Acara Sukaneka Kanak-Kanak Dan Dewasa Hari Keluarga

Mek Ayra ni boleh ke nak main acara sukaneka kanak-kanak. Entah faham ke tidak cara permainannya. Bila ramai dah sampai, acara sukaneka pun dah boleh mula. Budak-budak memang excited sangat untuk masuk pertandingan. Maklumlah nak dapat hadiah.

Acara Sukaneka

Acara kanak-kanak dibahagi ikut keluarga dan diasingkan mengikut kumpulan warna. Ada merah, hijau, biru dan kuning. Ayra tak join pun acara sukaneka tu. Tak sesuai dengan umur dia lagi.. lagipun tak pandai untuk bermain. Ayra punya permainan hanya bermain pasir sendirian. Hehehe..eh, kesian dia.

Kusut masai habis rambut selepas mandi kolam.

Lainlah si kakak dan abang. Memang bersungguh sangatlah bab masuk acara. Lebih-lebih lagi si kakak tu..kalau boleh semua acara dia nak main. Acara kepit bola sambil melompat. Hah, lompat laju-laju sikit.

Acara isi air dengan span. Yang ni team kakak dan abang menang.

Acara dewasa lelaki. Lari ikat kaki. Acara dewasa pun ikut kumpulan juga. Mr. Ery ketua kumpulan purple. Banyaklah juga kumpulan dibahagi. Acara ikat kaki ni, Mr. Ery dan kawan dia memang ke depan dulu, malangnya masa tukar ikatan kepada pasangan kedua..terus jatuh nombor 4…

Permainan untuk tambah mata kumpulan..baling buah kelapa. Wah, hebat Mr. Ery sekali baling..terus jatuh 4 botol.. dapatlah pungut mata.

Permainan dewasa perempuan, baling buah dadu.. dapat hitam langkah ke depan, dapat merah langkah ke belakang. Maju ke depan seluas langkahnya, undur ke belakang, seayu gayanya…hehehe

MamaEma paling suka main lambung kasih ni. Permainan untuk pasangan suami isteri. Tapi, kali ini tak dapat join pula. Tengah tidurkan Ayra..Dah mengamuk dah budak tu, nak tidur.

Hah, sanggup korang untuk main tarik tali? Merana pakat sakit-sakit badan.

Dah semua acara pun MamaEma tak join… Mandi kolam pun MamaEma tak turun..Makanya, MamaEma jadi photographer kat family day sebab bawa DSLR ni. MamaEma bawa pun untuk ambil gambar pastu bolehlah update dalam blog. Apapun kita tolong dengan ikhlas.

Group Photo

Semua dah berpenat main acara sukaneka..berkumpul untuk sesi group photo. Di manakah keluarga MamaEma? Jumpa tak? Tak cukup korum lagi ni..Abang Aqeel pun tak ada dalam ini..keluarga lain pun ada yang tak sampai-sampai lagi. Ramai juga keluarga kakitangan JTM rupanya…

Cari mana kami.

 

Dah habis acara, selesai makan tengahari. apalagi terjun balik kolamlah. Main sampai puas..habis terbakar semua kulit.. Ada mereka kisah? Yang mereka kisah nak mandi kolam jer.. Kita yang mak-mak ni, aduh, sakitnya mata tengok kulit anak-anak dah terbakar. Anak-anak tengah melasak. Ermm…Patutlah Datuk Seri Vida Qu Puteh tak kisah orang kutuk anak dia tak putih kan..sebab anak-anak tengah membesar dan suka buat apa yang mereka nak buat.. manalah mereka kisah lagi bab kecantikan bagai ni kan.

 

Tagged : / / / / / /

Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best

Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best.

Sabtu lepas mamaema sekeluarga ke Melaka. Family day rakan kerja Mr.Ery. Setiap tahun team kerja Mr.Ery akan buat family day. Awal tahun mula collection untuk rancang pergi bercuti ramai-ramai. Geraklah kami sekeluarga lebih kurang jam 10pagi. singgah RnR untuk sarapan. Masing-masing tak gerak sama. Terus jumpa di sana.

melaka8

Keluar tol Pedas Linggi. Set lokasi umang-umang chalet. Macam rasa tak yakin betul ke tak waze tunjuk jalan ni Tengok batu kilometer arah ke Klang. Berhenti tepi, nampak ada motor lalu terus lambai dan tanya mana lokasinya. Pemuda tu bagitahu dah betul laluan yang mamaema tuju. Itupun nak terlepas juga, nasib baik kakak nampak pemuda tadi tunjuk arah dengan tangan. Kakak pandang belakang, nampak signboard umang-umang chalet. Patah balik. Sampai awal, kitaorang pergi ke bandar dulu cari nasi tengahari. Beli bungkus makan tepi pantai dalam kawasan kampung.

melaka7

Tak sabar-sabar kakak dan aqeel nak turun mandi. Asyik tanya “bila mama” “bila mama”. Pantang jumpa air laut jumpa air kolam diaorang berdua ni.

melaka3

Seluar Corak Askar.

Cucu dan menantu askar.nampak macam adik beradik tak? Ramai duk tanya mana beli seluar celoreng ni. Mamaema beli kat KWC (Kenanga Wholesale Centre). Fuhhh, berpeluh juga nak cari seluar diaorang. Harga seluar anak-anak RM25 sehelai, mamaema RM20 sehelai. Jenis kain tak sama. Seluar mamaema jenis cotton macam seluar trek. Anak-anak seluar canvas. Design dan kain cantik. Satu kedai sahaja yang ada.

umangumang-chalet

Bukan main lagi mek Ayra menjeling kat mama. Tengok, kakak duduk sebelah. Musykil kenapa dia duduk jauh sangat lah tu.

umangumang-chalet-melaka10

Tengok mereka bertiga ni. cepatnya anak-anak membesar.

umangumang-chalet-melaka11

Geram pula tengok Aqeel, semua gambar muka entah apa-apa. Ada sajalah mimik dia macam tu macam ni. Bukan senang nak ambil gambar satu family.

umangumang-chalet2

Yang ni dah elok, tang seluar pula pergi senteng sebelah…

melaka5

Mek Ayra pun dah pandai berselfie. Seluar Mr.Ery saja tak berceloreng. Puas cari tak ada saiz. Hampir putus asa. Last-last jumpa satu kedai di KWC juga, warna hijau dan ada saiz besar. Apa lagi sambar sajalah.

umangumang-chalet1

Panas berdetim.

umangumang-chalet-melaka9

umangumang-chalet-melaka8

Mek Ayra panggil kakak dan abang.

umangumang-chalet-melaka7

Lepas makan gerak ke umang-umang chalet untuk check in. masih ramai team yang tak sampai lagi. Nak check-in pun kena tunggu jam 2.00 petang.

umangumang-chalet-melaka6

Bilik tak ready lagi. Melepak sambil main buaian. Banyak buaian tergantung.

chalet-umangumang

umangumang-chalet-melaka4

umangumang-chalet-melaka5

umangumang-chalet-melaka3

Kalau dengan abang, memang mek ayra boleh ngam sangat. Abang pimpin tangan dia akan ikut jer.

umangumang-chalet-melaka2

Depan bilik penginapan.

melaka

Bilik Penginapan

Kami punya bilik no. 11. Walaupun bilik kecil tapi selesa. Ada aircond tak ada kipas. Satu malam RM250 termasuk pakej BBQ. Nak tambah tilam cas RM20.

bilik-umangumang

umangumang1

dinner-umangumang

Jam 7.00 pagi, anak-anak dah mengajak mandi air laut.

chalet-umang

Dah siap mandi wangi-wangi, mek Ayra tengok saja kakak, abang dan ayahnya mandi air laut.

umangumangchalet6

Tak lama pun, tanggal skirt tanggal pampers. hah, ambik terus timbus kaki dengan pasir. kasi gosok-gosok kaki.

umangumangchalet4

Muka pasrah kena tanam dengan ayah.

umangumangchalet3

Masa ni, air laut semakin surut. Dapatlah bermain buaian.

melaka2

Hanya mamaema yang tak turun ke laut nya.

umangumang

Bagi mamaema, lokasi umang-umang chalet melaka ni sesuai untuk buat aktiviti keluarga. Tempatnya luas, selesa dan tenang. Walaupun tak ada kolam, mandi laut pun dah memadai.

Mamaema perasan satu lah negeri Melaka ni. Walaupun susah nak jumpa tong sampah di tepi-tepi jalan, tak ada pun sampah berselerakkan. Sangat bersih. Lagi satu, mamaema suka tengok design rumah-rumah kampung di Melaka. Halaman rumah mereka pun bersih dan teratur.

 

Tagged : / / / / / / /

jakun atau pegun?

jakun atau terpegun? terpegunlah kan… zaman pra-sejarah negeri Melaka ni… rupanya ada lagi tempat yang dekat ni tak pernah kami tinggalkan tapak kasut kami ini…hehehe…

gambar ini jumpa masa jalan-jalan selepas makan… bila dah jalan kaki ni..yang tersorot pun boleh nampak. benda ini ada kat bawah jalan tepi laluan star cruise

berjalan ke hotel baru dibina.. pasti ratenya boleh tahan ni..viewnya sangat cantik..tepi laluan star cruise juga

jakun @ pegun?

time ni bukan main lagi si aqeel nak jalan sendiri..tak mahu dipegang-pegang…

berkejarlah saya untuk jaga si aqeel ni..takut pergi terjun ke sungai kat belakang tu..naya wey..

cer teka apa yang dibuat si aqeel ini?
seperti nak berkawatkan gayanya..
terpegun bila lihat kapal terbang di depan mata…

kami dah ke depan berjalan..aqeel masih di situ…

masih lagi tak percaya ada kapal terbang di depan mata

siap buat gaya tendang bola lagi kat kapal terbang tu

berhenti kat sini lama sikit..sebab aqeel tak mahu berganjak langsung…. kakak tak kisah sangat..kejap panjat itu..kejap panjat ini…

bangunan merah..muzium umno…tapi tak masuk pun kat dalam…

dah tertanggal butang baju aqeel ni..macam dah pakai skirt rupanya… time ni aqeel dah mula meragam..dah penatlah tu…

motif? nak tunjuk peluh membasahi baju saja tau.


sekian.














Tagged : /

last entri…naik star cruise…

horeeyy…

akhirnya dah last story mori bout melaka….itupun tak semua tempat-tempat lain pergi… ini dah cukupkan….the last story naik star cruise…bayar RM 10 sahaja..nak naik siang boleh…nak naik malam pun boleh…kalau siang nampaklah siang…. kalau malam nampaklah malam, bulan dan bintang…huhuhu…

si kakak dah serabai sangat… panas sangat cuaca hari itu…


bolehlah tahan naik star cruise ini…didendangi dengan lagu-lagu melaka… time ni semuanya okey belaka…. tapi….

tiba-tiba…… aduhaiiii…

tengoklah dulu foto-foto ini erkh…

dan tiba-tiba

si aqeel buat onar… merengek-rengek sepanjang jalan… semua orang dengar…. nak tunggu pusing balik pun jauh lagi…. tak tahu nak tidur ke atau nak apa…atau dia takut.

semakin menjadi-jadi dah time ni…. semua orang dah pandang…. tapi orang yang bawa star cruise ni buat tak tahu saja… dah jadi kebiasaan kot….

dush..dush… geram juga time ni…. pergi balik si aqeel menangis… bila dah turun…senyaplah dia….issshhhh..sabar-sabar….

yang salahnya adalah saya….. kenapalah tak bawa bekal susu si aqeel ni….

sekian….habis dah pasal melaka!!!!

oh suker!!!!

Tagged : / / / /

punca tak nak bayar RM 5… akhirnya kena saman RM 30…

padan muka diri sendiri… berkira sangat kan…

oh, tidak!!!!

nak masuk muzium samudera ni kena bayar RM5… punyalah kedekut nak keluarkan duit sebanyak itu..hah, ambik dah kena saman parking RM 30 tau… ingatkan kat sini macam kat tempat lain…hari minggu free parking….rupa-rupanya kat sini hari minggu lagilah diorang kuat bekerja…huhuhu…hanya malam saja free….

bila dah sekali terkena..maka beringatlah berkali-kali…
nak masuk sini pun macam tak best jea…
tu pasal tak masuk….

posing kat luar pun jadilah…. cuma tak nampaklah kebesaran kapal yang berlabuh kat tepi jalan ni yer….

teruslah kitaorang menuju ke taming saring ni..
macam best saja tengok orang-orang sini naik..

punyalah kami-kami ni excited nak naik..
pergi ke kaunter tiket….. alih-alih tak jadi pula…
tiket mahal RM 20 satu kepala..
hahaha, berkira lagi…
lagipun dari bilik hotel pun boleh tengok bandar melaka ni (ayat sedapkan hati)

dah tak naik menara pusing-pusing..
bayar RM3 untuk naik kereta control ni…
berebutlah si kakak dengan adiknya

bila kakak naik..kereta tak mahu gerak.. bateri dah kong…kakak berat..kereta tak terdaya nak geraknya…

bila si adik naik…eksen mula.mula….. pastu kereta dah bergerak…. dia pulak yang menangis…ish3x….

last-last kakak juga yang main….

satu lagi entri pasal Melaka ni….
pastu habis……

Tagged : /