Sumbangan Makanan Asasi Kepada Rumah Anak Yatim Hafia 2, Conakry, Guinea

Tinggal beberapa hari lagi nak raya nya ni. Kalau di Malaysia, dah berkumandang lagu-lagu raya sekarang kan..kat sini, harapkan dengar dari youtube jer lah. Sesambil buat entri, sambil on lagu raya..now tengah dengar “warna warni di aidilfitri”. Tapi tahun ini tidak kira di Malaysia atau di luar akan menyambut dalam keadaan yang jauh berbeza. Masing-masing hanya beraya di rumah sendiri sahaja…tiada istilah ‘balik kampung beraya’.. akibat penularan COVID-19. Ada hikmah semuanya..sama-samalah kita berdoa agar cepat-cepat virus ini jumpa vaksinnya.

Tidak terkecuali di tempat aku mencari rezeki ini juga turut terkesan kerana COVID-19. Presiden Guinea pun telah mengisytiharkan darurat sehingga kini. Tapi darurat tidak sepenuhnya, kedai-kedai makan hanya boleh operasi sehingga jam 6.00 petang sahaja. Setiap bangunan pejabat dan super market perlu sediakan air basuhan tangan, check suhu badan, dan wajib memakai face mask.

Rumah Anak-Anak Yatim di Hafia 2

Bulan Ramadhan ini, berkesempatan untuk memberi sedikit sumbangan berupa makanan asasi bagi anak-anak yatim Hafia 2 dan berkenalan dengan penjaga anak-anak yatim ini memandangkan kami semua adalah team yang baru. Seramai lebih kurang 20 orang anak-anak yatim lelaki dan perempuan yang dijaga bermula umur 2 tahun.

Ada yang tertanya-tanya, apa agama mereka? Majoriti rakyat Guinea 85% adalah Islam.

orphanage house matam

Tak dapat bayangkan, macam mana mereka tidur dengan ruang yang kecil ini dengan rumah 2 pintu dibahagi sebelah lelaki dan perempuan. Aku diberitahu, jika musim hujan, tempat ini akan ditenggelami air… masa aku sampai pun, jalan berlecak dan sampah dari parit bertaburan.

Kerana anak-anak ini masih kecil, social distancing agak longgar. Apapun kami elak untuk bersalam dan berpelukan.. maafkan kami anak-anak kecil.. demi keselamatan semua.

rumah anak yatim

Alhamdulillah, syukurnya mereka atas bantuan makanan asasi ini. Tak  putus-putus ucapan terima kasih dan syukur dari mulut penjaga mereka. Penjaganya yang berbaju pink.

penjaga rumah anak-anak yatim

Mereka lebih tinggi dari aku? Semoga kalian berada dalam keadaan sihat dan dijauhi sebarang penyakit.

anak yatim hafia 2

InshaALLAH, bantuan ini akan berterusan dan kami akan singgah lagi yer.

Tagged : / /

Eye Vision Optical Sumbang Cermin Mata Pada Anak-Anak Yatim

Anak-Anak yatim Rumah Sentuhan Budi terima sumbangan cermin mata dari Eye Vision Optical – Sebuah kedai cermin mata milik kaum cina.

Tahniah untuk Eye Vision Optical. Segi konsep sedekah, mereka pun faham kan.

Tak perlulah nak racits pasal kaum. Yang masalah bukan pada kaum tapi pada diri sendiri.

Eye vision optical di Plaza Sungai Wang.

Ini baru betul sumbangan cermin mata yang ikut power.

Bukan sebarangan cermin mata plastik bingkai hitam yea.

Sebak terus tengok gambar anak-anak yatim ni..sampai aku sendiri nak share kat blog. Kalau dekat, aku dah join sekali.

Mereka tak ada ayah..mereka tak ada ibu…mereka menumpang kasih pada penjaga mereka.

Gembirakan hati mereka

Salah satu saham akhirat bagi kami semua team KBBA9. Syukur Alhamdulillah.

Tak dapat bayangkan perasaan mereka.

Betapa gembiranya mereka…betapa seronoknya mereka…

anak-anak yatim terima sumbangan cermin mata

Orang yang rabun akan faham perasaannya, bila dapat cermin mata.

Ada yang bakal menduduki UPSR minggu depan. Aku doakan semoga anak-anak ini berjaya dengan cemerlang.

Baca: Kedai Cermin Mata Viral

Pelbagai cara untuk kita menyumbang selain wang dan makanan. Dan ini cara yang dibuat oleh kedai cermin mata Eye Vision Optical.

Dalam setengah jam masing-masing dah dapat cermin mata sendiri.

Sumbangan pada anak-anak yatim

Tidak akan jatuh miskin pada mereka yang bersedekah…lebih-lebih lagi pada mereka yang memerlukan. Korang pun boleh menyumbang terus pada Rumah Sentuhan Budi ini.

anak-anak yatim

Tidak berhenti di sini. Minggu depan rumah anak-anak yatim lain pula akan menerima sumbangan cermin mata lagi dari Eye Vision Optical.

Tahniah! Tahniah! Tahniah!

Duduk jauh pun rasa hiba…apatah lagi kalau bersama mereka.

 

 

 

Tagged : / / /