• Acara Sukaneka Kanak-Kanak Dan Dewasa Hari Keluarga

    Mek Ayra ni boleh ke nak main acara sukaneka kanak-kanak. Entah faham ke tidak cara permainannya. Bila ramai dah sampai, acara sukaneka pun dah boleh mula. Budak-budak memang excited sangat untuk masuk pertandingan. Maklumlah nak dapat hadiah. Acara Sukaneka Acara kanak-kanak dibahagi ikut keluarga dan diasingkan mengikut kumpulan warna. Ada merah, hijau, biru dan kuning. Ayra tak join pun acara sukaneka tu. Tak sesuai dengan umur dia lagi.. lagipun tak pandai untuk bermain. Ayra punya permainan hanya bermain pasir sendirian. Hehehe..eh, kesian dia. Kusut masai habis rambut selepas mandi kolam. Lainlah si kakak dan abang. Memang bersungguh sangatlah bab masuk acara. Lebih-lebih lagi si kakak tu..kalau boleh semua acara dia…

  • Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best

    Lokasi Percutian Umang-Umang Chalet Melaka Best. Sabtu lepas mamaema sekeluarga ke Melaka. Family day rakan kerja Mr.Ery. Setiap tahun team kerja Mr.Ery akan buat family day. Awal tahun mula collection untuk rancang pergi bercuti ramai-ramai. Geraklah kami sekeluarga lebih kurang jam 10pagi. singgah RnR untuk sarapan. Masing-masing tak gerak sama. Terus jumpa di sana. Keluar tol Pedas Linggi. Set lokasi umang-umang chalet. Macam rasa tak yakin betul ke tak waze tunjuk jalan ni Tengok batu kilometer arah ke Klang. Berhenti tepi, nampak ada motor lalu terus lambai dan tanya mana lokasinya. Pemuda tu bagitahu dah betul laluan yang mamaema tuju. Itupun nak terlepas juga, nasib baik kakak nampak pemuda tadi…

  • jakun atau pegun?

    jakun atau terpegun? terpegunlah kan… zaman pra-sejarah negeri Melaka ni… rupanya ada lagi tempat yang dekat ni tak pernah kami tinggalkan tapak kasut kami ini…hehehe… gambar ini jumpa masa jalan-jalan selepas makan… bila dah jalan kaki ni..yang tersorot pun boleh nampak. benda ini ada kat bawah jalan tepi laluan star cruise berjalan ke hotel baru dibina.. pasti ratenya boleh tahan ni..viewnya sangat cantik..tepi laluan star cruise juga jakun @ pegun? time ni bukan main lagi si aqeel nak jalan sendiri..tak mahu dipegang-pegang… berkejarlah saya untuk jaga si aqeel ni..takut pergi terjun ke sungai kat belakang tu..naya wey.. cer teka apa yang dibuat si aqeel ini? seperti nak berkawatkan gayanya.. terpegun…

  • last entri…naik star cruise…

    horeeyy… akhirnya dah last story mori bout melaka….itupun tak semua tempat-tempat lain pergi… ini dah cukupkan….the last story naik star cruise…bayar RM 10 sahaja..nak naik siang boleh…nak naik malam pun boleh…kalau siang nampaklah siang…. kalau malam nampaklah malam, bulan dan bintang…huhuhu… si kakak dah serabai sangat… panas sangat cuaca hari itu… bolehlah tahan naik star cruise ini…didendangi dengan lagu-lagu melaka… time ni semuanya okey belaka…. tapi…. tiba-tiba…… aduhaiiii… tengoklah dulu foto-foto ini erkh… dan tiba-tiba si aqeel buat onar… merengek-rengek sepanjang jalan… semua orang dengar…. nak tunggu pusing balik pun jauh lagi…. tak tahu nak tidur ke atau nak apa…atau dia takut. semakin menjadi-jadi dah time ni…. semua orang dah…

  • punca tak nak bayar RM 5… akhirnya kena saman RM 30…

    padan muka diri sendiri… berkira sangat kan… oh, tidak!!!! nak masuk muzium samudera ni kena bayar RM5… punyalah kedekut nak keluarkan duit sebanyak itu..hah, ambik dah kena saman parking RM 30 tau… ingatkan kat sini macam kat tempat lain…hari minggu free parking….rupa-rupanya kat sini hari minggu lagilah diorang kuat bekerja…huhuhu…hanya malam saja free…. bila dah sekali terkena..maka beringatlah berkali-kali… nak masuk sini pun macam tak best jea… tu pasal tak masuk…. posing kat luar pun jadilah…. cuma tak nampaklah kebesaran kapal yang berlabuh kat tepi jalan ni yer…. teruslah kitaorang menuju ke taming saring ni.. macam best saja tengok orang-orang sini naik.. punyalah kami-kami ni excited nak naik.. pergi ke…

  • Tyra Bank tak nak ambil saya tapi dia…

    bila nak habis pasal jalan-jalan kat Melaka nie erkh… kena cepat-cepat habiskan ni.. nanti ada pulak yang boringnya..asyik Melaka…Melaka…Melaka… macamlah orang lain tak pernah pergi Melaka ni,… huhuhuhu..itu siapa yang cakap… sayalah yang bercakap… tadi dah call tyra banks nak ambil saya sebagai model tak (dah mula dahhh.. perasan)… tanpa sempat nak tunjuk foto terus direject…sesedihnya…. sebab tyra banks nak ambil si budak ini… huawaaa…. i’m so jeles tau….. sampai hatikan…. nak jeles-jeles.. takkan dengan anak pun nak jeles… saya sudah tak kisah dengan anak ke dengan siapa ke…. saya tetap rasa jeles …. (perasan lagi…) poyo pula mama ni kan kakak? terlebih makan apa entah… tak payahlah nak jadi…

  • saya gagal dalam sejarah…..

    memang saya cop cangkul dalam sejarah time SPM dulu aduss, malunya….huhuhu… janji BM boleh credit… hehehehe…sejarah mungkin berulang….. masa pertama kali datang sini tak naik pun atas bukit sana… time tu si kakak ni masih kecil… tak pandai jalan lagi… tapi bila dah boleh berlari..melompat…. dia yang over nak naik ke atas sana… peluang nak naik beca memang ada tapi lebih baik penatkan diri dari penatkan wang ringgit… mahal melampau…. charge dikira dengan masa… sesiapa teringin nak naik..bolehlah pilih-pilih.. ada mercedes…ada toyota…ada honda…. siap boleh bergoyang kat atas beca tu… dipasang radio..sekuat-kuatnya… kota A Famosa.. selalu dipenuhi orang untuk bergambarian sepertilah saya ini… boleh jadi model tak? ada agensi nak…

  • Padang Dataran Pahlawan

    entri ini…entri yang penuh dengan foto-foto mahu cerita panjang lebar pun..belum tentu orang nak baca.. ada foto jer..dah boleh dibayangkan…betul tak? mamanya terus tak hiraukan anak-anak berlarian ke sana ke mari gara-gara sibuk nak posing…. ahaks…. memang tak lepaskan peluang… dibiarkan saja anak-anak berlarian di padang seperti baru lepas dari kandang pula… seronok sakan… especially si kakak… dari jauh saya memanggil anak-anak kembali… terlalu jauh ke depan di tengah-tengah padang ni.. si adik terkedek-kedek membuka langkah kecil mengejar si kakak yang peliknya…. si adik dulu yang sampai… adik nampak sesuatu… itu pasal dia sedang menangis… apakah itu? kakak pun cepat-cepat datang ke mari… benda iniah yang buat si aqeel menangis…

  • naik kereta ditemani monkey!!!

    alang-alang dah sampai ke Melaka kan… curi-curilah time berjalan-jalan..biarpun datang untuk bekerja…betul tak? yang penting kita tak abaikan kerja dan juga anak-anak serta suami… selepas makan kat A&W tu, terus kami pusing-pusing kat dalam dataran pahlawan ni…sungguh penat berjalan weys…memang penat…. tak habis pun nak pusing-pusing kat dalam kedai-kedai ni…hanya menjeling saja tengok tag SALE tu…. naik kereta bertemankan monkey disebelah tak takut..kalau masukkan syiling dan kereta tue gerak..menangis pulak…itulah aqeel syafiq punya hal…..takut sangat…. ayuh, kita bawa pulang binatang ni…buat berat kereta saja….ahaks….