Sedih Raya Tahun Ini Tanpa Bergambar Dengan Abah

Assalamualaikum. Tahun ini tak ada gambar raya bersama abah. Agak terkilan juga. Tapi, tetap dapat bersalam tangan dengan abah di rumahnya. “Maafkan Along, Abah”.  Sebelum raya, dapat bersua dengan abah. Abah datang hantar itik ke rumah mom dan ambil sandal raya yang MamaEma belikan. Suka abah dapat sandal capal.

#TeamRayaKelantan

Selepas selesai beraya belah keluarga mertua, balik rumah mom beraya dengan keluarga MamaEma pula. Sampai di rumah mom, abah dah balik rumah dia.. nasib sempat beraya dengan adik-adik MamEma dulu. Ginilah kami, pantang nak bergambar. Tepi tangga pun jadi. Makeup pagi raya bersama calitan Foundation C3..tahan lama…tidak bercapuk. Anak-anak saudara MamaEma kat sini pun dapat duit raya dengan cabut undi.. sambung balik kekecohan..

Nampak kami macam 4 beradik tak? Semua penangan Foundation C3 tau.hahaha, sempat promote lagi. Tapi benda baik, tak salah nak share kan..Alhamdulillah, walaupun mom dan abah dah berpisah, masa raya abah datang rumah mom untuk kami adik beradik beraya bersama.. Dapatlah abah merasa makan nasi dagang, nasi impit, itik kerutuk pada pagi raya..sebab masakan mom memang terbaik sangat.

Sambung lagi beraya…Petangnya, beraya pula ke rumah atok belah mertua.. sampai rumah atok, tak ramai orang. sebab dah petang, anak-anak atok dah balik rumah masing-masing. Tapi cicit-cicit atok, memang lasak bermain kat luar..

Korang punya raya macam mana? Beraya di rumah siapa? Rumah mertua atau rumah sendiri? Orang cakap beruntung kahwin dengan orang sama negeri..Yea lah, raya pertama dah dapat beraya dengan kedua-dua belah keluarga. Apapun semua itu adalah jodoh masing-masing..Alhamdulillah.

 

 

Tagged : / / / / /

Team Raya Kelantan. Tema Raya Tahun Ini.

Assalamualaikum. Tahun ini team raya Kelantan. Ala, tak pelik pun. Memang setiap tahun akan beraya di Kelantan. Walaupun setiap tahun beraya di Kelantan, tapi ini first time pagi raya beraya di Machang, Kelantan. Belah keluarga mertua. Tahun ini, semua adik-beradik Mr.Ery beraya bersama.

Balik Kelantan ikut laluan alternatif sendiri.

MamaEma bertolak balik ke Kelantan hari Jumaat tengahari dua hari nak raya. Hari Khamis lagi, jalan dah mula jem.. makanya hari jumaat pun jalan masih jem. Disebabkan tak nak rasa nazak jem, kami ikut laluan alternatif sendiri. Walaupun jarak kilometer bertambah, tapi ianya tidak membosankan.

Laluan alternatif, kami ikut highway ke arah utara. Masuk jalan Duta..masuk highway..keluar Slim River. Kenapa keluar Slim River? Selepas Slim River, ada traffic sebelum Tapah. Dari Slim River pergi ke Sungkai pergi ke Tapah naik ke Cameroon Highlands.. siap berhenti shopping sayur dan buah Strawberry yang memang murah harga..turun ke Lojing.. jumpa Gua Musang…dari Gua Musang ke Kuala Krai, sekali lagi masuk laluan alternatif ikut Mengkebang… dan selamat sampai di Machang, Kelantan dalam masa lebih kurang 8 jam dengan bayaran tol RM13.20. Sepupu gerak jam 5.00 pagi ikut jalan biasa, sampai di Machang jam 11.00 malam. Kesian, jem teruk di highway Karak dan highway baru Merapoh-Lipis.

Pagi Raya Pertama

Kecoh betul pagi-pagi raya dengan gelagat anak menantu dan cucu semua. Nak siapkan anak-anak, nak menggosok baju raya lagi..nak pergi sembahyang raya lagi..nak makan lagi.. time ni si Ayra pula tak berapa sihat. Sembelit. Selepas masuk ubat dalam punggung, barulah okey. Anak-anak dah melawa dengan baju raya, ada pula yang mood tak baik.. Biasalah dah dipaksa bangun awal pagi.

Cucu-cucu Haji Haris dan Hajah Maimunah

Selepas sembahyang raya, barulah boleh nak bergambar sekeluarga. Itupun huru-hara jugalah. Walaupun semua anak menantu pagi raya di Machang, Kelantan tapi tetap tak cukup korum. Seorang menantu tak balik beraya..offshore.

Keluarga Mertua
Beratur salam duit raya

Tema Raya Tahun Ini Warna Brown

Alhamdulillah, dapat juga sediakan baju raya anak-anak ikut tema. Dengan keadaan ekonomi sekarang, memang perlu berjimat cermat. Terasa sangat dengan perbelanjaan sekarang. Baju Melayu Mr. Ery dan Aqeel beli sedondon dengan harga tak sampai RM130 untuk dua pasang.  Samping dan songkok pakai yang sedia ada. Baju anak perempuan, dari lebihan kain raya MamaTok tahun lepas, yang jahit TokMa. Belikan mereka skirt saja. Baju MamaEma pula kain pasang batik, hadiah dari Mr.Ery sempena hari lahir MamaEma tahun lepas. Upah jahit di kampung. Tudung pun pakai yang sedia ada.

Minggu ini masih mood raya lagi kan. Dah masuk kerja, masih bermalasan nak buat kerja. Dan hujung minggu ini juga mesti penuh dengan jemputan open house. Yea tak?

 

 

Tagged : / / / / / / /

Rumah Wajib Pergi Setiap Kali Raya Di Bachok Kelantan

Inilah kampungnya yang akan kami pergi setiap kali beraya mahupun setiap kali balik kampung. Rumah kampung di Bachok, Kelantan. Rumah tokwe (nenek mr. ery). Di sinilah semua mak dan pak sedara berkumpul. Jika semua ada termasuk cucu, cicik, ciat, miut memang meriahlah. Itu yang seronok kalau buat family day.

Raya Pertama7

Kampung di Bachok.

Tahun lepas beraya masih kena berdukung, tahun ini beraya dah boleh jalan. so, kita lepaskanlah si Ayra ni teroka kawasan kampung. Bukan main seronoklah dia, terkedek-kedek jalan.

Raya Pertama6

Kat KL mana nak jumpa sawah bendang segala kan.. kampung sangat tenang. Nak posing atas jalan ni pun kena laju-laju. Kereta lalu macam nak racing kat trek.

Raya Pertama5

Raya Pertama4

Si Ayra ni ratu selfie sebenarnya. Pantang cakap ‘selfie’ bukan main menyengetlah kepala dia gayakan.

Raya Pertama3

Raya Pertama2

Dah petang, badan rasa segar lepas tidur sekejap tengahari nya. Baru feeling nak beraya.

Raya Pertama1

Syawal pun dah hujung-hujung, minggu lepas penuh jemputan open house, minggu ni pun masih ada jemputan open house dan kenduri kahwin. Mana yang menjemput dan tak sempat kami nak singgah. Nak minta maaf banyak-banyak. Singgah open house, makan-makan bukan lama benar, tapi yang lama masa dalam perjalanan, traffic jem. Hope tak serik nak jemput lagi yea.

 

Tagged : / / / / / /

Yayang Birthday

Peneman mom kat rumah. walaupun berlainan bapa, tapi Yayang nilah yang paling rapat dengan kami. Kami panggil yayang, yelah bongsu sekali memang manjalah kan…kalau dengan anak buah, dialah ketuanya.  Tak pernah tiup lilin untuk sambut birthday. so, satu malam tu, mom belanja mekdi, kami tiga beradik buat surprise belikan kek birthday walhal birthdaynya dua hari lagi.

birthday boy

Keluarga belah mom, Aqeel satu-satunya cucu lelaki dan anak buah yayang yang lelaki. Bila balik kampung, Yayang ada teman untuk main malah mandi pun nak sekali. Maklumlah, Yayang ni penakut orangnya…hehehe…yang selalu jadi mangsa Yayang si Aqeel lah. Ke mana-mana Aqeel kena temankan Ayahsunya.

birthday boy2

Mom belanja makan mekdi Kok Lanas. Malam tu pun masih lagi malam beraya. Penuh mekdi dengan manusia. order pun dua tiga kali ambil baru faham. pekerja mekdi nampak stress bila berulang-ulang cakap untuk order. Itupun ada yang terbabas tak cukup order.

birthday boy5

Ayra memanjang tidur saja. orang keliling bising, dia lena tidur. senang mama dia nak makan.

birthday boy6

Motif buat muka cembung kasi nampak gemuk. semua tegur aku kurus sangat. kurus kering macam orang sakit pun iye. Siapa yang tak nak kurus, tapi taknaklah kurus kering macam tak cukup zat. itu kurus berpenyakit pula…Nauzubillahiminalzalik..minta dijauhkan segala penyakit.

mekdi kok lanas

Yayang ni baru berumur 12 tahun. Malu-malu kucing suruh tiup llilin tak nak. suruh pakai topi birthday pun tak nak. ni nak suruh potong kek pun kena paksa.

birthday ayahsu

Tahun ni yayang UPSR. Harap Yayang berjaya dalam peperiksaannya nanti. Buktikan kepada mama tau.

 

Tagged : / / / / / / /