Majlis Rumah Terbuka Kepochi Sungguh

Selesai sudah Majlis Rumah Terbuka di pejabat MamaEma..sungguh kepochi gituuu.. Kami di tempat kerja dah macam keluarga sendiri..Yealah, keluarga kami ini kecil.. pergi mana-mana bahagian memang akan selisih bahu lah..

Tema Ala-Ala Kampung

So, semalam berbaju kurung lah MamaEma.. katanya tema ala kampung..so, kita jadi gadis kampung lah semalam.. dengan berbaju kurung biru.

Baca: Deco-Deco Rumah Terbuka

With SUB PSM…Kot dapat pergi posting ke

Tahun ini punya raya, tak ada kambing golek lagi.. Katering dari anak buah DEE.. pengacara tu. Ada Coffee Corner dan photographer yang mana setiap kali kami berposing depan kamera… terus gambar kami akan di print…on the spot dapat gambar… berebut lah haih…padahal semua dapat seorang satu….hehehe..

Coffee Corner ikut sini yer.

Ex-bos yang suka belanja, suka bagi nasihat…orang lama yang banyak pengalaman..tahun lepas pencen…. Katanya “Dia enjoy layan hari-hari pencen.. tak ada jem, tak perlu bangun pagi..tak perlu pergi meeting… nak pergi holiday saja”

. With ex-boss… dah pencen.

Selesai sudah…tapi selagi syawal belum habis.. selagi itu masih beraya.. Hujung minggu ni ada jemputan ke rumah terbuka… Jawabnya, gantung kuali lagi lah yer..

Eh kejap, dah lupa nak tulis apa ni…sambil menaip entri..sambil post gambar-gambar dalam group whatsapp…semalam sempat buatkan video sekali.. bila dah tunjuk,ramai pula yang nak.. dalam whatsapp ada time limit..so terpaksa hantar part by part.. Okeylah, sampai sini saja Rumah Terbuka tahun ini..InshaALLAH, tahun depan buat lagi..

 

Tagged : / / / /

Open House Berderet

Sebulan dah Syawal, dah habis beraya pun tapi semalam masuk bulan baru masih ada yang buat open house. seronoklah aku boleh gantung kuali.Berderet jemputan open house tahun ini. Alhamdulillah, murah rezeki semua.

 

RIMUP RAYA

Aku pun tak tahu apa maksud RIMUP. Bro Titan tolong jawabkan. Tapi nak tunggu bro tu jawab, baik aku google lagi cepat. Bila google perkataan RIMUP ini jawapannya RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN. Idea Guru Besar sekolah yang nak letak RIMUP RAYA. Sejak ada Guru Besar baru, macam-macam idea dan aktiviti yang beliau jalankan. PIBG pun aktif bila Guru Besar aktif.

 

Antara team AJK PIBG sekolah yang hadir memeriahkan RIMUP RAYA. Berbaju pink salah seorang jemputan PIBG dari sekolah cina Salak South.

 

Raya SKDP02 

Selain jemputan PIBG, murid-murid dari sekolah berjiran juga dijemput. sambil beraya sambil jalankan pelbagai aktiviti. Ada pertandingan membuat pakaian dengan surat khabar, timbang tara siapa paling banyak, persembahan nyanyian, dikir barat segala. wah, suara tukang karut memang best.

 

Ada juga sambutan hari lahir untuk bulan Julai. Kebetulan kakak Azwa lahir bulan Julai. so, mamanya minta Guru Besar suapkan kek ke mulut kakak Azwa. Yang malunya, kakak Azwa makan secuit tak ngap habis. siapa nak makan sisa kek yang lebih kat tangan GB tu kan. Tak pasal-pasal GB cakap makanlah habis ni.

 

RIMUP Raya01 

TADIKA RAYA

Setiap tahun memang sekolah tadika akan buat jamuan raya secara potluck. Bawa makanan dari rumah jamu ramai-ramai.. Tahun ni, last hantar anak kat sini. Tahun depan Aqeel dah tahun satu. Kena tunggu 6 tahun lagi baru jumpa cikgu balik..itupun kalau masih cikgu yang sama.

 

Raya2 
URBAN CREWZ RAYA

Beruntung juga masuk geng kelab kereta ni. banyak juga bertandang ke rumah terbuka moksu-moksu kelab kereta. setiap hujung minggu ada jemputan. sampaikan dua tiga tempat sehari. alahai aku sendiri dah lupa rumah moksu-moksu mana ni. banyak sangat makan kuih raya.

 

OpenHouse1

 

Raya4

UC Open House2 

 Penghujung syawal, open house dari proton, aku tak pergi pun. biar mr.ery jer yang layan kambing sorang-sorang.

 

UC Open House1 
RAFI OPEN HOUSE

Rafi ni dulu satu opis dengan aku. Dulu penolong akautan, sekarang dah naik pangkat. Setiap tahun mesti ada jemputan dari dia. Eh silap, tahun lepas tak ada. Pergi rumah dia dapat makan menu special. Roti capati hasil air tangan bonda yang diimport khas dari penang punya. masakan wife dia pun sedap juga. bertambahlah makannya.Tq Rafi dan solehah. next year jemput lagi tau.

 

Raya1 
DATO’ GHAZALI OPEN HOUSE

Dua jam aku sesat cari rumah Dato’ Ghaz ni. Sesat area Taman Melati, Gombak. Dahlah malam,guna gps maps, here semua tak boleh pakai. Last-last Dato’ Ghaz call aku tanya sesat kat mana dan minta aku tunggu satu tempat. Anak buah dia datang dan bawa ke rumah. Lepas ni konpem dah tak sesatlah. memang laluan biasa ke rumah arwah ayah tiri. Dato’ Ghaz dulu ex-pegawai kat opis.

 

OpenHouse4 

DATO’ AHMAD JAZLAN OPEN HOUSE

Saja-saja pergi nak makan kambing kat belakang tu. Mr. Ery dapat jemputan dari kawan satu sekolah yang kerja di bawah Dato’ Jazlan ni. Kebetulan, area open house geng kereta dah dekat dengan sana. apalagi pucuk dicita ulam mendatanglah…eh betul ke peribahasa aku ni.

 

bbq kambing 
OPEN HOUSE KMT

Taman perumahan pun ada open house. Kawasan Bandar Tun Razak, so Datuk Seri Tengku Adnan datang. ramai manusia entah dari pelusuk mana. yang penting ada durian biarpun hanya seorang cuma dapat dua ulas saja. Harapkan kakak dan aqeel yang ambil semua makanan. Aira tidur kat riba, aku hanya duduk di meja. Mr.Ery tak join sekali kebetulan ada hal yang lebih utama.

 

OpenHouse3

 

Raya dah habis tapi entri raya belum lagi tamat.

Tagged : / / / /

rayer hiphip hooreyyy!!!!

raya oh raya..sukanya bila dengar lagu raya. syahdunya bulan syawal dah nak sampai penghujungnya. tapi still lagi berhari raya. tak kira di mana2. janji makanan ada. lemang, ketupat ada segalanya. masuk mulut telan saja. sakit perut tanggung jua… oh nikmatnya berhari raya…

itulah jika bulan zulkaedah belum menjelma selagi itulah beraya. aku pun suka. jimat duit belanja. makan free saja. siapa yang tak suka??.sepanjang minggu dapat makan free saja kat opis ni. memang rezeki murah semua. pada 7hb 10 aku punya opis buat jamuan raya secara besar-besaran. jemputan seramai 200 orang tapi yang datang tidak pula sampai beratus agaknya. memasing ada hal sendiri. janji kitaorang puas hati. lauk pauk kuih muih yang terlebih boleh tapau buat famili. janji jangan kenyang perut sendiri. kena ingat anak-anak dan suami.
yang paling best dapat pujian dari KP. hasil hiasan setiap meja idea kami. semua senyum hingga ke pipi. penat lelah dah tolak ke tepi. macam berpantun pulak aku ni. tapi yang pasti aku tak peduli. tengok saja gambar kat bawah ini…. harap korang hepi…dan aku lagilah hepi….kita mulakan ngan orang2 yang memang pantang pandang kamera…..iffah, pian, nora, aku, dan naza

nie adalah hasil tangan semua2 yang terlibat..sebahagian sahaja..ada 15 meja semua untuk dihias.

tepak sirih
batu sungai
labu sayung
lesung batu dengan bahan2nya…. nie adalah aku punya idea…
sarung ketupat dengan beras pulut
kekacang
sebelum ketibaan tetamu sempat lagi ambil gambar beramai-ramai bersama KP untuk raya tahun ini. takut2 tahun depan dah tak buat lagi..korang tengok kat dalam gambar ni siapa yang paling menyerlah sekali.
aku ditugaskan sebagai penyambut tetamu di depan pintu masuk. dah le kena berdiri dengan kasut tumit tinggi, tak tahan kaki dah melecet terus tukar dari kasut ke widges jea. siap dah tampal pelekat kat celah2 jari kaki.

bersama rafi, bekas rakan sekerja aku. dulu pen. akauntan sekarang ko dah PTD. aku jugak yang ternanti-nanti. bila nak pergi dari sini.

maaf, semua sudah kepunyaan orang.

suka tengok gambar ini

bersama bekas KP yang paling diaorang sayangi… I like too….

jamuan dah sampai ke penghujungnya. apa lagi pakat jamu dan makan semua. untuk yang kali ke berapa… buat-buat tak tahu saja.

bersama k.nor

bersama mama yang sedang berputik hasilnya kat dalam perut.

kalau kitaorang jual lemang nie. laku tak?

dengan itu, berakhirlah sudah open house kat opis tahun ini. INSYAALLAH harap2 tahun depan buatlah lagi..

gendang gendut tali kecapi
kenyang perut suka hati
sakit perut tanggung sendiri
esok korang jangan mc
Tagged : / /

raya kat rumah – Part 2

kita lupakan entri pasal makan2 mood raya dulu. kita sambung entri makan2 sempena sambut hari lahir. sebelah petangnya ada buat sedikit majlis tiup lilin dan potong kek. menyambut hari kelahiran dari bulan 8, 9 dan 10. bulan 8 aqeel, bulan 9 amsyar dan bulan 10 sepatutnya airil..tapi dah tertulis nama tok bah (bapa mertua) pula kat kek tue. asalnya nak sambut birthday untuk budak2 kecik terus dah menjadi untuk orang dewasa sekali. makanya yang tertinggal nama adalah nama airil ngan nama akulah. aku pun lahir bulan 10 jugak..hehehe….

Birthday Boys

Ejaan nama aqeel syafiq dah jadi macam akhil hail pulak… tak apa janji sebutannya samakan…

inilah budak2 yang sambut birthday tue termasuklah datuk budak2 nie…bermula sebelah kiri tue bapak mertuaku, amsyar, ayin, asma, airil, aqeel dan aku.

dah get ready semua mak2 budak nie ini siapa yang excited nak tiup lilinnya… budak2 atau mak2 budak

konpem mak2 budak yang excited sesangat…asma (adik ipar aku yang pertama) amsyar ( anak buah yang bongsu tika ini) dan ayin (isteri kepada adik iparku yang kedua)

budak demam tak mahu pakai topi besday… muka masam saja..jeng..jeng…jeng… hafis (adik iparku yang kedua)..nak buat show… tunggu….

hah, inilah shownya. habis sepah2 segala cebisan2 reben kat atas karpet malah kat dalam pinggan yang aku tengah makan ni pun ada…

barulah ada sekeping gambar mr. ery dengan anak kesayangannya…tak malu pulak aqeel nie bermanja2 ngan mak tehnya. mahu makan kek.

selalu susah sangat dia dengan orang luar. dengan tok ma ngan tok bah nya pun susah nak dekat. tapi ngan maktehnya eloklah pulak. sebab maktehnya ada makanan. kalau tak, mesti tak mahu kot…

aqeel terliur nak makan buah kat dalam mulut aku ni. aqeel tak boleh makan ni sebab masih lagi demam.

Tagged : / / /

‘open house’ sekolah kakak (kakak)

Sambutan Hari Raya di Sekolah. Hari sabtu lepas 2 Oct 2010, kat sekolah kakak ada jamuan rumah terbuka. kebetulan hari yang sama, aku pun ada buat jugak rumah terbuka ni. nasib baik aku punya belah petang dan kakak punya belah pagi. so bolehlah zass ke sekolah kakak.

sebelum makan-makan, ada aktiviti pertunjukkan fesyen pakaian raya. patutlah kakak minta aku pakaikan bedak, eye shadow, lipstik. aku ingatkan nyanyi lagu raya ramai2. tapi buat pertunjukkan fesyen pakaian raya sambil pasang lagu raya.

macam-macam aksi kanak-kanak kecil nie bergaya. malah si adik pun sama buat aksi. aksi teriak. yea, aqeel pun aku bawa sama, dia meragam dan tak sihat masa tu. nanti aku citer pasal si adik kat entri yang lain.

aku dah tak tahu nak citer apa…apa kata layan saja gambar kakak nie…..

nie tengah beratur untuk tunggu turn sorang2 buat persembahan kat atas stage tue.kakak langsung tak pandang kamera kat depan ni. asyik dok tengok cikgunya kat sebelah stage tue duk tunjuk gaya berpusing dan bergelek… takut lupa step kot.

hah, pusing jangan tak pusing kakak. ewah- ewah…. betul tak tue?? ke kiri ke kanan…..time nie sambil dengar lagu raya… diaorang nie nyanyi entah betul atau entah tak?

excited semua menari. okey…sudah tamat persembahan. amboi kakak nak turun dari stage pun still ada gaya gitu.kakak nie seorang yang sangatlah aktif dari segi perbuatan, malah dari segi percakapan pun sama. mulut memang tak boleh duduk diam. asyik pot pet pot pet saja.
ada juga pasangan untuk kakak. kaler baju sama. tapi kakak segan nak bergambar dengan budak lelaki nie. tue pasal dia bukan main lagi nak lari. budak lelaki nie tersengih2 saja.

memang tak reti duduk diam. ada saja benda yang dia buat. depan2 orang ramai pun dia dok tayang joget. suara dia jea yang jelas dengar kat dalam dewan tu.

ini kat luar dewan

bersama kawan sekelasnya..aku dah lupa namanya. ada tanya tapi sekarang dah tak ingat. kalau tanya kakak pasti dia tahu…

muka masing2 berminyak bermandikan peluh. biasalah budak2 mesti main kejar2.

tepat jam 12 tengahari, baru aku gerak balik ke rumah. nak kena siapkan makanan untuk rumah terbuka aku punya. tapi aku tak buat kat rumah sendiri, tapi buat kat rumah FIL.

Tagged : / /

menuju ke rumah x-bos

Rumah Terbuka bekas bos di tempat kerja. Tengah kusyuk bawak kete nak pergi opis tetiba bunyi mesej hp. tapi selagi tak sampai opis selagi itu aku tak buka mesej tu. bahaya baca mesej sambil drive tau. bila dah aku dah sampai opis dan park elok2 kete kesayangan aku tue, aku pun tengoklah siapakah gerangan yang menghantar mesej pagi2 lagi. anggapan aku ingatkan aku punya bos atau pun rakan sebilik kerja aku, rupanya2 bekas bos aku yang hantar mesej, menjemput ke majlis rumah terbuka dia. tak aku sangka, orang yang dah berpangkat besar ini, masih ingat anak buah dia yang tidak setaraf dengannya ini.

kalau aku seorang yang dijemput, konpem takkan aku pergi. seganlah oiiii… nasib dia ada jemput member sekerja yang lain. yang sempat kerjasama dengan x-boss aku nie dulu. so, kitaorang pun planlah nak pergi bersama, tak adalah tahap keseganan itukan. itupun hanya tiga keluarga saja yang lain2 ada hal masing2. keluarga aku, azrul dan kak nor saja yang pergi.

maaflah gambar kat rumah x-boss ni tak ada. dah sedap menjamu selera dan masing2 pun tak ada pikir2 nak ambil gambar. memang besar rumah x-bos aku nie. namanya dah pegawai berpangkat besarkan. terima kasih kerana sudi menjemput kami semua.

‘SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA X-BOS AKU”

hanya sempat ambil gambar anak-anak aku kat dalam kereta semasa menunggu azrul dan kak nor sampai saja. kakak sedang control ayu gitu

Terima kasih bos atas jemputan ke rumah terbuka.

Tagged : / / /