Tiket Bas Musafir Balik Kelantan Cuma RM34… Jauh Lebih Murah Dari Bas Lain

Ada yang tak percaya aku beli tiket bas balik Kelantan cuma RM34 sehala..jauh lebih murah dari bas-bas lain. Ada yang tanya, sampai Kota Bharu ke? Iyea, sampailah…tak sampai kan..lain cerita pula keluar kat sini.

Walau rumah dekat dengan TBS pun, memang aku malas nak pergi cari tiket semata..baik beli online jer. Macam biasalah buka eticket tbs cari bas mana yang masih available. Lega masih banyak kosong walaupun dah dekat buka sekolah selepas cuti seminggu. Dalam masa yang sama sesambil tu aku online facebook masuk ke group beli tiket bas online.

Beli dari Group Beli Tiket Bas Online

Aku nampak satu post pasal bas MUSAFIR yang tawar harga murah untuk perjalanan balik KL ke KB.  Bas baru ke ni..tak pernah nampak bas MUSAFIR kat atas jalan sebelum ini. Aku tinggalkan komen kat group nak minta pengesahan..betul ke tidak. Harga beza dekat RM14 dari bas lain..Timbul juga kemusykilan…nak beli 2 tiket, memang jimat banyaklah.

bas kelantan musafir

Aku takut tiket cepat habis, terus aku whatsapp jer nombor yang tertera kat group tu. Dibalasnya mesej SILA BACA DULU SEBELUM MEMBUAT PEMBAYARAN…selesai baca aku balas “ok.faham”. Aku kalau boleh nak gerak siang hari, tapi siang hari bas lainlah… bas MUSAFIR ni hanya untuk malam saja.

Dah harga murah, dapat pula seat bawah.. terus setujulah. Buat pembayaran Instant Transfer ke Maybank. Hantar bukti pembayaran, bagi nama penuh dan ic penumpang dan pilihlah seat. Aku nak seat nombor 6B dan 5B..tapi orangnya rekemenkan seat 1B dan 2B…aku on jer..janji bawah dan bukan belakang.

Setel semua, aku diberi satu dokumen tiket dalam bentuk pdf…aku perlu download tiket ni dan print lepas itu perlu tukar di kaunter E,F,G atau H di Terminal Bersepadu Selatan, aras 3.

Hari Kejadian Nyaris Tak Jumpa Kaunter

Mr. Ery hantarkan aku dan kakak ke TBS.. tak parking pun sebab terlalu sesak. Aku perlu kejar masa nak tukarkan tiket kat kaunter. Aku perhatikan sederet kaunter yang ada..semua kaunter bernombor. Terus aku whatsapp orang yang jual tiket ni..kat mana kaunter E,F,G dan H.. tak jumpa…dah send mesej tu, baru terperasan kaunternya… depan-depan dengan kedai aksesori…nasib baik mesej tak dihantar..lupa on mobile data… terus delete…nasib baik..

Akhirnya dapat tiket sebenar untuk balik Kelantan jam 10:00 malam…tapi malam itu lewat sikitlah.. orang ramai nak balik. Aku ada tanya harga promosi ni sampai bila? Tak pasti harga ini sampai bila..maybe memang harga RM34 jer…sebabnya bas MUSAFIR ini bukan jenis 2 + 1…tapi 2 + 2. Okeylah, selesa juga.. Bas ini pergi ambil penumpang di Greenwood yea.. patutlah aku pelik laluannya pun beza.

Berhenti rehat di RNR Gua Musang.

bas kelantan musafir

Alhamdulillah, selamat sampai ke Stesen Bas Kota Bharu 5 minit sebelum jam 7:00 pagi.. Sepatutnya boleh sampai lagi awal..tapi siapalah kita untuk menentukannya.. pesta lampu merah di atas jalan.

bas kelantan musafir

Sesal Tak Beli Tiket Balik KL Dengan Orang Sama

Balik KL hari esok terus..hari Ahad. Pun aku tanya dengan orang sama..nak tiket siang…lega ada jam 2:30 petang.. Tapi kena naik di KB, aku nak naik di kampung halaman.. bas tak ikut situ…bas lain penuh. Walaupun boleh naik di Kok Lanas atau Machang, aku pula risau kan terkejar masa. Aku beli di eticket online, dapat satu bas ni jam 12:30pm naik kat kampung aku…terus beli.. aku ingatkan bas 2 tingkat rupanya 1 tingkat jer..nasiblah dapat seat single. Tapi bas ni tak sama dengan bas-bas lain yang perjalanan jauh…macam naik bas berhenti-henti… aduhaii..dahlah harga tiket RM40 lebih…Tak padan dengan harga… berhenti tempat makan pun lain. sampai KL dekat jam 12:00 mlm… kematu bontot duduk lama.

Lepas ini nak cari tiket bas online senang whatsapp jer nombor ni 0199441419.. bukan Kelantan saja..lain negeri pun boleh tanya dan beli.

Cuma aku harap pemandu bas yang berhenti di RNR Gua Musang tu akan bagitahu penumpang yang bas tunggu kat mana selepas rehat. Bagi yang kali pertama naik bas…bila bas turunkan penumpang di stesen minyak petron sebelah RNR, penumpang anggap naik kat mana dia turunlah.. boleh jadi resah bila tengok bas tak ada. Bukan kejadian aku, tapi kejadian anak member aku.

Tagged : / /

Buruknya bas.

Dah banyak kali naik bas balik Kelantan. Macam-macam syarikat bas dah naik. Ada naik bas dari Mahligai Ekspress, Mutiara, Sani, Darul Naim dan lain-lain. Tapi naik bas dari syarikat t****** ini dah dua kali dan dua kali juga naik bas yang agak tak puas hati. Kalau tak fikir nak balik ke KL dengan kereta adik, memang tak naik pun bas. baik bawa kereta sendiri. last minit punya plan balik kampung.

Sampai kat Stesen Putra, bas t****** ini dah ada. Memandangkan masih awal jam 8.00 malam tak agak pun bas t****** akan aku naik sebab perjalanan aku jam 9.00 malam. Lagipun di depan bas tak tertulis pun destinasi ke mana bas dituju hanya tulis Kuala Lumpur saja. Bila aku tengok dari luar bas t******, ermmm, tak ada bas lain ke nak bawa?. Jam 8.45 malam diumum bagi perjalanan ke Pengkalan Kubor dan KB naik bas t****** ini, aku lega. Dan diumum pula perjalanan ke Machang-Pasir Puteh-Jerteh naik bas t****** yang sama, aku kata eh, naik bas sama?

Pertama aku tengok bas t****** dari luar dah tak puas hati. Kedua bila aku dah masuk dalam bas mula buat sakit hati..tak ada nombor tempat duduk. duduk ikut suka hati. Bas t****** dua tingkat, sudah semesti tingkat bawah orang akan berebut..dah penuh bawah terpaksa naik ke atas. Bila hati dah panas, mulalah dimata semua tak kena.

Tengok jarak antara kerusi, sempit sangat. Lebih-lebih lagi bila orang didepan baringkan kerusi ke belakang sedikit terus tak boleh nak lalu..rapat dengan lutut. Penghawa dingin tak sejuk padahal perjalanan malam. Langsir tak terurus. sampah dalam poket kerusi. Kerusi tak berfungsi tak boleh nak baring.

tempat duduk sempit

Ini perjalanan untuk 7 atau 8 jam bukan perjalanan setengah jam. Pengusaha bas t****** tolonglah ambil berat sikit dengan perkhidmatan bas korang ini. Jangan korang hanya fikirkan keuntungan tak fikirkan keselamatan dan keselesaan penumpang.

Tolonglah mana-mana pihak yang bertanggungjawab untuk memastikan keadaan bas bagi perjalanan yang jauh ini selamat dan selesa. Tak guna naikan harga tiket tapi keadaan bas yang membuatkan penumpang sengsara. Sakit urat pinggang, lenguh urat kaki, kematu bontot, dan sakit kepala bila keadaan bas yang tak selesa untuk jarak jauh sebegini rupa.

Lagi satu, masa jual tiket tolonglah bagitahu bas yang korang sediakan untuk setiap perjalanan samada setingkat atau dua tingkat. Ini cakap bas setingkat yang sampai dua tingkat. Di tiket ada nombor tempat duduk, dalam bas carca marba punya tempat duduk. Tak dapat aku bayangkan bas syarikat sama perjalanan 12 jam dari Kelantan ke Kluang yang lebih teruk keadaannya.

Dah serik nak naik bas dari syarikat ini. Banyak lagi pilihan yang lain.

Tagged : / / / / /