[PENTING] Checklist Sebelum Travel ke Luar Negara. Jangan Pandang Ringan Pada List No. 20

Seronok nak pergi travel, persediaan pun banyak yang diperlukan. Dah cukup lengkap ke checklist sebelum travel yang anda senaraikan? Jangan lupa masukkan 1 perkara penting dalam checklist sebelum anda pergi travel. Ramai yang tidak mengendahkannya kerana menganggap ia perkara biasa dan tidak penting.

Checklist Sebelum Travel

  1. Semak status perjalanan di Jabatan Imigresen Malaysia.
  2. Tiket Penerbangan.
  3. Tempahan Hotel.
  4. Passport – Tarikh passport tamat sebelum 6 bulan dari tarikh percutian.
  5. Permohonan visa (mengikut negara yang pergi).
  6. Ambil insurans perjalanan.
  7. Ambil insurans extreme sports bagi yang ada aktiviti extreme.
  8. Money Changer.
  9. Pakaian sesuai ikut negara dan musim.
  10. Bekalan ubat – Labelkan.
  11. Bawa bekalan makanan yang tahan lama.
  12. Powerbank.
  13. Kamera.
  14. Universal Travel Adapter – Sesetengah negara tak sama soket dengan Malaysia.
  15. Itinerari untuk melancarkan percutian anda.
  16. Print segala slip tiket penerbangan, hotel, permainan, tiket bas, tiket keretapi, tiket park yang beli di talian.
  17. Beli simkad di negara yang dilawati.
  18. Aktifkan kad debit dengan bank.
  19. Buat salinan dokumen peribadi (kad pengenalan diri, passport) dan simpan dalam emel.
  20. Catit dan simpan nombor embassy terdekat dengan negara yang dilawati. Dinasihatkan segera mendaftar/memaklumkan kepada embassy di negara yang dilawati. Jika tiada embassy di negara tersebut, daftar dengan embassy yang paling terdekat. Senarai penuh ada di SINI.

Kita tidak tahu sekiranya akan berlaku sebarang masalah ketika berada di luar negara. Bantuan konsular dapat disegerakan dengan adanya maklumat diri di embassy.

Tagged : / / / / / /

Kolam Air Panas La Hot Spring Seronok Berendam Air Panas Hingga Malam

Cuaca sekarang memang agak panas. Kalau di KL ada juga hujan turun..tapi sepanjang aku kat Kelantan, setitik hujan pun tak ada. Kesian kat anak yang berpeluh-peluh selepas balik sekolah. Aku pesan kat kakak Azwa, kena banyakkan minum air masak. dan berharap pihak sekolah dapat kurangkan aktiviti di luar kelas buat masa ini.

Bawa Keluarga Tidur di Chalet La Hot Spring

Sebelum balik KL, Mr Ery dah plan nak bawa anak-anak pergi mandi dan bermalam di Kolam Air Panas La Hot Spring. Booking 1 chalet saja untuk keluarga aku, abah dan mak mertua..tapi aku ajak adik beradik aku sekali..lagi ramai lagilah meriahkan…so tambah lagi 2 chalet…on the way balik Kelantan, baru bincang setiap orang yang perlu dibawa.. itupun ikut whatsapp jer. aku sampai malam, esok pagi terus gerak sana…kumpul di rumah my mom. Janji jam 11:00 pagi tayar dah bergolek..alih-alih aku sendiri yang terlambat…yealah, nak selesai dulu kerja kat Casa Emarieys yang tak selesai juga sampai sudah..haih.

Dari rumah my mom lebih kurang 40 minit perjalanan…sampai dalam kul 1:00 petang…minta masuk awal tapi tak dapat sebab chalet belum dibersihkan.. jam 2:00 petang baru dapat check-in. Memandangkan pergi hari Jumaat, yang lelaki semua pergi solat Jumaat…aku tiga beradik lah terpaksa angkut barang.. ulang alik bawa bekalan makanan untuk masak tengahari.. ambil pula port tepi air sungai.. berpeluh jugalah.

Siapa nak hidupkan api? Nak bakar ikan. Semua lelaki tak ada…eh tak semualah..Ada lelaki lain tolong pinjamkan lighter..yang hidupkan apinya..of coz lah me..boleh pula Mr Ery tak percaya..siap cakap pakai getah lah tu…excuse me… pakai plastik jer wak.. sepantas kilat..nasi masak..lauk pun masak sebelum diaorang semua balik dari solat Jumaat.

La Hot Spring

Chalet 9,10,11

Selesai makan semua..kemas-kemas..bawa balik ke chalet..time untuk berehat dan mandilah..Chalet nombor 9,10 dan 11 yang kitaorang dapat..tapi sebelum masuk kena selesaikan dulu bayaran penuh di pejabat yer. Okey, jom kita teroka dalam chalet ini:

Harga chalet ini RM150 satu malam.. ada aircond dan kipas..bilik mandi dan tandas yang selesa..walaupun tak ada hot water. Aku stay 7 orang pun masih lagi ada ruang…malam memang sejuk. Mertua aku terpaksa tidur di ruang dekat dengan pintu masuk..sebab tak tahan aircond. 2 katil single, boleh dirapatkan. Ada pintu cermin antara bilik aircond dengan ruang tepi pintu masuk. Dinasihatkan bawa toto…sewa pun ada RM10 satu toto.

Suasana ketika waktu senja dan malam. Sambung BBQ pula kat sini.

La Hot Spring ni ada kolam air panas semulajadi dan ada air sungai yang sangatlah sejuk. Anak-anak memang seronok dapat turun mandi air sungai dan aku pun tak risau sangat nak tinggal sebab airnya sangat cetek…tak ada pergi jauh pun..Aku kat kolam air panas…anak-anak kat bawah jer..lihat dari jauh.

Tempat mandi air panas ada 2 tempat..1 dekat dengan air sungai..1 lagi atas sikit. Yang atas air panas semulajadi yang mengalir..yang bawah kolam air panas dari air panas atas yang disalurkan ikut saluran paip. Faham ke tidak…hehehehe.

Ramai yang datang sini untuk ikhtiar berubat..sambil berendam kaki sambil mendengar pelbagai kisah kenapa mereka datang sini..lewat malam pun masih ramai yang datang rendam kaki dan badan.

Belakang Chalet Ada Tempat Lagi Cantik

Patutlah siang hari penuh dengan kereta..Aku ingatkan semua yang park kereta kat kawasan chalet ni memang bermalam…rupanya di belakang chalet ada lagi tempat mandi yang lawa dan sejuk..ramailah yang berkelah kat situ. Tak menariknya, sampah merata..inilah sikap yang kita tak mahu.. selesai berkelah tu..buanglah sampah di tempat yang betul..ini dibiarkan macam itu jer..geram pula aku.

La Hot Spring

Apa lagi yang korang nak tahu? Harga chalet yang lain? Pakej sewaan? Nak contact siapa? Aku pun masa nak tempah chalet kat sini nyaris-nyaris salah tempat..sebab bila di google ada dua tempat La Hot Spring..satu di bawah kelolaan Majlis Daerah Besut dan satu lagi persendirian. Bezanya ia tak ada tempat panas dan bukan chalet tapi orang cakap sana pun menarik untuk pergi..

Senarai Harga Sewaan

Harga sewaan chalet antara RM50-RM150 bezanya kecil dan tiada aircond. Sewaan tapak untuk khemah RM10 dan sewaan dewan serbaguna RM100. Sangat sesuai untuk yang plan buat family day kat sini yer.

BBQ set ni sewa RM15.

La Hot Spring

Sebelum balik, aku minta bussiness card untuk mudah orang lain buat carian nombor telefon chalet. So, korang yang nak plan pergi sana..whatsapp nombor yang tertera yer… tanya dulu ada kosong ke tidak?

La Hot Spring

Aku whatsapp dengan Encik Nazro..Tapi masa di sana langsung tak jumpa.. hanya deal dengan Cik Akmal dan bayaran pun dengan dia.

Tagged : / / /

Tempat Menarik di Negeri Perak Yang Patut Korang Pergi

Tadi check di folder media, ada beberapa keping gambar belum lagi share kat blog padahal dah lama upload. Semua gambar masa pergi bercuti ke Perak. Sekali imbas, banyak kali juga pergi bercuti ke Perak ni. Ingatkan tak ada banyak sangat. Jom teroka tempat-tempat yang menarik untuk pergi bercuti di Negeri Perak.

Cameroon Highlands

Tempat paling ramai pelancong pergi bercuti. Aku sendiri pun ada beberapa kali pergi sama ada pergi bermalam atau menyinggah saja. Yang pergi menyinggah ni sebab nak balik KL ikut Cameroon Highlands. Makan angin dan minum teh o panas tempat sejuk. Pernah bermalam di hotel murah dan juga tidur dalam khemah. Memang sejuk. Antara tempat yang pergi:

  1. Taman Agroteknologi Mardi. Bayaran masuk RM5 dewasa dan RM2 kanak-kanak. Kawasan yang luas..Pelbagai jenis tanaman sayur dan bunga. Ladang teh pun ada. Mini zoo pun ada. Harga sayur dan buah lebih murah dari luar.

2. Lavender Garden. Tepi jalan dari Simpang Pulai. Harga tiket masuk RM10 dewasa dan RM7 kanak-kanak. Pelbagai jenis tanaman bunga. Bernasib baik masuk ketika musim bunga lavender maka nampak purple di situ.

3. Pasar Malam Brinchang. Alang-alang dah sampai Cameron Highlands jangan tak singgah pasar malam yer.. sayur lagi murah harganya.

Baca: Bermalam dalam khemah di Cameron Higlands

Bandar Lumut

Setakat bandar Lumut jer pergi, ke Pulau Pangkor itu belum sampai lagi. Menjadi pusat membeli ikan bilis bermata biru. Kedai murah untuk beli ikan bilis cari kedai nama Jamilah.

Mangrove Hill

Dekat dengan Bandar Lumut sahaja. Hanya berjalan kaki tengok paya bakau. Hati-hati dengan monyet yang berkeliaran. Masuk percuma. Informasi mengenai paya bakau tak ada.

Tempat Makan Sedap, Selera Kampung

Makan di Restoran Walid & Ummi. Selera kampung. Pelbagai jenis masakan lauk pauk. Sedap dan harga pun berpatutan.

Lost World of Tambun

Waterpark. Sini kena satu hari kat sana baru puas hati dan berbaloilah dengan bayaran harga tiket masuk. Ada petting zoo, kolam air panas dan lain-lain. Korang boleh search di blog ini dengan nama Lost World of Tambun, semua ada.

Menginap di Lavida Homestay

Banyaklah homestay yang boleh menginap. Menginap di Lavida Homestay ia dekat dengan MAPS. Homestay yang sangat luas. Lavida homestay ini kepunyaan Dato’ Seri Vida, Pengasas Qu Puteh dan Pamoga. Baca: Menginap di Lavida Homestay

Kellie Castle

Area Batu Gajah Ipoh. Sebelum balik ke Kuala Lumpur yang berkesempatan boleh singgah di Kellie Castle, sebuah istana lama yang menjadi pusat pelancongan. Harga tiket RM5 dewasa dan RM3 kank-kanak. Baca : Kellie Castle Berhantu?

Selamat Bercuti ke Negeri Perak Darul Ridzuan


Tagged : /

Kellie’s Castle, Batu Gajah, Ipoh Sebuah Bangunan Istana Lama

Akhirnya jejak juga kat sini. Orang cakap tempat ini keras..tapi bila jaga adab kelakuan dan percakapan InshaALLAH semua okey. Tujuan pun nak tengok lebih dekat pembinaan Istana Kellie’s yang menjadi salah satu tempat pelancongan Negeri Perak. Banyak kali juga lalu, tapi tak pernah pun nak singgah.

Hari yang aku pergi ni orang tak ramai sangat…maybe time tu tengahari matahari betul-betul atas kepala..memang berpeluh lah panjat ke atas tu..sebelum masuk sana kena beli dulu tiket kat kaunter RM5 dewasa dan kanak-kanak RM3 untuk 3 tahun ke atas…bawah 3 tahun percuma. Tunjuk MyKad yer..kan kena charge berganda-ganda…itu apa yang tertulis di kaunter lah..walhal aku pun tak tunjuk pun…dah dia tak minta..

Selesai beli tiket, kena sekat dengan staff sana, untuk ambil gambar family jer..berkenan beli tak berkenan tak payah beli. Mudah. Aku sendiri pun tak beli atas alasan masa turun dari istana tak ada pun gambar keluarga aku yang diaorang print. Selamat duit aku. Hehehehe.

Sejarah Kellie’s Castle

Rumah Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1905 oleh seorang peladang getah terkemuka Scotland bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra, India. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras. Bangunan ini mempunyai 14 buah bilik, sebuah bilik bawah tanah dan terowong rahsia dilengkapi dengan lif yang pertama dibina Tanah Melayu. Di tingkat kedua pula akan dibina sebuah padang tenis berlantaikan simen.

Kellies Castle

Berita mengenai bangunan ini pernah disiarkan dalam akhbar London Financer pada 15 September 1911. Akhbar itu mengatakan Kellas House itu merupakan bangunan yang paling tersendiri di seluruh Timur Jauh, sama ada dari segi bentuk ataupun besarnya. Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon, Portugal untuk mengambil lif yang ditempah pada 11 Disember 1926. Bangunan yang kekal dalam keadaan ‘sedang dibina’ telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya. (Sumber:

Kellies Castle

Mula itu risau juga nak bawa Ayra masuk, dia masih kecil. Takut meracau ke apa kan…Tapi kemain macam-macam gaya dia posing kat dalam ni..

Kellies Castle

Beraninya kakak dahlah tak ada dinding pun.

Kellies Castle

Uniknya dinding istana dibina menggunakan campuran putih telur itik, pasir, kapur, gula merah dan madu.  Pembinaan istana ini tidak menggunakan paku, besi atau jentera berat.

Kellies Castle

Banyak kisah-kisah misteri yang aku dengar pasal istana Kellies ni. Ada yang nampak budak kecil berkeliaran, nampak hantu, pengawal tanpa kaki..misteri penunggu dan sebagainya.

Kellies Castle

Tak tahulah kisah itu betul atau tidak..Wallahualam. Sepanjang aku kat sini..Alhamdulillah tak ada berlaku apa-apa yang misteri pun. Selesai bergambar terus menuju ke homestay Dato Seri Vida tu..

Kellies Castle

Kellie’s Castle,
Batu 5, Jalan Gopeng,
31000 Batu Gajah

No. Tel. : 05-365 3381
No. Faks : 05-365 3420

 

Tagged : /

Lavida Homestay di Ipoh Kepunyaan Dato Seri Vida (DSV)

Menginap di Lavida Homestay, Ipoh kepunyaan Dato Seri Vida. Rezeki aku yang menang contest dari facebook Dato Seri Vida baru-baru ini. Alhamdulillah. Terima kasih DSV  dan Lavida Homestay.

Homestay yang aku dapat ni, memang besar giler..takkan nak pergi dengan 5 beranak jer kan… Aku setkan tarikh dengan keluarga aku biar diaorang pun dapat pergi. Abah dan mak mertua pun akan ikut sekali, tapi last minute tak jadi..

Keluarga aku pun sama awalnya dari jadi tak jadi..jadi tak jadi..jadi tak jadi…akhirnya jadi juga percutian bersama keluarga. Memang nyaris-nyaris tak jadi pun..malam sebelum bertolak baru bagi keputusan. aku bertolak dari Kuala Lumpur, keluarga pula bertolak dari Kelantan.

Ipoh, Perak

Aku yang sampai dulu di Ipoh sempat singgah makan tengahari di nasi ganja yang femes tu…ermmmm, ramainya orang..tak tahu apa yang sedap sangat tu. Jam 2:00 petang baru boleh masuk Lavida Homestay. Masih awal lagi, aku waze dekat situ ada pasaraya Mydin besar di Meru, Ipoh…lebih kurang jarak 5KM sahaja dari homestay. Jawabnya, memang ke Mydin lah dulu…tak sampai setengah jam dalam tu, keluarga aku call bagitahu diaorang dah sampai depan rumah Dato Seri Vida? Hah, rumah Dato’ Seri Vida? Biar betul ni. “Bukan rumah dato ma, tapi homestay. Ma search guna alamat along bagi ke tak”? “Tak tahulah along, ginilah ma tunggu along depan masjid kat depan”..entah rumah siapa keluarga aku tuju..katanya ada nampak pokok kurma.

lavida homestay ipoh
Tq DSV share my video

Elok aku keluar dan sampai kawasan dengan alamat yang diberi, tepat  jam 2:00 petang aku call kak Aida bagitahu tak jumpa…waze berhenti betul-betul depan masjid yang keluarga aku tunggu.. terpaksalah kak Aida bagi direction atas talian.

Lavida Homestay, Meru, Ipoh

Aku disambut oleh tiga orang termasuk kak Aida.. Kak Aida terangkan serba sedikit apa yang disediakan di Lavida Homestay. Masa sampai dipintu pagar pun kitaorang semua terpegun dengan banglo yang mewah dan besar ini..Kawasan pula sunyi dan agak tenang. Aku pula yang risau takut kawasan yang agak privacy tak boleh bising-bising…biasalah ada anak-anak ni kan…

Banglo dua tingkat lengkap segala kemudahan boleh muat lebih kurang 20 orang. Ada 5 bilik 3 di atas dan 2 di bawah.. semua bilik ada aircond kecuali bilik single dekat dapur.. Jangan risau, ruang tamu bawah ada aircond punyalah besar jenis cassette dan ruang tamu atas pun ada. Tak cukup bilik? Hampar toto, baring situ..

lavida homestay ipoh

Perabot pun sangat exclusive dan mewah. Nak duduk atas sofa kemain semua duduk sopan jer…hehehehe..

lavida homestay ipoh

Satu sudut di ruang tamu bawah

lavida homestay ipoh

Di bahagian beranda mengadap kolam. Ada kolam kecil..bolehlah anak-anak nak mandi.

lavida homestay ipoh

Lauk terhidang dari Kelantan..mama bawa bekal untuk jamu semua..lauk ini lagi sedap dari nasi ganja tu yer.

lavida homestay ipoh

Bilik di Lavida Homestay

Master bedroom di tingkat atas ini aku punya..nak bagi kat pengantin baru…dia tak nak…pengantin baru cop bilik bawah. Aduhaiii, besarnya bilik ni.. kalah ruang tamu rumah sendiri..

lavida homestay ipoh

lavida homestay ipoh

Bilik air master bedroom pun besar siap ada tab mandi. Tak sempat pun nak berendam kat dalam.

lavida homestay ipoh

Bilik kedua bertemakan warna kuning… masuk terus terang biji mata..pun siap ada bilik mandi dan tandas.

lavida homestay ipoh

Bilik ketiga di tingkat atas juga ada bilik mandi dan tandas.. hiasan likes girly gitu…tapi yang stay bilik ni my abah dengan anak lelaki aku.

lavida homestay ipoh

lavida homestay ipoh

Aktiviti Malam di Lavida Homestay

Nak BBQ di Lavida Homestay memang boleh. Tapi kami bercuti nak pergi jalan-jalan makanya malam tu keluar dengan satu kenderaan jer…Menuju ke bandar Ipoh, singgah di ala-ala uptown gitu.. nak masuk mall, dah tak sempat. Di bandar Ipoh tak ada tempat nak dituju sangat…last-last pergi ke area yang dekat dengan Mydin Meru…Kat situ, malam lagi happening..

lavida homestay ipoh

Happening sungguhlah…anak-anak duk berhabis duit nak main basikal…ada RM15 RM20 RM25.. Dan kat situ juga kami dinner di Char Kuey Teow Abang Sayang..dari jauh terus nampak signboard sebesar alam dan kedai terang benderang.

lavida homestay ipoh

Semua makanan ada..masing-masing dah agak penat…semua pakat order char kuey teow..boleh tahan sedap. udang pun besar-besar.

lavida homestay ipoh

Balik homestay pakat tidur lena semua…tak sedar apa…bangun pagi siapkan breakfast yang mama dah siap bawa bahan-bahan.. pekena pamoga coffee yang disediakan..bersiap-siap untuk check-out..sebenarnya jam 12:00 tengahari check out..tapi alang-alang dah sampai Ipoh, keluarga nak singgah ke Cameron Highlands.. awallah kami keluar.

pamoga coffee

Servis Terbaik

Terima kasih Dato Seri Vida (DSV) yang telah menyediakan penginapan untuk keluarga kami yang sangat exclusive dan mewah ini…sampaikan nak buka dapur gas pun tak reti…hahahaha… bercarton air pamoga dan Qu Puteh keluarga kami habiskan….inilah kenangan terindah bersama keluarga.

lavida homestay

DSV ada share video di IG, tapi tak penuh sebab lebih 1 minit… korang boleh tengok  full video kat bawah ni.

 

Yang mana nak bercuti di Ipoh dalam kuantiti yang ramai, dari sewa hotel lebih baik menginap di Lavida Homestay ini. Memang aku syorkan sangat…dekat dengan Movie Animation Park Studios (MAPS), Ipoh dan bandar Ipoh. Untuk plan buat majlis perkahwinan, mesyuarat pun boleh yer..kawasannya sangat lapang…kalau korang tengok video atas tu..boleh tengok gelagat anak-anak kitaorang main kejar-kejar. Bukan homestay ini saja yang ada, depan dan sebelah pun kepunyaan Dato Seri Vida juga.

Follow IG : @lavidahomestay

Follow FB : Lavida Homestay

Whatsapp: Kak Aida – 016-224 2808 (booking)

 

Nota kaki: Tak kesampaian nak jumpa DSV dan rasa masakan mak jah.

 

 

Tagged : / /

Kerana Lembu New Zealand di Desa Dairy Farm Kota Kinabalu Sabah

Kerana seekor lembu New Zealand, dari Kota Kinabalu ke Kundasang hanya 4 jam termasuk perjalanan pergi dan balik. Hahahaha, laju ke? Tak adalah laju pun. Memang pergi ke sana hanya nak tengok lembu New Zealand yang viral lah. Tak singgah mana-mana tempat menarik pun kecuali berhenti di tepi untuk mengambil gambar berlatarbelakang Gunung Kinabalu yang nampak kabur.

Cukup Sekali Masuk Sini

Dulu, masa pergi bercuti dengan family sehingga ke Tip of Borneo boleh pergi. Yang ni pergi pun selit dari masa yang free. Yealah, masa pergi dulu mana ada lagi Desa Dairy Farm ni. Seingat aku lah. Eh, silap dah ada tapi tak jumpa tempat.

Bergerak  dari Kota Kinabalu ke Kundasang perjalanan hampir 1 jam lebih, cuaca pun agak baik. Baru aku tahu Desa Fairy Farm tempatnya kena jalan terus lagi dari tempat mendaki Gunung Kinabalu. Akan lalu satu kawasan desa atas bukit. Cantik pemandangan, lupa nak ambil gambar.

Lepas itu, jumpa satu kawasan padang yang luas. Dari jauh akan nampak satu bangunan seperti kilang terbuka. Nak masuk sana, kena bayar RM5 satu orang dewasa. Kanak-kanak tak silap RM3 atau RM 2. Tak ambil kisah sebab tak ada kanak-kanak ikut sekali…hehehe.

Okey, dah masuk kawasannya, tak nampak pula lembu New Zealand berkeliaran. Nampak batu dicat rupa lembu je. Nak parking kereta kena pusing sekali dua…baru ada parking. Walaupun bukan hari minggu, mahupun hari cuti umum, ramai juga orang.

Tahan dengan bau

Keluar kereta, dengan angin sepoi-sepoi berlalu…terus hidung menusuk bau lembu..dan lebih kuat lagi bau haruman tahi lembu. Bertabahlah yer. hahahaha. Masuk ke dalam satu bangunan akan jumpa cafe dan kaunter jual susu fresh. Masuk ke dalam, barulah nampak banyak ekor lembu New Zealand. Semuanya dalam kandang. Ada yang besar, ada yang sedang, ada yang kecil. Lembu yang kecil, boleh bagi makan rumput yang mereka jual. Papan tanda amaran, jangan mengambil rumput di luar, di khuatiri dah diracun.

Dairi Fairy Farm KK

Laaa, mana lembu di luar kandangnya? Datang jauh-jauh semata tengok lembu dalam kandang ni jer ke? Ermmm, frust lah kan. Mungkin time aku sampai bukan waktu untuk lembu dilepaskan mahupun operasi memerah susu lembu. Lagi masuk dalam, lagi kuat haruman bau…kembang kempis kembang kempis hidung.

Dairi Fairy Farm KK
semerbak bau

Tak lama pun kat situ..beransur balik. Di luar kawasan padang ada nampak sekelompok lembu tapi jauh benar nak ambil gambarnya.. tak akan nampak pun kalau ambil gambar..nak masuk dekat kawasan pun pagar ditutup. Camana? Balik terus jer lah. nak datang lagi, cukuplah sekali kot. Tunggu kot ada rezeki tengok lembu betul-betul di New Zealand sana tu…Eh.

 

Tagged : / /