam mandian dan anda boleh juga menukar serbuk cuci anda dan melihat jika ini meredakan ekzema bayi anda.

Ekzema alergi sentuhan boleh juga diperolehi. Ini selalunya adalah reaksi kepada bahan spesifik seperti nikel dalam barang kemas. Adalah didapati, reaksi alergi itu boleh merebak dan menjangkiti lain-lain tempat juga. Ekzema amat menjengkelkan bayi sebab mereka tak mengelak daripada menggaru, dan ini boleh mencetuskan infeksi. Dalam beberapa kes, ekzema boleh mengganggu tidur anak anda dan menjejaskan keyakinannya, yang boleh mendatangkan kesan ke atas kualiti hidupnya.

 

Apakah rawatan lain yang ada?

Pil antihistamin kadangkala dipreskripsikan jika ekzema anak anda itu tersangat gatal dan jika ianya mengganggu tidurnya, tetapi ini tidak digunakan secara rutin dalam rawatan ekzema. Yang digunakan bagi anak kecil selalunya membuat dia mengantuk, oleh itu selalunya diberi di sebelah malam. Anda perlu mendapatkan nasihat doktor anda sebelum memberi anak kecil antihistamin.

Jika bayi anda menghidapi ekzema yang lebih teruk dia akan memerlukan krim steroid yang lebih kuat dari semasa ke semasa. Jika ekzemanya tidak reda setelah dirawat, dia mungkin perlu dirujukkan kepada ahli dermatologi untuk mendapatkan rawatan lain.

Lain-lain rawatan yang boleh meredakan kes-kes ekzema teruk termasuk pembalut kering dan satu teknik yang dikenali sebagai balutan basah – di mana pembalut direndam dalam emoilien atau krim steroid dan dibalut selapis lagi dengan pembalut kering. Ini membantu ubat rawatan itu meresap ke dalam kulit.

 

SOURCE: BABYCENTER

 

Rawatan alternatif yang lain.

Menggunakan Bedak Asmak. Bedak Asmak diperbuat dari bahan semulajadi 100% iaitu bedak tanah liat putih berkualiti tinggi. Satu-satunya produk merawat ekzema yang pertama berasaskan bedak. Selamat digunakan untuk semua peringkat umur. Diperbuat dari tanah liat putih kaolin yang berkualiti tinggi dan terbaik di dunia. Diproses dan dimurnikan sehingga ianya selamat dimakan. Tiada campuran bahan kimia – 100% semulajadi.

 

 

Kelebihan Bedak Asmak

  1. Diperbuat dari bahan semulajadi 100% dan bebas bahan kimia berbahaya. Produk ini dihasilkan dari tanah liat putih berkualiti tinggi.
  2. Selamat digunakan untuk semua peringkat umur.
  3. Bedak dari tanah liat telah digunakan sejak zaman -berzaman lagi.
  4. Merawat ruam pada bayi, ekzema, psoriasis, kudis buta, kurap, panau, kayap, gatal, cacar air, luka dan lain-lain.
  5. Juga mampu mengecutkan jerawat, mencantikkan dan mencerahkan kulit jika diguna selalu. Boleh dijadikan bedak sejuk dan dipakai setiap malam sebelum tidur.
  6. Mempunyai kadar UVA yang tertinggi iaitu 0.88 di dalam Boot Star Rating untuk perlindungan UVA, jadi ia mempunyai kadar perlindungan MAKSIMUM terhadap UVA yang mengelakkan kedutan.
  7. Penggunaan berterusan mampu merawat masalah kulit, mengelakkan kedutan, menghilangkan jerawat, melicinkan dan menjadikan kulit wajah lebih halus.
  8. Boleh dimakan untuk masalah cirit-birit dan gout. Ianya selamat dan suci.
  9. Teksturnya lebih halus, mudah serap dan sejuk bila dipakai

 

Sama-samalah kita doakan adik Muhammad Amar Danish cepat-cepat sembuh dari masalah penyakit kulit ekzema ini.

 

Tagged : / / / / /