Tahun ini lagi sekali Merasai Suasana Beraya di KUALA LUMPUR

Kali kedua beraya di Kuala Lumpur. Kalau sebelum ini, beraya di Kuala Lumpur hanya ada keluarga aku saja tapi tahun ini keluarga mertua pun beraya di sini. Anak-anak mertua  tak dapat nak balik juga. Pagi raya beraya di rumah mertua lepas tu terus balik rumah. Aku pun tak masak beria di pagi raya, masak kuah kacang dan rebus nasi impit. Segala biskut raya dan kerepak aku beli.

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Seminggu sebelum raya, dapat 5 hari cuti kuarantin. Ayra Sufia kena virus HFMD. 5 hari cuti bukan dapat untuk dua orang tapi salah seorang saja. Mr. Ery yang ambil, aku ambil cuti rehat 2 hari. lepas itu pergi kerja. Setel kerja yang mana tertangguh. Alhamdulillah, dalam masa 5 hari itu, Ayra Sufia kembali sihat.

Malam Raya ke Masjid India

Pergi cari sepasang Baju Melayu untuk abang Aqeel. Tahun ini, bab baju raya aku tak beli apa-apa pun kecuali baju melayu Aqeel. Rezeki untuk Mr. Ery dapat sepasang baju Melayu sepasang sponsor dari Jakel Shah Alam, baju kurung kakak dan Ayra Sufia tokma yang beli kain dan jahitkan. Nak seakan sedondonlah katanya, pakailah aku baju kurung yang my mom bagi tahun lepas.

Malam raya di Masjid India memang meriah sangat. Sana sini peniaga melaung turunkan harga. Sesak tu tak payah nak cakap..memang kena himpit dan menghimpitlah..Pandai-pandai deal harga lagi walaupun tahu harga tu dah murah.

Photoshoot Raya di Tasik Permaisuri

Kesian tengok anak-anak melepek kat rumah di hari raya, bawa ke Tasik Permaisuri. Apalagi kita berphotshoot lah kat sini. Ingatkan tak ada orang, rupanya ramai juga yang berposing kat depan tasik ni. Termasuklah aku dengan anak-anak. Kemain lagi kan…

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Salam Lebaran dari Kuala Lumpur

Okeylah terubat sedikit kesedihan aku yang tak dapat beraya di Kampung. Apapun masih tidak terlewat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin bagi yang mengenali Ema dan pembaca blog emarieys.com  ini. Terima kasih sudi singgah.

 

 

 

Tagged : /

Majlis Rumah Terbuka Kepochi Sungguh

Selesai sudah Majlis Rumah Terbuka di pejabat MamaEma..sungguh kepochi gituuu.. Kami di tempat kerja dah macam keluarga sendiri..Yealah, keluarga kami ini kecil.. pergi mana-mana bahagian memang akan selisih bahu lah..

Tema Ala-Ala Kampung

So, semalam berbaju kurung lah MamaEma.. katanya tema ala kampung..so, kita jadi gadis kampung lah semalam.. dengan berbaju kurung biru.

Baca: Deco-Deco Rumah Terbuka

With SUB PSM…Kot dapat pergi posting ke

Tahun ini punya raya, tak ada kambing golek lagi.. Katering dari anak buah DEE.. pengacara tu. Ada Coffee Corner dan photographer yang mana setiap kali kami berposing depan kamera… terus gambar kami akan di print…on the spot dapat gambar… berebut lah haih…padahal semua dapat seorang satu….hehehe..

Coffee Corner ikut sini yer.

Ex-bos yang suka belanja, suka bagi nasihat…orang lama yang banyak pengalaman..tahun lepas pencen…. Katanya “Dia enjoy layan hari-hari pencen.. tak ada jem, tak perlu bangun pagi..tak perlu pergi meeting… nak pergi holiday saja”

. With ex-boss… dah pencen.

Selesai sudah…tapi selagi syawal belum habis.. selagi itu masih beraya.. Hujung minggu ni ada jemputan ke rumah terbuka… Jawabnya, gantung kuali lagi lah yer..

Eh kejap, dah lupa nak tulis apa ni…sambil menaip entri..sambil post gambar-gambar dalam group whatsapp…semalam sempat buatkan video sekali.. bila dah tunjuk,ramai pula yang nak.. dalam whatsapp ada time limit..so terpaksa hantar part by part.. Okeylah, sampai sini saja Rumah Terbuka tahun ini..InshaALLAH, tahun depan buat lagi..

 

Tagged : / / / /

Sedih Raya Tahun Ini Tanpa Bergambar Dengan Abah

Assalamualaikum. Tahun ini tak ada gambar raya bersama abah. Agak terkilan juga. Tapi, tetap dapat bersalam tangan dengan abah di rumahnya. “Maafkan Along, Abah”.  Sebelum raya, dapat bersua dengan abah. Abah datang hantar itik ke rumah mom dan ambil sandal raya yang MamaEma belikan. Suka abah dapat sandal capal.

#TeamRayaKelantan

Selepas selesai beraya belah keluarga mertua, balik rumah mom beraya dengan keluarga MamaEma pula. Sampai di rumah mom, abah dah balik rumah dia.. nasib sempat beraya dengan adik-adik MamEma dulu. Ginilah kami, pantang nak bergambar. Tepi tangga pun jadi. Makeup pagi raya bersama calitan Foundation C3..tahan lama…tidak bercapuk. Anak-anak saudara MamaEma kat sini pun dapat duit raya dengan cabut undi.. sambung balik kekecohan..

Nampak kami macam 4 beradik tak? Semua penangan Foundation C3 tau.hahaha, sempat promote lagi. Tapi benda baik, tak salah nak share kan..Alhamdulillah, walaupun mom dan abah dah berpisah, masa raya abah datang rumah mom untuk kami adik beradik beraya bersama.. Dapatlah abah merasa makan nasi dagang, nasi impit, itik kerutuk pada pagi raya..sebab masakan mom memang terbaik sangat.

Sambung lagi beraya…Petangnya, beraya pula ke rumah atok belah mertua.. sampai rumah atok, tak ramai orang. sebab dah petang, anak-anak atok dah balik rumah masing-masing. Tapi cicit-cicit atok, memang lasak bermain kat luar..

Korang punya raya macam mana? Beraya di rumah siapa? Rumah mertua atau rumah sendiri? Orang cakap beruntung kahwin dengan orang sama negeri..Yea lah, raya pertama dah dapat beraya dengan kedua-dua belah keluarga. Apapun semua itu adalah jodoh masing-masing..Alhamdulillah.

 

 

Tagged : / / / / /

Aidilfitri Tema Pink Peach Masih Sasau Tak Cukup Tidur

Salam Aidilfitri

Masih mood raya kan. Inilah raya kami tahun ini. Aku masih sasau sebab tak cukup tidur. Memang mengantuk giler. Adik-adik memang rumahnya kat Kelantan, nak tunggu berkumpul sama, sempatlah aku pergi beraya dengan keluarga mertua dulu pagi tu. Selepas sembahyang raya, terus bergerak ke Machang untuk beraya dengan mertua. My mom pun tak sihat masa pagi raya, bangun pun nak rebah sebab tak cukup tidur.

 

Kebiasaannya raya, my mom akan buat nasi dagang. Tapi tahun ni, my mom tempah nasi arab. Tak sempat nak masak laa, dah malam raya masih lagi kat booth berniaga.

 

Raya Di Kelantan01

 

Salam Kemaafan

Orang pertama yang bermaafan dengan my mom semestilah anak sulungnya. Baju raya yang aku pakai dan my mom pakai tu dari koleksi yang kitaorang juallah.

 

Raya Di Kelantan02

 

Kakak Azwa dan Ayra punya baju Cik Ngah dia belikan dulu. Lepas tengok warna baju mereka, barulah cari baju sendiri. Nasib baik ada baju yang sama  warna dengan koleksi yang dijual.so, teruslah sambar.

 

Raya Di Kelantan03

 

Bermaafan dari cucu pertama, kedua hingga ke -6. Dah ada 6 cucu.

 

Raya Di Kelantan07

 

Raya Di Kelantan06

 

Raya Di Kelantan05

 

Raya Di Kelantan04

 

Ini my abah. Abah dengan mom dah lama pisah. Sejak dua tahun lepas, bila hari raya, kitaorang panggil abah datang rumah mom nak beraya bersama. Abah memang macam nilah, akan berjuraian air mata bila kumpul ramai-ramai.

Raya Di Kelantan08

 

Alhamdulillah sihat abah. Abah pernah kena serang strok sebelah badan. Kini, abah dah boleh bawa motor pun. Moga abah diberi kesihatan yang baik.

 

Raya Di Kelantan10

 

Tengoklah sasau tak sasau aku pagi raya tu. korang tengok cara aku pakai tudung pun dah boleh agak. kurang asam, tak ada siapa yang tegur pun. boleh my mom cakap ingatkan style along.

 

Raya Di Kelantan12

 

Raya Di Kelantan14

 

Budak kenit Ayra ni pun sama tak tidur. Masa pergi ke Machang, tiga beradik membuta saja dalam kereta. Dah tengahari tu, bersemangatlah sikit.

 

Raya Di Kelantan15

 

Raya Di Kelantan17

 

Raya Di Kelantan16

 

Baju Melayu untuk dua kekasih hati ni beli malam raya. Ingatkan nak sambar masa orang lelong kat booth tu, tapi tak ada saiz. Masuk pasaraya Econjaya, nasib baik ada warna sama.

 

Raya Di Kelantan18

 

Raya Di Kelantan13

 

Keluarga Abah Johari dan Ibunya Habesah. Sorang tak ada sebab jadi tukang gambar.

 

Raya Di Kelantan09

 

Tahun depan entah tema warna apa pula.

 

Tagged : / / / / / / /

Family Day Raya

Suasana hari raya di Kelantan. Raya kedua beraya di Bachok. Rumah mokwe (nenek mr.ery). Satu-satunya nenek yang ada. Dah ada piut pun. Raya tahun ini orang sarawak pun ada balik. Raya kedua diadakan hari berkumpul bagi keluarga mokwe (Wan Jah). Ini baru sebilangan ahli keluarga, ada yang tak balik beraya sebab kerja.

family day raya12

Spot Me?

family day raya07

Riuh dengan anak menantu cucu cicit sedara sepupu ipar semua dari sembilan anak mokwe. Malah ada yang tak kenal pun yang kita ni bersaudara. Kalau buat kenduri kahwin setakat panggil ahli keluarga pun konpem penuh satu dewan.

family day raya15

Sukaneka Hari Keluarga

Inilah mokwe. Aku pun tak tahu Ayra Sufia ni cicit yang ke berapa. Alhamdulillah mokwe sihat sangat. Nak buat majlis hari keluarga ni punya bersemangatnya dia. Boleh buat ketupat palas berkilo, belah kayu api bagai semata-mata anak cucu cicit nak balik.

family day raya11

Daftar nama, alamat dan no telefon. Update ahli keluarga yang mana bertambah.

family day raya05

family day raya08

Sambil beraya berkumpul, kita keluarkan peluh dengan sukaneka. Anak-anak yang paling seronoknya.

family day raya02

Acara untuk orang tua paling ditunggu. Lambung kasih. Pecah belon, tak ada kasihlah jawabnya. Ada yang berbaju raya bermain. nasiblah siapa yang basah.

family day raya10

family day raya14

family day raya13

Acara makan-makan memang tak pernah dilupa. sebelum mula majlis, perut semua dah berisi nasi dengan lauk pauk dari tukang masak terbaik punya. Berselera makan sampai bertambah-tambah.

family day raya09

Inilah tukang masak specialnya, panggil mokteh. atas usaha masak memasak beliau dapat cenderahati. bungkusannya macam dapur gas. sesuailah sangatkan.

family day

Set kito jange pecoh

family day raya03

Next year, kita buat di Tok Bali pula yer..InshaALLAH.

Tagged : / / / / /

Family Raya 2015

 Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

artis beraya10

Macam mana raya korang? Layan kat facebook macam-macam fesyen dan tema warnanya. Aku tak nak kongsi kat fb, nak kongsi kat blog je. Tema pilihan kaler purple gelap. Inipun last minute cari. Mr.ery plan nak pakai jubah tapi aku yang suruh beli sepasang baju melayu biar sama dengan anak teruna. Nak sedondon bukannya selalu, setahun sekali je. Baju jubah kakak dan ayra aku beli online. Yang jadi kaler purple sebab baju jubah untuk Ayra warna biru pink tak ada. Aku punya baju, MIL yang jahitkan, nak pakai raya kedua terpaksa pakai raya pertama.

Moody Di Hari Raya

Kalau korang perasan, aku punya gambar raya langsung tak bermaya. Memang tak ada mood nak raya pun. Seminggu sebelum raya aku kena tipu hampir 4 ribu oleh seller online. Terpaksa aku refund duit pembeli. Dalam pada aku wujudkan group whatsapp untuk refund, ada juga yang mengambil kesempatan. Dugaan di bulan puasa tapi aku belajar dari kesilapan.

artis beraya02

Raya kali ini bermakna bagi kami tiga beradik sebab ada abah beraya sekali. Aku pun tak tahu apa yang sedih sangat abah masa ni. Mungkin gembira tengok kami berkumpul. Kebiasaannya aku dan adik-adik akan pergi rumah abah selepas sembahyang raya. Tapi abah yang suruh kami tunggu saja kat rumah mom. Abah dan mom dah lama berpisah, abah dah kahwin lain mom pun dah kahwin lain.. abah masih ada isteri cuma mom ibu tunggal selepas bapa tiri meninggal hari raya haji tahun lepas.

artis beraya06Masih berair lagi mata abah menahan sebak. dalam sedih ada gembira.

raya kelantan

Nampak aku lebih tua dari mom..huawaaa nak nangess.

artis beraya17

Juadah pagi raya pertama mom buat nasi impit dan tempah roti jala. Yang menolong mom adik perempuan bongsu aku. Tahun ini aku lepas tangan sebab malam raya baru sampai Kelantan.

artis beraya13

artis beraya20

Jubah Ayra ni dah tak boleh pakai walhal size 6 bulan ke atas dah aku ambil. Bila pakai dah macam balut nangka. Nasiblah kainnya jenis memeri.

Bersalam-salaman minta maaf tak sampai sejam gaduh balik dua beradik ni. Baru teringat duit raya untuk anak-anak tak bagi pun lagi. Tak bagi pun tak apa. Kakak Azwa klim nak kasut roda sebab puasa penuh. Yang abang tak kisah pun sebab memang langsung tak berpuasa.

artis beraya18

Orang bising bergambar sana sini, si kecik Ayra sedap jer tidurnya. Inilah kami satu keluarga Anak Menantu dan Cucu.

Tagged : / / / / / / / / / /