Daerah Bau (Disebut Bauk),Sarawak

Apa yang istimewa daerah Bau ini.

Bau merupakan tempat perlombongan emas.

Daerah Bau dituju untuk menuju ke Serikin..

Serikin adalah tempat kaum perempuan paling suka…entry akan menyusul.

Singgah di Ibu Pejabat Polis Daerah Bau untuk menunggu orang yang akan membawa kami ke Serikin.

Sangat besar bangunannya…tapi tersangatlah sunyi..

Sempat singgah kedai makan Islam yang hanya mempunyai 2 kedai makan Islam di daerah ini.

Sebelum meneruskan perjalanan ke serikin..perlu kosongkan pundi kencing untuk mengelak dari menyusahkan diri mencari tandas bila tiba di serikin.

Selepas habis bercuci mata dan membeli sempat singgah di pondok polis Bau yang hanya beberapa langkah dengan tempat jual-jual di Serikin.

Kami bertuah pergi ke sana di eskot dengan beberapa pegawai polis..

Demi keselamatan…

Tagged : / / /

Laksa Sarawak Dan Mee Kolok

Datang ke Sarawak mesti kena try makan makanan sarawakkan.

Ema ini jenis yang susah nak makan makanan yang tak pernah dimakan.

Tapi memandangkan bos sanggup bawa  kami keluar makan breakfast semata-mata untuk merasa makanan sana… so kenalah order makanan orang sarawak.

Laksa Sarawak yang diorder oleh  bos

Dan ema try mee kolok istimewa.. apa yang istimewanya? maybe istimewanya adalah sup

Tak habis makan, sebab makanan cam kering dan sedikit berminyak…

Sekali tengok rupa seperti meggi.

 ABC Cendol hasil rembat minum petang..

Laksa Sarawak dan Mee Kolok dimakan di Restoran Coffee O Corner.

Kali pertama datang Sarawak, ema pernah singgah restoran ini..tapi masa itu order nasi  lemak saja.

Untuk mengetahui tentang percutian ema di Sarawak,u all boleh klik label Sarawak atau Kuching.

Tagged : / / /

Selamat Datang Ke Sarawak

Selamat datang ke Sarawak tuan-tuan dan puan-puan.

Wah, macam ejen pelancongan dah ini.

Ini kali kedua datang ke Sarawak.

So, dah tahu serba sedikit  nak ronda-ronda Negeri Sarawak ini.

Tapi still tak mahir juga bab jalanraya kat sana.

Banyak sangat round-board akan jumpa.

Inilah patung kucing paling besar di Sarawak. Berkesempatan mengambil gambar di sini bila salah seorang bos membawa kami keluar breakfast di luar dan sempat juga meronda-ronda bandar Kuching. bila lalu di satu tempat memori dalam kepala terus keluar “eh, sini pernah datang”..”oh, kat sini rupanya”…

Selama seminggu berada di Kuching, Sarawak ini ema tinggal di Hotel Riverside Majestic,Kuching. Paling seronok bila dapat bilik tepi sekali dan view semuanya dari cermin. view keliling dapat tengok.

Cari mekdi juga satu malam itu…

Ini view dari bilik belah depan. naik sampan dengan bayaran 50 sen untuk pergi ke  seberang memborong kek lapis. naik sampan tak sampai 5 minit tapi naik kereta hampir setengah  jam.

Ini semasa aktiviti latihan di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Abadikan bersama lori hazmat team.sangat teruja dengan peralatan yang ada.

Untuk makluman u all. orang Sarawak semuanya jujur.

entry auto publish..hari ini kerja di luar pejabat tapi masih di kawasan KL

Tagged : / / /

Perkhidmatan Sewa Pengangkutan di Kuching Sarawak

Dah lama nak buat entri ini. cuti ke Kuching pun dah hampir sebulan. baru teringat nak buat entri pasal perkhidmatan sewa pengangkutan di sana. masa cuti di sana, kami sewa van yang agak selesa memandangkan kami pergi pun ramai. dan saudara kat sana yang carikan van sewa ini.Perkhidmatannya sangat memuaskan. orangnya peramah. datang pun tepat pada masanya. kalau yang bercadang nak bercuti di Kuching dan ingin dapatkan khidmatnya boleh hubungi En Ahmat (019-884 6806) atau melalui email arisha081@hotmail.com / mat7630@gmail.com .

Selain pengangkutan, nak perkhidmatan homestay pun boleh. yang ema tak pasti samada sewa kereta ada atau tak. Nak tahu lebih lanjut bolehlah hubungi beliau. ema sewa van RM 600 sepanjang 3H 2M bercuti.

sewa kereta sarawak

Ini saja gambar Encik Ahmat (berbaju belang) yang ada. nampak sipi-sipi je.

Tagged : / / / / /

Marrybrown Kuching

Di semenanjung tak pernah pun nak makan di Marrybrown. Bila di Kuching, nak cuba merasai makanannya. Padahal baru lepas makan di Kopi O Corner. Tetiba perut rasa lapar.

marrybrown kuching

Tak banyak pun order. Setakat dua ketul ayam gorem, kentang goreng dan air

marrybrown kuching

Seluar aku ada basah tu. Bukan aku terkucil…tapi tertumpah air masa makan kat marrybrown. Meja kamilah paling bersepah…gara-gara aqeel syafiq tu. Cepat-cepat bingkas bangun..lariikkkk….

marrybrown kuching

Done

SELAMAT TINGGAL KUCHING, SARAWAK

nota jari : seminggu kerja di luar..sekarang kat Hotel Renaissance, Kuala Lumpur

Tagged : / / / /