Program My Beautiful Malaysia Di Dataran Merdeka

Program My Beautiful Malaysia Di Dataran Merdeka.

Hari ini nak berkongsi mengenai program My Beautiful Malaysia yang telah diadakan pada 3 Februari 2013. Program ini telah berlangsung secara serentak di seluruh negeri termasuk Sabah dan Sarawak.Program My Beautiful Malaysia adalah satu aktiviti yang sihat dengan acara bergotong royong membersihkan kawasan persekitaran.

Dan kami telah diberi kawasan untuk dibersihkan iaitu di persekitaran Restoran Lotus Nasi Kandar, berhadapan dengan Maju Junction. Dari Dataran Merdeka berjalan kaki menuju ke sana.

Antara aktiviti yang dilakukan adalah menyapu sampah, mengecat, menanam pokok. menebang dahan pokok, membuang iklan haram dan sebagainya. Aktiviti yang perlu kami lakukan adalah membuang iklan haram di kawasan yang ditetapkan.

bergaya bersama alat yang diberi…apa nama alat ini yer?

Berpatah balik ke Dataran Merdeka untuk mendengar Perasmian My Beautiful Malaysia dari Perdana Menteri menerusi skrin besar.

Masing-masing hanya memakai baju sendiri. hanya topi yang disediakan. dan ada yang bertanya dari mana saya dapat t-shirt ini.

Terima kasih kepada denaihati kerana menghadiahkan sehelai t-shirt ini semasa #SBB2013 baru-baru ini.Sangat selesa.

Tagged : / / /

Kedai Pasu Sarawak..hati banyak sedih

 Sebelum balik semenanjung dan selepas berhabisan duit di Serikin sempat meyinggah di kedai pasu sarawak.

Masa datang kali pertama dulu, pernah singgah di kedai pasu sarawak tapi tak beli apa-apa pun sebab kedai masih belum buka cuma tempat membuat saja yang dah buka.

Tapi kali ini, bos bawa kami ke kedai pasu sarawak kawannya..cuma ema dah lupa nama kedai laaa.. kalau u all nak pergi bagitahu ema..ema tanya bos apa tempatnya..hehehehe

Kebetulan masa ema pergi, kedai pasu sarawak ini tengah buat diskaun dan bila ema pergi dapat diskaun lagi..seronok sangat..dah murah..dimurahkan lagikan.

Inilah, kawan bos ema yang satu sekolah..bos ema pun agak lama tak jumpa kawannya.

Tapi yang menyedihkan bila sampai rumah KL dan buka bungkusan kotak pasu…

Pasu Sarawak ku pecah…huawaaaa

Tak dapat nak salahkan siapa..samaada salah bungkusan atau salah bahagian bagasi MAS.

Walaupun pasu sarawak ini dah begini, tapi tetap boleh diguna.

Mr.ery telah gam yang serpihan-serpihan dan pasu sarawak ini digunakan setiap malam.

Oh, pasu sarawak ini adalah pasu sarawak lampu yer.

Tagged : / / /

Daerah Bau (Disebut Bauk),Sarawak

Apa yang istimewa daerah Bau ini.

Bau merupakan tempat perlombongan emas.

Daerah Bau dituju untuk menuju ke Serikin..

Serikin adalah tempat kaum perempuan paling suka…entry akan menyusul.

Singgah di Ibu Pejabat Polis Daerah Bau untuk menunggu orang yang akan membawa kami ke Serikin.

Sangat besar bangunannya…tapi tersangatlah sunyi..

Sempat singgah kedai makan Islam yang hanya mempunyai 2 kedai makan Islam di daerah ini.

Sebelum meneruskan perjalanan ke serikin..perlu kosongkan pundi kencing untuk mengelak dari menyusahkan diri mencari tandas bila tiba di serikin.

Selepas habis bercuci mata dan membeli sempat singgah di pondok polis Bau yang hanya beberapa langkah dengan tempat jual-jual di Serikin.

Kami bertuah pergi ke sana di eskot dengan beberapa pegawai polis..

Demi keselamatan…

Tagged : / / /

Laksa Sarawak Dan Mee Kolok

Datang ke Sarawak mesti kena try makan makanan sarawakkan.

Ema ini jenis yang susah nak makan makanan yang tak pernah dimakan.

Tapi memandangkan bos sanggup bawa  kami keluar makan breakfast semata-mata untuk merasa makanan sana… so kenalah order makanan orang sarawak.

Laksa Sarawak yang diorder oleh  bos

Dan ema try mee kolok istimewa.. apa yang istimewanya? maybe istimewanya adalah sup

Tak habis makan, sebab makanan cam kering dan sedikit berminyak…

Sekali tengok rupa seperti meggi.

 ABC Cendol hasil rembat minum petang..

Laksa Sarawak dan Mee Kolok dimakan di Restoran Coffee O Corner.

Kali pertama datang Sarawak, ema pernah singgah restoran ini..tapi masa itu order nasi  lemak saja.

Untuk mengetahui tentang percutian ema di Sarawak,u all boleh klik label Sarawak atau Kuching.

Tagged : / / /

Hotel Kinabalu Daya, Kota Kinabalu, Sabah

Hotel Di Sabah

Yea, sinilah kami tidur sebilik seramai 6 orang. opppsss, diam-diam saja…hotel bertaraf 3 bintang berapa sangat keluasan biliknya

Dapat hotel ini pun atas voucher beli hp hanya keluarkan RM100 untuk bermalam selama 3H 2M bukan kami lepak dalam bilik pun bilik ini hanya untuk tidur dan mandi saja

tapi puas hati sangat dengan kelajuan wifi nya.

 

 

salah satu destinasi yang kami pergi pada hari kedua selepas Kundasang dan Kudat iaitu 1Borneo Hypermall…mall yang paling besar di KK kalau kat sini macam Midvalley.. pergi sana hanya beli selipar azwa sebab selipar yang baru rasmi pada hari pertama dah putus.

 

 

Ikan Bakar Fresh

malam kedua kami tak singgah balik makan ikan bakar belakang pasar filipin tapi mr.ery sanggup berjalan kaki dari hotel semata-mata nak ratah ikan dalam bilik

 

 

selepas balik pulau manukan sempat singgah kedai Jamilah Jewellery kedai terbesar yang jual segala mutiara dan barang kristal rambang mata dan tak beli apa

 

 

Berakhirlah percutian 3H 2M di Kota Kinabalu, Sabah cukupkah segala cerita mengenai Kota Kinabalu ini?

 

 

Anak-anak tahun ini aktiviti berjalan-jalan dah habis yer tahun depan INSYAALLAH kita bercuti di Pulau Langkawi pula

 

AMIN!!!

 

Tagged : / / /

Sampai Di Sini Kota Kinabalu

As Salam

Cuti-cuti di Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini.

Setelah mendarat di Terminal Dua dan kereta waja sewa ada di tangan.

Terus pandu ke bandar dengan bantuan GPS dan Signboard..bantuan dariku pun ada juga

First, cari hotel yang telah lama booked, sekali pandang

Ya ampun, beginikah hotelnya? sanggupkah nak bermalam kat sini?

Tapi rupanya silaplah… nasib baik aku tengok kertas print yang aku bawa.

Tertukar nama Hotel Gaya dengan Hotel Daya

Selepas check-in di hotel yang betul dan simpan segala beg pakaian dalam hotel.

Ronda-ronda bandar KK sebelum matahari terbenam. sana malamnya cepat.

azwa yang ambilkan gambar kami semua

Pasar Tani di Kota Kinabalu

rumpai laut?

sayuran yang dijual di pasar malam..murah tu..RM 1 pun boleh dapat banyak

pemandangan dari tepi laut di bandar KK

I Feel Good…pasti ada yang akan ambil gambar patung digi ni..dah lama sangat dia termenung di atas sana…

Disebabkan hari masih terang..dan pasar malam masih banyak lagi belum dibuka.

Tanpa dirancang hari pertama hendak ke mana. lalu aku bagi idea pergi ke tanjung aru saja.

Malamnya, baru datang balik ke bandar KK untuk menikmati masakan di sini.

Wow, sangat menakjubkan ambil gambar di Tanjung Aru….

 

Tagged : / / / / /