Merondalah Kita Tepi Pantai Aonang Krabi Ni

Dah hampir-hampir lupa pasal trip ke Krabi ni. Busy tak sudah-sudah, selepas bercuti ke Krabi tak lama jumpa bulan puasa lepas itu sambung pula raya. Kejap cerita pasal tempat berbuka, kejap cerita pasal raya. Jadi, bulan raya pun sudah habis, kita sambung balik pasal Krabi ni.

Aonang Beach Krabi.

Selepas jejak 4 pulau di siang hari, balik hotel rest. Lewat petang sambung pusing kawasan pantai Aonang ni. Nak ke pekan Krabi agak jauh juga walaupun ada van sendiri kan. Dah petang, masing-masing pun perut dah berbunyi. Ayra pun masih kepenatan. Orang syok jalan, dia syok tidur. Lenguh sebelah bahu dukungkan dia.

Krabi Trip 01 Krabi Trip 02

 

Air pun dah mula pasang. Alhamdulillah selesai juga jejak ke 4 pulau dengan cuaca yang sangat baik.

 

Krabi Trip 03

Yang lain entah ke mana meronda. Mamaema dah tak larat nak jalan-jalan. Berhenti dekat replika ikan sambil tunggu yang lain datang.

Krabi Trip 04

Time ni dah tak larat sangat. Terpaksa duduk terus kat tangga ni. Masih syok tidur si Ayra. Orang alih sana sini, tak sedar langsung.

Krabi Trip 05

Berapa ekor ikan kakak Azwa bawa ke darat tu?

Krabi Trip 06

Krabi Trip 07

Cuci Mata Di Kedai Pantai Aonang

Patutlah lama diaorang ni meronda. Cari survenior bagai. Lepas tu kena pula ‘pow’ dengan maknyah kat tepi jalan. silap diaorang beria ambil gambar dengan maknyah. sekali kena bayar…itulah cara mereka cari makan. nasib baik mamaema tak terjebak.

Krabi Trip 15

Dekat Pantai Aonang inilah, tempat sohor yang jual banana pancake. Memang sedap sungguh. Patutlah ramai yang suruh try bila sampai ke Krabi. So, wajiblah kena try siapa yang nak datang sini. Ada juga di Hatyai, tapi tak sama dengan Krabi punya.

Krabi Trip 09

Ais krim kelapa pun sedap

Krabi Trip 08

Baru lepas hujan. Ini menuju ke restoran untuk makan malam. Tak cukup makan banana cake dan ais krim semata.

Krabi Trip 10

Termenung tokey kita buat keluar duit.

Krabi Trip 12

Krabi Trip 13

Ramai orang datang makan sini. Harga pun kira okey juga.

Krabi Trip 14

Restoran Bangboo Seafood. Restoran halal. Senanglah cari restoran halal kat sini. Tak perlu risau.

Krabi Trip 11

Selain restoran halal banyak, hotel pun banyak. Datang terjah tanpa booking pun boleh dapat hotel merata-rata. tak perlu risau pun.

 

Tagged : / / / / / / / /

Percutian Ke Krabi Jejak 4 Pulau

Pakej ke krabi yang murah.

Okey, baru nak sambung story percutian ke Krabi. Percutian ke Krabi ambil pakej untuk ke 4 pulau. Jejak 4 pulau pun dah ambil masa satu hari. Hari ke-2 di Krabi, bersiap awal pagi nak cari pakej tour island paling murah. Time tu lah baru nak cari pakejnya.. so, agak buang masa sikitlah. Tapi tak apa, kami kan ada driver sendiri. Dia yang jadi pandu arah. kami ikut saja. Satu tempat ke satu tempat jugalah kami pergi tanya.

 

Ok. let’s go baby.. Ayra pun dah ready nak mandi air laut.

 

Krabi Life 01

Sebelum tu, singgah dulu kedai makan. Sarapan. Mana boleh pergi ke laut perut kosong, muntah nanti kan. Flawless muka, jangan terpedaya. itu semua kamera hp punya angkara. Nak tunjuk gambar Ayra ni jer…ratu selfie.

 

Krabi Life 02

Krabi Life 03

Breakfast kat sini (lupa nama restoran) murah sikit dari yang malam tadi. Harganya pun okey, masakannya pun sedap. Siap beli tupperware besar letak nasi goreng untuk 10 orang. Nak makan masa tour island nanti.

 

Krabi Life 04

Pusing sana pusing sini, matahari pun dah atas kepala. Ambillah satu pakej untuk 4 pulau dengan bayaran 3000baht satu keluarga…so, kami 4 keluarga dalam 12000baht.  Ambil satu pakej di mana hanya keluarga kami sahaja dalam boat tu. tak campur dengan orang lain. Naik speed boat, bukan boat kayu. semua tak berani naik boat kayu biarpun pakejnya lebih murah.

 

Tinggal van depan syarikat tour. Naik van dari syarikat tour hantar ke jeti. Sampai jeti, dah ada boat yang tunggunya. Servis bagus, tak tunggu lama.

 

Krabi Life 05

 

Phranang Cave

Tempat pertama singgah. Berhenti sini dalam 45 minit. Anak-anak yang happy sangat sebab dapat mandi.. tak kira dah panas terik pun, janji dapat mandi. Memang cantik tempatnya.

 

Krabi Life 10

 

Beruntung adik aku. kira pakej sambut anniversary.

 

 

Chicken Island

Tempat kedua. Tak singgah pun. Boat berhenti tengah laut untuk kami ambil gambar. Bertahan panas bontot duduk depan boat semata-mata nak ambil gambar family. Panas gile bak hang.

 

Krabi Life 53

 

Lepas posing depan Chicken Island. Boat berhenti untuk siapa yang turun snorkeling. Berani Azwa snorkeling. Antara anak-anak lain, dialah orang pertama yang turunnya. Jernih sungguh air laut.

 

krabi island1

 

krabi island8

 

National park.

Maksudnya pulau-pulau yang dijaga. Walaupun dah bayar untuk tour 4 pulau, nak masuk 2 pulau lagi kena tambah 400baht satu kepala dewasa dan 200baht kanak-kanak. Kalau tak pergi sini, makanya tour kami setakat itu sahaja. Runding punya runding, kami cuma bayar untuk dewasa, kanak-kanak percuma. 2 pulau yang dijaga Poda Island dan Mor Island.

 

Krabi Life 32

 

Konon-konon nak tolak batu, tapi aku nampak tertolak kepala ayahsu ni.

Krabi Life 47

 

Krabi Life 36

 

Perut dah berkeroncong bunyi minta isi makan tengahari. Nasi yang beli untuk 10 orang tu, kami makan dan berkelah di Mor Island.

 

Krabi Life 56

 

Krabi Life 51

Mor Island

Kecil jer pulaunya, dia bersambung dengan Tub Island..Bila air surut dua buah pulau ni bersambung dengan pasir. So, kita boleh jalan kaki rentasi dua pulau ni. sebab terlalu panas terik sampai nak buka mata pun tak boleh, jawabnya tak melintasi pun. Air pun dah cecah ke paha. tak berani pun ada.

 

Krabi Life 24

 

Puas hati anak-anak setiap pulau berhenti, tak lepas peluang mandi. Tak kisah dah panas terik terbakar kulit pun…yang diaorang hendakkan..mandi air laut.

 

Krabi Life 26

 

Layanlah gambar-gambar yang diambil. Banyak gambar selfie dan welfie lah. Bila tanya Mr. Ery kenapa tak ambil gambar panorama..cantik ni tempat dia…jawabnya “kita bukan nak tengok panorama, kita nak tengok gambar kita sendiri.”.

 

 

Krabi Life 44

 

Krabi Life 42

 

Tinggalkan kenangan indah bercuti ke Krabi. InshaAllah berkunjung lagi.

 

Tagged : / / / / / /

Dah Sampai Krabi Dinner Mahal Sangat

Kehidupan di Krabi. Dari pagi keluar rumah, malam baru sampai Krabi. Cuaca pula hujan. Orang dah cakap, bulan May ni dah mula musim hujan di Krabi. Ada kawan siap bagitahu tak payahlah pergi Krabi sekarang. Tak boleh buat apa. Tapi hotel pun dah booked, terjah jer lah.

Krabi Island

Kami stay di ICheck Inn Krabi. Booked melalui booking.com . Cari yang dekat dengan Aonang Beach. Banyak melalui web  booking.com hotel fully booked. Lagipun ICheck Inn jer yang ada kosong untuk 4 bilik dan murah. 4 Bilik untuk 3Hari 2Malam tak sampai RM1000. Harga okeylah kan. Bilik pun okey. Tak ada lif..taklah tinggi sangat hotelnya. Mula tu risau banyak hotel fully booked fikirkan musim cuti sekolah. Tapi bila sampai sana, berlambaklah hotel yang masih kosong.

Trip Hatyai 18

Tak jumpa sikat rambut tu rambut gerbang semacam jer. Lepas mandi terus turun cari tempat makan. sebab masih penat lagi, kami makan je depan hotel ada kedai halal.

Trip Hatyai 19

Orang kat sini susah sikit nak faham Malay. Beza dengan Pattani. Nak order kena terang satu persatu. Berebutkan petai kat meja makan. Petai beli tepi jalan. Tekak orang kampung. macam nilah. semua makan nasi goreng dan air pula ambil sejug terus.

Trip Hatyai 21

Agak lama juga tunggu nasi sampai. Tukang masak sorang lah ni. Macam tak ada orang lain yang datang makan. hanya kami je..

Trip Hatyai 20

Total belanja makan dekat 2500 baht bersamaan lebih kurang RM260. Memang mahal. Harga sepinggan nasi goreng pun dah cecah 89baht..dekat RM10 sepinggan. Hujan masih turun. Dapat pergi ke pulau ke tak ni?

Tagged : / / / / / / / / /

Percutian Ke Krabi Singgah Trang Andaman Gateway

Cantik tu tempat tu, ada gajah.. jom berhenti. hahaha, ikut suka hati jer minta berhenti..driver kan adik ipar sendiri..padahal tak minta pun tak apa, sebab orang yang pandu van ni pun suka ambil gambar. alih-alih dia yang dulu lagi berselfie sampai van lupa nak kunci.

Trang Andaman Gateway.

Trip Hatyai 10

Ini tak adil…siapa yang ambil gambar kami ni… Tak nampak penuh tulisan Trang Andaman Gateway..

Trip Hatyai 11

Mr. Ery ambil boleh nampak penuh.. lepas kami posing ala model iklan sikit, pakat semua nak berposing juga. hahaha. tak boleh nak lebih. Amboi adik aku sorang ni, macam honeymoon pula…anak mana anak…

Trip Hatyai 28

Trip Hatyai 12

Trip Hatyai 13

Trip Hatyai 14

Ke Trang dalam 23KM, ke Krabi  157KM..ke Phuket 314KM. Jauh sangat ke Phuket. fuhhh, kejung duduk dalam van lama-lama.

Trip Hatyai 16

Trip Hatyai 15

Narathiwat

Lepas puas bergambar di Trang Andaman Gateway, nak cari tempat untuk makan. Dari keluar rumah semua tak sarapan pagi. Cik Ngah bawa bekal nasi lemak, mama tok bawa sandwich. Jimatlah sikit. Driver cari pantai pusing-pusing tak jumpa jalan nak masuk ke pantai. Last-last jumpa satu taman, maka berhenti kat situ, kita sarapan dulu.

Trip Hatyai 23

Bersih taman dia. Ikan dalam tasik banyak. kereta tak boleh masuk. kena park di luar..kendonglah sikit sorang bawa bekal. Aku kendong Ayra jer. Tengok warna jalan biru dan hijau tu. sebelah menyebelah je.

Trip Hatyai 24

Trip Hatyai 26

Perut semua dah terisi. kita teruskan perjalanan.. Krabi belum sampai lagi ni.

Trip Hatyai 17

Ayra ni bawa pergi mana senang. tak meragam tak banyak peel. pergi hutan, pergi berkhemah, pergi air terjun, air sungai..Alhamdulillah sangat. baik jer..cuma bila duduk dalam van lama. datang lah puas dia. itu yang suruh Mr.Ery pula yang pegang. turn isteri nak betul urat. lenguh riba lama. si isteri lena tidur dulu…

Belum masuk Krabi lagi ni..entah berapa part nak kena buat agaknya…

 

Tagged : / / / / / / / /

Percutian Ke Krabi Melalui Sungai Golok

Perancangan last minute seminggu cuti sekolah. Penat layan cikngah, penat layan pun untungnya besar. hahaha. cikngah ni call tanya pergi mana cuti sekolah..si kaklong nya jawab tak ada pergi mana pun. Dia minta check ticket pergi Bali. Adatlah musim cuti sekolah pastu last minute, lagi ke Indonesia memang tinggilah harganya. Minta pula check air ticket ke Krabi, pun sama mahalnya. Dah air ticket mahal, kita pergi ikut darat saja.

Percutian Ke Krabi Melalui Sungai Golok.

Booked hotel kat Krabi. Plan awal bawa masuk kereta sendiri. Tapi memikirkan jauhnya perjalanan dan banyak pula kena prepare dokumen, sewalah van.

Trip Hatyai 01

Konpem dah jadi pergi, kena renew passport si kakak dan abang..yang lain dah renew masa pergi Narathiwat. Kalau tak fikirkan nak pergi holiday, tak kuasa nak pergi renew passport dekat hari cuti sekolah ni. ramainya orang nak pergi makan angin. mereput tunggu turn. nangis kakak, bila aku cakap tak ada passport kakak dan abang tinggal dengan tokma…hehehe.

Trip Hatyai 03

Basah ketiak weh, jalan kaki dari imigresen Malaysia ke imigresen Thai. Padan muka, jual mahal tak mau naik kereta prebet…kereta prebet ambil tapi sumbat beg. Yealah, ingatkan dekat rupanya boleh tahan juga kalau jalan kaki. Masa  dulu pergi hatyai, orang dah tunggu sebelum imigresen Malaysia. ini kali orang dah tunggu juga, tapi sebelum imigresen Thai.

Trip Hatyai 02

Imigresen Malaysia

Di Imigresen Malaysia, lancar tak ada sangkut. Sebelum pergi, dah check status perjalanan tau. kot-kot tersangkut kan. Yang lama di Imigresen Thai. Nak kena beratur, nak kena isi borang white card. Kami pergi ramai, terus upah orang sana yang isikan..seorang RM2. itupun dekat setengah jam dia nak siapkan semua. mana yang siap dulu, terus ambil pergi kaunter.

Trip Hatyai 22

Van yang dah lama tunggu. Van sewa khas dari Merc Thailand. sangat selesa untuk kami seramai 13 orang ni. Pemandu pula adik ipar sendiri. Dia ada international license, boleh bawa kereta di negara orang.

Trip Hatyai 27

Tengoklah selesanya van dari Thailand ni..aku yang tinggi 170cm pun lepas dengan ketinggian bumbung van.

Trip Hatyai 09

Bila dah driver pun dari ahli keluarga, ikut suka berhenti mana-mana..lepas tu pula ramai. ada pelbagai peel lah…eh kejap lapar, eh kejap nak kencing..eh kejap sakit perut.

Trip Hatyai 04

Besar samosa daging dari Thai ni.. Ini beli  kedai tepi jalan area orang muslim.. sebelum masuk narathiwat.

Trip Hatyai 05

Air tuak

Trip Hatyai 06

Anak tak minum air tuak… minum air kelapa muda..Anak-anak pun dapat satu seat sorang.

Trip Hatyai 07

Tak sedar tayar belakang pancit rupanya..perjalanan dah hampir separuh pun. Berhenti tepi jalan, nak tukar dengan tayar spare. nak buat sendiri..bila cari tempat tenang, sekali nampak ada kedai tayar.  terus minta orang kedai yang tukarkan…tak sampai setengah jam. setel.

Trip Hatyai 08

Perjalanan kami ke Krabi masih jauh lagi…tidur bangun tidur bangun lah duduk dalam van.

 

Tagged : / / / / / /