Tema Baju Raya Biru Sedondon

Tema baju raya biru sedondon, merah menyala, hijau mak kau, hitam kelabu, putih bersih, pink kaler dan macam-macam lagi. Tahun ni, open house aku pakai baju yang sedia ada, bukan baju raya pun tapi baju kenduri kahwin adik ipar.

Sambutan Hari Raya

Tak habis lagi raya ni..yea raya haji pun belum lagi. ini pun dah penghujung syawal sambutan hari raya. serius semacam aku, padahal akak radziah minta tolong aku buatkan senarai menu untuk letak di atas meja.

11 tahun kat sini, bersilih ganti pegawai dan staf cuma aku je yang masih kekal. tak tahulah sampai bila nak kekal kat sini. pertukaran pun dah mohon tapi bukannya senang lebih-lebih lagi nak tukar balik kelantan.

searcct raya06

Tema Baju Raya

Geng sedondon biru katanya. baju dua-dua orang belah hujung kiri kanan, kat luar warna hijau. tapi dah kena flash kamera terus nampak biru. baju aku pakai, baju dua tahun lepas. masa kenduri kahwin adik iparku.

searcct raya13

Ini geng mak kau hijau.

searcct raya14

orang-orang pentadbiran

searcct raya15

bahagian training yang comel-comel

searcct raya18

team sekretariat

searcct raya19

yang beruniform tu, bos lama yang dah balik ke tempat asal under mindef.

searcct raya21

walau nampak tak ramai, tapi bahagian banyak. Bahagian Pentadbiran, Kewangan, Training, Research, ICT, Library semua ada kat sini. cuma setiap bahagian tidaklah ramai orang.

searcct raya22

watamat sudah bab raya. next year jumpa lagi.

ada yang berminat nak kerja kat sini?

mari tukar dengan aku..yang penting orang nak tukar tu kerja di kelantan.

Tagged : / / / / / /

Family Raya 2015

 Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

artis beraya10

Macam mana raya korang? Layan kat facebook macam-macam fesyen dan tema warnanya. Aku tak nak kongsi kat fb, nak kongsi kat blog je. Tema pilihan kaler purple gelap. Inipun last minute cari. Mr.ery plan nak pakai jubah tapi aku yang suruh beli sepasang baju melayu biar sama dengan anak teruna. Nak sedondon bukannya selalu, setahun sekali je. Baju jubah kakak dan ayra aku beli online. Yang jadi kaler purple sebab baju jubah untuk Ayra warna biru pink tak ada. Aku punya baju, MIL yang jahitkan, nak pakai raya kedua terpaksa pakai raya pertama.

Moody Di Hari Raya

Kalau korang perasan, aku punya gambar raya langsung tak bermaya. Memang tak ada mood nak raya pun. Seminggu sebelum raya aku kena tipu hampir 4 ribu oleh seller online. Terpaksa aku refund duit pembeli. Dalam pada aku wujudkan group whatsapp untuk refund, ada juga yang mengambil kesempatan. Dugaan di bulan puasa tapi aku belajar dari kesilapan.

artis beraya02

Raya kali ini bermakna bagi kami tiga beradik sebab ada abah beraya sekali. Aku pun tak tahu apa yang sedih sangat abah masa ni. Mungkin gembira tengok kami berkumpul. Kebiasaannya aku dan adik-adik akan pergi rumah abah selepas sembahyang raya. Tapi abah yang suruh kami tunggu saja kat rumah mom. Abah dan mom dah lama berpisah, abah dah kahwin lain mom pun dah kahwin lain.. abah masih ada isteri cuma mom ibu tunggal selepas bapa tiri meninggal hari raya haji tahun lepas.

artis beraya06Masih berair lagi mata abah menahan sebak. dalam sedih ada gembira.

raya kelantan

Nampak aku lebih tua dari mom..huawaaa nak nangess.

artis beraya17

Juadah pagi raya pertama mom buat nasi impit dan tempah roti jala. Yang menolong mom adik perempuan bongsu aku. Tahun ini aku lepas tangan sebab malam raya baru sampai Kelantan.

artis beraya13

artis beraya20

Jubah Ayra ni dah tak boleh pakai walhal size 6 bulan ke atas dah aku ambil. Bila pakai dah macam balut nangka. Nasiblah kainnya jenis memeri.

Bersalam-salaman minta maaf tak sampai sejam gaduh balik dua beradik ni. Baru teringat duit raya untuk anak-anak tak bagi pun lagi. Tak bagi pun tak apa. Kakak Azwa klim nak kasut roda sebab puasa penuh. Yang abang tak kisah pun sebab memang langsung tak berpuasa.

artis beraya18

Orang bising bergambar sana sini, si kecik Ayra sedap jer tidurnya. Inilah kami satu keluarga Anak Menantu dan Cucu.

Tagged : / / / / / / / / / /

Tak balik raya masak untuk siapa.

Tak balik raya sekali pun masak untuk jamuan di pagi raya mestilah ada. simple pun tak apa janji sedap. tak gitu. Kalau bab masak memasak memang ema jenis yang bukan masak hari-hari tapi bila sekali masak dan ada pula yang memuji sudah pasti kembang kempis hidung hindustani.

Juadah Pagi Raya

Inilah juadah pagi raya untuk keluarga empat beranak yang terpaksa beraya di bandaraya Kuala Lumpur. Nasi impit yang dibeli dalam bungkusan kecil-kecil balik rumah masak saja. Kuah kacang untuk dimakan dengan nasi impit, kuah sup untuk dimakan dengan nasi impit yang dipanggil masakan soto. Tapi memandangkan pagi raya tu, nasi impit tak menjadi sebab nasi impit dah rupa makan nasi sebiji-sebiji terpaksalah celurkan bihun untuk makan dengan sup. Kan untung, bila masak satu dua jenis masakan tapi boleh dimakan dengan pelbagai cara.

IMAG1581_zps4c9bdaac

Buatkan nasi impit dengan kuah kacang sebab ada penggemar yang tegar. Sekali hadap bertambah berkali-kali..itu kalau mama tok kat kelantan tu yang buat, kalau mama dia yang buat tambah sekali dua jer…tahulah masakan mama dia tak sesedap mama tok dia…yang penting dia cakap SEDAP MAMA. Kembang lagi hidung yang memangnya kembanglah…hahahaha.

IMG_20130808_145658_zps53cbcd46

Ketupat Sotong Mesti Ada

Eh, petang raya tu ada masakan tambahan lagi. siap buatkan ketupat sotong. korang reti tak makan ketupat sotong ini. nak makan ketupat palas tak reti nak menganyam daun ketupat reti ngap jer..lainlah ketupat sotong..terror tau..Tapi kalau orang luar ramai yang tak suka sebab katanya sangat manis. dan ada yang kata pelik sebab makan sotong berintikan pulut. Ada jenis rupa ketupat sotong ni satu putih satu hitam. yang putih pakai gula biasa dan yang hitam pakai gula melaka.

IMG_20130808_230130_zps07b079e9

Juadah raya itu hanya kami yang habiskan. dari pagi hingga malam kami makan berulang-ulang. Hari Ahad lepas, ada buat sikit makan-makan kat rumah tapi bukan open house. Jemput adik beradik mr.ery je. Maklumlah, mereka datang hari tu kan kena halang. Masak masakan yang sama juga, cuma tambah masakan nasi lemak.

Kembang lagi hidung ku…..

Tagged : / /

Menjelang Raya dan Pagi Raya 2011

Malam Raya (29/08/2011)

~ Sibuk kat dapur tolong mom siapkan masakan untuk pagi raya. Kemas rumah. Alih sofa, meja, rak tv dan sebagainya. 2 orang menantu (mr. ery dan pok die) bersihkan ruang legar depan rumah yang diperintah oleh bapak tiri. habis di clearkan barang-barang termasuklah benda yang patut saya pakai hari raya nanti. eeeiii..geram bila diingati…punyalah sibuk kat dapur..langsung tak dengar takbir raya malam tu.. “ma, kita ni beraya ke esok?..tak dengar takbir raya pun” .. surau kat depan tak bertakbir ke?. sebelum tidur gosok semua pakaian raya tak mahu kelam ribut di pagi raya.

Raya Pertama (30/08/2011)

~ Siapkan anak-anak dan uruskan makanan kat dapur.. sembahyang raya kat surau seberang jalan saja… itupun hanya orang lelaki yang pergi…saya tak berkesempatan nak pergi…huhuhu…

~ Setiap kali hari raya, mom akan buat nasi dagang, itik ghutuk, kari udang, acar timun, telur rebus, dan nasi impit bersama kuah kacang dengan isi ayam… nasi dagang mom memang tak dapat ditandingi. sedap wooo makan dengan itik tu… rugi betul mr. ery tak makan itik….

~ Aqeel mahu makan nasi impit sendiri…terus saya letak tisu kat baju melayunya..kan belum sempat beraya baju dah kotor..tak suka la… kalau letak apron apa yang dikata oleh Tukang Karut ni hanya sesuai untuk orang yang badan besar saja tau…hehehe….

~ Aqeel dah pandai gaduh-gaduh dengan ayahsunya…. gaduhlah dulu yea..kejap lagi nak bermaaf-maafan pula.

~ Ini adik saya yang ketiga (bongsu)…kami panggil dia ‘kak’..bongsu antara kami tiga beradik dengan bapa yang sama…masih muda lagi.. jodohnya cepat sangat ni…

~ Inilah adik saya nombor dua..kami panggil ‘angah’… dan paling garang antara kami tiga beradik…saya yang sulung pun mengalah dengan dia ni…

~ Segarang-garang dia pun, mestilah kena hormat dan minta maaf dengan kakak yang sulungkan…hehehe…. sorry yer duit raya tak ada…

~ Minta maaf banyak-banyak tau… walaupun masih muda tapi sebab dah kahwin tak dapat duit raya juga….kasi kat anak saja…

~ Kan dah cakap temanya mahu kuning…tapi tak dapat nak sedondon juga…aqeel punya terus tersasar kaler baju melayu…kita hanya merancang…. hijau dengan kuning tak jauh bezanyakan…

~ Inilah keluarga mom dan bapa tiri…ayahsu tu adik tiri sayalah… dapatlah juga mom saya nak anak lelaki… saya anak-beranak tak ready sebab aqeel marah kat kakak dia yang nak ambil beg kat tangan tu…beg tulah aqeel isikan sampul duit rayanya.

~ Masa ambil gambar ni..aqeel pula lari… takut orang lain nak ambil duit rayanya…

~ Serba oren mom sekeluarga tahun ini..
Tagged : / / /