My Eid Mubarak 2020 in Guinea, Bonne Fete Everyone

Eid Mubarak 2020

Termenung apa di pagi raya tu bang sayang.

Aeroplane tak melintas lah bang, airport kan tutup.

Berayalah kita tahun 2020 ni di Guinea.

Yang mana perancangan awal nak beraya di negara sendiri, tidak tercapai..

Apapun bersyukur dapat juga meraikan kegembiraan di pagi raya walaupun suasana berbeza jauh dari keluarga.

Tapi di zaman teknologi ini yang jauh pun boleh dihubungi. Dapatlah mengubati kerinduan pada semua.

Malaysia raya dalam PKP, Guinea raya duduk dalam rumah sendiri.

First time raya perantauan merentasi benua

First time raya tanpa kakak di sisi

Kakak beraya bertemankan tokma dan tokbah belah Mr Ery

Anak-anak lain tak lepas balik raya nak rentas negeri

Gara-gara PKPB

Eid Mubarak 2020 tercatit sejarah sendiri.

Baca: Perancangan Awal Balik Raya Tidak Menjadi

Juadah Raya 2020, Masak Sendiri, Habis Segala Skill

Juadah raya bernasi dagang bersama gulai ikan tongkol, bernasi impit berkuah kacang, sate, dan berendang ayam di pagi hari.

Semua masak sendiri…risau jadi Masak Apa Tak Jadi Hari Ini.

Masak lebih untuk sendiri dan balas hidangan sesama kami.

eid mubarak in guinea

Kerja satu opis, stay satu kondo, sekadar salam yang boleh dibagi sambil hantar makanan untuk dinikmati kepada 3 rumah orang Malaysia yang kerja tetap di sini.

Tidak terlupa pada rakyat Malaysia yang terkandas dah berpuluh hari. Bila lah Kerajaan Guinea akan benarkan airport beroperasi. Sekarang pun dah bersambung sehingga Jun 2020.

rakyat malaysia terkandas

Suasana raya di Guinea seperti hari-hari biasa, tak tahu memang macam ini atau sebabnya Covid-19. Tak berani nak keluar rumah.

Tak dapat pulang beraya, sekadar ucapan sebagai pengganti diri.

Salam perantauan dan selamat hari raya Aidilfitri. Eid Mubarak à tous et toutes!!!

#stayathome #staysafe

Tagged : / / / / /

Ucapan Selamat Hari Raya Dari Emarieys Sekeluarga

Assalamualaikum. Pejam celik..pejam celik..dah sampai hujung Ramadhan.. Tibanya Syawal, semua bergembira untuk menyambutnya kerana hari raya. Start semalam, dah bersesak di atas lebuh raya. Masing-masing dah balik kampung. MamaEma, InshaAllah, tengahari nanti bertolak balik Kelantan. Masih bekerja lagi..

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Di kesempatan ini MamaEma nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada sesiapa yang mengenali MamaEma samaada di blog emarieys.com , rakan sekerja, rakan sekolah, rakan facebook, atau di mana-mana sahaja. Jutaan kemaafan sekiranya pernah terguris dengan komen-komen yang MamaEma drop di blog korang. Jutaan kemaafan sekiranya terguris hati dengan kata-kata MamaEma. MamaEma doakan kepada sesiapa yang akan pulang beraya semoga selamat sampai ke kampung halaman masing-masing.

 

Selamat hari raya dari Team KBBA9

 

Terimalah sedutan video ucapan Selamat Hari Raya dari kami, Team Kelab Blogger Ben Ashaari yang diadakan di Muzium Warisan Melayu, UPM, Serdang baru-baru ini semasa aktiviti Photoshoot Raya Bersama Jurugambar Wan Izhar Abu Bakar.

 

Baca : MUA Photoshoot
 

Tagged : / / / /

Family Raya 2015

 Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

artis beraya10

Macam mana raya korang? Layan kat facebook macam-macam fesyen dan tema warnanya. Aku tak nak kongsi kat fb, nak kongsi kat blog je. Tema pilihan kaler purple gelap. Inipun last minute cari. Mr.ery plan nak pakai jubah tapi aku yang suruh beli sepasang baju melayu biar sama dengan anak teruna. Nak sedondon bukannya selalu, setahun sekali je. Baju jubah kakak dan ayra aku beli online. Yang jadi kaler purple sebab baju jubah untuk Ayra warna biru pink tak ada. Aku punya baju, MIL yang jahitkan, nak pakai raya kedua terpaksa pakai raya pertama.

Moody Di Hari Raya

Kalau korang perasan, aku punya gambar raya langsung tak bermaya. Memang tak ada mood nak raya pun. Seminggu sebelum raya aku kena tipu hampir 4 ribu oleh seller online. Terpaksa aku refund duit pembeli. Dalam pada aku wujudkan group whatsapp untuk refund, ada juga yang mengambil kesempatan. Dugaan di bulan puasa tapi aku belajar dari kesilapan.

artis beraya02

Raya kali ini bermakna bagi kami tiga beradik sebab ada abah beraya sekali. Aku pun tak tahu apa yang sedih sangat abah masa ni. Mungkin gembira tengok kami berkumpul. Kebiasaannya aku dan adik-adik akan pergi rumah abah selepas sembahyang raya. Tapi abah yang suruh kami tunggu saja kat rumah mom. Abah dan mom dah lama berpisah, abah dah kahwin lain mom pun dah kahwin lain.. abah masih ada isteri cuma mom ibu tunggal selepas bapa tiri meninggal hari raya haji tahun lepas.

artis beraya06Masih berair lagi mata abah menahan sebak. dalam sedih ada gembira.

raya kelantan

Nampak aku lebih tua dari mom..huawaaa nak nangess.

artis beraya17

Juadah pagi raya pertama mom buat nasi impit dan tempah roti jala. Yang menolong mom adik perempuan bongsu aku. Tahun ini aku lepas tangan sebab malam raya baru sampai Kelantan.

artis beraya13

artis beraya20

Jubah Ayra ni dah tak boleh pakai walhal size 6 bulan ke atas dah aku ambil. Bila pakai dah macam balut nangka. Nasiblah kainnya jenis memeri.

Bersalam-salaman minta maaf tak sampai sejam gaduh balik dua beradik ni. Baru teringat duit raya untuk anak-anak tak bagi pun lagi. Tak bagi pun tak apa. Kakak Azwa klim nak kasut roda sebab puasa penuh. Yang abang tak kisah pun sebab memang langsung tak berpuasa.

artis beraya18

Orang bising bergambar sana sini, si kecik Ayra sedap jer tidurnya. Inilah kami satu keluarga Anak Menantu dan Cucu.

Tagged : / / / / / / / / / /

Bersabarlah Sayang

Kad Raya pengganti diri. Di kesempatan ini, saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada rakan-rakan blogger yang pernah berjumpa mahupun sekadar di alam maya. Sekiranya, kekasaran tatabahasa sepanjang menulis entry dan membalas komen menyinggung perasaan, mohon dimaafkan. Bagi rakan-rakan yang pulang ke kampung, berhati-hati di jalan raya.

kad raya pengganti diriFIL yang kini dalam perjalanan balik Kelantan, didoakan semoga perjalanan lancar dan selamat. Azwa nak menangis masa bersalam dan hantar tokma dan tokbahnya tadi…dalam kereta pujuk mama balik kampung juga.

Sabarlah sayang….tahun ini kita beraya di KL.

 

 

 

Tagged : / /

Selamat Hari Raya Semua!!!!

SEMPENA NAK SAMBUT HARI RAYA

ucapan selamat hari raya

DI KESEMPATAN INI SAYA (MAMAEMA) MEWAKILI KAUM KELUARGA SAYA DENGAN SEIKHLAS HATI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN KEPADA SEMUA YANG MENGENALI SECARA REALITI MAHUPUN FANTASI (MAYA). POHON KEMAAFAN JIKA TERKASAR BAHASA KETIKA MEMBALAS KOMEN ATAU MEMBUAT ENTRI.

DIDOAKAN KEPADA YANG JAUH MAHUPUN YANG DEKAT PERJALANANNYA, SEMOGA SELAMAT SAMPAI KE KAMPUNG DAN SELAMAT KEMBALI.

SALAM KEMAAFAN DARI KAMI UNTUK KORANG SEMUA
Tagged : /