Sukaneka Hari Keluarga

Sukaneka hari keluarga. Dah rasa segar lepas mandi, bergerak ke padang Gambang Waterpark. Petangnya ada aktiviti sukaneka. Cuaca sana memang panas, nasib baik ada khemah buat berteduh. Bab sukaneka, anak-anak yang excited nak bermain. nak rebut nombor satu dan nak menang dapat hadiah..lebih-lebih lagi anak aku sendiri…tak dinafikan si kakak azwa sorang ni.

Fun Drive UC 16

 

Aktiviti Sukaneka

Anak-anak sibuk bermain, mak-mak sibuk bergosip. hahaha…tak habis borak masa berkumpul. dan mak-mak yang kena jaga anak yang kecil. mak-mak juga yang bagi support untuk suami-suami yang bersukan sekali.

Fun Drive UC 02

Fun Drive UC 01

Macam-macam aktiviti lah juga. dari anak umur setahun hingga belasan tahun. Kat mana-mana aktiviti, sukaneka berebut gula-gula memang akan ada..yang berebut lebih mak-mak jer.. anak pula macam takut nak berebut kan..nanti dapat sikit. kesian.. ada anak yang tak dapat..memangis pulak.

Si kakak dan abang, aku tak ambil kisah sangat dah. Si kakak tak perlu diajak pun memang dia akan join. lain si abang, nak kena paksa barulah nak join.

Fun Drive UC 10

Geli mama ko tengok kakak haih… sampai nak termuntah tepung masuk dalam mulut. itulah beria sangat tiup tepung cari duit. dah macam tepung gomak dah mama tengok.

Fun Drive UC 11

Fun Drive UC 13

Fun Drive UC 12

Tengok video kakak tiup belon ni, seriau pula aku..macam nak putus nyawa dia beria-ria tiup belon tu. orang lain tiup sikit lepas tu kepit celah paha kasi belon pecah..puas menjerit kat kakak suruh kepit belon tu. tak dihiraunya…last pecah juga dan dapatlah nombor 3. ehem3x, ada yang nak main tipu tau…ada terekod video…hahaha siapakah itu?

Fun Drive UC 15

Fun Drive UC 14

 

Sukaneka paling kelakar

Sukaneka untuk poksu dan moksu. Moksu sepak bola ke arah gol poksu.  yang kelakar moksu sepak bola salah masuk gol poksu orang lain.

Fun Drive UC 18

Terfikir sukaneka apalah yang nak dibuatnya bila poksu kena pakai kain pelikat @ sarung ni..ingatkan nak jadi ninja ke apa..sekali kena main bola dengan kain pelikat @ sarung. ramai pula yang pakai kain sarung moksu…hahahaha.

Fun Drive UC 23

pasang strategik ke poksu? kononnya lah.. tapi tak menang pun.

Fun Drive UC 24

cenonit jer bolanya…ada yang tonggang terbalik sepak bola.

Fun Drive UC 25

kain batik sarung bini jadi mangsa..nasib tak terlondeh..

Fun Drive UC 26

Ayra pun behave je walaupun cuaca agak panas.. budak baru belajar nak berjalan.. aku lepaskan dia bertatih atas padang kering tu. bukan main seronok dia..Fun Drive UC 17

Esoknya, Ayra kena demam panas..Dahlah main padang di tengah panas. bilik homestay pula tak ada aircond lagilah membahang panasnya… nasib baik dia tak meragam. Ayra anak yang baik… dan semua cakap muka ikut ayah dia..yea ke korang?

Fun Drive UC 42

Peluh masam dah keluar…malamnya dinner dengan tema retro…

Tagged : / / / / / /

Cuti Sekolah Nak Pergi Mana?

Ini tahun lepas punya percutianlah sebelum pantai timur di landa bah besar. Plan yang sekejap jadi sekejap tidak. Kami yang dari KL pun dalam dua, dalam antara dua pun dah lepas tol gombak terus juga redah biarpun cuaca agak mendung. Kalau tak dapat nak mandi manda waterpark pun, dapat bawa anak makan angin pun kira ok.

Bercuti ke Gambang

Sepanjang perjalanan ke Kuantan, masuk LPT, nampak cuaca belah Kuantan macam cerah. Berbalas whatsapp dengan mom di Kelantan. Mom pun berhenti di Jerteh, Terengganu sebab tak berani nak teruskan perjalanan. Di sana lagilah hujan sepanjang perjalanan. Bila sampai Kuantan, Alhamdulillah memang cuaca cerah. Berbalas lagi whatsapp dengan adik, rupanya mom pun teruskan perjalanan ke Kuantan. Pandai kami bodek mom suruh gerak juga. Kami yang sampai awal dan perut rasa lapar pergi pekena nasi air Aida’s di Kuantan Parade.

Gambang Waterpark21

Dah sampai Kuantan, memang singgah kat sinilah makan nasi air dari Aida’s Corner.

Nasi Air Aida's Kuantan Parade

Laju juga mom bawa kereta, tak sempat nak habis makan, mom bagitahu dia dah pun sampai di tol Gambang. Bergegaslah kami ke sana. Alang-alang cuaca pun cerah pada hari sampai, teruslah masuk ke Gambang Waterpark. Takut hari esoknya, tetiba hujan.  Memang ramainya manusia mandi kat sana. sampai nak ambil pondok pun dah habis. Terpaksalah cari dan selit-selit bawah khemah. Mujur dapat juga, sebab ada famili yang dah mula berangkat.

Gambang Waterpark30

Terus salin baju terus pergi masuk kolam. Maklumlah dah petang. takut tak puas pula.

Gambang Waterpark28

Gambang Waterpark29

Gambang Waterpark23

Masamnya muka Aqeel, berebut mainan dengan sepupunya si Adriana. Memang kena mengalahlah.

Gambang Waterpark13Inilah si Adriana nya. baru lepas masuk lintah dalam bontot. rileks jea.

Gambang Waterpark26

Gambang Waterpark08

Gambang Waterpark06

Gambang Waterpark05

 

Waktu Gembira Bersama Keluarga

Bila mandi kolam, naik ke darat perut berbunyilah lapar. Biasalah mana-mana waterpark nak masuk tak dibenarkan bawa masuk makanan luar. habis diselongkarnya beg yang bawa. kenalah beli juga makanan kat dalam ni. mahal pun tetap kena isi perut yang lapar. itupun kongsi-kongsi.

Gambang Waterpark27

Gambang Waterpark12

Gambang Waterpark10

Kakak dengan sepupunya ni berani juga pergi mandi berdua kat tempat arus deras. nasiblah ikut di belakang. bila dah pasang ombak, memang boleh buat jatuh dari pelampung.

Gambang Waterpark09

Gambang Waterpark25

Gambang Waterpark11

Gambang Waterpark24

Tak tahan tengok gelagat orang-orang yang tunggu air mencurah masa ni. berlari-lari tunggu kat bawah sana.

Gambang Waterpark07

Dah puas mandi, balik homestay malamnya menjamu selera di Restoran Ikan Bakar Ana Petai. Order-order yang membayar semuanya mak-mak dara.

Gambang Waterpark02

So, anak-anak cuti minggu depan hanya duduk kat rumah yea. kita jalan-jalan di pekan saja. bawa ke kedai RM 2 pun happy.

 

Tagged : / / /

Fobia Mandi Kolam Gambang Waterpark

Gambang Waterpark. Anak-anak pantang nampak kolam. Meloncat-loncatlah suka. Terus nak selam dalam kolam kat depan pintu tak sabar sangat nak mandi.

Gambang Waterpark33

Sampai awal sangatlah ni, terpaksa termangu kat depan tunggu kaunter tiket buka.

Gambang Waterpark34

Gambang Waterpark

Bila dah nampak kaunter dah buka, cepat-cepat beratur belikan tiket tambahan untuk anak-anak. Aku dan mr.ery dah ada tiket sebab dah termasuk dalam pakej sewa bilik. Tak boleh nak bergambar berdua sekarang, ada saja yang akan masuk kacau.

Gambang Waterpark35

Gambang Waterpark37

Seronok bila datang tak sesak dengan orang ramai walaupun masih hari bercuti. Tak perlu nak berebut cari tempat berteduh.

Gambang Waterpark39

Tempat budak-budak mandi masih tak ada orang. Tapi bila tengahari mula kelihatan berduyun-duyun orang masuk untuk mandi.

Gambang Waterpark40

Gambang Waterpark41

Gambang Waterpark42

Gambang Waterpark43

Aku dan mr.ery tak turun mandi pun, sebab takut kepenatan nak drive  balik ke KL. Boleh mengantuk kalau lepas mandi kolam ni. Perjalanan masih jauh lagi. Jadi,perhatikan anak-anak dari daratan. Itupun sekejap.

Gambang Waterpark44

Pastu anak-anak ajak turun ke kolam ambilkan gambar mereka masa menggelongsor. Terpaksalah aku yang kena basahkan baju.

 

Gambang Waterpark46

Aqeel pun dah berani turun gelongsor sorang-sorang

Gambang Waterpark47

Gambang Waterpark48

Gambang Waterpark51

Kakak Azwa dah besar dan pandai control badan masa dah sampai ke kolam. tapi adik pula lain jadinya. Sampai di hujung, aku dah sambut Aqeel, tapi dia terselam sampai air masuk hidung dan masa itu pula aku tengah ready nak ambil gambar kakak pula.

Gambang Waterpark50

Punyalah Aqeel menangis sampai terus merajuk tak nak main gelongsor lagi. Puas pujuk langsung tak layan.

Gambang Waterpark49

Selepas itu hanya Kakak Azwa saja yang turun naik gelongsor tapi Aqeel hanya main air di tepi kolam. Memang Aqeel marah mama dia.

Gambang Waterpark52

Paling buat aku ralat, perjalanan dari Kuantan ke KL selepas balik dari Gambang Waterpark, perkataan yang dia berulang-ulang tanya “kenapa, mama tak sambut adik?”. Bermacam-macam jawapan aku bagi. langsung tak diterima. Sampai dia pun penat tanya hingga tertidur, aku ingat bila dah terjaga dia dah lupa. Tapi tidak, esok harinya soalan yang sama dia tanyakan. Aku rasa dia pun dah macam fobia nak mandi kolam ni.

Tagged : / /

Safari Park Gambang

Kita beraya di Safari Park, Gambang, Kuantan. Nak elak dari jem balik ke KL raya kelima gerak ke Kuantan, Pahang. Bawa anak-anak bercuti ke Gambang Waterpark, hadiah untuk kakak azwa yang dapat cemerlang dalam ujian. Barulah dia bersemangat sikit. Jarang kalau jalan jauh pakai baju kurung atau setaraf dengannya, selalu lebih selesa berseluar. Kali ini aku berjubah Cala Qisya untuk singgah beraya rumah mak cik pakcik di Jerteh dan Kuala Berang. Yealah, sejak pakcik aku kemalangan belum sempat untuk melawat. Alhamdulillah, pakcik dah dibawa balik ke rumah. Tak tahan tengok dia asyik meng’aduh’ dan menggosok paha kesan masukkan besi di paha.

Gambang Waterpark01

Ke Kuantan

Dalam perjalanan dari Kelantan ke Kuantan, baru sibuk buat tempahan hotel. Punya nak cari yang paling murah, ingatkan nak pakai agoda mahupun booking.com. Akhirnya memilih terus dari laman web gambang waterpark. Lain-lain web kurang 24 jam tak boleh. Kira dapat harga murah kurang RM 300 untuk dua orang dewasa, dua orang sarapan, dan dua tiket safari park dan gambang waterpark. Tambah harga tiket untuk anak-anak saja.

Gambang Waterpark02

Disebabkan tak tahu, tiket safari park ada dua sesi, jadi kerugian sebab tak dapat nak tengok binatang liar sebelah siang dulu. Check in agak lewat sebab pergi makan tengahari di tanjung lupur dulu. Hanya boleh pergi tengok night jungle sebelah malamnya. Kalau nak pergi dua sesi, kena pergi hari esoknya. Tak boleh pergi malam sebelum dan siang esoknya. Perlu pergi hari yang sama untuk dua sesi.

 

Gambang Waterpark03

Dapat pula bilik hujung-hujung, nasib baik setiap bangunan ada jejantasnya. Jadi tidaklah penat untuk kaki melangkah nak naik tram. sempatlah mengintai dari jauh tengok budak-budak mandi kolam.

Gambang Waterpark04

Gambang Waterpark05

Gambang Waterpark06

Gambang Waterpark07

Gambang Waterpark08

Pantang nak gambar berdua, pasti ada yang menyibuk

Gambang Waterpark09Gambang Waterpark10Gambang Waterpark11

Kena kerat itu kepala baru lepas dapat tiket free.

Gambang Waterpark30

Safari Night

Kami sampai jam 5.30 petang di hotel last entry untuk Wild Savannah jam 5.00 petang. Jadi melepaslah nak tengok binatang liar dengan menaiki tram.

Gambang Waterpark12

Night Jungle pun bukan semua tempat dapat pergi, hanya beberapa kawasan saja. Pergi Night Jungle, perlu jalan kaki lebih kurang 2KM

Gambang Waterpark14

Gambang Waterpark13

Pintu masuk ke dalam mesti akan melalui gift shop. Kalau berkenan mesti beli, kalau tak berkenan baik jalan terus.

Gambang Waterpark19

Gambang Waterpark18

 

Gambang Waterpark17

Gambang Waterpark16 Gambang Waterpark15

Ini binatang apa anak-anak? Nasib baik kenal ini kambing.

Gambang Waterpark20

Gambang Waterpark21

Aqeel pantang jumpa ayam. Kalau dah nampak tu, memang kejar habis-habisan.

Gambang Waterpark22

sapari park

Kandang kuda tak menahan bau busuk yang amat. Nak pergi dekat-dekat takut. Takut kuda lompat dapat lepas palang.

Gambang Waterpark24

Lebih kurang jam 8.00 malam, ada show ala-ala tarzan. Adalah tiga binatang yang berlakon sekali. itik, monyet dan anak beruang. Dalam 20 minit juga show diaorang ni. Tapi kalau ada anak kecil hati-hati sebab ada adegan letup mercun.

Gambang Waterpark25

Gambang Waterpark26

Bila malam, binatang apa sangat yang buka mata, semuanya lena membuta.

Gambang Waterpark28

night jungle

Lepas show ala tarzan, sambung kat luar show main api. sedut api, keluar api bagai. Kuat bau minyak gas.

Gambang Waterpark27

Penatlah juga, masuk 2KM pusing balik 2KM. Nak kejar pula tram terakhir. Terlepas tram, jalan kaki pengsan tengah jalan.

Gambang Waterpark31

Gambang Waterpark32

Tak suka buat entri part by part, jadi terus penuh gambar dalam satu entri. Berjela-jela satu entri dengan gambar. Ayat ringkas tak sampai 100 perkataan pun.

Tagged : / / /

HoLiDay

Aku bawak famili ku bercuti di Kuantan, Pahang sempena cuti menyambut Awal Muharam… plan nak bermalam di Gambang Water Park..tetapi dengan hampanya telah full… sib baik my bestfren (eita) telah book hotel..Hotel Grand Continental kat bandar Kuantan…. sebelum ke sana kami singgah dulu rumah Pak Muda (bapa saudara belah suamiku)…sempat gak jamu selera makan nasik panas-panas sama tom yam..budu…ikan goreng..dan ulam-ulaman… Aku juga sempat lagi membeli tudung dengan Mok Muda 2 helai….igt nak amik 3 helai…tp budget tak cukup pulak..hehehe…

Holiday at Gambang Waterpark

Cuaca kt sana sekejap mendung..sekejap ujan…terpikir gak..mcm mana nak jalan nanti… lamer lepak kat umah Pak Muda….terus check-in hotel..murah ckitt ler..sbb guna government rate..tp masalahnyer tak ader breakfast..tak perlah janji ader tempat nk bermalam. Hotel nie aku bagi 5 bintang dari 10 bintang ler…nak kata environment dia teruk tak adalah teruks sgt…tp boleh wat sakit kepala.

Lebih kurang jam 5.30 petang kami keluar jalan-jalan…pergi Teluk Chempedak (TC)..ku ceritakan pada anakku (kakak) tempat mama dan ayahnyer selalu kuar dating masa study kat PSDC..he333… tetiba teringat masa bercintan cintun dulu… sampai jea kat TC hujan turun dengan lebatnye..alang2 dah sampai dan bayar parking..kami turun jugak..mula tue rasa bimbang gak takut si Aqeel akan demam kena ujan… kami singgah kat Mc’D.. sebab terasa laparlah pulak perutnye… bila ujan dah reda..kami pergi ke tepi pantai..seronok tgk si kakak main air dan kesian pulak dengan si adik kena angin sejuk…

Balik ke hotel..sempat lagi si kakak ngan ayah mandi pool..sebab tak dapat mandi pantai… Aku ngan si adik hanya dok tepi tgk gelagat mereka berdua…kul 7.00 mlm pool dah nak tutup..tp si kakak still lagi nak mandi walau agak kebiruan menahan kesejukkan….

Kami kuar makan malam..igt nak makan samer ngan eita..tetapi diaorg dah sampai ke Penor dah..apalagi kitaorg pun cari ler tmpat makan kat Tanjung Lupur…Suamiku nak bwk ke tempat yg mcm best ckitt..tp tak dapat nk masuk..sesak ngan kete..boleh jem pulak jalan kat dalam menuju ke restoran tue..aper lagi pusing balik ler cr kat tmpat lain… Tak tahu nk mkn kat mana..singgah jea restoran yg pernah kami berdua makan..dia punyer makan tak best dah ler dia punyer service pun ntah aper2 ntah…disebabkan kelaparan terpaksa ku telan jua…hanya kami berdua menikmati dinner tue..si kakak dah terlalu penat..sampai ketiduran kat dlm kete..dah kejutkan pun tk bangun2…samelah ngan si adik..bagi jea susu tidur terus… sempat lg letak dia kat atas meja yang ader food tue..yea lah takkan nak tggl kt dalam kete pulak kecik2 nie kan….

Pagi 19 Dis 2009..bangun pagi2 lagii..dan gie breakfast kat kedai mamak belakang hotel…cuaca still lagi ujan.. bersiap-siap check-out dan terus menuju ke tempat tujuan yang sebenar…mana lagi kalau bukan Gambang Water Park (GWP) tue ler…. singgah beli keropok2 utk buat balik KL kat Gambang kejap… sampai simpang 3 GWP dah jem… ramai giler manusia..isshh dah terasa mcm tk best jea percutian nie… tp alang2 dh sampai kitaorg redah jea laaa… kan tak pergi kasian kat kakak..xcited nk mandi kolam..

Park kete kat belakang apartment…sbb kat depan QWP tue dah crowded sgt… nk naik dia punyer keretapi..tetiba keretapi dia pulak buat hal..aper lagi..tukar balik tiket..kitaorg pun jalan kaki ler…tak ler jauh sgt pun..tengah syok2 jalan tue..ujan turun lagi…kesian kat Aqeel kena lagi ujan…habis basah stroller…dh tak boleh wat aper…time ni dah kena ujan

Gambang Waterpark, Pahang

Punyerlah ramai manusia nk mandi kat GWP nie.. sebelum beli tiket..dh berfikir2 mau masuk atau tak..sebab ujan tgh turun dengan lebatnyer..kan tadi dah kata..alang2 dah sampai siniii.. terjah jea…hu33…. nk dapatkan tiket masuk pun beratur yang amat panjang sekali… time nie si Aqeel dah merengek2..nk susu dan tido…terpaksa ku cari tempat yg strategik ckitt…Alhamdulillah dapat gak tumpang kejap di office GWP nie…

Akhirnya kami pun masuk jugak GWP ni… boleh ler tgk gelagat anak-anakku di sini..hu333

si kakak tue tgh baca doa aper

masuk jea kat dalam GWP nie anakku terus ketiduran

note: hanya gambar suamiku yang tak ada…maklumlah jadi cameraman utk aku dan anak-anakku…

Tagged : / /