Kuali Berkerak Kembali Kilat Dengan Sabun di Kedai Eco

Kuali berkerak?

Penangan tengok youtube channel Sugu Pavithra, dia punya kuali sangat berkilat.

Pergi ke dapur, tengok aku punya kuali…fuh berkerak 2 inci.

Hahahaha..tak pernah sental belakang kuali..just cuci biasa macam cuci pinggan mangkuk jer.

Aku respek dengan kaum India ni..bab periuk, kuali memang tak boleh lawan.

Memang tak berkerak..sentiasa berkilat.

Masa study di Kuantan, rumah sewa aku berjiran dengan keluarga India.

Lepas masak, hari-hari nampaklah diaorang sental periuk kuali diaorang kat luar. Jemur kat luar.

Bukan tak rajin nak menyental..orang cakap makin sental nantikan makin nipis pula kuali. Tak gitu?

Kemain alasan.

Video : Tips Dari 1 Botol Pencuci Pinggan Menjadikan 5 Botol

Alang-alang time PKP ni, kenalah merajinkan diri untuk menyental bontot kuali yang dah berzaman tak sental.

Awalnya, aku ada try juga letak soda bikarbonat tu..huh, tak menjadi pun. tebal sangat kerak kuali aku ni..

Lepas itu, aku pakai sabun buku kedai eco ni…tak berbuih tapi kira powerlah.

sabun untuk hilang kerak belakang kuali

Ada dalam 4-5 ketul dalam 1 bungkus…alamak, dah lupa.

Sapu kat bontot kuali, sentallah pakai berus besi yer.

Bukan dengan berus span tau.

Aku duk menyental kuali hampir 3 jam.

Malamnya, habis lenguh-lenguh bahu dan tangan.

Hasil lepas 3 jam menyental..

cara hilang kerak bontot kuali 2

Tak berkilat macam kuali Sugu Pavithra, okeylah dari yang sebelumnya kan.

Bahagian yang masih ada hitam-hitam tu dah tak ada kudrat aku nak buat.

Agaknya kena pakai mesin lagi senang.

Tengoklah berapa lama akan bertahan dengan bontot kuali kilat ni.

Bila kuali dah berkilat, nak masak pun rasa rajin.

Hehehehe.

 

 

Tagged :

10 Peralatan Penting Yang Perlu Dibawa Semasa Camping atau Berkelah

Tak kira di mana tempatnya untuk anda pergi camping samaada di tepi pantai, air terjun mahupun dalam hutan. Perlu siap sedia dengan checklist peralatan-peralatan yang perlu dibawa. Barulah seronok untuk bermalam dalam khemah.

Peralatan untuk Camping

Antara item yang perlu dibawa sebelum pergi camping:

1) Khemah – Yang ni tak bolehlah tertinggal, kan tertinggal tak jadi camping jawabnya.

Item Camping

2) Kain Rentang – Digunakan sebagai alas tempat duduk atau sebagai penutup khemah sekiranya hari hujan. Boleh juga kurangkan bahang panas dalam khemah.

Item Camping

3) Sleeping bag – Kadang-kadang satu khemah tak cukup untuk anak-beranak, seorang boleh tidur dengan sleeping bag. Ia pun tahan sejuk.

Item Camping

Baca: Pengalaman Camping di Hutan yang Sejuk

4) Tikar – Digunakan sebagai alas duduk di luar atau dalam khemah.

Item Camping

5) Dapur mudah alih – Tak perlu susah-susah buat unggun api untuk masak, pakai dapur gas mudah alih. Senang dan cepat kerja memasak.

Item Camping

6) Portable Cooking Stove – Dah bawa dapur mudah alih, jangan lupa bawa gas sekali. Buat stok dua atau tiga botol.

Item Camping

7) Lampu Rechargeable – Memudahkan pergerakan pada waktu malam. Lebih-lebih lagi di dalam khemah, sangat gelap. Boleh terpijak orang yang tengah tidur. Pastikan charge penuh sebelum bawa.

Item Camping

8) Powerbank – Peralatan yang penting juga untuk charge handphone anda. Dalam hutan mana nak cari plug. Ada ketika digunakan untuk hidupkan kipas usb.

Item Camping

Baca: Pengalaman Camping di Air Terjun

9) Ubat – Persediaan awal adalah ubat-ubatan. Sakit perut, sakit kepala, luka boleh berlaku tanpa diduga.

Checklist Untuk Camping

10) Kelengkapan diri –  Kelengkapan pembersihan diri seperti sabun, berus gigi dan ubat gigi jangan lupa. Alat solek tak perlu pun tak apa, bukannya nak melawa pun masuk hutan kan.

Checklist Untuk Camping

11) Lain-Lain Alat – Fikirkan peralatan apa lagi yang perlu dibawa? Antaranya pisau, tali, selimut, baju sejuk, kuali, periuk, bahan asas memasak seperti garam, gula, serbuk kunyit, dan minyak masak.

Item Camping

Pengalaman Camping

Antara pantai, air terjun dan hutan ketiga-tiga ada pengalaman tersendiri. Di pantai waktu siang hari memang panas, tak boleh nak duduk pun dalam khemah. Tapi bila waktu malam,  cuaca berangin dan sejuk. Cuma kena bertahanlah dengan serangan gigitan nyamuk. Kalau di tempat air terjun, kurang sikit panas dia, malam pun sejuk juga. Di hutan pula, kena tengok pada tempatnya. Paling aku titik beratkan waktu bercamping, mesti dekat dengan tandas dan surau. Pergi camping sama ada bersendirian atau bersama keluarga yang ada anak-anak kecil, perlulah membuat checklist atau persediaan sebaiknya untuk tidak tertinggal apa-apa peralatan yang penting.

 

Tagged : /

[Gambar] Keadaan Banjir Di Kelantan Risau Famili Di Kampung

Risau mamaema dengan family di kampung masa ni. Mama ada hantar gambar air dah cecah lantai kedai bisnes mama. Kedai bisnes mama kedai pengantin. Semoga cepat-cepatlah air banjir ni surut. Pagi ini, mama bagitahu cuaca dah cerah. harap cerah berterusan. Tahun 2014,  ketika banjir besar melanda negeri Kelantan daerah Pasir Puteh, Jerteh, Machang tak dinaiki air tapi tidak kali ini.

[Gambar] Keadaan Banjir Di Kelantan.

banjir besar di kelantan

banjir di kelantan

Source : Facebook

Di Daerah Jerteh, Terengganu pun dilanda banjir. Tempat kelahiran mamaema. Makcik-makcik belah mama tinggal di Jerteh. Harap semuanya baik-baik. Khabarnya, saluran paip air pecah di Sungai Jerteh.

Tagged : / / /

Stress Mak Tengok Kepala Anak Ada Kutu

Cara Menghilangkan Kutu Rambut Dan Telur Kutu Di Kepala.

Stress mak tengok kepala anak ada kutu. Adoii anak berjangkit kutu dengan siapa ni. Sebut kutu, tetiba kepala krik krik krik gatal. Teringat pula video kepala yang penuh dengan kutu. Tak dapat bayangkan, empunya kepala tak ada perasaan ke? tak rasa gatal-gatal ke?. mustahil betul.

Tengok anak asyik menggaru-garu kepala. Terdetik “anak aku ada kutu ke ni”..”Meh, abang mama nak check kepala kamu, asyik menggaru jer”. Selak-selak rambut yang pendek tu, nampak bersinar-sinar telur kutu..terus tarik..letak kat kuku dan picit. perghh, bunyinya tak menahan..macam tengah kekenyangan. “patutlah abang asyik menggaru, ada telur kutu kat kepala kamu ni”..mulalah stress. Dah seorang ada, yang lain-lain mestilah ada. Okey next, check kepala kakak pula.. Bertambah stress mak, ada juga..tinggal telur kutu yang dah menjadi anak (tak reti nak explain apa). otomatik kepala sendiri pun jadi gatal.

Ayra? Check juga rambut Ayra yang jarang-jarang tu, tak jumpa pula kutu dan telurnya. Bila kepala anak ada, mulalah rasa was-was, kepala sendiri ada ke tak ni? Masa tu jugalah kepala tetiba gatal. Minta anak tolong selak rambut tengok ada telur ke tak kat kepala mama, yang anak pula beria cakap “ada mama, banyaknya putih-putih,”.. Itu kelemumur lah anak. Tak boleh dibiarkan, makin lama makin beranak pinak kutu kat kepala. So, cari jalan penyelesaiannya.

ubat-kutu

Cara Menghilangkan Kutu Rambut.

1) Sikat Kutu – Kena beli kat kedai, minta nak sikat kutu. Sikat kutu ni jejari yang rapat-rapat. Tapi tak berbaloi sebenarnya, bila sikat, ia tak kaut telur kutu pun, kaut ibu kutu, anak kutu pun susah nak lekat. Lagipun, tak tahan lama. cepat patah sikat cepat rongak.

2) Racun Serangga – Tahu racun serangga yang mana. Racun serangga untuk nyamuk tu. Tak kisahlah jenama Ridsect atau Fumakila ke apa.. tapi nak racun serangga jenis semburan lah. bukan yang serbuk. Cubalah, sangat menjadi. Bapa, ibu, anak kutu mampus malah telur kutu pun terus terbantut nak biak. Cuma, kena tahan dengan bau semburan racunlah. Agak tak sesuai untuk kepala anak-anak sebenarnya. Sembur di rambut, bungkus kepala dengan tuala putih dan biarkan 1 jam. Lepas tu, buka tuala, tengok mati keras kutu-kutu lekat di tuala.

3) Syampu Kutu – Beli syampu kat mana-mana farmasi. Teringat masa tinggal di asrama. Selalulah kena jangkit kutu ni. Biasalah dah duduk ramai-ramai kan. Call mak, minta hantar syampu kutu kat asrama. Pakai syampu cara terbaik juga untuk hapuskan kutu-kutu ni. Tapi kena terpaksa bertahanlah jangkitan dari kepala orang lain selagi orang lain tak cuba merawat.

4) Minyak Nitclear – Ini first time try pakai minyak Nitclear. Rupa minyak ni macam baby oil yang tak ada bau. Boleh dapat di farmasi juga. Lumur kat rambut dan biarkan 1 jam. Lepas tu pergi cuci dan sikat dengan sikat yang diberi percuma dalam kotak minyak nitclear. Sikat kutu yang diberi memang best. sebab jejarinya halus dan besi. Sekali sikat dengan telur sekali ia dapat.

5) Cara paling senang..terus botakkan kepala.

Walaupun dah cuba macam-macam cara, selagi orang yang duduk dekat tak merawat, selagi itulah kutu ni akan membiak. Paling cepat berjangkit pada anak-anak yang tinggal di taska asuhan ataupun sekolah rendah.

 

Tagged : / / / / /

Buruknya bas.

Dah banyak kali naik bas balik Kelantan. Macam-macam syarikat bas dah naik. Ada naik bas dari Mahligai Ekspress, Mutiara, Sani, Darul Naim dan lain-lain. Tapi naik bas dari syarikat t****** ini dah dua kali dan dua kali juga naik bas yang agak tak puas hati. Kalau tak fikir nak balik ke KL dengan kereta adik, memang tak naik pun bas. baik bawa kereta sendiri. last minit punya plan balik kampung.

Sampai kat Stesen Putra, bas t****** ini dah ada. Memandangkan masih awal jam 8.00 malam tak agak pun bas t****** akan aku naik sebab perjalanan aku jam 9.00 malam. Lagipun di depan bas tak tertulis pun destinasi ke mana bas dituju hanya tulis Kuala Lumpur saja. Bila aku tengok dari luar bas t******, ermmm, tak ada bas lain ke nak bawa?. Jam 8.45 malam diumum bagi perjalanan ke Pengkalan Kubor dan KB naik bas t****** ini, aku lega. Dan diumum pula perjalanan ke Machang-Pasir Puteh-Jerteh naik bas t****** yang sama, aku kata eh, naik bas sama?

Pertama aku tengok bas t****** dari luar dah tak puas hati. Kedua bila aku dah masuk dalam bas mula buat sakit hati..tak ada nombor tempat duduk. duduk ikut suka hati. Bas t****** dua tingkat, sudah semesti tingkat bawah orang akan berebut..dah penuh bawah terpaksa naik ke atas. Bila hati dah panas, mulalah dimata semua tak kena.

Tengok jarak antara kerusi, sempit sangat. Lebih-lebih lagi bila orang didepan baringkan kerusi ke belakang sedikit terus tak boleh nak lalu..rapat dengan lutut. Penghawa dingin tak sejuk padahal perjalanan malam. Langsir tak terurus. sampah dalam poket kerusi. Kerusi tak berfungsi tak boleh nak baring.

tempat duduk sempit

Ini perjalanan untuk 7 atau 8 jam bukan perjalanan setengah jam. Pengusaha bas t****** tolonglah ambil berat sikit dengan perkhidmatan bas korang ini. Jangan korang hanya fikirkan keuntungan tak fikirkan keselamatan dan keselesaan penumpang.

Tolonglah mana-mana pihak yang bertanggungjawab untuk memastikan keadaan bas bagi perjalanan yang jauh ini selamat dan selesa. Tak guna naikan harga tiket tapi keadaan bas yang membuatkan penumpang sengsara. Sakit urat pinggang, lenguh urat kaki, kematu bontot, dan sakit kepala bila keadaan bas yang tak selesa untuk jarak jauh sebegini rupa.

Lagi satu, masa jual tiket tolonglah bagitahu bas yang korang sediakan untuk setiap perjalanan samada setingkat atau dua tingkat. Ini cakap bas setingkat yang sampai dua tingkat. Di tiket ada nombor tempat duduk, dalam bas carca marba punya tempat duduk. Tak dapat aku bayangkan bas syarikat sama perjalanan 12 jam dari Kelantan ke Kluang yang lebih teruk keadaannya.

Dah serik nak naik bas dari syarikat ini. Banyak lagi pilihan yang lain.

Tagged : / / / / /

Sport bottle blender..buy from groupon

Blender bottle from Groupon. Anak-anak suka minum ice blendekan. So, mr.ery belilah mesin blender dari groupon…nak buat ice blended sendiri..

Sebulan nak tunggu sampai beli mesin blender ini. Mati-mati dah ingat kena tipu ke apa..punya lama nak terima mesin blender. Ingatkan mesin blender ni dipos dari oversea ke apa..tapi alamat pos dari KL juga.

Yang ambil masa lama sangat tu sebab apa. 

sport bottle blender

Mula-mula mengetest macam okey..memang okey pun.

blender bottle

Lama-lama nanti kan mesin blender ice ni jadi mesin blender bawang cili kat dapur.