Acara Sukaneka Kanak-Kanak Dan Dewasa Hari Keluarga

Mek Ayra ni boleh ke nak main acara sukaneka kanak-kanak. Entah faham ke tidak cara permainannya. Bila ramai dah sampai, acara sukaneka pun dah boleh mula. Budak-budak memang excited sangat untuk masuk pertandingan. Maklumlah nak dapat hadiah.

Acara Sukaneka

Acara kanak-kanak dibahagi ikut keluarga dan diasingkan mengikut kumpulan warna. Ada merah, hijau, biru dan kuning. Ayra tak join pun acara sukaneka tu. Tak sesuai dengan umur dia lagi.. lagipun tak pandai untuk bermain. Ayra punya permainan hanya bermain pasir sendirian. Hehehe..eh, kesian dia.

Kusut masai habis rambut selepas mandi kolam.

Lainlah si kakak dan abang. Memang bersungguh sangatlah bab masuk acara. Lebih-lebih lagi si kakak tu..kalau boleh semua acara dia nak main. Acara kepit bola sambil melompat. Hah, lompat laju-laju sikit.

Acara isi air dengan span. Yang ni team kakak dan abang menang.

Acara dewasa lelaki. Lari ikat kaki. Acara dewasa pun ikut kumpulan juga. Mr. Ery ketua kumpulan purple. Banyaklah juga kumpulan dibahagi. Acara ikat kaki ni, Mr. Ery dan kawan dia memang ke depan dulu, malangnya masa tukar ikatan kepada pasangan kedua..terus jatuh nombor 4…

Permainan untuk tambah mata kumpulan..baling buah kelapa. Wah, hebat Mr. Ery sekali baling..terus jatuh 4 botol.. dapatlah pungut mata.

Permainan dewasa perempuan, baling buah dadu.. dapat hitam langkah ke depan, dapat merah langkah ke belakang. Maju ke depan seluas langkahnya, undur ke belakang, seayu gayanya…hehehe

MamaEma paling suka main lambung kasih ni. Permainan untuk pasangan suami isteri. Tapi, kali ini tak dapat join pula. Tengah tidurkan Ayra..Dah mengamuk dah budak tu, nak tidur.

Hah, sanggup korang untuk main tarik tali? Merana pakat sakit-sakit badan.

Dah semua acara pun MamaEma tak join… Mandi kolam pun MamaEma tak turun..Makanya, MamaEma jadi photographer kat family day sebab bawa DSLR ni. MamaEma bawa pun untuk ambil gambar pastu bolehlah update dalam blog. Apapun kita tolong dengan ikhlas.

Group Photo

Semua dah berpenat main acara sukaneka..berkumpul untuk sesi group photo. Di manakah keluarga MamaEma? Jumpa tak? Tak cukup korum lagi ni..Abang Aqeel pun tak ada dalam ini..keluarga lain pun ada yang tak sampai-sampai lagi. Ramai juga keluarga kakitangan JTM rupanya…

Cari mana kami.

 

Dah habis acara, selesai makan tengahari. apalagi terjun balik kolamlah. Main sampai puas..habis terbakar semua kulit.. Ada mereka kisah? Yang mereka kisah nak mandi kolam jer.. Kita yang mak-mak ni, aduh, sakitnya mata tengok kulit anak-anak dah terbakar. Anak-anak tengah melasak. Ermm…Patutlah Datuk Seri Vida Qu Puteh tak kisah orang kutuk anak dia tak putih kan..sebab anak-anak tengah membesar dan suka buat apa yang mereka nak buat.. manalah mereka kisah lagi bab kecantikan bagai ni kan.

 

Tagged : / / / / / /

Seiring Sejalan

taip dengan selaju mungkin untuk buat entri ni. sangat sibuk dengan kerja-kerja opis. ini baru seminggu tinggalkan opis… alamak bos dah balik tu…lagi cepat ku taip ni….

minggu lepas azwa@kakak ada sukan. setiap tahun memang akan ada sukan untuk sekolah tadika perpaduan daerah cheras. tahun ini diadakan di padang sekolah menengah sri permaisuri, cheras. si kakak pergi sana dengan cikgunya naik bas. kami sekeluarga ‘makan buah langsat@sesat’ untuk pergi ke sana…haish… pusing punya pusing kat area HUKM.

sampai kat sana si kakak baru nak mula acara. namanya acara seiring sejalan.

cikgu gayah sibuk memanggil nama kanak-kanak yang masuk acara…

dah macam tahanan pendatang pulak kanak-kanak ini. menahan kepanasan matahari di tengahari. punyalah nak tunggu giliran acara.

masa ini si kakak dah nampak kami.. melambai-lambai tangan say ‘mama’

dah duduk berdiri pula..sebab kena gerak ke depan sikit.. selepas setiap satu acara dah lepas…

inilah namanya acara seiring sejalan tu… seorang kena tarik seorang yang ditutup matanya…. pastu kena pusing ikut kon itu… kawan kakak ni dari mula sampailah habis asyik sengih saja… bukan berlari tapi jalan jer.. cikgu lias menjerit ‘lari fahmi…lariii….’

paling tak tahan bila tiba giliran kakak…naik seriau tengok si kakak menarik kawannya itu berlari….. laju betul…

memang laju si kakak berlari…risau juga kalau kawannya terjatuh kan… sampai hujung terus dilepaskan tangan kawannya itu… dan yang pasti kakak tak buat pusing ikut kon…ahaks…

kanak-kanak yang menangis kat bawah ini bukan dari sekolah kakak… dia menangis kerana terjatuh beberapa kali bila kawannya menarik untuk berlari…tak sempat bangun kawannya tarik juga…alahai kesian…

walaupun tak menang, dapat juga bekas jenama tupperware untuk dibawa balik. itupun dapat kat sekolahnya. selepas acara seiring sejalan tu selesai dan dapat konpem dari cikgu si kakak dah tak ada acara. terus dibawa kakak balik rumah bersiap untuk ke Melaka… itu pasal blog seminggu tak update yer….

Tagged : / /