Hotel Di Cherating Terengganu

Hotel di Cherating, Terengganu, mana nak stay? Mana lagi kalau bukan the Legend Cherating. Satu-satu hotel yang dekat dengan pantai, kolam yang luas, bilik yang cantik. Ada plan nak bercuti ke Cherating? Tempahlah sekarang. Lagipun cuti sekolah panjang dah tak lama, paling dekat cuti raya Deepavali..seronoklah anak-anak dapat cuti seminggu tau. Okey, set the date now!! Jom ke Cherating.

Ada pelbagai pakej yang ditawarkan oleh Legend Cherating kepada mana-mana jabatan, agensi, syarikat mahupun persendirian. Lagipun di Legend Cherating bukan sekadar tempat untuk berehat semata-mata, yang mana nak habiskan bajet tahunan, tak salah pun bawa pekerja-pekerja anda untuk rehatkan minda dan fizikal.

7 Sebab Wajib Menginap di Legend Cherating.

Staf yang mesra.

Penat-penat jalan jauh, nak check-in bilik dapat pula receptionist yang masam mencuka terus hilang mood kan. Tapi tidak sama sekali dengan Legend Cherating, staff yang sangat friendly. Sekiranya bilik belum ready, ruang menunggu luas dan selesa. Bolehlah hilang kepenatan memandu jauh sambil dapat kunci.

Ruang Lobby Hotel

Bilik tidur yang luas dengan pemandangan pantai yang cantik.

Ini yang paling best dapat bilik view ke pantai. Buka sliding door, berehat di beranda sambil menikmati angin pantai Cherating. Yang bilik bawah, terus nampak kolam. Yang datang honeymoon, ambillah bilik suite kan.. ada pelbagai kategori bilik yang ada.. deluxe, suite, executive suite, vila. Pilihlah ikut kos yang ada..tapi belanja lebih sikit tak salahkan..kenangan tu.

Kolam yang besar.

Tak pernah lagi stay mana-mana hotel yang ada kolam mandi yang besar seperti di Legend Cherating ni. Sudahlah besar, bersih pula tu. Ada tiga jenis kolam. satu untuk budak-budak, satu untuk mandi dengan pakaian biasa dan satu lagi untuk swimming attire. Hah, terjaga sungguh kolamnya.

Pantai yang cantik

Legend Cherating juga satu-satunya hotel yang dekat dengan pantai. Pasir pantainya sangat halus. Pijak pasir pun tak sakit kaki walaupun tak berselipar. Biarkan anak-anak main pasir pun tak risau.

Farm City

Di Legend Cherating ada Farm City. Petang-petang dah penat mandi kolam, mandi air laut bawa anak-anak bermain dengan haiwan yang ada di Farm City ni.

Makanan yang enak

Tak kiralah sarapan pagi ke, tengahari ke, malam ke memang sedap makanan yang disediakan. Semua nak makan..selagi boleh terisi perut.

Pakej yang menarik

Bab pakej ini ada banyaklah. Ada pakej untuk kursus, seminar, team-bulding, honeymoon, hari keluarga dan sebagainya. Pakej dengan harga yang sangat berpatutan. Antara aktiviti-aktiviti yang disediakan untuk Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari baru-baru ini.

Pakej Hari Keluarga KBBA9

Pengalaman melihat kelip-kelip. Kelip-kelip ini ada jantan ada betina. Yang jantan cahaya kelipan besar, manakala betina cahaya kelipan nya kecil. Tapi bila tengok sekali imbas, memang susah nak bezakan. Kelip-kelip memancarkan cahayanya adalah untuk mengawan, berkomunikasi dan sebagai isyarat bahaya. Baunya pula seakan-akan bau binatang kesin.

Bagi yang suka menikmati alam semulajadi, Legend Cherating salah satu tempat untuk melihat sunrise. Sungguh cantik sekali di kala matahari baru nak naik. Bersila di atas pasir yang halus, hembusan angin pantai dan deruan air laut,,sangat damai..sangat indah.

Menyusuri sungai cherating melihat habitat di air tawar. Bernasib baik akan jumpa ular berbelang kuning, burung, monyet ekor panjang. Naik bot selama 1 jam setengah sejauh 7 KM.

Melepaskan anak penyu. Kehidupan anak-anak penyu mudah terancam. Dalam 100 ekor dilepaskan, hanya beberapa ekor sahaja yang dapat survive. Anak-anak penyu terancam dengan ancaman dari burung, ancaman dari ikan besar, ancaman dari obor-obor dan ancaman dari manusia sendiri.

Memborong keropok lekor dan ikan segar. Datang sini jangan lupa bawa tong polisterin putih yang besar tu. Boleh borong ikan-ikan segar tau. Sebelum balik ke rumah, singgahlah ke Pasar Segar Kemaman..  Puas hati dengan tahap kesegaran hasil laut kat sini.

Keropok lekor hasil uli tangan bukan pakai mesin. Memang sedaplah, tak perlu goreng untuk makan. rebus saja pun sedap. Tak pakai tepung pun.

 

Aktiviti

Telematch selalu ada semasa team building mahupun hari keluarga. Aktiviti ini boleh merapatkan lagi hubungan antara pekerja dengan pegawai, sesama keluarga sendiri, malah antara anak-anak juga. Enjoy dan lupakan pasal kerja sementara.

Bagi yang meminati aktiviti Scuba boleh belajar scuba dengan Muck Dive Kuantan. Banyak ilmu yang dikongsikan seperti kelengkapan yang perlu ada untuk scuba, peraturan scuba, keselamatan semasa scuba dan sebagainya.

Amboi, seronoknya BBQ Dinner di tepi pantai. Sesuai sangat lah untuk yang sedang dalam mood bulan madu. Romantiknya dengan bertemankan cahaya bulan dan lilin.

Satu lagi aktiviti yang mencabar diri adalah bermain rakit buluh. Mula dari ikat tali, bawa rakit ke laut, kemudi dan patah balik, naik ke darat, leraikan balik tali rakit. Biasanya jabatan, agensi atau syarikat buat hari keluarga akan sertai aktiviti ini. Jadi, kita boleh lihat siapa yang boleh bekerjasama, siapa yang boleh bertahan, dan siapa yang boleh dipercayai.

Macam team MamaEma dapat nombor satu di laut, tapi tak semestinya akan juara. Kalah semasa leraikan tali sebab dah penat berteriak kat laut. Hahaha..masih ingat lagi.. mula-mula nak ikatkan rakit semangat berkobar-kobar…sana sini excited. Lepas kemudi rakit, habis segala tenaga…suara pun dah tak dengar masa leraikan tali.

Bagi yang plan nak ke Terengganu untuk bulan madu menginaplah di Legend Cherating. Bagi yang plan nak anjurkan Family Day ke, Team Bulding ke, Seminar ke atau apa-apa saja.. carilah Legend Cherating. Boleh terus hubungi terus Director of Sales : Encik Meor Amran . Memang sporting Encik Meor melayan karenah kami yang ramai ni.

Alamat: Lot 1290, Mukim Sungai Karang, Cherating,26080, Kuantan, Pahang, Malaysia.

No Tel: 013 3319822

E-mail : dos@legendresort.com.my

Website : www.legendresort.com.my

 

 

 

Tagged : / / / / / /

BBQ Dinner at Legend Cherating

Selesai semua aktiviti tour, telematch, mandi kolam, scuba diving dan lain-lain, kali ini MamaEma nak kongsikan bab sajian di Legend Cherating. Rata-rata MamaEma pergi bercuti atau duty di mana-mana hotel, ada hotel yang gah tapi fasiiti tak lengkap, ada hotel yang gah tapi bab makanan tak sedap. Tapi di Legend Cherating makanan yang disediakan tak kiralah sarapan pagi, lunch mahupun dinner memang sedap semua. Bertambahlah kilo timbang berat ni. Asyik makan bertambah-tambah..eh.

Malam BBQ Dinner

Gempak tak gempak nak bagitahu ni. Malam dinner kami dihidang dengan BBQ temakan Pirates Night. Dah lah BBQ, tepi pantai lagi..sambil dinner sambil rasa hembusan angin air laut..Dari makan keluarga, dah seperti candy light dinner. Mesti romantiklah kan.

Kredit Photo : Aznan

Antara makanan berat yang dihidang malam BBQ

Siap ada unggun api lagi..Terima kasih Legend Cherating yang berikan perkhidmatan terbaik yang tidak pernah MamaEma nikmati sebelum ini.

Ada iras pirates tak?

Anak-anak pun bagi bebas. Bagi bermain pasir pantai halus. Sambil dating dengan orang tersayang, sambil tengok anak-anak bermain kat depan.

Tidur malam dalam kekenyangan. Sedap sangat makanan yang dihidang malam BBQ kami tu..

 

Tagged : / / / / / /

Pengalaman Melepaskan Anak Penyu Di Pantai Cherating

Release Baby Turtle

Aktiviti yang paling ditunggu-tunggu. Pengalaman sendiri untuk melepaskan anak-anak penyu. Kena hati-hati memegang anak penyu yer. Bukan boleh sebarangan pegang anak penyu ni, perlu pegangnya di sisi cengkerang.

Hahaha, masa pegang anak penyu, rasa geli juga bila kakinya menggelepar kiri kanan. Tak sabar nak masuk laut yer penyu. Bila tersentuh kaki penyu dengan kulit tu, rasa kasar-kasar tapi lembut. Risau takut terlepas.

Anak-anak pun dapat peluang melepaskan anak penyu juga. Pesan MamaEma pegang baik-baik..anak penyu ni sensitif. Jangan pegang bawah badan dia…situ lagi lembut tempatnya.

Kehidupan anak-anak penyu mudah terancam. Dalam 100 ekor dilepaskan, hanya beberapa ekor sahaja yang dapat survive. Anak-anak penyu terancam dengan ancaman dari burung, ancaman dari ikan besar, ancaman dari obor-obor dan ancaman dari manusia sendiri.

Bye baby turtle.. Moga umur kamu panjang yer. Untuk mengalami sendiri pengalaman melepaskan baby turtle ini, bayaran sebanyak RM20 bagi seekor baby turtle akan dikenakan. Boleh memilih pakej-pakej yang ditawarkan oleh Pihak Legend Cherating. Rugi sangat kalau tak alami pengalaman seperti ini.

Turtle Sanctuary

Sebelum aktiviti melepaskan baby turtle, kami dibawa ke Jabatan Perikanan Negeri Pahang atau Pusat Penerangan dan Konservasi Penyu.

Masuk adalah percuma. Di sini, boleh dapatkan maklumat tentang kehidupan penyu. Dalamnya ada kolam yang berisi penyu dan anak-anak penyu yang bakal dilepaskan.

Satu-satunya gambar family yang lengkap.

 

Terima kasih pada KBBA9, terima kasih pada Legend Cherating. Pengalaman yang sama sekali tidak akan dilupakan. Banyak aktiviti yang disediakan untuk kami dan keluarga.

Kali ini tidak berkesempatan untuk melihat penyu bertelur kerana agak lewat malam dan jarak untuk berjalan kaki ke tempatnya lebih kurang 1KM melalui pasir pantai.

 

Tagged : / / / / / / / / / /

Keropok Lekor Kemaman dan Pasar Ikan Segar

Aktiviti seterusnya diteruskan. Kali ini ke Kemaman, Terengganu. Sempadan antara Negeri Pahang dengan Negeri Terengganu. Selalu beli keropok lekor yang sudah siap dibungkus..siap dimasak dan siap digoreng lagi. Kali ini, kita beli keropok lekor yang dimasak di depan mata terus.

Keropok Cap Intan

Kami dibawa ke Keropok Cap Intan di Kampung Geliga, Kemaman. Pengalaman kali ini, dapat lihat sendiri cara-cara membuat keropok lekor yang sedap dan lembut. Keropok yang sedap adalah dari isi ikan yang banyak dan sedikit tepung sagu.

Keropok lekor mestilah diuli dengan cara memanjang, keropok akan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air panas menggelegak.

Bila keropok dah timbul, itu andanya keropok sudah masak. Cara masaknya seperti masakan kuih gula melaka. Angkat dan toskan, terus boleh dimakan begitu sahaja.

Rombongan turut dijamu dengan keropok dan air teh. Ada yang memborong keropok dan sos di sini..Ada yang membeli sebagai bekalan dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur nanti. Terima kasih pengusaha. Kenyang kami anak beranak makan keropok.

Pasar Segar Kuala Kemaman

Tidak jauh dari Keropok Cap Intan, kami dibawa pula ke Pasar Segar Kuala Kemaman. Pasar yang dibuka setiap hari bermula jam 3.00 petang. Segarnya hasil laut yang dibawa ke darat ni. Jauh beza dengan yang dijual di pasaraya tu. Geram tengok.

Kalaulah pasar ini dekat dengan rumah..memang disinilah MamaEma akan pergi. Di Kuala Lumpur, tempat yang biasa MamaEma pergi beli laut segar di Pantai Bagan Lalang. Itupun jarak dari rumah jauh juga, sebulan atau dua bulan tetap pergi sekali.

Geram nak beli semua ikan-ikan bila tengok kesegarannya. Lain kali bila datang bercuti ke Cherating, plan nak berBBQ di sinilah tempatnya nak cari ikan-ikan segar yer. Kalaulah balik KL hari yang sama sanggup pergi cari kotak putih bawa balik ikan-ikan segar ni.

Sangat beza rasanya makan ikan segar dengan ikan yang dijual pasaraya. Ikan segar ni bila dimasak, terasa kemanisan isinya. Ada juga blogger yang patah balik hari esoknya, semata-mata nak bawa balik ikan segar di sini. Tapi MamaEma tak patah balik sebab kejar masa nak ke Kuantan. Walaupun tak beli ikan segar di Pasar Kuala Kemaman, MamaEma bawa balik ikan segar dari Pasar Beserah..Kawan ada bagitahu MamaEma di sana pun ada ikan segar.. Sampai sana, tak banyak ikan yang ada…mungkin dah lewat sampai.

 

Tagged : / / / / / / / / /

Mangrove River Cruise

Sekali lagi ke Hafiz’s Cherating Activities. Di kala malam tengok kelip-kelip @ fireflies tapi siang hari kami susuri Sungai Cherating untuk melihat kehidupan haiwan yang ada di hutan paya bakau. Jika bernasib baik, akan jumpa memerang, ular, kelawar, monyet dan sebagainya.

Bila datang sini di siang hari, barulah nampak jelas keadaan sekeliling. Di waktu malam, memang nampak kelam hanya diterangi lampu dari jeti dan kedai-kedai di persisir sungai.

Tour Mangrove River Cruise

Hampir 1 jam lebih kami menyusuri Sungai Cherating. Alhamdulillah cuaca masa tu agak baik. Menyusuri pokok-pokok kayu bakau yang mana akarnya sangat unik..sangat cantik.. Satu pengalaman yang sangat best.

Rezeki kami hari itu, antara haiwan yang kami nampak iaitu kelawar, monyet dan ular. Kelawar sedang tidur di sebalik dedaun.. Sedang elok bot kami berhenti betul-betul di bawah tempat dia tergantung. Memang tidur lena…tak sedar apa. Issh, pemalas kelawar ni erkh…hehehe.

Sejenis ular yang hidupnya siang tidur, malam baru berjaga mencari mangsa. Seriau juga bila difikir, ular pun boleh panjat pokok. Sedap sungguh tengok ia berlingkar saja di dahan tu. Tak tegur pun kami ni…hahaha.

Image jelas jenis ular yang ada di pokok paya bakau.

Haiwan yang paling banyak di mangrove.. sejenis monyet kepala kecil dengan tompokan putih pada muka dan berekor panjang. Memang nampak jelas beberapa sekumpulan monyet-monyet begayutan antara dahan ke dahan yang lain.

Satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Terima kasih kepada Encik Hafiz yang sudi menaja kedua-dua aktiviti KBBA9 iaitu Kelip-Kelip dan Magrove River Cruise ini. Alhamdulillah, inilah rezeki yang dikongsi bersama.

Selain dua aktiviti ini, Encik Hafiz turut menawarkan pelbagai aktiviti lain seperti River Kayak, Snorkeling Trip, Sea Fishing Trip, Release Babies Turtle to the Sea, Turtle Laying Eggs Watch. ATV, Banana Boat dan sebagainya.  Anda boleh rasai pengalaman yang tersendiri di sini…

Hafiz’s Cherating Activities

7/1156, Kampung Budaya Cherating

26080 Kuantan, Pahang

Contact: 017-978 9256 / 017-940 6898

Email: kohafiz@gmail.com

 

 

Tagged : / / / / / / /

Belajar Scuba Diving Dengan Muck Dive Kuantan

Scuba Diving with Muck Dive Kuantan, Pahang

Beruntung tak kami? Selain dapat bermalam di hotel taraf lima bintang, tour ke tempat-tempat best, dapat makan sedap. malah dapat belajar tentang scuba lagi. Mana nak cari hari keluarga macam kami ni.. semua aktiviti-aktiviti disediakan memang terbaik sekali.

Kami bertuah dapat ilmu tentang scuba dengan orang pengalaman seperti Encik Hazrine dari Muck Dive Scuba. Beliau telah memberi penerangan tentang kelengkapan yang perlu ada untuk scuba, peraturan scuba, keselamatan semasa scuba dan sebagainya.

Malah kami turut diberi peluang untuk mencuba sendiri dengan memakai kelengkapan lengkap scuba ini. Selepas diberi penerangan, ada kawan blogger secara sukarela untuk mencuba peralatan scuba ini dan belajar cara-cara pernafasan semasa berscuba.  MamaEma lihat, jika pertama kali, macam agak sukar nak biasakan diri dengan peralatan ini. Kena pandai kawal situasi semasa di dalam laut. Yang penting jangan cepat panik.

Belajar dulu di dalam kolam yea..lepas ni baru ke laut dalam..

Pakej Muck Dive

Di bawah ini disertakan pakej-pakej yang ditawarkan oleh Muck Dive. Oh yea, jika scuba dengan Muck Dive anda berpeluang melawat perkampungan Nemo. Pasti seronok. Suka buat aktiviti scuba? Bolehlah contact Muck Dive Scuba Kuantan.

Anda masih berpeluang untuk dapakan harga special sempena Hari Merdeka ini iaitu MERDEKA DIVE pada 31 Ogos 2017 di mana 2 orang harga RM250 sahaja. Cepat rebut peluang ini…

0132861620 (Zuriana)

Instagram : https://www.instagram.com/hazrineshark/
Fb Page : https://www.facebook.com/muckdive/
Tagged : / / / / /