jauh perjalanan….. Cameron Highlands

salam

Perjalanan ke Cameron Highlands

selepas 2 hari 1 malam hirup angin yang nyaman di Cameron Highlands
akhirnya saya bertolak balik menuju ke destinasi asalnya…
kampung halaman saya..

masa bertolak turun dari Cameron Highlands sana..
memang agak menakutkan…
dengan keadaan cuaca yang hujan…
jalan pula licin….
kabus dipagi hari sangat tebal…
dah tak nampak penghujung jalannya..

 

 

saya balik ikut simpang pulai
taklah berpusing-pusing jalannya..
tapi…memang agak berbahaya….

terus teringat kejadian kemalangan bas warga thailand tu..
ishhh, menakutkan…

 

 

sempat juga saya shoot gambar penanaman sayur kat lereng-lereng bukit
setiap inci tanah digunakannya..

 

 

makin lama…kabus pun menghilang…
dan pandangan pun semakin jelas…

jalan banyak yang rosak..dan berlubang kiri kanan tengah…
hah, boleh nampak tak kon kat depan sana tu…

 

 

kot yea pun..duduk dalam kete..tak payahlah nak bergaya kakak oiii..
tapi adanya cermin mata hitam kakak ni…
mr. ery boleh nampak dengan jelas jalan yang berkabus tau…

 

 

alahai…nak posing juga erkh…

 

 

di mana-mana kakak akan bergaya…
iye tak?

 

 

si adik sedap tidur…
mengantuk kerana bangun awal sangat….

 

 

Sekian.

nota jari : cuti 2 hari saja…entri sampai 5 hari nak habiskannya….hurm……

 

Tagged : /

Destinasi Terakhir- Beli Sayur

horeyyyy!!!!
destinasi terakhir dah…sempat lagi menyinggah kat sini
apa nama tempatnya…saya pun tak tahu
tapi..ianya berdekatan sangat dengan hotel equatorial kat atas sana…memang atas bukit
dan lagilah sejuk keadaannya…


wah, kakak boleh tahan sejuk erkh..
hanya pakai skirt saja..

memang sejuk sangat kat atas ni
dengan angin bertiupan..

di sini kami beli sayuran untuk dibawa ke kampung..
tapi apakan daya….
boleh tertinggallah pula…aiseyman….mula-mula singgah kedai beli sayur..
pastu kitaorang tinggalkan dulu sayur tu…coz nak jalan ke depan lagikan..

dah sampai ke penghujung kedai..
berpatahlah balik…
memang dah ingat nak ambil sayur yang dibeli tu…

bila sampai kat kedai tu…
mr. ery mahu tambah beli sayur lagi…

dan..dan…

terus tak ingat akan sayur yang beli mula-mula tu
akhirnya, bila sampai kat ciku, gua musang…
barulah tersedar ada sayur tertinggal

punyalah jauh..baru sedar
itupun sedar..bila masa mr. ery buka bonet
nak bagi kat sedaranya

so, tak ada rezekilah sedara mr. ery tu….

Tagged : / /

Kena Singgah Di Pasar Malam Brinchang

lepas merasa teh asli
kami singgah kat pasar malam
tak sah kalau tak singgah
biarpun tak ada apa-apa yang hendak dibelikan
just jalan-jalan saja…

pasar malam kat Brinchang ni hanya dibuka pada hari sabtu dan ahad saja
itupun hari ahad, bila ada cuti panjang
kalau tak hanya hari sabtu sahaja….

time ini masih awal lagi
kabus memang tebal….

so, singgah sini beli apa?
belilah topi dan sarung tangan kat kakak dan adiknya
terus diaorang pakai….
sejuk……

jalan…jalan….jalan…
dan beli udang goreng tepung untuk dimakan

haish, tak habis-habis kakak ni

banyak gerai yang jual baju… makanan… cenderahati….
sayuran saja tak ada..

nak beli sayur..
kena tunggu pasar tani
di pagi-pagi hari…. tapak yang sama kat sini….

sekian sudah di hari pertama menjejak kaki di Cameron Highlands

Tagged : / / / / /

Jom Makan Di Kedai Pak Nik, Brinchang, Cameron Highlands

salam

selepas dah rehatkan diri kat bilik
perut dah mula berbunyi
tak daya nak menahan lapar dengan cuaca sejuk ni…

terpaksalah kejutkan si adik dari tidur
itu pasal macam moody saja mukanya..
tak puas tidurlah katakan….

Kedai Makan Brinchang

di mana-mana tempat ada saja orang kelantan buat bisnes kan..
kalau datang sini… kami akan singgah makan tengahari kedai Pak Nik ni
dari hotel pun tak jauh mana
tapi kena naik kereta jugalah…
nak jalan kaki…..tak terlarat….

hah, banyak dapat sijil penghargaan tu

horeyyyyy
sudah mari…
ikan bakar pari….

tak buka-buka cermin mata hitam kakak
mentang-mentanglah baru dibelinya kat strawberry farm
sejuk-sejuk pun minum ais…

wah, lalat pun nak join sama
best masakannya…habis lauk saya belasah…

still bad mood lagi si adiknya…

selesai sudah bab makan ni…

breakfast kitaorang singgah saja kedai mamak
makan nasi lemak dan juga roti canai

Tagged : / / / /

Pilihan Hotel – Hotel Country Lodge, Cameron Highlands

salam

selepas kepenatan meninggalkan tapak kasut ke strawberry farm
barulah kami mencari-cari tempat hendak tidur
penat rasanya…..

tapi pelik, kenapa orang tak ramai
time-time cuti macam ni…
agaknya kaum cina sibuk nak sambut raya
lagipun masa saya pergi tu cuti wilayah
so hanya untuk orang yang duduk kat wilayah saja seronok bercuti dan sambung cuti…

seronok juga kalau orang tak ramai
tak adalah sangkut jem…
tempat untuk tidur pun boleh pilih-pilih tau…

first, sebelum saya nak sampai sini
saya dah buat panggilan kat hotel rainbow..
bertanya pasal rate untuk satu malam dan mahu booked teruslah kan..
tapi reception pun cakap..tak payah booked pun tak apa..coz bilik memang banyak kosong…

bila dah diorang cakap banyak kosong
kami pun legalah
bolehlah kami tengok-tengok hotel yang lainkan..

tengok secara live barulah tahu keadaan yang sebetulnya
tapi bila tengok kat internet ni… kebanyakkannya jauh paras dari rupa….

selepas keluar simpang strawberry farm tu
kami nampak sebuah hotel terpampang rate yang murah (nak murah saja)
pastu, kami tanya reception ada bilik lagi tak….
memang banyak bilik kosong…
siap, boleh tengok dulu biliknya…

bila tengok bilik itu kan….
kami terusssssss…..

tak jadi…
hantar balik kuncinya…
erm..bagi pandangan kami
tak sedap mata memandang…
hehehehe…..
biarpun hotel itu berdekatan dengan tapak pasar malam….

pusing punya pusing…
akhirnya kami pilih Hotel Country Lodge untuk bermalam
ratenya pun agak murah juga… RM 98.00 saja….
hotelnya kat atas bukit…

wah..
dah nak raya cina..
mesti banyak tanglung digantung

ini bahagian depan hotel
tempat untuk check-in

view from balkoni..

bilik kami 102B
kami pilih bilik satu aras dengan jalan..
senang, tak susah-susah nak naik tangga….

berminat..
bolehlah contact nombor telefonnya

kena paksa rela si adik tidur
barulah seronok nak sambung berjalan….

best saja..si kakak landing atas katil erkh…

oitt…mr. ery pun landing sama
kesian….
kepenatan bawa kereta sorang-sorang

hah, pergi tidur dulu..

okeylah ada juga rancangan astro ria
star movie pun ada..
tapi tak banyak pilihanlah..

amboi…kot yea pun nak tidur…
bukalah dulu cermin mata tu

adik dah tidur
tapi kakak tak tidur-tidur…
saja dia kacau adiknya suruh bangun
tak sabar-sabar nak jalan lagi…..

dan akhirnya
bermalamlah kami sekeluarga kat sana
yang pasti hotel-hotel kat cameron highlands ni tak akan dipasang aircond
kerana aircond semulajadi dah ada… dan sejuk sangat….

Tagged : / / / /

Destinasi ke Destinasi – Strawberry Farm – Cameron Higlands

Salam
Salam Maulidur Rasultak sempat langsung nak buat entri semalam
sibuk mengemas rumah
tiga hari tinggal rumah dah macam tongkang pecah..

okey2x..sambung cuti-cuti Malaysia lagi…
cuti-cuti Malaysia lagi best kan….
cintailah negara kita…
cewah….

sekarang saya sekeluarga tinggalkan jejak tapak kasut ke strawberry farm….


sedang hujan renyai-renyai..
terus kena beli payung berbuah strawberry..
buah kiwi tak ada yer kekawan….


dah terlarat si adik jalan naik bukit
mr. ery terpaksalah dukung


tangganya pun dah dilukis buah strawberry


semua jenis makanan ada…
yang dibuat dari strawberry ler…buah lain tu tak ada tau…
sejuk-sejuk kat sini pun ada yang boleh makan ais krim lagi..


rehat jap
penat naik bukit…


ingat yer kawan-kawan
masuk adalah PERCUMA
jangan terpedaya dengan kaunter kat depan sana


anak-anak strawberry


bukan untuk dijual dan dimakan tau…


layan diri..
tapi jangan tak bayar


jom tukar selera..
tukar citarasa….


siapa makan salad?
hidup segar ia kat sini…..


model salad
tapi…..
mana model kecil sorang tu…


hahaha..
tak akan tinggal punya…


saya pun model salad juga erkh…


rupa-rupanya..
kat atas kepala kitaorang ada buah anggur juga


okey

DONE PART 3

Tagged : / /