LEGOLAND Malaysia Theme Park Explore Bersama Keluarga dan Team KBBA9, Yeay..Family Day.

Dalam komuniti KBBA9,  “Kita akan adakan Family Day 2018 yang pertama di LEGOLAND Malaysia”. Yeay…!!!! Family Day di LEGOLAND Malaysia,  Johor Bahru. Impian dah lama untuk ke sana akhirnya terlaksana juga. Alhamdulillah dan terima kasih KBBA9. Laju aku bagi nama untuk join family day kali ini.

Perjalanan KL-JB-KL

Awal perancangan akan bermalam 1 malam di Johor Bahru. Tapi kakak Azwa pula terpilih mewakili Sekolah Rendah Agama (SRA) dalam pertandingan syarahan pada hari keesokkannya. Demi anak, patah balik ke KL pada hari yang sama. Penat memang penat tapi adakah ianya berbaloi.

Tiket berada di tangan, tanpa buang masa memulakan pengembaraan bersama keluarga. Aktiviti free and easy, makanya semua bebas untuk meneroka dalam sana sampaikan hilang radar dengan team yang lain. Dah berada dalam tu, hilang arah nak pergi mana dulu. Besar wey, pamplet maps diberi..mudah sikit nak tahu berada di mana masa itu.

Destinasi pertama yang nampak shop LEGO. Nasiblah anak-anak jenis yang tidak meminta-minta untuk beli lego. Tapi bagusnya, ada pelbagai jenis lego yang dijual bersesuaian dengan umur anak-anak. Anak-anak pula lebih teruja untuk bermain dari membeli. Selamat duit mama ayah…eh.

Mengembara di NinjaGo World

Pakai cermin mata hitam 4D dan naik sejenis kereta yang berpusing kiri kanan. Mulalah berperang untuk mengalahkan Great Devourer melalui imbasan 4D. Kelakarnya, orang lain menggerakkan tangan untuk berperang, aku dan Mr. Ery beria tekan-tekan dan pijak-pijak kaki..tapi tak ada peluru keluar pun. Aku ingatkan macam main video games tu…. “Mama, mana peluru mama..abang tak nampak pun”. Anak lebih pandai dari kami. Silap sendiri tak baca instruction. Jawabnya, kalahlah aku dalam peperangan.

Legoland Malaysia Review

Kejar masa untuk elak dari bertolak lewat malam balik ke KL,  dapat bermain sekali sahaja untuk satu games, walhal boleh berulang-ulang untuk bermain. Anak-anak faham walaupun muka nampak sangat masamnya..hahaha. Nak buat macam mana.. memang perlu satu hari penuh untuk mengembara semua tempat.

LEGO Kingdoms

Di LEGO Kingdoms ada The Forestmen’s Hideout, Royal Joust, Dragon’s Apprentice, Merlin’s Challenge, The Dragon, Castle Stage, Castle Games, King’s Grill, Waffle Haus, Castle Fried Chicken, King’s Market, King’s Photo. Disebabkan ketinggian Ayra tidak melepasi ketinggian yang ditetapkan, aku, kakak dan Ayra yang naik Dragon’s Apprentice sejenis permainan keretapi. Aku ingat kelajuannya biasa-biasa jer, tengah keretapi bergerak laju turun naik..dengar orang sebelah azan.. Aqeel yang azan..hahaha..itu doa dia. Aduii.. Aqeel..Aqeel… sambil nak gelak dia duk berazan, sebelah tangan aku pegang dia…risau takut terpelanting. Itupun dia minta nak naik lagi sekali…

VR Coaster

Satu lagi permainan yang mengecutkan perut..perghh..memang jantung berdegup kencanglah…lebih-lebih lagi masa turun dan corner. LEGOLAND Malaysia menjadi legoland pertama di dunia yang melancarkan VR Roller Coaster bertemakan animasi permainan lego. Cara permainannya, menaiki rel permainan “The Great Lego Race (VR Coaster), dengan memakai VR. Sekali lagi aku yang kena temankan anak-anak, pandai sungguh Mr. Ery mengelak.

Legoland Malaysia Review

Aku di sebelah Aqeel dan kakak duduk seorang..seperti naik sebuah kereta. Aqeel seorang yang pakai VR, aku awal lagi memang tak nak pakai, kakak pula masa nak bergerak tetiba tak nak pakai juga. Betul-betul cemas naik VR Coaster ni, masa hendak menjunam turun..tak dapat buat apa-apa..aku mampu pejam mata… Aqeel dengan azannya..bercampur aduk  “mama..api kat bawah” “mama, langgar mama..langgar…naga tu” “mama…kita menang” kakak pula “mama…lajuuunyaaa”. Seram tapi menyeronokkan. Seronok Aqeel, kakak pula menyesal sebab tak pakai VR.

Merlin’s Challenge. aku yang tengok ia berpusing pun pening, apatah lagi orang yang naik. Kali ini Mr. Ery yang naik dengan anak-anak. Bukan main laju juga pusingannya.

TECHNIC Twister.

Yang ni pun best naik. berpusing-pusing. Banyak kosong, naik seorang satu. Ayra tak lepas sebab ada had ketinggian juga.

“Engkau naik apa tu, bang”..terkedek-kedek gaya geraknya macam naik kuda…seronoklah.. sebab dia seorang yang dapat main..kakak tidak lepas, Royal Joust hanya untuk anak yang berumur 4 hingga 11 tahun.

Legoland Malaysia Review

Cuaca memang panas, jadi pandai-pandailah cari tempat sejuk untuk rehat. samada berehat di pondok, tempat makan atau pergi tengok movie. Macam aku, dahlah tak bawa stroller untuk Ayra..payung pun tak bawa.. bergilir-gilir  pula dukung, bila Ayra tak mahu jalan… buat olok-olok tinggal pun, dah tak peduli apa..rela berdiri situ jer…upah aiskrim baru okey sikit.

Agak penat berjalan dan berpeluh…naik tower tengok persekitaran LEGOLAND Malaysia dari atas. Dapatlah rehat sekejap dalam tower ini. Aircond pun ada.

Tengok movie 4D.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Patutlah basah kerusinya.. dipancutnya air dan buih sabun..semburan angin…untuk berimaginasi seperti benar-benar berlaku. Menangis Ayra. Takut.

Legoland Malaysia Review

Star Wars pun masuk tengok movie..tapi aku tak masuk pun..sebab banyak tempat lagi yang belum pergi. Kejar masa…

Legoland Malaysia Review

MINILAND

Kagum aku tengok pembinaan mercu bangunan dari 17 buah negara Asia  seperti Malaysia, Singapura, Taj Mahal India yang dibina dengan 30 juta LEGO. Setiap ikon bangunan, akan mengeluarkan bunyi untuk menikmati suasana persekitaran sebenar dengan menekan butang yang disediakan.

Legoland Malaysia Review

Kemudahan Asas

Seharian berada dalam taman tema ini, tidak perlu risau apa-apa. Ada tempat makan, ada surau, ada tandas. Ini yang paling aku suka, bila masuk ke tandas.bersih dan wangi..tidak berbau hancing. Biasa tempat rekreasi macam ini, selalunya tandas tidak teruruskan..tapi tidak di LEGOLAND Malaysia.

Legoland Malaysia Review

Legoland Malaysia Review

Bayangkan ada 85 lokasi dan aktiviti disediakan dalam taman tema ini. Setengah hari memang tidak cukup untuk pergi semua tempat, apatah lagi nak ulang-ulang permainan. Belum lagi masuk water theme park. Jawabnya, kena datang lagi ke sini… stay dua hari..baru puas hati. Penutupnya, memang berbaloi sangat datang ke sini kerana ia adalah sebuah taman tema yang berbeza dan tiada di tempat-tempat lain.

Legoland Malaysia Review

Menang Kereta Nissan Almera

Nak menang sebuah kereta Nissan Almera? Ada tawaran menarik dari LEGOLAND Malaysia untuk menang sebuah kereta Nissan Almera dengan membeli, renew atau upgrade ke Annual Pass dengan harga tiket 1 hari. Kelebihannya, boleh pergi resort secara percuma dalam masa 365 hari, aktiviti menarik seperti Miniland, The Driving, LEGO V, The Great LEGO® Race dan banyak lagi yang dapat dikunjungi sebanyak mana yang mahu, diskaun harga untuk gambar, diskaun harga makan, dan dapat bermain permainan tanpa tunggu giliran. Lagi banyak beli Annual Pass, lagi besar peluang untuk bawa balik kereta Nissan Almera.

Apa tunggu lagi…Sila dapatkan maklumat lanjut di laman web LEGOLAND Malaysia atau di laman sosial facebook LEGOLANDMY

Legoland Malaysia Review

Terima kasih kepada pihak LEGOLAND Malaysia dan KBBA9, berjaya menganjurkan Family Day KBBA9 untuk tahun ini. Sedikit sedutan video yang sempat dirakamkan semasa pengembaraan kami anak beranak di dalam taman tema LEGOLAND Malaysia ini.

Sehingga jumpa lagi…..

Tagged : / / /

Pengalaman Melepaskan Anak Penyu Di Pantai Cherating

Release Baby Turtle

Aktiviti yang paling ditunggu-tunggu. Pengalaman sendiri untuk melepaskan anak-anak penyu. Kena hati-hati memegang anak penyu yer. Bukan boleh sebarangan pegang anak penyu ni, perlu pegangnya di sisi cengkerang.

Hahaha, masa pegang anak penyu, rasa geli juga bila kakinya menggelepar kiri kanan. Tak sabar nak masuk laut yer penyu. Bila tersentuh kaki penyu dengan kulit tu, rasa kasar-kasar tapi lembut. Risau takut terlepas.

Anak-anak pun dapat peluang melepaskan anak penyu juga. Pesan MamaEma pegang baik-baik..anak penyu ni sensitif. Jangan pegang bawah badan dia…situ lagi lembut tempatnya.

Kehidupan anak-anak penyu mudah terancam. Dalam 100 ekor dilepaskan, hanya beberapa ekor sahaja yang dapat survive. Anak-anak penyu terancam dengan ancaman dari burung, ancaman dari ikan besar, ancaman dari obor-obor dan ancaman dari manusia sendiri.

Bye baby turtle.. Moga umur kamu panjang yer. Untuk mengalami sendiri pengalaman melepaskan baby turtle ini, bayaran sebanyak RM20 bagi seekor baby turtle akan dikenakan. Boleh memilih pakej-pakej yang ditawarkan oleh Pihak Legend Cherating. Rugi sangat kalau tak alami pengalaman seperti ini.

Turtle Sanctuary

Sebelum aktiviti melepaskan baby turtle, kami dibawa ke Jabatan Perikanan Negeri Pahang atau Pusat Penerangan dan Konservasi Penyu.

Masuk adalah percuma. Di sini, boleh dapatkan maklumat tentang kehidupan penyu. Dalamnya ada kolam yang berisi penyu dan anak-anak penyu yang bakal dilepaskan.

Satu-satunya gambar family yang lengkap.

 

Terima kasih pada KBBA9, terima kasih pada Legend Cherating. Pengalaman yang sama sekali tidak akan dilupakan. Banyak aktiviti yang disediakan untuk kami dan keluarga.

Kali ini tidak berkesempatan untuk melihat penyu bertelur kerana agak lewat malam dan jarak untuk berjalan kaki ke tempatnya lebih kurang 1KM melalui pasir pantai.

 

Tagged : / / / / / / / / / /

Keropok Lekor Kemaman dan Pasar Ikan Segar

Aktiviti seterusnya diteruskan. Kali ini ke Kemaman, Terengganu. Sempadan antara Negeri Pahang dengan Negeri Terengganu. Selalu beli keropok lekor yang sudah siap dibungkus..siap dimasak dan siap digoreng lagi. Kali ini, kita beli keropok lekor yang dimasak di depan mata terus.

Keropok Cap Intan

Kami dibawa ke Keropok Cap Intan di Kampung Geliga, Kemaman. Pengalaman kali ini, dapat lihat sendiri cara-cara membuat keropok lekor yang sedap dan lembut. Keropok yang sedap adalah dari isi ikan yang banyak dan sedikit tepung sagu.

Keropok lekor mestilah diuli dengan cara memanjang, keropok akan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air panas menggelegak.

Bila keropok dah timbul, itu andanya keropok sudah masak. Cara masaknya seperti masakan kuih gula melaka. Angkat dan toskan, terus boleh dimakan begitu sahaja.

Rombongan turut dijamu dengan keropok dan air teh. Ada yang memborong keropok dan sos di sini..Ada yang membeli sebagai bekalan dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur nanti. Terima kasih pengusaha. Kenyang kami anak beranak makan keropok.

Pasar Segar Kuala Kemaman

Tidak jauh dari Keropok Cap Intan, kami dibawa pula ke Pasar Segar Kuala Kemaman. Pasar yang dibuka setiap hari bermula jam 3.00 petang. Segarnya hasil laut yang dibawa ke darat ni. Jauh beza dengan yang dijual di pasaraya tu. Geram tengok.

Kalaulah pasar ini dekat dengan rumah..memang disinilah MamaEma akan pergi. Di Kuala Lumpur, tempat yang biasa MamaEma pergi beli laut segar di Pantai Bagan Lalang. Itupun jarak dari rumah jauh juga, sebulan atau dua bulan tetap pergi sekali.

Geram nak beli semua ikan-ikan bila tengok kesegarannya. Lain kali bila datang bercuti ke Cherating, plan nak berBBQ di sinilah tempatnya nak cari ikan-ikan segar yer. Kalaulah balik KL hari yang sama sanggup pergi cari kotak putih bawa balik ikan-ikan segar ni.

Sangat beza rasanya makan ikan segar dengan ikan yang dijual pasaraya. Ikan segar ni bila dimasak, terasa kemanisan isinya. Ada juga blogger yang patah balik hari esoknya, semata-mata nak bawa balik ikan segar di sini. Tapi MamaEma tak patah balik sebab kejar masa nak ke Kuantan. Walaupun tak beli ikan segar di Pasar Kuala Kemaman, MamaEma bawa balik ikan segar dari Pasar Beserah..Kawan ada bagitahu MamaEma di sana pun ada ikan segar.. Sampai sana, tak banyak ikan yang ada…mungkin dah lewat sampai.

 

Tagged : / / / / / / / / /

KBBA9 Family Fun Day at Legend Cherating Beach Resort…Ohsem

Anak balik sekolah semalam mengadu dia kena perli dengan kawan sekelas. “Hitamnya ko Azwa”..Terasa terus anak.. Alahai siannya. Penangan family day selang seminggu. Kalau minggu sudah family day JTM di Melaka, minggu ni family day KBBA9 di Cherating lah pula. Hari-hari anak-anak terjun kolam, mandi air laut tak kira pagi, tengahari, petang..nasib baik malam je tidak. Mana tak terbakar kulit tu. Tak apalah kakak, hitam pun hitam manis.. nanti mama sapu Qu Puteh..eh.

Family Day Fully Sponsored by Legend Cherating Beach Resort

Memang happening..memang giler-giler..memang ohsem sangat. Dapat bermalam 3 Hari 2 Malam di Legend Cherating Beach Resort. MamaEma bergerak petang jumaat, selepas anak-anak balik sekolah. Perjalanan dari KL ke Cherating lebih kurang 4 jam lebih, singgah RNR Temerloh, Anak-anak dah lapar sangat, tak makan tengahari..terus makan petang dengan masakan ikan patin. Sedap.

Check point here

Dalam whatsapp group masing-masing share dah sampai Legend Cherating dan dah masuk bilik pun. Wah, syoknya, ini yang tak sabar nak cepat sampai. Tapi, malangnya dalam perjalanan MamaEma perhatikan Ayra punya kulit naik biji-biji macam terkena ulat bulu. macam terkena lapar garam pun iyea. Menggaru-garu tak berhenti..Garu sana garu sini, habis banyak tempat jangkit naik. Terus MamaEma cuci tangan dia..sapu dengan minyak berangin. Okeylah sikit.

Sampai Legend Cherating, disambut dengan mesra oleh staff di sana. Blogger?. Yeah, I’m KBBA Blogger. Dah check-in dan dapat kunci bilik bernombor 546, tingkat 5 mengadap pantai. Dapat bilik Deluxe Room lagi.. Tq Legend Cherating. Teruja masuk bilik, nampak katil terus nak baring. Opps, tunggu “Mama nak ambil gambar bilik ni dulu”.

Ini bilik yang kami stay

Layanan baik dari staff, penat perjalanan entah hilang ke mana. Turun semula pergi ke kereta, angkut segala beg-beg bawa  masuk bilik. Anak-anak dah tak sabar nak terjun kolam, memandangkan sampai sana dah nak masuk maghrib, kolam pun dah tutup. Selamat 1 hari untuk anak-anak bakarkan kulit…hehehe.

Selepas solat, turun untuk dinner dan sempatlah MamaEma ronda-ronda di waktu malam kawasan Legend ni.. Deruan ombak dari laut, sangat nyaman..dengan pasir pantainya yang sangat halus.

Pasir pantai sangat halus

 

Program Hari Keluarga KBBA9

Sepanjang berada 3 Hari 2 Malam di sini, banyak aktiviti-aktiviti yang disediakan oleh pihak Legend Cherating. Ada aktiviti yang melibatkan blogger sahaja dan ada aktiviti untuk semua keluarga. So, semua dapat merasainya. Wah, memang tak sabar-sabar  nak follow bila tengok itinerary program yang disediakan.

Legend Cherating memang sesuai untuk semua orang. Nak honeymoon, nak release tension, nak beristirihat, nak bercuti dengan keluarga, nak buat kenduri kahwin, nak berkursus, teambuilding malah nak shooting..semua bolehlah. Syok tau. MamaEma pernah datang sekali ke Legend Cherating, pun atas sebab hari keluarga tempat kerja MamaEma..tahun 2006.. dah banyak perubahan.

Our founder KBBA9

 

Amanat dari founder KBBA9 sendiri Abang Ben Ashaari. MamaEma bersyukur sangat dapat menjadi salah satu team dalam KBBA9 ni walaupun setahun jagung dengan mereka. Dan ini kali kedua, MamaEma sertai aktiviti KBBA9 di mana keluarga pun tidak ketinggalan. Kami datang dari content blogger yang tak sama. Tapi kami berkumpul sebagai satu keluarga. Ingat, jangan lupa pada mereka yang memberi jasa.More picture boleh tengok di @ https://www.instagram.com/emarieys/

Facebook : https://www.facebook.com/legendresort.cherating/

Website : http://www.legendcherating.com/

Instagram : https://www.instagram.com/legendresort.cherating/ 

 

Tagged : / / / / /