Pengalaman Melepaskan Anak Penyu Di Pantai Cherating

Release Baby Turtle

Aktiviti yang paling ditunggu-tunggu. Pengalaman sendiri untuk melepaskan anak-anak penyu. Kena hati-hati memegang anak penyu yer. Bukan boleh sebarangan pegang anak penyu ni, perlu pegangnya di sisi cengkerang.

Hahaha, masa pegang anak penyu, rasa geli juga bila kakinya menggelepar kiri kanan. Tak sabar nak masuk laut yer penyu. Bila tersentuh kaki penyu dengan kulit tu, rasa kasar-kasar tapi lembut. Risau takut terlepas.

Anak-anak pun dapat peluang melepaskan anak penyu juga. Pesan MamaEma pegang baik-baik..anak penyu ni sensitif. Jangan pegang bawah badan dia…situ lagi lembut tempatnya.

Kehidupan anak-anak penyu mudah terancam. Dalam 100 ekor dilepaskan, hanya beberapa ekor sahaja yang dapat survive. Anak-anak penyu terancam dengan ancaman dari burung, ancaman dari ikan besar, ancaman dari obor-obor dan ancaman dari manusia sendiri.

Bye baby turtle.. Moga umur kamu panjang yer. Untuk mengalami sendiri pengalaman melepaskan baby turtle ini, bayaran sebanyak RM20 bagi seekor baby turtle akan dikenakan. Boleh memilih pakej-pakej yang ditawarkan oleh Pihak Legend Cherating. Rugi sangat kalau tak alami pengalaman seperti ini.

Turtle Sanctuary

Sebelum aktiviti melepaskan baby turtle, kami dibawa ke Jabatan Perikanan Negeri Pahang atau Pusat Penerangan dan Konservasi Penyu.

Masuk adalah percuma. Di sini, boleh dapatkan maklumat tentang kehidupan penyu. Dalamnya ada kolam yang berisi penyu dan anak-anak penyu yang bakal dilepaskan.

Satu-satunya gambar family yang lengkap.

 

Terima kasih pada KBBA9, terima kasih pada Legend Cherating. Pengalaman yang sama sekali tidak akan dilupakan. Banyak aktiviti yang disediakan untuk kami dan keluarga.

Kali ini tidak berkesempatan untuk melihat penyu bertelur kerana agak lewat malam dan jarak untuk berjalan kaki ke tempatnya lebih kurang 1KM melalui pasir pantai.

 

Tagged : / / / / / / / / / /

Keropok Lekor Kemaman dan Pasar Ikan Segar

Aktiviti seterusnya diteruskan. Kali ini ke Kemaman, Terengganu. Sempadan antara Negeri Pahang dengan Negeri Terengganu. Selalu beli keropok lekor yang sudah siap dibungkus..siap dimasak dan siap digoreng lagi. Kali ini, kita beli keropok lekor yang dimasak di depan mata terus.

Keropok Cap Intan

Kami dibawa ke Keropok Cap Intan di Kampung Geliga, Kemaman. Pengalaman kali ini, dapat lihat sendiri cara-cara membuat keropok lekor yang sedap dan lembut. Keropok yang sedap adalah dari isi ikan yang banyak dan sedikit tepung sagu.

Keropok lekor mestilah diuli dengan cara memanjang, keropok akan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air panas menggelegak.

Bila keropok dah timbul, itu andanya keropok sudah masak. Cara masaknya seperti masakan kuih gula melaka. Angkat dan toskan, terus boleh dimakan begitu sahaja.

Rombongan turut dijamu dengan keropok dan air teh. Ada yang memborong keropok dan sos di sini..Ada yang membeli sebagai bekalan dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur nanti. Terima kasih pengusaha. Kenyang kami anak beranak makan keropok.

Pasar Segar Kuala Kemaman

Tidak jauh dari Keropok Cap Intan, kami dibawa pula ke Pasar Segar Kuala Kemaman. Pasar yang dibuka setiap hari bermula jam 3.00 petang. Segarnya hasil laut yang dibawa ke darat ni. Jauh beza dengan yang dijual di pasaraya tu. Geram tengok.

Kalaulah pasar ini dekat dengan rumah..memang disinilah MamaEma akan pergi. Di Kuala Lumpur, tempat yang biasa MamaEma pergi beli laut segar di Pantai Bagan Lalang. Itupun jarak dari rumah jauh juga, sebulan atau dua bulan tetap pergi sekali.

Geram nak beli semua ikan-ikan bila tengok kesegarannya. Lain kali bila datang bercuti ke Cherating, plan nak berBBQ di sinilah tempatnya nak cari ikan-ikan segar yer. Kalaulah balik KL hari yang sama sanggup pergi cari kotak putih bawa balik ikan-ikan segar ni.

Sangat beza rasanya makan ikan segar dengan ikan yang dijual pasaraya. Ikan segar ni bila dimasak, terasa kemanisan isinya. Ada juga blogger yang patah balik hari esoknya, semata-mata nak bawa balik ikan segar di sini. Tapi MamaEma tak patah balik sebab kejar masa nak ke Kuantan. Walaupun tak beli ikan segar di Pasar Kuala Kemaman, MamaEma bawa balik ikan segar dari Pasar Beserah..Kawan ada bagitahu MamaEma di sana pun ada ikan segar.. Sampai sana, tak banyak ikan yang ada…mungkin dah lewat sampai.

 

Tagged : / / / / / / / / /

Mangrove River Cruise

Sekali lagi ke Hafiz’s Cherating Activities. Di kala malam tengok kelip-kelip @ fireflies tapi siang hari kami susuri Sungai Cherating untuk melihat kehidupan haiwan yang ada di hutan paya bakau. Jika bernasib baik, akan jumpa memerang, ular, kelawar, monyet dan sebagainya.

Bila datang sini di siang hari, barulah nampak jelas keadaan sekeliling. Di waktu malam, memang nampak kelam hanya diterangi lampu dari jeti dan kedai-kedai di persisir sungai.

Tour Mangrove River Cruise

Hampir 1 jam lebih kami menyusuri Sungai Cherating. Alhamdulillah cuaca masa tu agak baik. Menyusuri pokok-pokok kayu bakau yang mana akarnya sangat unik..sangat cantik.. Satu pengalaman yang sangat best.

Rezeki kami hari itu, antara haiwan yang kami nampak iaitu kelawar, monyet dan ular. Kelawar sedang tidur di sebalik dedaun.. Sedang elok bot kami berhenti betul-betul di bawah tempat dia tergantung. Memang tidur lena…tak sedar apa. Issh, pemalas kelawar ni erkh…hehehe.

Sejenis ular yang hidupnya siang tidur, malam baru berjaga mencari mangsa. Seriau juga bila difikir, ular pun boleh panjat pokok. Sedap sungguh tengok ia berlingkar saja di dahan tu. Tak tegur pun kami ni…hahaha.

Image jelas jenis ular yang ada di pokok paya bakau.

Haiwan yang paling banyak di mangrove.. sejenis monyet kepala kecil dengan tompokan putih pada muka dan berekor panjang. Memang nampak jelas beberapa sekumpulan monyet-monyet begayutan antara dahan ke dahan yang lain.

Satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Terima kasih kepada Encik Hafiz yang sudi menaja kedua-dua aktiviti KBBA9 iaitu Kelip-Kelip dan Magrove River Cruise ini. Alhamdulillah, inilah rezeki yang dikongsi bersama.

Selain dua aktiviti ini, Encik Hafiz turut menawarkan pelbagai aktiviti lain seperti River Kayak, Snorkeling Trip, Sea Fishing Trip, Release Babies Turtle to the Sea, Turtle Laying Eggs Watch. ATV, Banana Boat dan sebagainya.  Anda boleh rasai pengalaman yang tersendiri di sini…

Hafiz’s Cherating Activities

7/1156, Kampung Budaya Cherating

26080 Kuantan, Pahang

Contact: 017-978 9256 / 017-940 6898

Email: kohafiz@gmail.com

 

 

Tagged : / / / / / / /

Telematch Activities and Mini Explorace Games

Sambutan hari keluarga semestinya perlu ada aktiviti telematch atau sukaneka. Kalau tak ada rasa macam tak lengkap hari keluarga yang dianjurkan. Betul tak? Tak kisahlah telematch ini untuk kanak-kanak atau dewasa, sekadar untuk kemeriahan dan suka-suka. Boleh juga mengeratkan tali silaturahim antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi dari keluarga yang berlainan, tetapi dari kumpulan yang sama.

Jika perancangan untuk team building atau berkursus di Legend Cherating, bolehlah join telematch yang disediakan. Ada pelbagai telemacth yang sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa. Macam aktiviti-aktiviti kami di hari keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari ni, cuaca panas terik tolak ke tepi.. yang penting semangat bekerjasama untuk menang dalam games..memang havoc giler.

Telematch for Kids

Kanak-kanak punya games pun banyak disediakan. Anak-anak keluarga KBBA9 ramai yang kecil-kecil comel. Bermain sekadar untuk suka-suka. Anak-anak punya telematch seperti isi air dalam botol, tarik bola dengan gelung dan tiup belon sampai pecah. Bukan anak-anak yang excited, mak-mak yang terlebih sakan… ada yang main tipu lagi… ini Kak Long punya kerja..terus tak dikira..hehehe.

Telematch for adults

Ada untuk kanak-kanak, semestinya ada untuk dewasa. Barulah lebih gempak. Anak-anak pula yang sokong parents kan.. Walhal, orang dewasa juga yang terlebih sorakan. Sorakan sebagai pemenang dan sorakan kerana kalah sama banyaklah. Games yang kami sempat main seperti lari dalam guni, tarik bola dengan gelung, boling kelapa dan lambung dadu.

Aduh, bila dikenang balik, memang kelakar sangat. Paling diingat yang buat lawak kakak blogger kita seorang ni, Kak Dy. Tak menahan tengok dia catwalk masa main games lari dalam guni. Orang lain lari, melompat.. Kak Dy rilek melenggang jer. Hahaha, Kak Dy..Kak Dy..memang lawaklah.

Semangat kesukanan tu tetap ada, dengan pelbagai gaya dan cara. Tahniah untuk korang… Korang memang best giler!!!

Sea Rafting

Salah satu games yang mana perlu kerjasama dan ketahanan diri gitu.. Kami dibahagi dengan tiga kumpulan iaitu Alpha, Bravo dan Charlie. MamaEma pernah juga menyertai sea rafting masa team-building yang dianjurkan oleh pejabat. Tapi masa tu, MamaEma seorang saja perempuan.. like as Princess lah.. semuanya dibuat oleh lelaki. Masa berakit dalam air laut pun, MamaEma hanya duduk di tengah rakit bagi semangat…tak rasa penat mendayung.

Sebelum mula, kami diajar oleh orang yang berpengalaman cara-cara mengikat tali rakit dengan betul dan selamat. Kali ini, MamaEma sendiri berpeluang mengikat tali rakit, meletakkan pelampung, mengangkat rakit ke laut malah mendayung rakit ke tempat mengambil bendera dan berpatah balik.. Fuuh, memang semangat “kiri..kiri..kanan..kanan”

Tapi sebelum mendayung rakit ke laut, kami diminta untuk berendam di laut bagi tenangkan diri supaya tidak panik dengan air laut.

Berpatah balik sampai ke darat, angkat rakit dan leraikan kembali tali, buluh dan pelampung. Masa ini, semua dalam kepenatan..hampir semua tidak bersuara. Tapi tangan laju bergerak buka segala ikatan. Di sinilah kita dapat memupuk semangat kerjasama. Korang semua memang terbaiklah.

 

Tagged : / / / / / / / / / /

I’m officially KBBA Team

KBBA Team officially.

Hampir sebulan tak update blog. Gatal tangan cari nahas, suka hati install plugin macam-macam sampai blog masalah. dah padan muka diri sendiri. Nasib ada Bro Hoq yang bagitahu cuba check di cpanel.

KBBA9

Dah lama nak bagitahu, sekarang saya dah jadi ahli #kelabbloggerbenashaari Lembah Klang. Terima kasih kat Bro Ben yang beri peluang ini. Bukan senang nak join kelab blogger ben ashaari, kena ada approval dari Bro Ben. Bila dibuka peluang oleh Bro Ben cepat-cepatlah sambar. Tapi tidak semudah yang disangka, kena jawab soalan cepumas dari Bro Ben lagi.

Semoga ikatan persahabatan antara blogger di bawah satu bumbung atas nama Kelab Blogger Ben Ashaari ini dapat memupuk semangat setiakawan bermula di alam maya sehingga bersua muka.

Tagged : / / / / /