Percutian Ke Penang Dengan Pakej Combo Traveloka Malaysia Lebih Jimat

Holla, holla. Cuti sekolah dah tak lama. Lagi 2 minggu sekolah, lepas itu sebulan lebih cuti. Alahai, kesian pula anak-anak cuti sekolah hanya duduk di rumah saja. Ermm, macam nak plan bawa anak-anak ke Penang lah. Kenapa aku pilih Penang?

Antara banyak-banyak negeri, Penang adalah tempat yang dah lama tak pergi. Yea, aku pernah sampai ke Penang itupun atas sebab berkursus. Masa itu, tak berpeluang pun nak melawat tempat-tempat yang menarik seperti Penang Bird Park, Colonial Penang Museum, Penang Street Art, Penang Hill, Batu Feringgi dan banyak tempat lagi. Teringin nak pekena Nasi Kandar, Pasembur, Char Koey Teow yang sememangnya makanan popular kat Penang ni. Fuhh, terus rasa lapar.

Tak boleh tunggu lama ni. Nak kena cari syarikat yang tawarkan pakej melawat Penang yang sedia pakej kombo, PENERBANGAN + HOTEL. Lagi mudah. Tak pening kepala nak buat satu-satu.

Taraa, aku dah jumpa pakej kombo PENERBANGAN + HOTEL di Penang. Ini dia Penang Tour Packages dari Traveloka Malaysia. Wah, tak sabar ni.

Penang Tour Packages

Dengan Traveloka Malaysia, boleh melawat Penang dengan lebih mudah dan murah. Boleh pilih pelbagai jenis pakej pelancongan dan mengubah suai kombinasi yang kita nak. Biasalah, bila tarikh cuti sekolah harga agak mahal tapi tidak sama sekali dengan pakej kombo dari Traveloka Malaysia. Siap ada diskaun lagi. Ia sangat berbaloi dan dapatlah bercuti dengan gembira.

Cara Tempahan Penerbangan + Hotel

 

Cara untuk membuat tempahan penerbangan dan hotel dengan Traveloka sangat mudah. Caranya:

  1. Pergi ke website https://www.traveloka.com/en-my/packages . Pilih destinasi untuk berlepas dan destinasi untuk tiba. Masukkan jumlah penumpang, pilih tarikh penerbangan pergi dan balik sekiranya perjalanan dua hala.
  2. Tempah bersama dan jimat 15%. Pilih hotel di destinasi percutian. Masukkan tarikh untuk check-in dan check-out dan masukkan jumlah orang serta bilangan bilik.
  3. Tekan search flight + hotel, terus dibawa ke halaman senarai hotel yang ditawarkan beserta penerbangan. Pilih hotel yang mana nak.
  4. Berpuas hati dengan pilihan hotel dan penerbangan, tekan continue to booking. Masukkan maklumat orang yang membuat tempahan dan maklumat traveller. Pastikan maklumat yang diisi adalah tepat.
  5. Membuat pembayaran.
  6. Pembayaran berjaya. E-tiket dan baucer akan dihantar ke emel yang didaftarkan.

Terma dan Syarat

 

  1. Diskaun 15% untuk penerbangan tempahan hotel + dengan diskaun maksimum belanja RM70 dalam satu Booking ID.
  2. Untuk penerbangan tempahan hotel +, kod kupon hanya sah dengan transaksi minimum RM400 sahaja.
  3. Sah untuk semua tempoh perjalanan dan sistem penerbangan kecuali Air Asia.
  4. Sah untuk semua hotel, jenis bilik dan tempoh penginapan.
  5. Hanya sah untuk penerbangan berlepas atau tiba ke Malaysia sahaja.
  6. Sah untuk satu kali penggunaan sepanjang tempoh promosi itu.
  7. Diskaun sah untuk tempahan melalui laman web Traveloka, laman mudah alih dan Applikasi Traveloka versi minimum 2.15.0 (Android / iOS)
  8. Promosi ini tidak boleh digabungkan dengan promosi-promosi lain.
  9. Promosi ini hanya boleh digunakan bagi urus niaga dibuat dalam Ringgit Malaysia.
  10. Tempahan bermula 15 Oktober – 15 November 2018.
  11. Tempoh penginapan: Bila-bila masa.

Tak boleh tunggu lama lagi ni, kena buat tempahan sekarang.

Plan Perancangan di Penang 4 Hari 3 Malam

Untuk jadikan percutian yang sangat teratur, aku sertakan sekali plan perancangan untuk bercuti di Penang nanti:

Hari Pertama

  1.  Dari KLIA ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. Tiba di Penang, ambil pas Rapid Pulau Pinang ke Terminal Sungai Nibong. Naik teksi terus ke hotel. Daftar masuk dan rehat.
  2. Destinasi pertama pergi ke Penang Street Art melihat sejarah dan reka bentuk seni sepanjang jalan.
  3. Melawat Muzium Negeri Pulau Pinang, Upside Down Mesum dan lain-lain muzium.
  4. Mencari masakan paling menarik dan melawat Little India.
  5. Balik hotel dan tehat

Hari ke-2

  1. Ke Penang Bird Park untuk melihat pelbagai spesis burung.
  2. Berhenti di satu perhentian yang berdekatan dengan Jambatan Pulau Pinang. Melihat keajaiban kejuruteraan pembinaan jambatan itu sendiri
  3. Jalan-jalan cari makan pekena Pasembur.
  4. Balik hotel dan rehat

Hari ke-3

  1. Makan roti canai yang sedap di Transfer Road.
  2. Naik Bukit Bendera untuk menikmati pemandangan bandaraya yang indah.
  3. Singgah di Kek Lok Si Temple, kuil Buddha terbesar Asia Tenggara
  4. Menikmati hiburan malam hari di Batu Feringgi.
  5. Balik hotel dan rehat.

Plan perancangan pun dah ada, tempahan penerbangan dan hotel pun dah ready. Tunggu aku apply cuti lah pula. Yealah, anak-anak jer yang cuti sekolah..mak paknya bukan cikgu kenalah memohon cuti dulu. Harap bos lepaslah..tak lepas naya wey… Doakan untuk pelepasan cuti aku ni yea. SELAMAT BERCUTI semua.

 

Tagged : / / /

Suara Rimba Chalet Hulu Langat, Cabar Diri Stay Sini

Bergaduh dengan laki aku punca tak jumpa cari tempat Suara Rimba Chalet Hulu Langat ni. Klik direction di facebook dia, pakai waze ke google ke memang tak dapat nak cari. Pakai google search taip nama Suara Rimba Chalet keluar Kem Rimba. Stress aku dalam kereta. Dahlah perut tengah lapar.

Kisahnya, team JTM tempat kerja Mr Ery buat family day kecil. Memang setiap tahun akan ada aktiviti berkumpul dengan keluarga JTM. Kali ini pilih chalet yang dekat di Hulu Langat. Kawannya juga yang suggest ke chalet ini. Masa dalam perjalanan itu, puas aku godek maps dan waze kenapalah tak keluar nama tempatnya. Bergerak sehingga penghujung jalan  tak jumpa..signboard pun tak ada. Call kawannya Mr Ery yang dah sampai dulu, tak berangkat. Mr Ery check whatsapp group katanya kawan yang sampai dulu tu ada share location. Erm…okeylah. Patah balik, follow location tu.. Jauh jugaklah patah balik…Sekali ambik ko, entah pusing bangunan mana ikut waze tu…Tak nampak pun sebarang chalet kat situ…grrrr…macam mana nak jumpa dah lokasi yang di share tu kedai makan.

suara rimba chalet hulu langat

Lokasi sebenar Suara Rimba Chalet di Sungai Lopo. Aduhhhh, kalau awal dapat info masuk laluan Sungai Lopo tak adalah salah laluan ke Sungai Congkak dan kejadian patah balik. Memang tak sesatlah kalau ke Sungai Lopo sebab dah 3 kali pergi sana…cuma tak perasan pula nama chalet sebelum ini. Okey…dah..dah..lupakan awal kejadian nak sampai ke sini.

Cabar Diri Stay Sini

Tak jauh pun masuk ke dalam dari simpang tiga jalan besar. Stay sini kena cabar diri korang yer..kenapa? Sebabnya tak ada aircond dan tak ada televisyen. Lagi-lagi yang bawa anak kecil. Aku  sendiri pun cakap “alamak, tak ada aircond ni, mahu berasap duduk dalam bilik”. Ada 10 keluarga JTM yang join, memang ngam dengan 10 chalet sahaja yang ada. Bila semua bilik hanya untuk kami, bolehlah pilih nak bilik yang mana. Kitaorang pilih nombor 8. Jom tengok apa yang ada..

suara rimba chalet hulu langat

Ruang Chalet

Ini chalet nombor 4. Mek Ayra tak menyempat nak masuk. Ikut suka dia jer pergi duduk situ. Mana-mana bilik pun sama jer…dinding dari kayu pallet…tandas berdinding simen. Setiap dua pintu chalet sebelah menyebelah..

suara rimba chalet

Tak adalah luas sangat ruang dalamnya…sedang eloklah nak tidur jer kan…bukan nak berkurung dalam bilik pun. Nak selesa lagi bawa toto. Boleh juga minta tambah tilam dengan owner. Almari baju secara terbuka. Senanglah nak check sebelum balik kot ada barang yang tertinggal ke.

suara rimba chalet hulu langat

Katil okey..aku tidur 4 beranak pun boleh muatlah.

suara rimba chalet

Ini bilik mandi dan tandas. Air direct dari air sungai..Sejuk giler air dalam tempayan. Tandas pun sebelah menyebelah…Boleh dengarlah bila ada orang dalam bilik air (o_o). Nak kentut pun tahan…hahahaha.

suara rimba chalet hulu langat

Lupakan gajet seketika, tumpukan pada keluarga. Persekitaran yang indah.

suara rimba chalet hulu langat

Belakang chalet ada kolam buatan dan tempat untuk BBQ. Anak-anak memang sakan gembira dapat mandi. Nak duduk dalam bilik time tengahari? Mahu masak rentung….Masa inilah, seronok mandi kolam. Air kolam pun dari air sungai yang dipam naik..dan salurkan ikut air longkang.

suara rimba chalet hulu langat

Seronoklah bila hanya keluarga sendiri saja yang ada.. Malam BBQ..pagi esok masak, tengahari pun masak…dapat checkout lewat petang. Lagi menarik, ada haiwan-haiwan yang dijaga dan dilepaskan dalam kawasan chalet. Ada burung merak, ayam, itik, anak-anak pelanduk. Anak buaya pun ada.

suara rimba chalet hulu langat

Tidaklah anak buaya pun dilepaskan..naya wey..anak buaya duduk dalam ruang khas. Waktu siang hari pelanduk kerjanya tidur…celah-celah rumput anak-anak pelanduk ni duduk menyorok.

suara rimba chalet hulu langat

Time tengahari memang tak dinafikan, tak boleh duduk dalam bilik..tapi waktu petang hingga pagi esoknya..tak ada selimut tak boleh nak tidur…gigil sejuk.. walaupun tak pasang kipas…tambah pula hujan..

suara rimba chalet hulu langat

Pengalaman Owner

Respect dengan owner chalet ini.. suami isteri educated.. isteri landskap designer, suami kontraktor. Itu sebelum bisnes dia jatuh. Katanya kena tipu, sampai habis segala harta kena jual. Bawa isteri dan anak, tinggal di dalam hutan. Buat rumah dengan dinding playwood…baiknya isteri bersusah senang dengan suami. Walaupun diaorang pernah tumbang, tak putus asa…sedikit demi sedikit suami isteri bina chalet dengan simpanan yang ada.

Suara Rimba Chalet ini memang baru sangat beroperasi.. tak sampai 2 bulan lagi. Itu sebab di carian google dan waze tak jumpa. Korang yang rasa nak cabar diri stay sini, whatsapp jer owner dia 014-800 1331 (Sue) atau 013-604 4440 (Arie). Eh, bila lagi kan…

 

Tagged : / /

Pengalaman Menginap Di Hotel De Art Seksyen 7 Yang Penuh Kesenian

Keluar masuk hotel bagi Ema dah biasa. Bila perlu bertugas di luar pejabat, hotel lah tempat untuk bermalam. Tapi  pergi atas urusan kerja. Kali ini pergi bawa anak-anak jalan-jalan sambil rehatkan minda yang agak tepu. Dari hotel 3 bintang hingga 5 bintang, pernah bermalam sehingga berminggu-minggu. Sebenarnya, stay lama pun agak membosankan.

Hotel De Art Seksyen 7, Shah Alam

Kenapa pilih hotel De Art Seksyen 7? Asalnya nak yang I-City, tapi dah penuh.. pilih pula yang Seksyen 9 juga penuh. Ada rezeki dapat yang di Seksyen 7. Itupun di blok C yang mana tiada lobby dan lif. Tak kisah pun. Yang penting dapat bilik keluarga.  Seronok? Memang seronok sepertimana kata kakak Azwa “walaupun saya buta seni, saya tertarik dengan kesenian yang ada di sini”

 

Hotel De Art Seksyen 7 pun sebenarnya tidak jauh dengan I-City. Aku memang tak biasa dengan Shah Alam. Bila dah nak sampai hotel, pertama yang aku nampak dekat dengan kedai makan, kedai serbaneka, dobi dan lain-lain. Tak kebulurlah kalau lapar di tengah malam. Sebelah sahaja dengan Restoran Mamak 24 jam.

Hotel De Art Seksyen 7

Masuk ruang lobby, terus nampak kesenian di dinding. Jumpa ‘receptionist” bagitahu nama dan diberi kunci bilik 403 serta lokasi bilik di block belakang. Aku tanya “perlu pandu kereta ke?”. “lebih baik lagipun mesti akak nak bawa naik pakaian teruskan”. Betul jugak. Naik kereta dan pergi ke block belakang. Pusing dengan kereta rasa macam jauh, walhal betul-betul di belakang bangunan block depan. Jalan kaki lagi dekat.

Sekali pandang di block C, memang tidak akan perasan ada hotel De Art di situ. Sebabnya, tiada apa-apa kesenian pada luar bangunan. Hanya ada di block depan saja. Mungkin masih baru beroperasi di bangunan belakang. “Touch Key Room” untuk buka pintu sebelum naik tangga. Okeylah, keselamatan ada. Terus masuk dan menyusuri tangga, di setiap penjuru dinding ada lukisan seni dan wallpaper yang menarik perhatian. Walaupun bilik di tingkat 3, tak rasa penat pun panjat anak tangga satu persatu. Excited tengok hiasan di dinding.

Hotel De Art Seksyen 7

Hotel De Art Seksyen 7

Family Room Seksyen 7

Walaupun tak dapat bilik yang bertemakan movie mahupun hello kitty, bilik yang aku dapat ini pun boleh tahan cantik dan luas. Paling aku suka pencahayaan yang sangat terang tidak seperti lain-lain hotel yang kebanyakkannya kurang pencahayaan lebih-lebih lagi yang pasang lampu kuning malap tu. Sangat tak suka. Katil Queen yang besar dan cukup memuatkan keluarga aku 5 orang ni. Tilamnya sangat empuk, bila dah baring, malas nak bangun.

Hotel De Art Seksyen 7

Hotel De Art Seksyen 7

Hotel De Art Seksyen 7

Hotel De Art Seksyen 7
Tandas luas dan bersih

Hotel De Art Seksyen 7

Hotel De Art Seksyen 7
AliCafe percuma
Kemudahan lain

Antara kemudahan lain, iron beserta iron board ada disediakan di luar bilik. Depan-depan di bilik 403 yang aku ambil. Ada sejadah dan juga arah kiblat. Shower pun beroperasi dengan baik. Malamnya, aku dinner  di Restoran Panggang, betul-betul di bawah hotel saja.

Memandangkan semua cawangan hotel De Art sentiasa penuh, perlu buat tempahan awal. Beza antara block depan dan block belakang, di block depan ada lobby dan ada lif. InshaAllah, ada peluang akan pergi lagi ke cawangan yang lain.

Untuk maklumat lanjut dan tempahan boleh hubungi : –

 

http://www.hoteldeart.com.my/

 

Follow social media Hotel De Art
Instagram @hoteldeart
Facebook Hotel De Art

 

Tagged : / /

Melaka Cari Coconut Shake Original, Keria Antarabangsa dan Durian Murah

Ini pertama kali aku minum coconut shake. Memang aku tak pernah minum sebab aku ingatkan ia ada letak susu. Memang silap besarlah, sedap juga coconut shake ni..terus beli yang ada aiskrim. Kawan opis yang bawa aku ke sini. Asalnya, berniaga di tepi jalan, bila dah viral dah ramai orang cari…jalan pula selalu jem.. kerajaan Negeri Melaka bagi tapak untuk buka kedai besar. Hebat sungguh..Memang luas pun kawasannya, tidak jauh dari tapak asal. Tapak asal juga masih beroperasi tapi untuk take away jer… kalau nak minum kat situ, kena pergi kedai.

Makanan Sedap di Melaka

Sampai sini pun agak lewat petang, diaorang pun tengah berkemas..Kedai tutup jam 6:30 petang. Nasib baik sempat beli, tapau bawa balik minum dalam kereta. Sedut sekali..dua kali..tiga kali…. habis licin. Lepas ini, datang Melaka mesti cari Klebang Original Coconut Shake. Hanya di Klebang sahaja. 5 hari kat Melaka, dua kali juga singgah.

Makanan Sedap di Melaka

Kuih Keria Gula Melaka

On the way balik tu, nampak pula signboard Keria Antarabangsa Limbongan. Berhenti beli kuih keria pula..Nak tanyalah, ini ke kedai kuih keria yang viral tu atau ini cawangannya? Rasa not bad lah, tapi  pernah makan yang lagi sedap..maybe time ni kuih pun dah sejuk kan..

Keria Antarabangsa

Keria Antrabangsa

Durian Murah di MITC

Sebelum datang Melaka, berpusing aku dan Mr Ery cari durian yang jual murah-murah.Sehabis daya mahu cari yang jual longgok…last-last tak jumpa pun..lain yang teringin, lain pula yang beli.. Tak ada rezekilah kan. Tapi masa di Melaka, rezeki dapat makan durian. Bos belanja. Kawanlah yang bagitahu yang aku ini memang hantu durian. Murahlah harga durian kat Melaka International Trade Centre (MITC). Kalau aku tak fikir pasal kawan seorang yang tak boleh bau durian ni, memang aku beli bawa balik dah..

Durian Murah MITC

Durian Murah MITC

Terus makan kat sini. Lagi seorang kawan entah mana hilang sebab langsung tak boleh bau durian..hahahaha..kesian. Kalau makan sini, dapat buah yang tak masak atau rosak ke..boleh tukar.

Durian Murah MITC

Kat depan meja aku ni, ada beberapa anak muda..hah, dua bakul penuh diaorang beli dan terus makan kat situ juga.. Kemainn penuh dalam bakul tu… nampak segan nak keluarkan semua…hahaha…makan jer lah…dah harga murahkan.. Terima kasih bos belanja saya makan durian!!

 

 

 

Tagged : / / / /

Keropok Lekor Tokku Kuala Terengganu Paling Sedap

Borong satu kedai keropok lekor bawa balik ke Kuala Lumpur. Hahaha, tak adalah sampai satu kedai pun, mana nak sumbat dalam kereta yang penuh dengan barang opis. Beli yang mana orang kirim dan beli untuk family jer.

Keropok Lekor Tokku

Ini first time beli di Keropok Lekor Tokku. Biasa pergi di Seberang Takir. Kawan adik bagitahu, kat sini lagi sedap..so terjahlah ke sana. Kedainya mudah sangat nak jumpa, pakai waze dan maps. Dari bandar Terengganu, nampaklah kedainya sebelah kiri tepi jalan besar di Kampung Losong. Sebesar alam dia punya kain banner tergantung.

Keropok Lekor Terengganu

Macam-macam jenis keropok keping pun ada. Korang tanyalah cik adik manis kat situ yang mana satu keropok keping yang sedap…nanti dia bagitahu jenama apa… ada banyak sangat kat depan dia. Kalau keropok lekor pula, pilihlah nak yang frozen rebus atau frozen goreng. Frozen rebus, bungkusan dia besar-besar ada dalam 5 batang. Kalau yang frozen goreng, bungkusan kecil-kecil ada dalam 20 batang. Harga kedua-duanya sama. Balik simpan dalam peti sejuk beku belah atas, tahan lah dua tiga bulan.

Baca: Keropok Lekor Kemaman Yang Sedap

Keropok Lekor Terengganu
Salah satu jenama keropok keping yang sedap

Kat kedai ini, korang boleh tengoklah cara pembuatan keropok lekor ni. Ada yang tengah uli tepung, ada yang tengah golek tepung, ada yang tengah goreng. Masa aku sampai, pekerja semua perempuan…lelaki mana lelaki…

 

Keropok Lekor Terengganu

Amboii, beria korang selfie dengan keropok. Cukup dah ke nak bawa balik KL ni. Masing-masing mengira berapa bungkus nak beli setiap seorang. Kan tertinggal list, ada termerajuk pulak nya…. Bila beli lebih 20 bungkus, dapatlah diskaun RM1.. Oh yea, sos pencicah keropok pun sedap tau.

Okey, dah jumpa tempat untuk borong keropok lekor yang sedap di Kuala Terengganu. Lain kali, singgah ke sini lagi.

Tagged : / /

LEGOLAND Malaysia Theme Park Explore Bersama Keluarga dan Team KBBA9, Yeay..Family Day.

Dalam komuniti KBBA9,  “Kita akan adakan Family Day 2018 yang pertama di LEGOLAND Malaysia”. Yeay…!!!! Family Day di LEGOLAND Malaysia,  Johor Bahru. Impian dah lama untuk ke sana akhirnya terlaksana juga. Alhamdulillah dan terima kasih KBBA9. Laju aku bagi nama untuk join family day kali ini.

Perjalanan KL-JB-KL

Awal perancangan akan bermalam 1 malam di Johor Bahru. Tapi kakak Azwa pula terpilih mewakili Sekolah Rendah Agama (SRA) dalam pertandingan syarahan pada hari keesokkannya. Demi anak, patah balik ke KL pada hari yang sama. Penat memang penat tapi adakah ianya berbaloi.

Tiket berada di tangan, tanpa buang masa memulakan pengembaraan bersama keluarga. Aktiviti free and easy, makanya semua bebas untuk meneroka dalam sana sampaikan hilang radar dengan team yang lain. Dah berada dalam tu, hilang arah nak pergi mana dulu. Besar wey, pamplet maps diberi..mudah sikit nak tahu berada di mana masa itu.

Destinasi pertama yang nampak shop LEGO. Nasiblah anak-anak jenis yang tidak meminta-minta untuk beli lego. Tapi bagusnya, ada pelbagai jenis lego yang dijual bersesuaian dengan umur anak-anak. Anak-anak pula lebih teruja untuk bermain dari membeli. Selamat duit mama ayah…eh.

Mengembara di NinjaGo World

Pakai cermin mata hitam 4D dan naik sejenis kereta yang berpusing kiri kanan. Mulalah berperang untuk mengalahkan Great Devourer melalui imbasan 4D. Kelakarnya, orang lain menggerakkan tangan untuk berperang, aku dan Mr. Ery beria tekan-tekan dan pijak-pijak kaki..tapi tak ada peluru keluar pun. Aku ingatkan macam main video games tu…. “Mama, mana peluru mama..abang tak nampak pun”. Anak lebih pandai dari kami. Silap sendiri tak baca instruction. Jawabnya, kalahlah aku dalam peperangan.

Legoland Malaysia Review

Kejar masa untuk elak dari bertolak lewat malam balik ke KL,  dapat bermain sekali sahaja untuk satu games, walhal boleh berulang-ulang untuk bermain. Anak-anak faham walaupun muka nampak sangat masamnya..hahaha. Nak buat macam mana.. memang perlu satu hari penuh untuk mengembara semua tempat.

LEGO Kingdoms

Di LEGO Kingdoms ada The Forestmen’s Hideout, Royal Joust, Dragon’s Apprentice, Merlin’s Challenge, The Dragon, Castle Stage, Castle Games, King’s Grill, Waffle Haus, Castle Fried Chicken, King’s Market, King’s Photo. Disebabkan ketinggian Ayra tidak melepasi ketinggian yang ditetapkan, aku, kakak dan Ayra yang naik Dragon’s Apprentice sejenis permainan keretapi. Aku ingat kelajuannya biasa-biasa jer, tengah keretapi bergerak laju turun naik..dengar orang sebelah azan.. Aqeel yang azan..hahaha..itu doa dia. Aduii.. Aqeel..Aqeel… sambil nak gelak dia duk berazan, sebelah tangan aku pegang dia…risau takut terpelanting. Itupun dia minta nak naik lagi sekali…

VR Coaster

Satu lagi permainan yang mengecutkan perut..perghh..memang jantung berdegup kencanglah…lebih-lebih lagi masa turun dan corner. LEGOLAND Malaysia menjadi legoland pertama di dunia yang melancarkan VR Roller Coaster bertemakan animasi permainan lego. Cara permainannya, menaiki rel permainan “The Great Lego Race (VR Coaster), dengan memakai VR. Sekali lagi aku yang kena temankan anak-anak, pandai sungguh Mr. Ery mengelak.

Legoland Malaysia Review

Aku di sebelah Aqeel dan kakak duduk seorang..seperti naik sebuah kereta. Aqeel seorang yang pakai VR, aku awal lagi memang tak nak pakai, kakak pula masa nak bergerak tetiba tak nak pakai juga. Betul-betul cemas naik VR Coaster ni, masa hendak menjunam turun..tak dapat buat apa-apa..aku mampu pejam mata… Aqeel dengan azannya..bercampur aduk  “mama..api kat bawah” “mama, langgar mama..langgar…naga tu” “mama…kita menang” kakak pula “mama…lajuuunyaaa”. Seram tapi menyeronokkan. Seronok Aqeel, kakak pula menyesal sebab tak pakai VR.

Merlin’s Challenge. aku yang tengok ia berpusing pun pening, apatah lagi orang yang naik. Kali ini Mr. Ery yang naik dengan anak-anak. Bukan main laju juga pusingannya.

TECHNIC Twister.

Yang ni pun best naik. berpusing-pusing. Banyak kosong, naik seorang satu. Ayra tak lepas sebab ada had ketinggian juga.

“Engkau naik apa tu, bang”..terkedek-kedek gaya geraknya macam naik kuda…seronoklah.. sebab dia seorang yang dapat main..kakak tidak lepas, Royal Joust hanya untuk anak yang berumur 4 hingga 11 tahun.

Legoland Malaysia Review

Cuaca memang panas, jadi pandai-pandailah cari tempat sejuk untuk rehat. samada berehat di pondok, tempat makan atau pergi tengok movie. Macam aku, dahlah tak bawa stroller untuk Ayra..payung pun tak bawa.. bergilir-gilir  pula dukung, bila Ayra tak mahu jalan… buat olok-olok tinggal pun, dah tak peduli apa..rela berdiri situ jer…upah aiskrim baru okey sikit.

Agak penat berjalan dan berpeluh…naik tower tengok persekitaran LEGOLAND Malaysia dari atas. Dapatlah rehat sekejap dalam tower ini. Aircond pun ada.

Tengok movie 4D.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Patutlah basah kerusinya.. dipancutnya air dan buih sabun..semburan angin…untuk berimaginasi seperti benar-benar berlaku. Menangis Ayra. Takut.

Legoland Malaysia Review

Star Wars pun masuk tengok movie..tapi aku tak masuk pun..sebab banyak tempat lagi yang belum pergi. Kejar masa…

Legoland Malaysia Review

MINILAND

Kagum aku tengok pembinaan mercu bangunan dari 17 buah negara Asia  seperti Malaysia, Singapura, Taj Mahal India yang dibina dengan 30 juta LEGO. Setiap ikon bangunan, akan mengeluarkan bunyi untuk menikmati suasana persekitaran sebenar dengan menekan butang yang disediakan.

Legoland Malaysia Review

Kemudahan Asas

Seharian berada dalam taman tema ini, tidak perlu risau apa-apa. Ada tempat makan, ada surau, ada tandas. Ini yang paling aku suka, bila masuk ke tandas.bersih dan wangi..tidak berbau hancing. Biasa tempat rekreasi macam ini, selalunya tandas tidak teruruskan..tapi tidak di LEGOLAND Malaysia.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Bayangkan ada 85 lokasi dan aktiviti disediakan dalam taman tema ini. Setengah hari memang tidak cukup untuk pergi semua tempat, apatah lagi nak ulang-ulang permainan. Belum lagi masuk water theme park. Jawabnya, kena datang lagi ke sini… stay dua hari..baru puas hati. Penutupnya, memang berbaloi sangat datang ke sini kerana ia adalah sebuah taman tema yang berbeza dan tiada di tempat-tempat lain.

Legoland Malaysia Review

Menang Kereta Nissan Almera

Nak menang sebuah kereta Nissan Almera? Ada tawaran menarik dari LEGOLAND Malaysia untuk menang sebuah kereta Nissan Almera dengan membeli, renew atau upgrade ke Annual Pass dengan harga tiket 1 hari. Kelebihannya, boleh pergi resort secara percuma dalam masa 365 hari, aktiviti menarik seperti Miniland, The Driving, LEGO V, The Great LEGO® Race dan banyak lagi yang dapat dikunjungi sebanyak mana yang mahu, diskaun harga untuk gambar, diskaun harga makan, dan dapat bermain permainan tanpa tunggu giliran. Lagi banyak beli Annual Pass, lagi besar peluang untuk bawa balik kereta Nissan Almera.

Apa tunggu lagi…Sila dapatkan maklumat lanjut di laman web LEGOLAND Malaysia atau di laman sosial facebook LEGOLANDMY

Legoland Malaysia Review

Terima kasih kepada pihak LEGOLAND Malaysia dan KBBA9, berjaya menganjurkan Family Day KBBA9 untuk tahun ini. Sedikit sedutan video yang sempat dirakamkan semasa pengembaraan kami anak beranak di dalam taman tema LEGOLAND Malaysia ini.

Sehingga jumpa lagi…..

Tagged : / / /