Games Untuk Hari Keluarga..Kecoh Habis

Games untuk hari keluarga..memang kecoh habis.

Sepatutnya dah lama nak share pasal hari keluarga Wan Jah ini.

Busy dengan preparation posting, tak sempat langsung.

dan terus terlupa.. tengah godek-godek gambar dalam handphone.

Banyak lagi story tak share… raya tahun ini pun tak ada dalam blog lagi.

Hurmmm…put in semualah yea.

Raya Tahun Ini

Tahun lepas tak balik, so tahun ini wajib baliklah.

Yealah, tahun-tahun akan datang belum tentu dapat balik raya lagi.

Dah stay jauh kan…

Tema baju raya hitam. Ini first time pilih hitam.

Motif hitam..nak kasi slim (-_-)

aidilfitri 2018

with kakak aidilfitri

Raya pertama, rumah famili aku. Macam biasa hidangan semestinya Nasi Dagang.

Tunggu abah datang, bermaafan..dan berposing sakan. Terlepas yang bongsu perempuan, lambat sangat sampai.

Abah, time nak ambil gambar ni pun dia menangis….sensitif sangat sejak berumur ni. Moga dipanjangkan umur abah.

with abah aidilfitri 2018

Setel beraya rumah famili aku, terus bergerak ke rumah famili Mr.Ery. Kampung dekat-dekat.. senang.

family in law aidilfitri 2018

Hari Keluarga Wan Jah

Raya Kedua, awal pagi dah terpacak kat rumah Mok We (nenek Mr Ery). Sambut hari keluarga Wan Jah kali ke-3. Sponsor sepenuhnya dari Mok We.

Plan nak buat hari keluarga ini pun last minute.

Mok We bersuara suruh buat, terus on.

Mak mertua prepare hadiah, aku prepare acara sukaneka.

Orang kuat hari tu, Mr Ery lah..

Dengan berbaju Melayu, bersampin, bertengkolok bagai.

Jadi pula, juru acara sukaneka.

Sukaneka Pengerat Hubungan Keluarga

Keluarga belah Mr. Ery memang besar..  dah sampai ke pangkat piut pun.

Masa inilah, nak kenal saudara mara..nak kena anak cucu semua.

sukaneka di hari keluarga

Ingatan MokWe masih kuat…setiap cucu cicit piut..dia kenal.

Antara senarai games yang aku sediakan:

  1. Rebut Gula-Gula
  2. Bawa bola dengan sudu
  3. Mewarna
  4. Tiup Tepung
  5. Rebut Kerusi
  6. Isi Air Dalam Botol
  7. Balingan kasih
  8. Buah Dadu
  9. Belon Beracun
  10. Passing Straw Getah

*Games no. 2,3,9 dan 10 tak sempat nak buat.

Games budak-budak biasa tengok yang veteran ni jarang sekali boleh tengok.

Sporting-sporting semua mak pak sedara. Tengah masak kat dapur pun minta berhenti dulu.

Games untuk orang veteren ni semestinya belon beracunlah.

Tengok siapa dapat sambut belon, siapa yang tak dapat sambut, siapa yang basah kuyup. Jarak makin lama makin jauh.

belon beracun

Lagi satu yang bikin kecoh satu kampung, acara buah dadu. Yang ni wakil setiap keluarga 3 orang. Tak kisah besar kecik.

Nak menang, kena langkah panjang..kena pandai baling dadu.

Hancur dadu yang aku buat…hehehehe.

Nombor genap, langkah ke depan

Nombor ganjil, undur ke belakang

Biasalah adat semua nak menang…habis luas langkah ke depan..sehabis pendek undur ke belakang..

Layanlah, video ni..

Video agak bergegar…sambil rakam..sambil dukung Mek Ayra..yang bad mood hari tu.. Haih.

Tagged : / /

Sukaneka Hari Keluarga

Sukaneka hari keluarga. Dah rasa segar lepas mandi, bergerak ke padang Gambang Waterpark. Petangnya ada aktiviti sukaneka. Cuaca sana memang panas, nasib baik ada khemah buat berteduh. Bab sukaneka, anak-anak yang excited nak bermain. nak rebut nombor satu dan nak menang dapat hadiah..lebih-lebih lagi anak aku sendiri…tak dinafikan si kakak azwa sorang ni.

Fun Drive UC 16

 

Aktiviti Sukaneka

Anak-anak sibuk bermain, mak-mak sibuk bergosip. hahaha…tak habis borak masa berkumpul. dan mak-mak yang kena jaga anak yang kecil. mak-mak juga yang bagi support untuk suami-suami yang bersukan sekali.

Fun Drive UC 02

Fun Drive UC 01

Macam-macam aktiviti lah juga. dari anak umur setahun hingga belasan tahun. Kat mana-mana aktiviti, sukaneka berebut gula-gula memang akan ada..yang berebut lebih mak-mak jer.. anak pula macam takut nak berebut kan..nanti dapat sikit. kesian.. ada anak yang tak dapat..memangis pulak.

Si kakak dan abang, aku tak ambil kisah sangat dah. Si kakak tak perlu diajak pun memang dia akan join. lain si abang, nak kena paksa barulah nak join.

Fun Drive UC 10

Geli mama ko tengok kakak haih… sampai nak termuntah tepung masuk dalam mulut. itulah beria sangat tiup tepung cari duit. dah macam tepung gomak dah mama tengok.

Fun Drive UC 11

Fun Drive UC 13

Fun Drive UC 12

Tengok video kakak tiup belon ni, seriau pula aku..macam nak putus nyawa dia beria-ria tiup belon tu. orang lain tiup sikit lepas tu kepit celah paha kasi belon pecah..puas menjerit kat kakak suruh kepit belon tu. tak dihiraunya…last pecah juga dan dapatlah nombor 3. ehem3x, ada yang nak main tipu tau…ada terekod video…hahaha siapakah itu?

Fun Drive UC 15

Fun Drive UC 14

 

Sukaneka paling kelakar

Sukaneka untuk poksu dan moksu. Moksu sepak bola ke arah gol poksu.  yang kelakar moksu sepak bola salah masuk gol poksu orang lain.

Fun Drive UC 18

Terfikir sukaneka apalah yang nak dibuatnya bila poksu kena pakai kain pelikat @ sarung ni..ingatkan nak jadi ninja ke apa..sekali kena main bola dengan kain pelikat @ sarung. ramai pula yang pakai kain sarung moksu…hahahaha.

Fun Drive UC 23

pasang strategik ke poksu? kononnya lah.. tapi tak menang pun.

Fun Drive UC 24

cenonit jer bolanya…ada yang tonggang terbalik sepak bola.

Fun Drive UC 25

kain batik sarung bini jadi mangsa..nasib tak terlondeh..

Fun Drive UC 26

Ayra pun behave je walaupun cuaca agak panas.. budak baru belajar nak berjalan.. aku lepaskan dia bertatih atas padang kering tu. bukan main seronok dia..Fun Drive UC 17

Esoknya, Ayra kena demam panas..Dahlah main padang di tengah panas. bilik homestay pula tak ada aircond lagilah membahang panasnya… nasib baik dia tak meragam. Ayra anak yang baik… dan semua cakap muka ikut ayah dia..yea ke korang?

Fun Drive UC 42

Peluh masam dah keluar…malamnya dinner dengan tema retro…

Tagged : / / / / / /

Gelagat anak bila bersukan

Sambutan Hari Keluarga.

Setiap tahun, Persatuan Penduduk akan menganjurkan sambutan hari keluarga. Tahun ini, pelbagai aktiviti yang disediakan untuk golongan dewasa dan kanak-kanak.Pertandingan mewarna adalah wajib setiap kali menganjurkan sesuatu program. Aktiviti mewarna dibahagi kepada dua kategori iaitu Kategori A umur 10 -1 2 tahun manakala Kategori B umur 6 – 9 tahun. Tahun ini, kakak Azwa mewarna ditemani dengan sepupunya sekali dan dapat nombor 5.

 

hari keluarga
Turut disediakan booth dari Kementerian Keselamatan Jalan Raya, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Jualan, Bank Rakyat dan lain-lain. Abah dan mr.ery menjawab kuiz tentang keselamatan jalan raya. Banyak yang salah dari betul.

 

Jawab Kuis Keselamatan Jalan Raya
Pertandingan memasak kategori ikan dan pencuci mulut. Berbaju oren adalah AJK Persatuan Penduduk.

 

Pertandingan Masak
Booth
Pertandingan bayi comel.

 

Bayi ComelPertandingan mumia hidup.

 

Mumia Dewasa

 

MumiaIsi air dalam botol menggunakan span

 

Isi Air Dalam Botol

Azwa BertandingBoling kelapa lawan veteran dan anak muda

 

Boling Kelapa Pertandingan makan sosej

 

Makan Sosej Pertandingan tiup tepung kategori kanak-kanak bawah 6 tahun. Pertama kali si Aqeel masuk pertandingan.

 

Pertandingan Meniup TepungTiup kuat-kuat adik

 

Tiup TepungTepung langsung tak berterabur.

 

Tiup Tepung

 

Mulut pun tak comot. Macam mana tepung nak terabur tiup pun jarak dua jengkal dengan pinggan.

 

Aqeel Makan Tepung

 

Dari pagi hingga petang disediakan pelbagai aktiviti menarik sepanjang hari. Malangnya, sambutan hari keluarga seperti tidak mendapat kerjasama menyeluruh dari penduduk setempat.

 

Tagged : / / /

Hari Keluarga KMT…Oh!, Seronoknya!!!

Sambutan Hari Keluarga.
salam sudah seminggu berlalu aktiviti hari keluarga ini
punyalah tuan blog sibuk kanjom layan saja

Banner sambutan hari keluarga

sambil tunggu Datuk Salleh merasmikan majlis ini (lewat sampai dua jam)
geng-geng kami layan main buai (kanak-kanak saja)
biarpun terik mentari kat atas kepala



Hari keluarga

mantain biarpun peluh meleleh kat muka

Kemeriahan hari keluarga

tapi tetap cari tempat berteduh bila dah tak tahan panas

Family Day

seronok mengunyah mamee keras tu
kakak minta pun tak mahu dikasi

bila peluh dah meleleh
tekak pula kering
nasib baik disediakan air sirap
duk ulang alik lah ambil airnya



si kakak pun sama

banyak aktiviti yang disediakan sehingga ke petang
ada booth kesihatan, jualan kereta myvi (tak sempat nak singgah), bomba dan banyaklah lagi

paginya ada persembahan nasyid, karaoke, pertunjukan fesyen kanak-kanak, pertandingan mewarna.

kakak memang tak akan ketinggalan untuk masuk pertandingan mewarna ni..tersangat excited lah dia..lebih-lebih lagi ada geng..si aiman sepupunya tu.

tak sempat tunggu kakak habis mewarna.
saya dah balik sebab si aqeel dah menangis sakan
letih sangat..balik rumah kasi susu terus terlenalah dia.

tapi!!!!!!

sebelum masuk kereta

saya BERTUAH

kerana menang CABUTAN BERTUAH

padahal cabutan start jam 2.00 petang…tapi jam 12 tengahari dah mula

itupun hanya dua cabutan saja..pastu sambung balik petangnya

“tak tahu pun cabutan itu nombor saya..bila sebut nama baru perasan”

eh3x, dengar cam nama saya jer

terus berlari nak ambil hadiahnya..sampaikan si aqeel tertinggal kat belakang

dapatlah sebuah beg pakaian dari travel punya..kaler hijau.

tak pernah-pernah sekali pun menang cabutan bertuah ni

*

*

*

PETANG

*

*

petang pula acara sukaneka kanak-kanak dan dewasa
kesian kakak…saya tak kasi nama pun…
manalah saya tahu..
so, kakak hanya saksi kawan-kawannya yang masuk acara saja

tiup-tiup kasi pecah
ada juga yang main tipu

Acara sukan hari keluarga

gula-gula dalam tepung

Hari keluarga

bersemangat semula lah aqeel..sebab dah sedap tidur tengahari

acara dewasa anyam ketupat
MIL saya ini terror anyam ketupat palas sahaja
tapi ketupat nasi langsung tak dapat
jawabnya tak beranyam satu pun

acara masuk benang kat lubang jarum
ada tiga jarum disediakan
orang lelaki pun boleh join
FIL pun joinlah

berkerut-kerut dahi FIL nak isi benang ke lubang jarum halus tu

walaupun MIL ni tukang jahit
tapi acara ini pun tak dapat nak menang
ramai orang muda matanya lagi terang

kusyuk sangat melayan acara yang FIL dan MIL saya ni
sedar-sedar aqeel dah panjat gelongsor

sepantas kilat saya berlari ke sana

cepat turun aqeel!!!!!

sekian.
notajari : kakak tak menang pun acara mewarna tu…MIL terdengar juga cakap urusetia hari tu.. “nak pilih yang mana?, pilihlah yang mana-mana”..dan yang pasti mereka pilih nama yang mereka kenal (ala anak beranak diaorang juga) .

 

Tagged : / / / /