Dilema Orang Berkaca Mata Situasi Yang Perlu Dihadapi

Dilema orang berkaca mata.. situasi yang perlu dihadapi bagi orang yang terpaksa pakai cermin mata. Walaupun sekarang dah ada contact lens siap ada power, tapi cermin mata juga yang jadi pilihan. Seriau nak pakai contact lens..fikir macam-macam. Itu sebab sampai sekarang tak pernah try pakai contact lens. Jeles juga dengan orang yang bergaya pakai contact lens..cantik matanya..tukar-tukar warna.

Mata mula rabun selepas SPM..Itupun sekejap pakai..sekejap tak..sebab apa? sebab nak jaga keterampilan gitu..ecewah. gara-gara mata rabun inilah, tak dapat kerja polis walaupun dah cop 10 jari tanda dah lepas. Tapi apakan daya tak lulus semasa medical check-up. Erm, tak ada rezeki.

Nasib orang bertudung yang perlu berkaca mata. Stress woo, time sarung tudung macam dah cantik ayu terletak tudungnya. Tapi bila selit cermin mata, mulalah kembang tudung. Susah benar nak cari bingkai yang memang khas untuk orang bertudung ni. Tak ada orang jual ke? Boleh mendatangkan stress gara-gara kembangnya tudung..hahahaha.

Itu pasal korang jangan pelik bila tengok orang bertudung ni pakai cermin mata letaknya di luar tudung. Cara ini, untuk bagi tudung terletak elok, tak adalah kembang dan kemik. gituu.dan rambut tepi-tepi pun tak keluar. dan bingkai cermin tu, hanya bergantung pada hidung, bukan telinga.

Berkaca mata, situasi yang biasa dihadapi

Selain masalah untuk orang bertudung, situasi yang biasa perlu dihadapi bagi orang bercermin mata bila:

  1. Tak ingat letak mana cermin mata, masa nak guna baru menggagau cari lebih-lebih lagi time nak tengok siaran tv best.
  2. Power bertambah sejak mengadap komputer hari-hari
  3. Bingkai cermin patah tak boleh sambung.
  4. Baring dah tersenget cermin mata.
  5. Keluar bilik yang beraircond, cermin berwap..mulalah tak nampak.
  6. Kena hujan, cermin yang tak ada wiper..korang rasa?
  7. Naik motor awal pagi, sedar-sedar terlekat binatang halus di cermin.
  8. Kesan jari pada cermin.
  9. Lama-lama pakai, mata sepet bila buka cermin mata.
  10. Orang tak kenal..atau tak kenal orang.

Dah uzur pun cermin mata sendiri ni. Usia dah dua tahun lebih. Beli online RM100 termasuk power nya sekali. dah kena tambah power cermin mata ni.. dah kabur tak cukup power. Okey, itu saja nak cerita..jadilah juga satu story kan…terima kasih sudi baca

Tagged : / /

Kau Balik Kampung Bukan Cuti Semata

Isnin dah hari ini. Sepatutnya hari ini baru mula kerja. Dah apply ambil cuti direct seminggu. Tapi apakan daya, dua hari selepas cuti deepavali disuruhnya masuk kerja. 13 tahun bekerja, ini kali pertama  cuti tak diluluskan. Apa nak buat Saya Yang Menurut Perintah ada di bawah senarai tugas. Maka, kena akur.

Balik Kampung Bukan Cuti Semata

Yea, balik kampung bukan cuti semata, balik kampung ada kerja perlu setel.”Ambo, kelik buke duk sajo, ambo kelik wat kijo deh sebab tu ambo nok cuti lamo” . Awal pagi terus ke Casa Emarieys. Nak tengok keadaan rumah yang dah disewakan pada student ni. Kebetulan student pun cuti seminggu.. sampai sana, disambut tetamu baru. Alahai, kesian tengok kucing dan anak-anaknya ditinggalkan di luar rumah. Dah tahu, salah seorang penyewa bela kucing, tapi tak sangka pula kucing ni beranak…ada 4 ekor anak kucingnya. Ada ditinggalkan makanan kucing..tengok macam lapar..terus bagi makanan yang ditinggalkan..berebut anak-beranak makan.

Biniku Buruh Binaan

Ini Mr. Ery yang bagi tajuk filem Biniku Buruh Binaan. Yealah, mana nak cari bini yang boleh buat kerja lelaki kan.. Bab mengecat, mencangkul sikit punya mudahlah..lainlah bab elektrikal dan elektronik… walaupun study dulu di bidang elektronik. hahaha. semua itu dah tak ingat. Kerja pertama yang berjaya dilaksanakan, mengecat tiang garaj. Hah, semua tiang dapat disiapkan dalam separuh hari tu.. ada 6 batang tiang. Dua kali mengecat setiap tiang tau.

Korang jangan tanya, laki ko tak buat ke, yang ko kena mengecat ni.. Eh, Mr Ery punya kerja lagi susah. Kena memanjat. Korang nampak atas kepala di tepi tiang tu tak? Itu lampu solar. Pasang untuk garaj ni. Tapi bila pasang lampu itu kat sini, ia tak menjadi..padahal dah test dulu. Dua tiga kali juga lah test and error.

Anak-anak pun tak dimanja sangatlah.. Main batu, main tanah, main air ada orang kisah? Tak ada yang kisah  pun..main lah anak-anak.. di KL tak boleh bermain macam ni.. Comot sakan ni sebab baru lepas makan aiskrim.

Hari pertama mengecat, hari kedua terus jadi buruh binaan. Hah, ambik ko, nak kena rata pasir dan batu tu..tambung di tempat takungan air dan garaj kereta. Fuh, memang mandi peluh. Dahlah panas terik, padahal masih awal pagi.. Abang Aqeel pun bekerja kuat tolong angkut pasir. Yang ni tak laratlah nak buat sorang-sorang.. Mr. Ery sebelah, MamaEma sebelah. Baru adil.

Setel juga kerja separuh hari.. nak kejar masa punya hal sebab cuti dah dipendekkan. Memang lega bila kerja selesai..hati pun rasa senang. sebelum balik KL sempat juga pergi berurut badan.. tak ada lah sakit-sakit urat buat kerja berat.. gituuu.

 

Save

Tagged : / /

Rumah Baru Untuk Sewa Depan UiTM Machang

Assalamualaikum

Sayang sungguh nak bagi sewa rumah baru ni. Tapi dari kosong, lebih baik bagi sewa pada student UiTM, Machang. Memang dekat sangat dengan UiTM, jalan kaki pun tak sempat nak keluar peluh. Rumah ini akan siap sepenuhnya dalam bulan April. Sekarang dah 90% siap pembinaan. Tunggu masa sesuai nak balik Kelantan, tengok rumah dan sedia kelengkapan perabot di dalam rumah.

Gambar bawah ini masa balik awal tahun hari tu. Hujan lebat awal tahun, ada sesetengah tempat memang banjir. Alhamdulillah, kawasan rumah tidak ditenggelami air. Jangan risau, walaupun dibina di kawasan sawah padi.

 

 

 

Keistimewaan rumah baru

Rumah baru ini ada 4 bilik tidur, 3 bilik air, ruang dapur (Table-Top), ruang tamu yang luas, kawasan sekeliling sangatlah cantik. pemandangan sawah padi. Pandangan di dalam rumah yang masih dalam pembinaan. Keseluruhan di dalam rumah dipasang tile.

 

 

 

Sinki kat rumah sendiri pun kalah dengan sinki kat rumah baru ni…jeles MamaEma tau. Boleh nampak tak pemandangan hijau dari dapur ni…segar mata pandang sekeliling.

 

 

Pandangan dari bahagian belakang (dapur). Belum siap cat sepenuhnya. Bahagian belakang rumah, kalau rajin bolehlah bercucuk tanam sayur kan.

 

 

Yang ini bahagian depan sebenarnya. Tapi pandangan dari jalan besar, menjadikan ia di sisi.

 

 

Dari jalan besar, akan nampak pandangan rumah yang ini.

 

 

Depan yang tinggi tu jalan besar laluan ke Bandar Machang-UiTM. Jalan ke rumah baru ini akan di tar untuk keselesaan penyewa nanti.  Pagar turut akan di pasang yer.

 

 

Kelengkapan yang bakal disediakan.

Kelengkapan yang akan disediakan untuk keselesaan penyewa nanti seperti:

  1. Katil
  2. Almari
  3. Meja study
  4. Kipas di setiap bilik dan ruang tamu
  5. Peti Ais
  6. Mesin basuh
  7. Dapur masak
  8. Sofa
  9. Penyidai pakaian
  10. Dan lain-lain yang akan ditambah jika diperlukan

 

Dalam rumah ini, MamaEma cuma akan limitkan kepada 8-9 orang penyewa sahaja. Lebih mudah nak menyewa satu rumah terus cari kawan-kawan satu batch ke..satu kepala ke. Paling utama, rumah ini hanya akan disewakan kepada PEREMPUAN atau SISWI sahaja. Berminat kenalah cepat-cepat booked.

 

Whatsapp : “RB” ke 019-2496678

 

Dari semasa ke semasa MamaEma akan kongsikan perkembangan rumah baru ini. Bagi yang nak menyewa bilik sahaja boleh klik kat SINI.

 

Tagged : / / /

Dapatkan Name Cards Percuma Dari Pixajoy Jangan Lepaskan Peluang Ini

Penting adanya name cards bagi seseorang individu walaupun sekarang semua di hujung jari saja. MamaEma pernah beberapa kali tempah name cards. Tahun akhir buat name cards tahun 2014 dan sehingga sekarang masih berbaki satu bekas. Yealah, MamaEma bukanlah selalu join mana-mana event sebelum ini. Sejak join team Kelab Blogger Ben Ashaari, barulah mula aktif. Terima kasih KBBA9 yang banyak bagi peluang.

 

Tempah Name Cards

Name cards yang masih berbaki dah segan nak diberikan pada orang lain. sebabnya, ada kalendar tahun 2014 di belakang name cards. tahun dah lama lepas. lagipun details pun ada tukar. Pernah pergi event, ada yang minta name cards, sayangnya masa tu MamaEma tak ada name cards nak kasi. Terasalah kesal kat situ. Betapa pentingnya ada name cards walaupun sekadar part time blogger.

 

Name Cards Percuma dari Pixajoy

Terus terang tak pernah dengar Pixajoy, ketinggalan keretapi ke ni? Pixajoy menawarkan tempahan name cards secara percuma. Mula tu, tak percaya. Betul ke percuma ni? Selepas baca entri Cikgu Ita, terus nak juga ada name cards yang baru. Nak juga name cards percuma, MamaEma terus ke lama web pixajoy.

Cara Tempahan Name Cards Dengan Pixajoy

Sangat mudah cara tempahan dengan Pixajoy. Okey, MamaEma terangkan step by step.

1st Step – Buka laman web pixajoy. Klik bahagian product. Klik Name Card

Step 2 – Register melalui emel, google atau facebook. Nombor TAC akan dihantar melalui nombor handphone yang didaftarkan. Limit hanya sekali sahaja tau.

Step 3 – Pilih untuk bentuk landscape atau potrait. Ikut citarasa sendiri. Ada 3 jenis kertas yang boleh dipilih sama ada Gloss Lamination, Matte Lamination atau Free Card Super White. Perbezaan kualiti kertas ketiga-tiga jenis ni.

Gloss Lamination – Permukaan berkilat dan jelas. Perlindungan daripada air dan warna tidak pudar.

Matte Lamination – Rata dan anti cap-jari.

Free Card Super White – Kad yang dapat ditulis dengan mana-mana pen tandatangan.

 

Design Sedia Ada

Untuk paling mudah, pilih sahaja design yang disediakan. Banyak pilihan dan semuanya cantik-cantik. Antaranya:

  1. Personal Social Cards
  2. Art & Design
  3. Beauty & Spa
  4. Education & Kids
  5. Fashion
  6. Food & Beverage
  7. Service Maintenance
  8. Appreciation
  9. Event & Party
  10. Wedding
  11. Parents Cards

 

Kenapa MamaEma syorkan pilih design yang sedia ada? Sebab tak perlu fikir lama nak buat design sendiri, lainlah kalau diri sendiri memang mahirkan. Jika pilih design yang sedia ada, kita cuma tukar gambar dan edit details sahaja. Selepas pilih design, akan keluar paparan editor untuk edit.

 

Suka letak gambar sendiri di name cards, uploadlah gambar dulu. Pilihlah gambar yang terang. Jangan risau bila kita upload gambar, tetiba tak nampak muka yang comel tu. Klik dekat gambar tu, gerakkanlah kotak yang bergaris-garis dan letak tempat gambar yang nak.

 

Lepas tu, boleh edit bahagian details untuk dimasukkan ke dalam name cards. Jika ada yang korang tak nak, boleh delete. Font dan size font pun boleh tukar.

 

Dah puas hati dengan design name cards. klik bahagian my cart. Jangan terkejut bila tadi kata percuma, dalam my cart diperlukan bayaran lebih kurang dalam RM8. Bayaran itu untuk khidmat pos. Hello, tak akan postage pun nak percuma kan… Selepas pembayaran dibuat, masukkan details alamat untuk diposkan. Dan tunggu name cards sampai kat tangan.

 

Tak sampai seminggu  name cards yang ditempah sampai. Memang puas hati sangat dengan khidmat pixajoy ini. Dahlah name cards percuma, kualiti pun sangat bagus. servis pula sangat tip top. Yeah, MamaEma dah ada name cards baru.. korang bila lagi. cepatlah grab. Sehari limits untuk 50 person sahaja.

 

 

Tagged : / / /

Produk Kecantikan MEWANGI Bau Sangat Wangi Sehebat Jenama

Majlis Perkenalkan Produk Mewangi.

Pertama kali dengar MEWANGI mamaema bayangkan tajuk lagu Akim AF. Walhal, MEWANGI yang ini adalah jenama produk kecantikan pada masa kini. Produk MEWANGI adalah produk kecantikan keluaran seorang usahawan wanita yang cantik dan jelita iaitu Puan Ayu Azmera Abd Moin.

Produk MEWANGI telah diedarkan kepada 300 wakil-wakil jualan dan pengedar dengan lebih 1.5 juta unit telah berjaya dijual sejak diperkenalkan pada bulan Februari 2016. Dalam tempoh 5 bulan MEWANGI telah berjaya mendapat 5 ribu testimoni positif dari pengguna. Hebat kan.

 

Pelancaran Produk MEWANGI dan Perkenalkan Duta Produk
Pelancaran Produk MEWANGI dan Perkenalkan Duta Produk

 

Produk Kecantikan MEWANGI.

Dengan tagline “Putih, Anjal, Gebu dan Cantik Menawan” tak berkelip mata mamaema tengok pengasas produk MEWANGI ni. Lawanya dia. Cantiknya dia. Lembutnya dia. Manisnya dia. Dalam ucapan beliau semasa majlis perasmian baru-baru ini, kata-kata semangat yang dilontarkan serta doa yang diselitkan sebagai inspirasi mamaema untuk berjaya seperti dia. InshaALLAH. Kepercayaan orang ramai terhadap produk, produk MEWANGI telah menembusi pasaran sehingga ke Singapura dalam masa singkat sahaja.

 

mewangi
Puan Ayu Azmera Pengasas Produk MEWANGI

 

mewangi-07

 

mewangi
Perasmian oleh YM Tengku Dato’ Hishammudin Zaizi

 

DUTA PRODUK MEWANGI IKON IRAMA MALAYSIA NORANIZA IDRIS.

Tahniah untuk Kak Noraniza Idris, Ikon  Irama Malaysia kerana telah dilantik menjadi duta produk MEWANGI. Mengapa Kak Noraniza Idris dipilih? Pemilihan kak Noraniza Idris sebagai duta produk adalah satu pilihan yang tepat kerana sebagai seorang selebriti dan peneraju kepada syarikat penerbitannya sendiri, kak Noraniza Idris semestinya mempunyai jadual yang padat dan sentiasa sibuk dengan pelbagai acara.

Beliau bijak memilih produk penjagaan kulit dan wajah yang terbaik bagi mengekalkan kesegaran, keanjalan dan kegebuan kulit supaya sentiasa kelihatan cantik dan menawan. Yea, kak Noraniza Idris sendiri adalah pengguna setia produk MEWANGI sejak mula berada di pasaran. Memang tak dinafikan, mamaema jumpa depan-depan dengan kak Noraniza Idris tak padan dengan usianya. Nampak lebih muda dari mamaema. Jeles sangat.

mewangi
Tahniah Kak Noraniza Idris Duta MEWANGI

 

PERSEMBAHAN DARI PESERTA 3 JUARA KATEGORI IRAMA MALAYSIA.

Mamaema bertuah dapat tengok persembahan dari peserta-peserta 3 juara kategori Irama Malaysia secara live. Kak Noraniza bawa mereka untuk menyanyikan lagu irama Malaysia. Kak Noraniza Idris merupakan juri tetap dalam program 3 juara ni. Dalam majlis ini Pak Ngah pun ada sekali.

 

mewangi-21

 

mewangi-19

 

mewangi-18

 

MEWANGI tampil dengan 4 produk yang dirumus secara khusus  sesuai dengan kulit wajah Asia. Mengapa MEWANGI sehebat jenamanya? Bau MEWANGI ni sangat wangi. Bau manis-manis macam gula-gula getah. Rasa macam nak masuk dalam mulut MEWANGI ni.

 

mewangi2
1,2 dan 3

 

4 Jenis Produk Mewangi

  1. CHEWING GUM SOAP – Pencuci muka yang dihasilkan daripada madu dan kulit kayu manis untuk merawat jeragat, jerawat, melindungi kulit, mencerah, menghilangkan kegatalan muka akibat resdung dan menyejukkan radang kulit.
  2. PEELING SCRUB – Skrub garam bukit untuk muka dan badan. Buang kulit mati, daki, memudarkan parut, hilanbgkan hitam di velah-celah badan, ketiak dan kelengkang.
  3. CREAM – Krim muka dan badan menggabungkan 7 pati bunga dan serbuk mutiara, mempunya SPF60 untuk sekatakan tona kulit, menggebu, mencerah, melembut, menaikkan aura dan seri wajah.
  4. PENAIK SERI 7 BUNGA – Krim muka diekstrak dan diformulasikan daripada lilin lebah dengan 7 pati bunga untuk masalah jerawat dan jeragat yang degil.

 

mewangi-25
Mengancam warna botol MEWANGI ni.

 

MAKLUMAT LANJUT MEWANGI

 

Puan Ayu Azmera memberi peluang kepada mereka yang berminat untuk menjadi ejen drop ship. Puan Ayu Azmera juga akan memberi latihan dan teknik pemasaran secara percuma. Bagi yang ingin mencuba produk MEWANGI boleh dihubungi melalui talian di bawah.

 

Hotline : +6016-444 7131 / +603-7813 7707

Facebook : MEWANGI SATU DUNIA

Instagram : MEWANGI SATU DUNIA

Youtube : TV MEWANGI

Website : wwww.mewangiofficial.com

Alamat Pejabat : No 23-G, Blj 2 Jalan Elektron Nu16/N, Seksyen U16, Denai Alam, 40160 Shah Alam, Selangor

 

Jangan tunggu lama-lama, mamaema pun dah tak sabar nak cantik dan gebu macam pengasas dan duta produk MEWANGI ni. Kita sama-sama cantik, sama-sama gebu yea.

 

mewangi
Terima Kasih KBBA9 dan En Arol

 

Satu soalan mamaema nak tanya, bila kali terakhir anda puji diri anda sendiri?

 

Tagged : / / / / /

Berdiri Sejam Lebih Layan Rock Bro Di Mines

Penangan wayang Rock Bro di Mines.

28 Okt 2016, Mr.Ery ajak tengok wayang Rock Bro dengan geng Urban Crewz. Pucut dicita ulam mendatang. Orang nak belanja, kita pun setujulah. Lagipun tarikh itu, hari lahir mamaema. Kiranya hadiah hari lahirlah kan. dah dapat present dari Mr.Ery tepat jam 12.00 t/mlm sebelumnya. Surprise kan isteri nyaris nak luruh jantung. yang pergi kejut macam ada kes kecemasan. Mamaema dah lena sangat malam tu, baru balik dari outstation.

 

rock-bro

 

Entah bila minat filem rock-rock bagai ni. Dengar lagu rock pun bingit telinga. Filem rock sebelum ni yang mamaema tengok pun cuma kat siaran astro jer. Tapi bila mamaema tengok Filem Rock Bro ni, mamaema kasi 5 bintang. Best sangat. Ada kelakar, ada sedih, ada happy. Kisah perjalanan sebuah kumpulan bernama Rimba Bara.

Budak-budak pun sakan gelak tengok Rock Bro. Mereka yang terlebih seronok. Ayra, awalnya okey dalam panggung wayang. Bila time dia nak tidur, mulalah dia merengek-rengek. Terpaksa bawa Ayra keluar kejap. dodoi-dodoi sambil berdiri di luar panggung. Tak sampai 10 minit, Ayra dah lena. Dari luar bilik panggung terdengar orang gelak sakan, mamaema masuklah balik. Nak ke tempat duduk sendiri, segan pula nak lalu-lalu depan orang. so, mamaema berdiri sahaja di line belakang sekali. seat memang penuh malam tu. Fuhh, memang sakit segala urat sendi dukung mek Ayra ni. Sejam lebih berdiri sambil berdukung Ayra layan sampai habis ceritalah.

Habis cerita, keluar panggung Ayra terus celik mata..sengih-sengih. Sabarlah wahai anak.

 

Sinopsis Rock Bro [kredit: myinfotaip]

Filem Rock Bro! mengangkat kisah perjuangan rockers tanah air sekitar era 80-an serta 90-an, melalui penceritaan yang disulami dengan lawak jenaka dan drama kehidupan. Dalam trilogi terakhir ini, diceritakan dari sudut pandangan ketua Rimba Bara, Jijoe (Khir Rahman), di mana pada zaman itu era rock telah berada di kemuncaknya dan seakan menanti fasa kejatuhan dengan kemasukan aliran muzik baharu seperti rap dan hip hop pada awal 90-an.

Kumpulan Rimba Bara sudah lama tidak membuat persembahan, menyara hidup dengan melakukan kerja sambilan dan menjayakan gig di tapak ekspo tani. Mereka dibayar dengan durian dan sayur-sayuran termasuklah petai dan terung daripada penganjur. Mereka hilang taring apabila Zul Kapan menyertai kumpulan rap 4URU.

Rimba Bara gigih meneruskan perjuangan mereka dalam industri muzik yang penuh dengan permainan politik. Pada masa yang sama, Jijoe telah jatuh cinta pandang pertama dengan Ratu Rock Ella (Amy Jueliet) semasa terserempak di studio rakaman King’s Studio. Jijoe terlalu menyayangi Ella hingga sanggup meninggalkan kehidupannya sebagai rockers untuk menjadi seorang kontraktor kelas F sebagai bukti yang dia benar-benar sayangkan Ella dan mahukan hidup yang lebih terjamin. Keputusan Jijoe membuatkan Rimba Bara semakin goyah hingga tercetus konflik antara anggota.

Apa kesudahan kisah cinta Ella dan Jijoe? Dan ke mana arah Rimba Bara selepas ini? Mampukah Rimba Bara menuju ke puncak demi mempertahankan kewujudan mereka di persada muzik tanah air?

Korang dah tengok ke belum filem Rock Bro? Kalau belum, pergilah tengok. Tak rugi korang bayar tiket tau.

 

Tagged : / / / / /