Kedai Pasu Sarawak..hati banyak sedih

 Sebelum balik semenanjung dan selepas berhabisan duit di Serikin sempat meyinggah di kedai pasu sarawak.

Masa datang kali pertama dulu, pernah singgah di kedai pasu sarawak tapi tak beli apa-apa pun sebab kedai masih belum buka cuma tempat membuat saja yang dah buka.

Tapi kali ini, bos bawa kami ke kedai pasu sarawak kawannya..cuma ema dah lupa nama kedai laaa.. kalau u all nak pergi bagitahu ema..ema tanya bos apa tempatnya..hehehehe

Kebetulan masa ema pergi, kedai pasu sarawak ini tengah buat diskaun dan bila ema pergi dapat diskaun lagi..seronok sangat..dah murah..dimurahkan lagikan.

Inilah, kawan bos ema yang satu sekolah..bos ema pun agak lama tak jumpa kawannya.

Tapi yang menyedihkan bila sampai rumah KL dan buka bungkusan kotak pasu…

Pasu Sarawak ku pecah…huawaaaa

Tak dapat nak salahkan siapa..samaada salah bungkusan atau salah bahagian bagasi MAS.

Walaupun pasu sarawak ini dah begini, tapi tetap boleh diguna.

Mr.ery telah gam yang serpihan-serpihan dan pasu sarawak ini digunakan setiap malam.

Oh, pasu sarawak ini adalah pasu sarawak lampu yer.

Tagged : / / /

Selamat Datang Ke Sarawak

Selamat datang ke Sarawak tuan-tuan dan puan-puan.

Wah, macam ejen pelancongan dah ini.

Ini kali kedua datang ke Sarawak.

So, dah tahu serba sedikit  nak ronda-ronda Negeri Sarawak ini.

Tapi still tak mahir juga bab jalanraya kat sana.

Banyak sangat round-board akan jumpa.

Inilah patung kucing paling besar di Sarawak. Berkesempatan mengambil gambar di sini bila salah seorang bos membawa kami keluar breakfast di luar dan sempat juga meronda-ronda bandar Kuching. bila lalu di satu tempat memori dalam kepala terus keluar “eh, sini pernah datang”..”oh, kat sini rupanya”…

Selama seminggu berada di Kuching, Sarawak ini ema tinggal di Hotel Riverside Majestic,Kuching. Paling seronok bila dapat bilik tepi sekali dan view semuanya dari cermin. view keliling dapat tengok.

Cari mekdi juga satu malam itu…

Ini view dari bilik belah depan. naik sampan dengan bayaran 50 sen untuk pergi ke  seberang memborong kek lapis. naik sampan tak sampai 5 minit tapi naik kereta hampir setengah  jam.

Ini semasa aktiviti latihan di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Abadikan bersama lori hazmat team.sangat teruja dengan peralatan yang ada.

Untuk makluman u all. orang Sarawak semuanya jujur.

entry auto publish..hari ini kerja di luar pejabat tapi masih di kawasan KL

Tagged : / / /

Perkhidmatan Sewa Pengangkutan di Kuching Sarawak

Dah lama nak buat entri ini. cuti ke Kuching pun dah hampir sebulan. baru teringat nak buat entri pasal perkhidmatan sewa pengangkutan di sana. masa cuti di sana, kami sewa van yang agak selesa memandangkan kami pergi pun ramai. dan saudara kat sana yang carikan van sewa ini.Perkhidmatannya sangat memuaskan. orangnya peramah. datang pun tepat pada masanya. kalau yang bercadang nak bercuti di Kuching dan ingin dapatkan khidmatnya boleh hubungi En Ahmat (019-884 6806) atau melalui email arisha081@hotmail.com / mat7630@gmail.com .

Selain pengangkutan, nak perkhidmatan homestay pun boleh. yang ema tak pasti samada sewa kereta ada atau tak. Nak tahu lebih lanjut bolehlah hubungi beliau. ema sewa van RM 600 sepanjang 3H 2M bercuti.

sewa kereta sarawak

Ini saja gambar Encik Ahmat (berbaju belang) yang ada. nampak sipi-sipi je.

Tagged : / / / / /

Corat-Coret Percutian di Kuching Sarawak

Sepanjang percutian kami ke Kuching, Sarawak banyak perkara yang berlaku dan belum lagi keluar mana-mana entri. Antaranya:

1) Malam sebelum bertolak aqeel syafiq demam panas. Masa ambil aqeel di rumah pengasuh dia dalam keadaan tak bermaya. Balik rumah terus bagi ubat demam. Bila pagi keesokkannya, on the spot aqeel sihat. Ubat perangsang apabila mr.ery cakap ” adik kena sihat, esok nak naik kapalterbang” .

2) 5 jenis pengangkutan digunakan dalam masa sehari iaitu kereta, motor (mr. ery seorang), komuter, bas, kapal terbang dan van.

3) Kami 4 beranak berat baggage hanya 9KG (booked untuk 20KG). Keluarga mertua (abah dan ma) berat baggage cecah 14.9 KG (booked 15KG). Keluarga SIL berat baggage 17KG (booked 15 KG)..so, tukar dengan kami punya.

4) Cuak bila check-in flight. Ema dengan SIL berlainan jenis boarding pass. Terus pergi tanya pekerja AA “Dah betul puan, mesin lain-lain”.

5) Berpisah seat jauh dengan mr.ery. mr. ery, FIL dan SIL dapat nun di belakang sekali. Ema 3 beranak dapat seat no 14. Tapi kena tukar ke seat lagi depan no 4 (hot seat) sebab seat 14 sebelah pintu kecemasan. Tak sesuai anak-anak berada di sebelah sana.

6) Azwa dan Aqeel duduk diam sahaja bila kapal terbang nak berlepas…pengalaman pertama bagi mereka berdua.

7) Azwa menangis bila duduk jauh dengan mr.ery. Mr. ery bawa azwa ke seat belakang sebab banyak yang kosong. lagipun sepupu-sepupu azwa pun duduk di belakang juga.

8) Azwa dan mr. ery sempat order makanan dalam kapal terbang. kena bayarlah sendiri.

9) MIL risau dan takut tidak lepas untuk bawa masuk ketupat ke dalam kapal terbang. Nak makan pun tak berani.. tak pasti boleh atau tak boleh makan makanan luar dalam kapal terbang?

10) Tiba di Airport Kuching, jumpa dengan pemandu van terus dibawa berjalan-jalan tanpa sempat untuk berehat. nak kejar masa punya hal…

11) Tempat-tempat yang orang selalu katakan seperti Kampung Budaya, Rumah Panjang, Jong Crocodile Farm kami tak pergi atas sebab bawa baby dan bayaran mahal..hehehe…

12) Last day nak pergi tengok orang utan tak kesampaian sebab orang utan tak keluar gara-gara hujan hari sebelumnya.

13) ‘Cap’ (penutup lens) jatuh di dalam sungai tapi nasib baik ia timbul. selamat dulu..akhirnya hilang juga.

14) Kami semua tidak bermalam di mana-mana hotel. Tumpang bermalam di rumah menantu anak saudara MIL di Kampung Batu Kawa.

15) Setiap keluarga bergilir-gilir keluarkan duit untuk belanja makan.

16) Pergi Kuching sama balik KL berasingan. Kami punya flight jam 1.55 pm dan MIL serta SIL jam 4.15pm…punyalah susah nak rebut tiket murah..

17) Saat getir bila cuaca tak elok ketika penerbangan balik ke Kuala Lumpur. Hampir satu jam tak boleh bangun dari tempat duduk. Kapal terbang pun rasa gegar langgar awan..

18) FIL kena bayar xtra baggage RM 40.00 sebab terlebih muatan lagi.

19) Kami pun terlebih 0.5KG dari 20KG..Alhamdullillah tak kena extra baggagge..kalau kena sanggup kami sandang saja.

20) Balik rumah pun kena naik 5 jenis pengangkutan..nak tahu kenapa 5 jenis pengangkutan tak? Bermula dari rumah naik kereta ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) hantar ema, anak-anak dan FIL…pastu mr.ery hantar kereta ke rumah dan bawa motor untuk park di TBS…Dari TBS ke KL Sentral naik komuter…Dari KL Sentral ke LCCT naik bas…Dari LCCT ke Kuching of cozlah naik kapal terbang…Dari Kuching ronda-ronda naik van..dan begitulah sebaliknya bila tiba time balik.

Tagged : /

Breakfast di Kopi O Corner Kuching Sarawak

Berjalan sudah..membeli sudah…sebelum naik flight singgah untuk breaklunch (pagi dan tengahari) di Kopi O Corner….memang salah satu tempat kegemaran orang ramai…

kecil-kecil dah sampai ke Kuching si Aqeel kan..

kegemaran ramai teh o ais…

ada-ada saja mr. ery nak buat teknik bergambarnya… cap jari siapalah tu…

Laksa Sarawak mr. ery punya…okey sedap…

Mee Kampua FIL punya..

pergh..air yang hilangkan dahaga si aqeel syafiq

diam saja bila orang luar dukung dia…

muka bersedih..dah nak balik Kuala Lumpur…lagipun ema sekeluarga yang balik dulu…FIL dan keluarga adik ipar balik lewat sikit dari kami…

Bukan dua jenis saja makanan yang kami order..ada yang order nasi lemak dan mee kolok…. ema tak order apa-apa sebab perut masih kenyang selepas belasah dua keping roti canai di tempat menginap tadi…hehehe…

Inilah rupa mee kolok di sarawak…time ini makan masa penat berjalan ronda muzium… mr.ery cakap banyak pakai ajinomoto…rupanya cam meggi pun ada…

Ini pula dah lupa namanya… mr. ery yang order..banyak kicap.

Bagus juga pergi negeri orang merasai makanan mereka

Tagged : / / / /