Di Saluran Youtube Channel Mr&Mrs Camara, Perkahwinan Campur Guinea-Malaysia

Eh siapa gerangan pada minit ke 2.16 tu?

Macam kenal?

Macam tak kenal?

Eh, tak kenal apa…memang kenal sangatlah.

Okeylah kita tumpang glamour sikit kat youtube channel Mr& Mrs Camara.

Sedikit sedutan dari youtube channel Mr&Mrs Camara.

Siapa dia?

Yang viral perkahwinan campur Guinea-Malaysia.

Tapi ramai yang menganggap Mr Camara ni orang Negro..sebab kulit gelap.

Memang anggapan kita, yang berkulit gelap terus dicop negro..

Afrika ni besarlah..dan memang mereka semua berkulit gelap.

So, Mr Camara not Negro…dia Guinean People and he is a muslim..Yang memang penduduk sini majoritinya beragama Islam.

Aku pernah share mereka datang ke Guinea, dan aku jemput datang ke rumah.

Boleh baca kat SINI.

So, dalam video ni mereka share pengalaman mereka berada di Guinea. Lebih-lebih lagi kali pertama bagi Fila untuk jumpa keluarga mertua.

Dari tempat aku ni balik ke kampung halaman suaminya pun makan masa 25 jam. Bayangkanlah.

Tiada laluan udara..hanya laluan darat sahaja.

Tapi itulah pengalaman yang berharga kan.

Dari aku tak kenal, sekarang dah boleh kawan. Alhamdulillah.

Walaupun dah dikenali di media sosial, mereka tidak pernah sombong.

Dah jadi tauke perabot dah mereka berdua ni.

Seronok tau bila tahu ada orang Malaysia datang sini walaupun ala tak kenal pun dia.

Tapi, kita rasa macam nak tahu siapa yang datang..bolehlah kenal. Hah, gituu.

Macam di sini, tak ramai pun orang Malaysia yang datang melainkan urusan kerja jangka pendek.

Salah satu bidang tugas di kedutaan, mana-mana rakyat Malaysia yang berada di luar negara perlu dilindungi dengan baik jika mengalami sebarang kesulitan berada di negara orang.

Sebab itu, seeloknya datang ke luar negara berdaftarlah dengan Kedutaan yang berdekatan.

Tak kira berapa lama pun akan berada di satu tempat itu.

Tagged : /

Menerima Tetamu dari Malaysia Yang Berkahwin Dengan Warga Guinea

Sebab kahwin dengan warga asing?

Perkahwinan mereka viral.

Perkahwinan mereka turut dikecam netizen.

Perkahwinan antara benua Malaysia-Afrika.

Jodoh mereka, siapa kita untuk menidakkannya.

Aku sendiri pun tak pernah kenal dengan mereka.

Hanya follow di laman sosial instagram selepas perkahwinan mereka viral.

Kerana kahwin dengan warga asing, lelaki berkulit hitam dari Guinea

Tetamu yang dimaksudkan,  Fila dan Adama.

 

Tetamu Pembawa Rezeki.

 

Sesungguhnya seorang tetamu yang datang mengunjungi seseorang, membawa rezeki untuk orang tersebut dari langit, Apabila ia memakan sesuatu, Allah SWT akan mengampuni penghuni rumah yang dikunjungi tersebut.”

 

Dapat tahu Fila nak datang ke Guinea selepas tengok IG Story nya.

Walaupun tak pernah bersua, direct pm Fila, betul ke nak balik kampung suami?

Langsung, terus menjemputnya datang ke rumah jika berkelapangan.

Aku follow tradisi Ketua Canseri terdahulu yang suka melayan orang-orang Malaysia datang ke Guinea.

 

Baca: Rakyat Malaysia Yang Bekerja di Guinea

 

Jika berkesempatan dijemputnya ke rumah dan bawa ke tempat untuk pergi.

Itupun, sekiranya dimaklumkan berada di sini.

Terima kasih sudi datang ke rumah.

Pengganti SU3 dan KC pun masih baru, kontena pun belum sampai.

Senang hati menjadi pengantara.

Tak sempat nak masak pun…mujurlah ada Cherry Resto..delivery

kahwin jejaka guinea

Memang orangnya kecil molek, natural beauty.

Semoga perjalanan mereka ke kampung suami lancar.

Tiada domestic flight.

Perlu harungi lebih 22 jam dengan kereta dari Conakry ke kampung suaminya.

Tak salah pun kahwin dengan warga asing.

Yang penting hati budi, agama, keturunan yang baik-baik.

Negara Guinea,  85% pupulasi rakyatnya adalah beragama Islam.

 

 

Tagged : /