Dapat Bos Baik, Cepat Pula DiPanggil Balik

Ketua Canseri punya turn, balik Malaysia.

Kenapalah cepat sangat bertukar pegawai-pegawai yang baik kat sini?

Sudahlah berjauhan dengan keluarga, pegawai di sinilah ibarat keluarga sendiri.

Baru bulan lepas keluarga SU3, balik ke Malaysia

Kali ini keluarga Ketua Canseri pula balik ke Malaysia.

Inilah kehidupan bila posting ke luar negara.

Bila pegawai-pegawai dah cukup tempoh, maka dipanggillah balik ke HQ atau ke penempatan lain.

Cuma akulah yang lewat datang ke sini.

Pegawai baru yang ditukarkan ke sini pun baik-baik juga.

Alhamdulillah.

Masa dapat tahu kena posting, macam-macam aku fikir.

Macam mana  keadaan negara di sana?

Macam mana kerja di sana?

Macam mana dengan pegawai-pegawai di sana?

Especially, nak bekerja dengan pegawai yang tak pernah bersua yang jauh beribu batu dari keluarga.

Pelbagai kisah dan pengalaman dari orang-orang yang pernah pergi posting ni.

Orang luar akan kata bestnya dapat posting..seronoknya dapat kerja di luar negara.

Tapi orang luar tak tahu suasana kerja itu macam mana, persekitaran pula bagaimana.

Ada yang dapat negara yang best, kerja pula tak best

Ada yang dapat negara tak best, tapi kerja pula best

Ada juga yang dapat dua-dua best..ada dua-dua tak best

Atas rezeki masing-masing.

Macam aku kat sini, hardship country yang terkebelakang  dari kemajuan, dihantar pengganti yang baik.

Bersyukur sangat.

Tapi ada juga terdetik perasaan cemburu pada mereka yang dapat pergi ke negara idaman.

Aku manusia biasa..perasaan cemburu mesti ada…peluang hanya sekali sahaja.

Eh, teremosi pula (^-^)

 

Memories bermula dari sini

 

Bila kawan dapat tahu aku kena posting, ada yang tanya siapa Duta kat sana? Siapa Ketua Canseri? Siapa SU3?

Duta belum ada kat sini.

SU3 sebelum ini, ramai yang tak kenal.

Sebut nama Ketua Canseri, ada yang kenal.

Bila tahu ada yang kenal…apa lagi koreklah dulu dengan kawan..tanya pasal KC.

“Best Ema, KC ko ni baik orang dia, ko jangan risau”

Lega sangat hati…tak fikir sangat dah pasal tempat hardship ni.

Sampai saja di Conakry, orang pertama yang jumpa KC lah..dia yang sambut di airport.. kebetulan SU3 masa itu cuti.

Malam itu, dibawa pula pergi dinner..kenal pula dengan wife KC.

Ya Allah, wife KC pun sangatlah baik, cakap pun lembut.

Birthday Mr Harris

Rajin masak…dan selalu bagi makanan..

Sebulan dua..mesti dijemput ke rumah buat makan-makan.

Hujung-hujung hari nak balik ni pun, still lagi bagi makanan.

Dari cari rumah sewa, cari sekolah anak..KC join sama.

Barang-barang yang tak dibawa balik Malaysia, diberinya kat kitaorang.

Suami isteri sangat-sangat baik.

Perwakilan Conakry
Kenangan bersama Perwakilan Conakry

 

Dari luar, nampak tegas..muka serius.

Tapi suka mengusik..suka ambil gambar orang yang tak ready,

dan selalu berbelanja makan kami kat sini.

3 tahun aku kat sini, diberinya kami pakai dulu set karaoke, untuk hilang boring.

Sebelum fly, sempat lagi bagi iron stim untuk kami guna.

Lain-lain barang tak usah nak cakaplah, lagi banyak yang diberi dari kami bawa.

Hah, tengok..baik ke tak baik?

So, beruntung siapa yang kerja di bawah KC kat HQ nanti.

Balik Malaysia, harap dapat bekerjasama lagi dengan KC.

Walaupun ia agak mustahil..

Selamat kembali ke Malaysia KC.

Jasa KC sangat tidak ternilai.

Terima kasih kepada KC sekeluarga.

 

InshaALLAH jumpa nanti di KL.

Tagged : / / /

Jumpa Orang Malaysia Lain Yang Bekerja di Guinea

Orang Malaysia kerja di Guinea.

Jauhnya, mencari rezeki kan.

Akhirnya, jumpa juga orang Malaysia lain yang bekerja di Guinea.

Kenapa Malaysia lain?

Sebabnya, mereka-mereka ini yang bukan menetap lama kat sini.

Ada 1 minggu, 2 minggu, dan paling lama pun setakat 1 bulan jer.

Setel kerja, balik semula ke Malaysia.

Hasil menulis di blog, dapat juga bertemu mata.

Asalnya, bermesej dengan isteri salah seorang dari mereka jer.

Walaupun aku sendiri tidak bertemu mata, dah wakilkan Mr Ery tu.

Sebelum mereka ni balik, sempatlah dibawa ronda-ronda Conakry.

Dengarnya, beli souvenirs.

orang malaysia yang kerja di Guinea

Maklumlah, bukan negara tourist kan..so, tak banyaklah pilihan.

Bawa orang tempatan, walau tetap kena ketuk harga, tak adalah teruk sangat kot.

Yealah, mana nak faham diaorang cakap apa kan.

Singgah tempat makan pun tempat yang biasa juga yer.

Hehehehe.

Nak datang ke Guinea ni, walaupun datang beberapa hari, maklumkan lah kehadiran kepada embassy.

Tak ada masa nak datang embassy, just emel jer nama, no untuk dihubungi, datang bila, balik bila, stay mana.

So, embassy tahu ada rakyat Malaysia lain di sini.

Lagipun ini negara yang selalu berlaku konflik.

Lagi-lagi masa sekarang ni, kena berjaga-jaga.

Jangan sudah terhantuk, baru tergadah.

Hah, gitu.

Nak berhubung dengan Embassy Malaysia in Conakry, ini alamatnya:

Address:
P.O.BOX 5460 Mafanco, Corniche Sud

 Telephone: +224-622-66-78-79
+224-629-30-29-29

 Email: mwconakry@kln.gov.my

Setahu aku, orang Malaysia kerja di Guinea ni sebab dihantar opis mereka.

Yang datang nak honeymoon, jauh sekalilah.

Bukan Guinea saja, malah Guinea-Bissau, Sierra Leone, Ivory Coast, Liberia pun boleh maklum di Embassy in Conakry.

Tagged : / / / /