Tema Baju Raya Biru Sedondon

Tema baju raya biru sedondon, merah menyala, hijau mak kau, hitam kelabu, putih bersih, pink kaler dan macam-macam lagi. Tahun ni, open house aku pakai baju yang sedia ada, bukan baju raya pun tapi baju kenduri kahwin adik ipar.

Sambutan Hari Raya

Tak habis lagi raya ni..yea raya haji pun belum lagi. ini pun dah penghujung syawal sambutan hari raya. serius semacam aku, padahal akak radziah minta tolong aku buatkan senarai menu untuk letak di atas meja.

11 tahun kat sini, bersilih ganti pegawai dan staf cuma aku je yang masih kekal. tak tahulah sampai bila nak kekal kat sini. pertukaran pun dah mohon tapi bukannya senang lebih-lebih lagi nak tukar balik kelantan.

searcct raya06

Tema Baju Raya

Geng sedondon biru katanya. baju dua-dua orang belah hujung kiri kanan, kat luar warna hijau. tapi dah kena flash kamera terus nampak biru. baju aku pakai, baju dua tahun lepas. masa kenduri kahwin adik iparku.

searcct raya13

Ini geng mak kau hijau.

searcct raya14

orang-orang pentadbiran

searcct raya15

bahagian training yang comel-comel

searcct raya18

team sekretariat

searcct raya19

yang beruniform tu, bos lama yang dah balik ke tempat asal under mindef.

searcct raya21

walau nampak tak ramai, tapi bahagian banyak. Bahagian Pentadbiran, Kewangan, Training, Research, ICT, Library semua ada kat sini. cuma setiap bahagian tidaklah ramai orang.

searcct raya22

watamat sudah bab raya. next year jumpa lagi.

ada yang berminat nak kerja kat sini?

mari tukar dengan aku..yang penting orang nak tukar tu kerja di kelantan.

Tagged : / / / / / /

Open House Berderet

Sebulan dah Syawal, dah habis beraya pun tapi semalam masuk bulan baru masih ada yang buat open house. seronoklah aku boleh gantung kuali.Berderet jemputan open house tahun ini. Alhamdulillah, murah rezeki semua.

 

RIMUP RAYA

Aku pun tak tahu apa maksud RIMUP. Bro Titan tolong jawabkan. Tapi nak tunggu bro tu jawab, baik aku google lagi cepat. Bila google perkataan RIMUP ini jawapannya RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN. Idea Guru Besar sekolah yang nak letak RIMUP RAYA. Sejak ada Guru Besar baru, macam-macam idea dan aktiviti yang beliau jalankan. PIBG pun aktif bila Guru Besar aktif.

 

Antara team AJK PIBG sekolah yang hadir memeriahkan RIMUP RAYA. Berbaju pink salah seorang jemputan PIBG dari sekolah cina Salak South.

 

Raya SKDP02 

Selain jemputan PIBG, murid-murid dari sekolah berjiran juga dijemput. sambil beraya sambil jalankan pelbagai aktiviti. Ada pertandingan membuat pakaian dengan surat khabar, timbang tara siapa paling banyak, persembahan nyanyian, dikir barat segala. wah, suara tukang karut memang best.

 

Ada juga sambutan hari lahir untuk bulan Julai. Kebetulan kakak Azwa lahir bulan Julai. so, mamanya minta Guru Besar suapkan kek ke mulut kakak Azwa. Yang malunya, kakak Azwa makan secuit tak ngap habis. siapa nak makan sisa kek yang lebih kat tangan GB tu kan. Tak pasal-pasal GB cakap makanlah habis ni.

 

RIMUP Raya01 

TADIKA RAYA

Setiap tahun memang sekolah tadika akan buat jamuan raya secara potluck. Bawa makanan dari rumah jamu ramai-ramai.. Tahun ni, last hantar anak kat sini. Tahun depan Aqeel dah tahun satu. Kena tunggu 6 tahun lagi baru jumpa cikgu balik..itupun kalau masih cikgu yang sama.

 

Raya2 
URBAN CREWZ RAYA

Beruntung juga masuk geng kelab kereta ni. banyak juga bertandang ke rumah terbuka moksu-moksu kelab kereta. setiap hujung minggu ada jemputan. sampaikan dua tiga tempat sehari. alahai aku sendiri dah lupa rumah moksu-moksu mana ni. banyak sangat makan kuih raya.

 

OpenHouse1

 

Raya4

UC Open House2 

 Penghujung syawal, open house dari proton, aku tak pergi pun. biar mr.ery jer yang layan kambing sorang-sorang.

 

UC Open House1 
RAFI OPEN HOUSE

Rafi ni dulu satu opis dengan aku. Dulu penolong akautan, sekarang dah naik pangkat. Setiap tahun mesti ada jemputan dari dia. Eh silap, tahun lepas tak ada. Pergi rumah dia dapat makan menu special. Roti capati hasil air tangan bonda yang diimport khas dari penang punya. masakan wife dia pun sedap juga. bertambahlah makannya.Tq Rafi dan solehah. next year jemput lagi tau.

 

Raya1 
DATO’ GHAZALI OPEN HOUSE

Dua jam aku sesat cari rumah Dato’ Ghaz ni. Sesat area Taman Melati, Gombak. Dahlah malam,guna gps maps, here semua tak boleh pakai. Last-last Dato’ Ghaz call aku tanya sesat kat mana dan minta aku tunggu satu tempat. Anak buah dia datang dan bawa ke rumah. Lepas ni konpem dah tak sesatlah. memang laluan biasa ke rumah arwah ayah tiri. Dato’ Ghaz dulu ex-pegawai kat opis.

 

OpenHouse4 

DATO’ AHMAD JAZLAN OPEN HOUSE

Saja-saja pergi nak makan kambing kat belakang tu. Mr. Ery dapat jemputan dari kawan satu sekolah yang kerja di bawah Dato’ Jazlan ni. Kebetulan, area open house geng kereta dah dekat dengan sana. apalagi pucuk dicita ulam mendatanglah…eh betul ke peribahasa aku ni.

 

bbq kambing 
OPEN HOUSE KMT

Taman perumahan pun ada open house. Kawasan Bandar Tun Razak, so Datuk Seri Tengku Adnan datang. ramai manusia entah dari pelusuk mana. yang penting ada durian biarpun hanya seorang cuma dapat dua ulas saja. Harapkan kakak dan aqeel yang ambil semua makanan. Aira tidur kat riba, aku hanya duduk di meja. Mr.Ery tak join sekali kebetulan ada hal yang lebih utama.

 

OpenHouse3

 

Raya dah habis tapi entri raya belum lagi tamat.

Tagged : / / / /

Sepupu Open House

Raya ketiga baru bersemangat nak beraya. Mood pun kembali ceria. Aku malas nak fikir pasal kena tipu. memang dah terkena pun. duit customers pun dah ganti balik. Memang tidak sekali aku halalkan duit yang mereka tipu itu. Terima kasih pada suamiku mr.ery dan keluarga yang banyak support aku.

Open House

Marilah kita beraya dengan hati gembira, baru nak update hari ini dah raya ke berapa? Beraya di rumah k.long (sepupu) dekat Pasir Puteh juga.

openhouse artis15

Aku dan angah pergi satu kereta. Adik perempuan bongsu dengan mom pergi kemudian tapi ‘anak butir’ angah (anak adik perempuan bongsu) ikut sekali. Anak butir angah yang pakai baju gaun warna hitam tu namanya Balkis. Bekeng-bekeng cikngah dio, anak sedara semua nak ikut cikngah. Kalau kena tinggal dengan cikngah, selok nangis si Balkis ni.

 

openhouse artis10

Raya ketiga dah tak ayu dengan baju kurung. Terus pakai seluar senang nak langkah panjang. Masa ni kakak azwa tengah merajuk. Merajuk pasal apa dah tak ingat. Pandang kamera pun tak nak… si Ayra tak pandang kamera bukan merajuk yea.

emarieys.com | openhouse cousin

Keciknya dunia ni, kakak Azwa jumpa kawan satu kelas kat rumah sepupu ni. Terus hilang merajuk dia. Sepupu punya suami buat open house sekali dengan reunion sekolah.

 

openhouse artis08

Beraya rumah k.long buat macam rumah sendiri pula. Dulu-dulu kat sinilah kami tiga beradik tumpang tidur. Ada kisah sedih di sebaliknya. Tapi biarlah ia jadi kenangan kami tiga beradik ni.tetiba teringat.

 

openhouse artis04

openhouse artis02

Mr. ery pun sempoi juga baju raya dia. t-shirt yang dipakai hari-hari dengan pelikat pants dari Pelikat Mama. Aku tempahkan sekali untuk Aqeel warna dan pattern yang sama. Boleh tempah ikut ukuran yang kita mahukan.

openhouse artis05

Kami tiga beradik yang pantang nak bergambar. tapi ada pula yang menyengih si Balkis ni menyelit sekali.

 Mom yang muda jelita sokmo.tak gitu?

openhouse artis16

Lena si Ayra tidur lepas dah membuang.. orang bising sekeliling pun tak sedar-sedar. penat beraya.

 

openhouse artis12

Mana satu mak mana satu anak ni? Hahahaha kami selalu perli si adik bongsu aku ni..badan dah dipam-pam berisinya. Itulah kerja banyak tidur dan makan sangat.

openhouse artis07

 Raya belum habiskan…banyak lagi jemputan open house menyusul.

 

Tagged : / / / / /

Family Raya 2015

 Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

artis beraya10

Macam mana raya korang? Layan kat facebook macam-macam fesyen dan tema warnanya. Aku tak nak kongsi kat fb, nak kongsi kat blog je. Tema pilihan kaler purple gelap. Inipun last minute cari. Mr.ery plan nak pakai jubah tapi aku yang suruh beli sepasang baju melayu biar sama dengan anak teruna. Nak sedondon bukannya selalu, setahun sekali je. Baju jubah kakak dan ayra aku beli online. Yang jadi kaler purple sebab baju jubah untuk Ayra warna biru pink tak ada. Aku punya baju, MIL yang jahitkan, nak pakai raya kedua terpaksa pakai raya pertama.

Moody Di Hari Raya

Kalau korang perasan, aku punya gambar raya langsung tak bermaya. Memang tak ada mood nak raya pun. Seminggu sebelum raya aku kena tipu hampir 4 ribu oleh seller online. Terpaksa aku refund duit pembeli. Dalam pada aku wujudkan group whatsapp untuk refund, ada juga yang mengambil kesempatan. Dugaan di bulan puasa tapi aku belajar dari kesilapan.

artis beraya02

Raya kali ini bermakna bagi kami tiga beradik sebab ada abah beraya sekali. Aku pun tak tahu apa yang sedih sangat abah masa ni. Mungkin gembira tengok kami berkumpul. Kebiasaannya aku dan adik-adik akan pergi rumah abah selepas sembahyang raya. Tapi abah yang suruh kami tunggu saja kat rumah mom. Abah dan mom dah lama berpisah, abah dah kahwin lain mom pun dah kahwin lain.. abah masih ada isteri cuma mom ibu tunggal selepas bapa tiri meninggal hari raya haji tahun lepas.

artis beraya06Masih berair lagi mata abah menahan sebak. dalam sedih ada gembira.

raya kelantan

Nampak aku lebih tua dari mom..huawaaa nak nangess.

artis beraya17

Juadah pagi raya pertama mom buat nasi impit dan tempah roti jala. Yang menolong mom adik perempuan bongsu aku. Tahun ini aku lepas tangan sebab malam raya baru sampai Kelantan.

artis beraya13

artis beraya20

Jubah Ayra ni dah tak boleh pakai walhal size 6 bulan ke atas dah aku ambil. Bila pakai dah macam balut nangka. Nasiblah kainnya jenis memeri.

Bersalam-salaman minta maaf tak sampai sejam gaduh balik dua beradik ni. Baru teringat duit raya untuk anak-anak tak bagi pun lagi. Tak bagi pun tak apa. Kakak Azwa klim nak kasut roda sebab puasa penuh. Yang abang tak kisah pun sebab memang langsung tak berpuasa.

artis beraya18

Orang bising bergambar sana sini, si kecik Ayra sedap jer tidurnya. Inilah kami satu keluarga Anak Menantu dan Cucu.

Tagged : / / / / / / / / / /

Air Tuak Kelantan dan Ayam Kampung

Air Tuak Kampung Kulim, Pasir Puteh. Setiap kali balik Kelantan bulan puasa, memang akan cari air tuak kulim kak dah ni.  Beza sangat dengan KL, plastik cinonet jual dengan harga RM5 sebungkus itupun campur, tapi air tuak Kak Dah Kulim plastik besar penuh ni RM9 saja di bulan puasa. tapi kalau hari biasa harga RM7. Memang puas hatilah minum.

Air tuak kelantan

Aktiviti DI Kampung

Aqeel ni, suka kejar ayam. Hari tu, tok bah dan tokma nak sembelih ayam kampung. sekali dia laung “janganlah tok bah, ayam pun nak hidup juga”. Tetap juga tok bah sembelih tiga ekor ayam kampung. Aqeel lah yang angkat ayam bawa ke dapur. berani sungguh. Bila tanya adik nak makan tak ayam ni…terus dia cakap tak nak. Dialah yang sibuk nak buang bulu-bulu ayam.

Ayam sembelih Sembelih Ayam

ayam kampung

Raya kedua, adik bongsu buat mee kari. first time, dapat rasa masakan dari adik bongsu. Biarpun pergi beraya di rumah adik, tetap juga tak bergambar dengan adik. Itu yang rasa ralat sikit.

open house

Ada yang tegur aku kurus dan apa rahsianya. Aku sendiri tak tahu jawapan yang pasti. Mungkin masa bulan puasa, waktu berbuka aku tak makan nasi terus. hanya jamah kuih dan air. Lepas terawih, rasa lapar baru makan nasi. kalau tak lapar, jumpa sahurlah baru makan nasi. Sekarang kuruslah, tunggulah beberapa bulan nantii….

Tagged : / /

Jemput datang ke rumah…

Minggu yang sangat-sangat busy. maklumlah jamuan raya sana sini.jemputan kahwin sana sini. majlis anugerah sana sini. sedikit kecewa sebab tak dapat hadir ke Majlis Anugerah SM/SSM bisnes korset premium beautiful di Cheras tempoh hari. lagipun semua ahli keluarga di landa demam.

“Jemput datang ke rumah saya petang ini”

Oh, bukan saya buat open house tau. tahun ini tak berkesempatan nak buat. INSYAALLAH next year. lagipun macam-macam benda yang berlaku sejak dua menjak ini.

Pagi sabtu, terdengar bunyi ketukan pintu rumah sayup-sayup. time tu aku tengah menjerit kat anak-anak yang bermain air dalam bilik air. bila buka pintu, jiran sebelah rupanya. jiran sebelah menjemput datang ke rumah pada petang sabtu.

Jiran rumah ini, baru pindah sini. tak sampai setahun lagi. rumah baru siap. dan kami jarang berselisih. kalau berselisih pun hanya balas senyum jer. borak pun jarang sekali.  kalau di kira baru dua kali. first, masa dia buat kenduri masuk rumah baru dan kedua masa open house tahun ini. itu bukan tandanya sombong tau..tapi penyegan yang lebih. hehehehe.

Dan hari sabtu itulah, baru aku tahu nak panggil nama jiran ini apa. sampai gitu sekali kan.

Awal petang tu, kami keluar nak buat gambar passport azwa. balik rumah dah nampak ramai orang dah bertandang rumah jiran ini. pastu suami jiran nampak kami keluar dari kereta terus angkat tangan dan menjemput lagi sekali.

Dapatlah kami merasa nikmat cendol bie ini. si azwa nak tambah tapi aku yang tak kasi…hehehehe.

cendol bieNasi minyak yang sedap dari Seri Ulik Katering. Katerer yang ada di kampung kami.

jamuan hari raya

Malamnya, sekali lagi ada open house di tadika azwa. keluar rumah malam tu. kereta memang penuh di depan rumah. Maklumlah, jiran ini ada hubungan saudara dengan KUNA dan lagipun bapa mertuanya orang ternama kat kawasan kampung kami. huhuhuhu.

Tagged :