Aidilfitri Tema Pink Peach Masih Sasau Tak Cukup Tidur

Salam Aidilfitri

Masih mood raya kan. Inilah raya kami tahun ini. Aku masih sasau sebab tak cukup tidur. Memang mengantuk giler. Adik-adik memang rumahnya kat Kelantan, nak tunggu berkumpul sama, sempatlah aku pergi beraya dengan keluarga mertua dulu pagi tu. Selepas sembahyang raya, terus bergerak ke Machang untuk beraya dengan mertua. My mom pun tak sihat masa pagi raya, bangun pun nak rebah sebab tak cukup tidur.

 

Kebiasaannya raya, my mom akan buat nasi dagang. Tapi tahun ni, my mom tempah nasi arab. Tak sempat nak masak laa, dah malam raya masih lagi kat booth berniaga.

 

Raya Di Kelantan01

 

Salam Kemaafan

Orang pertama yang bermaafan dengan my mom semestilah anak sulungnya. Baju raya yang aku pakai dan my mom pakai tu dari koleksi yang kitaorang juallah.

 

Raya Di Kelantan02

 

Kakak Azwa dan Ayra punya baju Cik Ngah dia belikan dulu. Lepas tengok warna baju mereka, barulah cari baju sendiri. Nasib baik ada baju yang sama  warna dengan koleksi yang dijual.so, teruslah sambar.

 

Raya Di Kelantan03

 

Bermaafan dari cucu pertama, kedua hingga ke -6. Dah ada 6 cucu.

 

Raya Di Kelantan07

 

Raya Di Kelantan06

 

Raya Di Kelantan05

 

Raya Di Kelantan04

 

Ini my abah. Abah dengan mom dah lama pisah. Sejak dua tahun lepas, bila hari raya, kitaorang panggil abah datang rumah mom nak beraya bersama. Abah memang macam nilah, akan berjuraian air mata bila kumpul ramai-ramai.

Raya Di Kelantan08

 

Alhamdulillah sihat abah. Abah pernah kena serang strok sebelah badan. Kini, abah dah boleh bawa motor pun. Moga abah diberi kesihatan yang baik.

 

Raya Di Kelantan10

 

Tengoklah sasau tak sasau aku pagi raya tu. korang tengok cara aku pakai tudung pun dah boleh agak. kurang asam, tak ada siapa yang tegur pun. boleh my mom cakap ingatkan style along.

 

Raya Di Kelantan12

 

Raya Di Kelantan14

 

Budak kenit Ayra ni pun sama tak tidur. Masa pergi ke Machang, tiga beradik membuta saja dalam kereta. Dah tengahari tu, bersemangatlah sikit.

 

Raya Di Kelantan15

 

Raya Di Kelantan17

 

Raya Di Kelantan16

 

Baju Melayu untuk dua kekasih hati ni beli malam raya. Ingatkan nak sambar masa orang lelong kat booth tu, tapi tak ada saiz. Masuk pasaraya Econjaya, nasib baik ada warna sama.

 

Raya Di Kelantan18

 

Raya Di Kelantan13

 

Keluarga Abah Johari dan Ibunya Habesah. Sorang tak ada sebab jadi tukang gambar.

 

Raya Di Kelantan09

 

Tahun depan entah tema warna apa pula.

 

Tagged : / / / / / / /

Tema Baju Raya Biru Sedondon

Tema baju raya biru sedondon, merah menyala, hijau mak kau, hitam kelabu, putih bersih, pink kaler dan macam-macam lagi. Tahun ni, open house aku pakai baju yang sedia ada, bukan baju raya pun tapi baju kenduri kahwin adik ipar.

Sambutan Hari Raya

Tak habis lagi raya ni..yea raya haji pun belum lagi. ini pun dah penghujung syawal sambutan hari raya. serius semacam aku, padahal akak radziah minta tolong aku buatkan senarai menu untuk letak di atas meja.

11 tahun kat sini, bersilih ganti pegawai dan staf cuma aku je yang masih kekal. tak tahulah sampai bila nak kekal kat sini. pertukaran pun dah mohon tapi bukannya senang lebih-lebih lagi nak tukar balik kelantan.

searcct raya06

Tema Baju Raya

Geng sedondon biru katanya. baju dua-dua orang belah hujung kiri kanan, kat luar warna hijau. tapi dah kena flash kamera terus nampak biru. baju aku pakai, baju dua tahun lepas. masa kenduri kahwin adik iparku.

searcct raya13

Ini geng mak kau hijau.

searcct raya14

orang-orang pentadbiran

searcct raya15

bahagian training yang comel-comel

searcct raya18

team sekretariat

searcct raya19

yang beruniform tu, bos lama yang dah balik ke tempat asal under mindef.

searcct raya21

walau nampak tak ramai, tapi bahagian banyak. Bahagian Pentadbiran, Kewangan, Training, Research, ICT, Library semua ada kat sini. cuma setiap bahagian tidaklah ramai orang.

searcct raya22

watamat sudah bab raya. next year jumpa lagi.

ada yang berminat nak kerja kat sini?

mari tukar dengan aku..yang penting orang nak tukar tu kerja di kelantan.

Tagged : / / / / / /

Family Raya 2015

 Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

artis beraya10

Macam mana raya korang? Layan kat facebook macam-macam fesyen dan tema warnanya. Aku tak nak kongsi kat fb, nak kongsi kat blog je. Tema pilihan kaler purple gelap. Inipun last minute cari. Mr.ery plan nak pakai jubah tapi aku yang suruh beli sepasang baju melayu biar sama dengan anak teruna. Nak sedondon bukannya selalu, setahun sekali je. Baju jubah kakak dan ayra aku beli online. Yang jadi kaler purple sebab baju jubah untuk Ayra warna biru pink tak ada. Aku punya baju, MIL yang jahitkan, nak pakai raya kedua terpaksa pakai raya pertama.

Moody Di Hari Raya

Kalau korang perasan, aku punya gambar raya langsung tak bermaya. Memang tak ada mood nak raya pun. Seminggu sebelum raya aku kena tipu hampir 4 ribu oleh seller online. Terpaksa aku refund duit pembeli. Dalam pada aku wujudkan group whatsapp untuk refund, ada juga yang mengambil kesempatan. Dugaan di bulan puasa tapi aku belajar dari kesilapan.

artis beraya02

Raya kali ini bermakna bagi kami tiga beradik sebab ada abah beraya sekali. Aku pun tak tahu apa yang sedih sangat abah masa ni. Mungkin gembira tengok kami berkumpul. Kebiasaannya aku dan adik-adik akan pergi rumah abah selepas sembahyang raya. Tapi abah yang suruh kami tunggu saja kat rumah mom. Abah dan mom dah lama berpisah, abah dah kahwin lain mom pun dah kahwin lain.. abah masih ada isteri cuma mom ibu tunggal selepas bapa tiri meninggal hari raya haji tahun lepas.

artis beraya06Masih berair lagi mata abah menahan sebak. dalam sedih ada gembira.

raya kelantan

Nampak aku lebih tua dari mom..huawaaa nak nangess.

artis beraya17

Juadah pagi raya pertama mom buat nasi impit dan tempah roti jala. Yang menolong mom adik perempuan bongsu aku. Tahun ini aku lepas tangan sebab malam raya baru sampai Kelantan.

artis beraya13

artis beraya20

Jubah Ayra ni dah tak boleh pakai walhal size 6 bulan ke atas dah aku ambil. Bila pakai dah macam balut nangka. Nasiblah kainnya jenis memeri.

Bersalam-salaman minta maaf tak sampai sejam gaduh balik dua beradik ni. Baru teringat duit raya untuk anak-anak tak bagi pun lagi. Tak bagi pun tak apa. Kakak Azwa klim nak kasut roda sebab puasa penuh. Yang abang tak kisah pun sebab memang langsung tak berpuasa.

artis beraya18

Orang bising bergambar sana sini, si kecik Ayra sedap jer tidurnya. Inilah kami satu keluarga Anak Menantu dan Cucu.

Tagged : / / / / / / / / / /