Cuti Sekolah Nak Pergi Mana?

Ini tahun lepas punya percutianlah sebelum pantai timur di landa bah besar. Plan yang sekejap jadi sekejap tidak. Kami yang dari KL pun dalam dua, dalam antara dua pun dah lepas tol gombak terus juga redah biarpun cuaca agak mendung. Kalau tak dapat nak mandi manda waterpark pun, dapat bawa anak makan angin pun kira ok.

Bercuti ke Gambang

Sepanjang perjalanan ke Kuantan, masuk LPT, nampak cuaca belah Kuantan macam cerah. Berbalas whatsapp dengan mom di Kelantan. Mom pun berhenti di Jerteh, Terengganu sebab tak berani nak teruskan perjalanan. Di sana lagilah hujan sepanjang perjalanan. Bila sampai Kuantan, Alhamdulillah memang cuaca cerah. Berbalas lagi whatsapp dengan adik, rupanya mom pun teruskan perjalanan ke Kuantan. Pandai kami bodek mom suruh gerak juga. Kami yang sampai awal dan perut rasa lapar pergi pekena nasi air Aida’s di Kuantan Parade.

Gambang Waterpark21

Dah sampai Kuantan, memang singgah kat sinilah makan nasi air dari Aida’s Corner.

Nasi Air Aida's Kuantan Parade

Laju juga mom bawa kereta, tak sempat nak habis makan, mom bagitahu dia dah pun sampai di tol Gambang. Bergegaslah kami ke sana. Alang-alang cuaca pun cerah pada hari sampai, teruslah masuk ke Gambang Waterpark. Takut hari esoknya, tetiba hujan.  Memang ramainya manusia mandi kat sana. sampai nak ambil pondok pun dah habis. Terpaksalah cari dan selit-selit bawah khemah. Mujur dapat juga, sebab ada famili yang dah mula berangkat.

Gambang Waterpark30

Terus salin baju terus pergi masuk kolam. Maklumlah dah petang. takut tak puas pula.

Gambang Waterpark28

Gambang Waterpark29

Gambang Waterpark23

Masamnya muka Aqeel, berebut mainan dengan sepupunya si Adriana. Memang kena mengalahlah.

Gambang Waterpark13Inilah si Adriana nya. baru lepas masuk lintah dalam bontot. rileks jea.

Gambang Waterpark26

Gambang Waterpark08

Gambang Waterpark06

Gambang Waterpark05

 

Waktu Gembira Bersama Keluarga

Bila mandi kolam, naik ke darat perut berbunyilah lapar. Biasalah mana-mana waterpark nak masuk tak dibenarkan bawa masuk makanan luar. habis diselongkarnya beg yang bawa. kenalah beli juga makanan kat dalam ni. mahal pun tetap kena isi perut yang lapar. itupun kongsi-kongsi.

Gambang Waterpark27

Gambang Waterpark12

Gambang Waterpark10

Kakak dengan sepupunya ni berani juga pergi mandi berdua kat tempat arus deras. nasiblah ikut di belakang. bila dah pasang ombak, memang boleh buat jatuh dari pelampung.

Gambang Waterpark09

Gambang Waterpark25

Gambang Waterpark11

Gambang Waterpark24

Tak tahan tengok gelagat orang-orang yang tunggu air mencurah masa ni. berlari-lari tunggu kat bawah sana.

Gambang Waterpark07

Dah puas mandi, balik homestay malamnya menjamu selera di Restoran Ikan Bakar Ana Petai. Order-order yang membayar semuanya mak-mak dara.

Gambang Waterpark02

So, anak-anak cuti minggu depan hanya duduk kat rumah yea. kita jalan-jalan di pekan saja. bawa ke kedai RM 2 pun happy.

 

Tagged : / / /

Fobia Mandi Kolam Gambang Waterpark

Gambang Waterpark. Anak-anak pantang nampak kolam. Meloncat-loncatlah suka. Terus nak selam dalam kolam kat depan pintu tak sabar sangat nak mandi.

Gambang Waterpark33

Sampai awal sangatlah ni, terpaksa termangu kat depan tunggu kaunter tiket buka.

Gambang Waterpark34

Gambang Waterpark

Bila dah nampak kaunter dah buka, cepat-cepat beratur belikan tiket tambahan untuk anak-anak. Aku dan mr.ery dah ada tiket sebab dah termasuk dalam pakej sewa bilik. Tak boleh nak bergambar berdua sekarang, ada saja yang akan masuk kacau.

Gambang Waterpark35

Gambang Waterpark37

Seronok bila datang tak sesak dengan orang ramai walaupun masih hari bercuti. Tak perlu nak berebut cari tempat berteduh.

Gambang Waterpark39

Tempat budak-budak mandi masih tak ada orang. Tapi bila tengahari mula kelihatan berduyun-duyun orang masuk untuk mandi.

Gambang Waterpark40

Gambang Waterpark41

Gambang Waterpark42

Gambang Waterpark43

Aku dan mr.ery tak turun mandi pun, sebab takut kepenatan nak drive  balik ke KL. Boleh mengantuk kalau lepas mandi kolam ni. Perjalanan masih jauh lagi. Jadi,perhatikan anak-anak dari daratan. Itupun sekejap.

Gambang Waterpark44

Pastu anak-anak ajak turun ke kolam ambilkan gambar mereka masa menggelongsor. Terpaksalah aku yang kena basahkan baju.

 

Gambang Waterpark46

Aqeel pun dah berani turun gelongsor sorang-sorang

Gambang Waterpark47

Gambang Waterpark48

Gambang Waterpark51

Kakak Azwa dah besar dan pandai control badan masa dah sampai ke kolam. tapi adik pula lain jadinya. Sampai di hujung, aku dah sambut Aqeel, tapi dia terselam sampai air masuk hidung dan masa itu pula aku tengah ready nak ambil gambar kakak pula.

Gambang Waterpark50

Punyalah Aqeel menangis sampai terus merajuk tak nak main gelongsor lagi. Puas pujuk langsung tak layan.

Gambang Waterpark49

Selepas itu hanya Kakak Azwa saja yang turun naik gelongsor tapi Aqeel hanya main air di tepi kolam. Memang Aqeel marah mama dia.

Gambang Waterpark52

Paling buat aku ralat, perjalanan dari Kuantan ke KL selepas balik dari Gambang Waterpark, perkataan yang dia berulang-ulang tanya “kenapa, mama tak sambut adik?”. Bermacam-macam jawapan aku bagi. langsung tak diterima. Sampai dia pun penat tanya hingga tertidur, aku ingat bila dah terjaga dia dah lupa. Tapi tidak, esok harinya soalan yang sama dia tanyakan. Aku rasa dia pun dah macam fobia nak mandi kolam ni.

Tagged : / /

HoLiDay

Aku bawak famili ku bercuti di Kuantan, Pahang sempena cuti menyambut Awal Muharam… plan nak bermalam di Gambang Water Park..tetapi dengan hampanya telah full… sib baik my bestfren (eita) telah book hotel..Hotel Grand Continental kat bandar Kuantan…. sebelum ke sana kami singgah dulu rumah Pak Muda (bapa saudara belah suamiku)…sempat gak jamu selera makan nasik panas-panas sama tom yam..budu…ikan goreng..dan ulam-ulaman… Aku juga sempat lagi membeli tudung dengan Mok Muda 2 helai….igt nak amik 3 helai…tp budget tak cukup pulak..hehehe…

Holiday at Gambang Waterpark

Cuaca kt sana sekejap mendung..sekejap ujan…terpikir gak..mcm mana nak jalan nanti… lamer lepak kat umah Pak Muda….terus check-in hotel..murah ckitt ler..sbb guna government rate..tp masalahnyer tak ader breakfast..tak perlah janji ader tempat nk bermalam. Hotel nie aku bagi 5 bintang dari 10 bintang ler…nak kata environment dia teruk tak adalah teruks sgt…tp boleh wat sakit kepala.

Lebih kurang jam 5.30 petang kami keluar jalan-jalan…pergi Teluk Chempedak (TC)..ku ceritakan pada anakku (kakak) tempat mama dan ayahnyer selalu kuar dating masa study kat PSDC..he333… tetiba teringat masa bercintan cintun dulu… sampai jea kat TC hujan turun dengan lebatnye..alang2 dah sampai dan bayar parking..kami turun jugak..mula tue rasa bimbang gak takut si Aqeel akan demam kena ujan… kami singgah kat Mc’D.. sebab terasa laparlah pulak perutnye… bila ujan dah reda..kami pergi ke tepi pantai..seronok tgk si kakak main air dan kesian pulak dengan si adik kena angin sejuk…

Balik ke hotel..sempat lagi si kakak ngan ayah mandi pool..sebab tak dapat mandi pantai… Aku ngan si adik hanya dok tepi tgk gelagat mereka berdua…kul 7.00 mlm pool dah nak tutup..tp si kakak still lagi nak mandi walau agak kebiruan menahan kesejukkan….

Kami kuar makan malam..igt nak makan samer ngan eita..tetapi diaorg dah sampai ke Penor dah..apalagi kitaorg pun cari ler tmpat makan kat Tanjung Lupur…Suamiku nak bwk ke tempat yg mcm best ckitt..tp tak dapat nk masuk..sesak ngan kete..boleh jem pulak jalan kat dalam menuju ke restoran tue..aper lagi pusing balik ler cr kat tmpat lain… Tak tahu nk mkn kat mana..singgah jea restoran yg pernah kami berdua makan..dia punyer makan tak best dah ler dia punyer service pun ntah aper2 ntah…disebabkan kelaparan terpaksa ku telan jua…hanya kami berdua menikmati dinner tue..si kakak dah terlalu penat..sampai ketiduran kat dlm kete..dah kejutkan pun tk bangun2…samelah ngan si adik..bagi jea susu tidur terus… sempat lg letak dia kat atas meja yang ader food tue..yea lah takkan nak tggl kt dalam kete pulak kecik2 nie kan….

Pagi 19 Dis 2009..bangun pagi2 lagii..dan gie breakfast kat kedai mamak belakang hotel…cuaca still lagi ujan.. bersiap-siap check-out dan terus menuju ke tempat tujuan yang sebenar…mana lagi kalau bukan Gambang Water Park (GWP) tue ler…. singgah beli keropok2 utk buat balik KL kat Gambang kejap… sampai simpang 3 GWP dah jem… ramai giler manusia..isshh dah terasa mcm tk best jea percutian nie… tp alang2 dh sampai kitaorg redah jea laaa… kan tak pergi kasian kat kakak..xcited nk mandi kolam..

Park kete kat belakang apartment…sbb kat depan QWP tue dah crowded sgt… nk naik dia punyer keretapi..tetiba keretapi dia pulak buat hal..aper lagi..tukar balik tiket..kitaorg pun jalan kaki ler…tak ler jauh sgt pun..tengah syok2 jalan tue..ujan turun lagi…kesian kat Aqeel kena lagi ujan…habis basah stroller…dh tak boleh wat aper…time ni dah kena ujan

Gambang Waterpark, Pahang

Punyerlah ramai manusia nk mandi kat GWP nie.. sebelum beli tiket..dh berfikir2 mau masuk atau tak..sebab ujan tgh turun dengan lebatnyer..kan tadi dah kata..alang2 dah sampai siniii.. terjah jea…hu33…. nk dapatkan tiket masuk pun beratur yang amat panjang sekali… time nie si Aqeel dah merengek2..nk susu dan tido…terpaksa ku cari tempat yg strategik ckitt…Alhamdulillah dapat gak tumpang kejap di office GWP nie…

Akhirnya kami pun masuk jugak GWP ni… boleh ler tgk gelagat anak-anakku di sini..hu333

si kakak tue tgh baca doa aper

masuk jea kat dalam GWP nie anakku terus ketiduran

note: hanya gambar suamiku yang tak ada…maklumlah jadi cameraman utk aku dan anak-anakku…

Tagged : / /