Abang Handsome Dah Dapat Uniform International Modern School

Uniform International Modern School, akhirnya abang handsome dah pakai baju rasmi sekolah.

Wow, makin kacak lah gini yer..

Warna hijau..2 pasang setiap orang.

First, bawa balik 1 pasang dulu untuk test size.

Dapat saiz 24..padan dengan Aqeel tapi sedikit ketat.

Mahunya pakai tak lama.

Baca: First Day School in Conakry

Esok, minta tukar saiz 26..biar besar sikit.

Whatsapp madam pengarah..nak tukar saiz ke 26.

Baju saiz 26..seluar pun saiz  sama.

Tapi seluar saiz 26 tak ada…saiz seluar bermula saiz 30.

Aku silap rupanya..aku ingatkan bila baju saiz 24..seluarnya saiz 24.

Rupanya memang tak sama saiz.

Itupun lepas Aqeel bagitahu..yang seluar dia test tu saiz 30.

So, ambil seluar saiz 32 lah jawabnya.

Ada 2 jenis seluar.. panjang dan pendek.

Madam sekolah offer..ambil yang pendek 1..panjang 1.

Maaflah, tak akan pakai si Aqeel ni pergi sekolah dengan short pant.

Walau kat rumah..pakai spender jer pun.

Tahu malu.

IMS uniform

Mama, kalau kakak sekolah sini..tak tahulah macam mana.

Pergi jemput Aqeel ke sekolah, dia cakap

“kalau kakak sekolah sini, tak tahulah mama”

“Kenapanya?”

“Singkatnya baju sekolah budak  perempuan..atas pada lutut.. seksi..nampak seluar kat dalam”

“Dah abang tengok tu kenapa?”

“Abang tak tengok..ternampak bila duduk..bukan seluar dalam..seluar panjang sikit tu.. malu lah mama”

Maksudnya slim fit lah tu.

“Sebab itu mama sekolah kakak di sekolah agama”

Kat sini budayanya lain abang…abang kena kuat..

Hari-hari boleh nampak orang kencing merata..tak kira budak..tak kira dewasa

Hari-hari boleh nampak orang mandi depan rumah tanpa segan silu.

Ada budak perempuan yang mandi pun tak pakai baju.

Nampak belakang Aqeel budak perempuan punya uniform paras betis jer tu.

Maybe time duduk itu yang tidak sengaja..

Budak-budak…

Kadang tu balik rumah Abang bagitahu dia malu nak main sukan

Sebab kena pegang tangan dengan budak perempuan.

Abang oh abang…

 

 

 

Tagged : / / / /

Aqeel First Day at International School

First day at International School. My handsome boy dah start sekolah hari ini.

3 bulan duduk rumah. Selepas raya aidilfitri hari itu, terus dah tak mahu pergi sekolah lama.

Datang Conakry, masih school break. Dah lama rest, now kena mula balik untuk belajar.

Belajar kali ini sangat jauh berbeza dengan sebelum-sebelum ini.

Aku pun risau, takut Aqeel tak dapat nak fokus dan follow dengan sistem pembelajaran di International Modern School ni.

Baca: International School in Conakry

Sekolah lama dulu, duduk kelas belakang… English pun tak tinggi mana.

Alih-alih terus masuk sekolah yang tak ada cakap Malay langsung.

First day hantar Aqeel, tak ada nak tunggu-tunggu bagai.

Just drop off jer.

Aqeel terus dibawa masuk kelas.

Kelas start jam 8:00 pagi hingga 1:15 petang..sebelum 1:30 petang memang dah kena ambil.

Ada uniform, lagi 2 minggu baru dapat..

English dan French

Sebab Aqeel tak fasih English, kena ambil extra class for English dan kelas mental math.. kelas mental math ni untuk laju dalam pengiraan..

Balik sekolah, aku tanya macam mana first day.  Aqeel terus cakap “mama, ada kelas french..mana abang tahu?”. Hahaha, disebabkan duduk di negara yang memang cakap French..memang wajib ada kelas French agaknya..

first day at international school

Pesan aku “Tak apa Abang tak faham Abang diam jer..nanti lama-lama Abang akan pandai..untung Abang nanti dapat cakap 2 bahasa extra”

“Abang dah dapat kawan tak?” “Dah ada, budak lelaki from India 2 orang” “Abang cakap macam mana dengan diaorang? Diaorang bukan India from Malaysia” “Abang cakap English lah”

Kemain my handsome boy ni kan….Doakan Aqeel berjaya yer.

Tagged : / / /