Buka Puasa di PNB Perdana Sambil Menikmati Pemandangan Indah KLCC dan KL Tower Dari Tingkat 39

Buka puasa di PNB Perdana Hotel & Suites On The Park Kuala Lumpur sambil menikmati pemandangan indah bangunan KLCC dan KL Tower di waktu malam dari tingkat 39.

PNB Perdana Kuala Lumpur

PNB Perdana Hotel & Suites On The Park Kuala Lumpur (dahulunya dikenali sebagai PNB Darby Park Executive Suites) yang terletak berhampiran Menara Berkembar Petronas dan jalan utama di bandaraya Kuala Lumpur, menawarkan pilihan penginapan sesuai bagi ahli perniagaan dan juga yang berkeluarga. Terdapat 338 unit apartmen terdiri daripada unit ‘Studio’, ‘Superior’, ‘Deluxe’, ‘Premier’ dan ‘Lifestyle Residence’ di mana kemudahan setiap unit dibezakan melalui tingkat ‘Premier dan Club’.

Untuk buffet ramadhan kali ini, PNB mempunyai dua tempat untuk buka puasa iaitu di Restoran 10Binjai yang terletak di aras 1 yang menawarkan selera tempatan dan  antarabangsa . Manakala di The 39 Restaurant di tingkat 39  yang menyediakan masakan Melayu dan menjadi pilihan pengunjung kerana dapat  menikmati pemandangan indah Taman KLCC. Menjamu selera di dalam restoran ataupun di luar restoran yang lebih santai. Terdapat juga ruang makan yang lebih privasi untuk tetamu yang inginkan suasana romantik.

Menu Bufet Ramadan

Seleksi menu yang mampu membangkitkan selera menu utama yang terdiri daripada Nasi Minyak Badam, Ayam Masak Merah, Daging Salai Percik, Ikan Pari Asam Pedas, Sotong Lemak Cili Padi dan Kacang Panjang goring taugeh tidak dilupakan kambing bakar bersama sos istimewa, Ayam Golek Madu Lembah Pantai serta seleksi pilihan seafood untuk sajian grill.

Aneka sajian kerabu yang terdiri daripada buah-buahan dan salad juga disajikan. Pastinya terasa teruja untuk merasai hidangan makanan lazat penuh khasiat sebagai menu berbuka puasa untuk seisi keluarga dan rakan-rakan.

Yea, dan itu semestinya. Semalam aku bersama keluarga menikmati juadah berbuka puasa di 39 Restaurant, Tingkat 39. Aku saja pilih untuk tingkat atas sebab nak bagi anak-anak tengok panorama bandaraya Kuala Lumpur yang pesat ini. Antara menu yang aku snap untuk goda korang yang baca entri ini.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Anak-anak suka makan nasi lemak

Bukan anak-anak jer, aku pun makan nasi lemak. Sambal sotongnya sangat sedap. Ambil sedikit-sedikit untuk rasa semua juadah, tapi itupun ada yang tak dapat nak rasa sebab perut dah kenyang. Tak baik membazir tau.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Sate ayam dan daging berulang-ulang aku ambil. Kuah kacangnya pun sedap.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Pilihan Mr. Ery semestinya yang grill

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Anak, makanan yang diterkam dulu adalah cake. Handsome pula tengok abam Aqeel kan…eh.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Bagusnya, dibahagikan bahagian mengikut menu. Barulah tidak sesak bila masing-masing mengambil makanan.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Nasib tak jatuh hanpdhone masa snap gulai kawah dan kari kepala ikan dalam periuk besar

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Ada privacy

Sesetengah orang tidak suka dengan tempat yang sesak dan menjadi laluan orang untuk mengambil makanan. Tapi tidak di 39 Restaurant. Sangat tenang dan ada bilik yang privacy dan ada ruang santai di luar. Boleh pilih nak suasana bagaimana. Anak-anak pun behave dan dapat menikmati juadah di atas meja. Kredit gambar pada Kak Azni

Kemudahan solat berada di aras 5. Tinggalkan sekejap meja makan, selesaikan perkara wajib dulu dan sambung balik menikmati juadah. Alhamdulillah, PNB Perdana menyediakan kemudahan solat yang selesa dan luas tidak seperti hotel-hotel bertaraf 4 bintang yang lain. Kita sambung pula dengan makanan pencuci mulut yang ada.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

buka puasa pnb perdana kuala lumpur
Ais krim potong pelbagai perisa

Dah berapa batang aiskrim Ayra makan ni? 3 batang aiskrim potong perisa teh tarik dia habiskan. Bila tanya sedap ke dik “dapp, sambil tunjuk isyarat best”.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

Aku suka, bila di tempat makan tergantungnya persijilan halal. Tak adalah perasaan was-was terhadap penyediaan makanan halal di sini.

buka puasa pnb perdana kuala lumpur

The 39 Restaurant memenangi ‘Best Restaurant 2010’ bagi The 39 Restaurant oleh Malaysia Tatler. Pada tahun 2011, anugerah yang diterima adalah ‘#1 Serviced Residences in Malaysia’ oleh Maverick Media, ‘Best Restaurant 2011’ bagi The 39 Restaurant oleh Malaysia Tatler, MS1900 : 2005 QMS dari Perspektif Islam, MS 9001 : 2008 Pensijilan oleh SIRIM  dan MS 9001 : 2008 Pensijilan oleh SIRIM dan IQNET.

 

Terbaru di tahun 2014, The 39 Restaurant memenangi anugerah Restoran Terbaik bagi kategori Restoran Melayu daripada Anugerah Pelancongan Malaysia 2012/2013 dan MS1900:2014 dari perspektif Islam oleh SIRIM QAS International.

 

Tiada Persembahan Pentas

Walaupun tiada persembahan pentas, setiap hari ada imam dan bilal dari Masjid Asy Syakirin, KLCC yang akan mendendangkan zikir sepanjang bulan ramadan ini. Mereka juga baru sahaja mengeluarkan sebuah album Zikir & Fikir “Suci & Dosa”. Boleh dapatkan cd ini di Masjid Asy Syakirin, KLCC. Solat terawih di sana.

Kami sekeluarga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak PNB Perdana Hotel & Suites On The Park Kuala Lumpur kerana menyediakan juadah berbuka puasa yang sedap sekali. Balik rumah, masing-masing kekenyangan sangat. Alhamdulillah.

Untuk tempahan dan maklumat lanjut:-

The 39 Restaurant        : 03-7490 3939

Restoran 10Binjai         : 03-7490 3838

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.pnbperdanaonthepark.com/

 

 

Tagged : / / /

Masakan Bonda Ramadan Buffet Di Dorsett Kuala Lumpur

Sedapnya masakan bonda…rindunya masakan bonda. Tetiba jadi sedih, bila Mr.Ery cakap tahun ini kalau jadual kerja kena bertugas pada hari raya, jawabnya beraya di Kuala Lumpur lah kita. Huawaa.. sedihlah…Harap-harap tak kena giliran hari Mr. Ery. Sebut sahaja masakan bonda, anak-anak siapa yang akan bagitahu masakan bonda mereka tidak sedap? Tiada pun.. Semua akan cakap masakan bonda masing-masing sedap dan ada kelebihan tersendiri.

Masakan Bonda di Dorsett Kuala Lumpur

Dapat rasa masakan bonda di Dorsett Kuala Lumpur, nikmatnya tidak terkata-kata. Terasa berada di sebelah bonda, terasa berada di kampung. Terubat sedikit kerinduan masakan bonda. Dengan pelbagai pilihan masakan kampung sampai tak tahu nak makan yang mana dulu, yang mana kemudian. Lebih 100 jenis juadah dari Daging Salai Masak Lemak Cili Padi Negeri Sembilan, Ikan Patin Asam Pedas Tempoyak Pahang, Kari Kepala Ikan Pulau Pinang,  Rendang Ayam Minang Kuala Kedah, Ikan Bakar Siakap dan Ikan Merah, Telur Itik Gulai Belimbing Buluh, Bubur Lambuk Melaka, Mee Udang, Mee Kari, Assam laksa dan macam-macam lagi. tengok gambarlah kasi korang terliur.

Baca: Stay 1 Night di Dorsett Kuala Lumpur

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Puas hati tengok gambar? Semestinya belum, untuk puas hati lagi kenalah pergi sendiri rasa masakan bonda ini. Bukan masakan kampung sahaja ada, bagi peminat kambing jangan risau…ada kambing bakar bersama Kashimir Kambing Briyani. Aku peliklah, peminat kambing ini, kalau pergi makan bufet ramadan wajib kena ada kambing yer. Hahaha..maklumlah, aku tak makan kambing.

Masakan Bonda di Dorsett KL

Orang depan ini, bila dapat makanan yang sedap memang tak pandang dah orang. Di Dorsett Kuala Lumpur, ada dua benda bagi aku ‘rare’ yang tiada tempat lain. Roti dan air minumannya.

Masakan Bonda di Dorsett KL

Aku pun samalah. Tak tengok orang dah bila dapat makan masakan sedap seperti masakan bonda sendiri. Penuh lauk dalam satu pinggan, malas nak ulang alik banyak kali…ambil semua lauk rasa semua.

Masakan Bonda di Dorsett KL

Ini dia roti ‘rare’…Roti Habbatus Sauda.. sedap sangat. lembut..makan dengan sup ekor memang bertambah-tambah.

Masakan Bonda di Dorsett KL

Benda kedua yang ‘rare’ kat sini air minuman susu kurma madu. Wow, memang sedap dan tiada di tempat lain kan.

Masakan Bonda di Dorsett KL

Lain-lain juadah ringan

Kekanyangan dengan masakan bonda yang berat, makan makanan ringan yang pelbagai jenis pilihan seperti kuih muih Melayu, rojak buah, kek, buah-buahan, dessert, ais krim, ABC, serawa durian, Pengat pisang, pisang goreng, cekodok goreng.

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Masakan Bonda di Dorsett KL

Buah yang aku pantang jumpa, buah nangka. Memang aku suka makan buah ini. Kalau buah nangka ada, maaflah tak rasa dah buah-buah yang lain. Hehehehe…katalah nak kata sakit urat pun, tapi aku Alhamdulillah..tiada sakit urat..tiada angin pun…sedap ya amat dengan manis leting buah. Teringat-ingat lagi hingga hari ini….nikmatnya lahaii…

Masakan Bonda di Dorsett KL

Tak menyesal kalau korang berbuka puasa di Dorsett Kuala Lumpur ini untuk marasai masakan sepertimana masakan bonda korang sendiri. harga untuk Ramadan Buffet adalah RM118 seorang. Bagi kanak-kanak berumur 4-12 tahun dan warga emas 55 tahun ke atas harganya 50% dari harga orang dewasa. Untuk tempahan awal, sila beli voucher early bird sebelum 12 Mei 2018 dan dapat diskaun RM20 seorang. Call 03-2716 1010 atau info.kualalumpur@dorsetthotels.com

Masakan Bonda di Dorsett KL

Tempat berbuka puasa:

Checkers Cafe@ Level 1, Dorsett Kuala Lumpur, 172 Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia

 

Tagged : / /

Sajian Burokah Ramadan dari Hotel GRAND SEASONS Hotel Kuala Lumpur – Terkini Hotel Permanently Closed

Hotel Grand Seasons, Kuala Lumpur

Makcik-makcik dah shopping raya ke? Belum lagi? Baguslah, makcik-makcik nak shopping raya last minute yea. Nak rebut harga diskaun, macamlah saya tak tahukan…di Jalan Tar, Chow Kit banyak bas-bas persiaran berhenti tepi jalan turunkan makcik-makcik pergi shopping kan.. Shopping-shopping juga makcik.. tempat untuk buka puasa makcik jangan lupa tau. Mari saya nak syorkan satu tempat ini.. makcik happy shopping, makcik juga kena happy untuk nikmati juadah berbuka puasa.

Makcik, di sinilah tempatnya untuk makcik berbuka puasa. Buka puasa di Hotel Grand Seasons, Kuala Lumpur. Kenapa di sini? Makcik dah penat shopping, mesti makcik nak rehatkan..Makcik bermalamlah di hotel Grand Seasons, malam selepas solat terawih, makcik mesti plan nak berjalan lagi kan..Nak shopping di malam hari.. mana lagi kalau bukan ke Chow Kit. Best apa..masa inilah meriah sakan sebab orang nak sambut raya..Lagipun dari hotel ke Chow Kit, jalan kaki saja makcik..dekat. Balik shopping, kiri kanan penuh plastik di tangan, makcik boleh naik kemudahan awam..LRT ada, Grab ada, teksi ada, bas pun ada. Cakap saja nak balik hotel, mesti sampai ke pintu lobi dihantarnya.

permanently closed grand seasons hotel

Alang-alang dah bermalam di sini, bila lagi nak cuba juadah berbuka puasa kan..setahun sekali saja pun. Tahun ini, Grand Seasons Hotel, Kuala Lumpur menyediakan sajian burokah ramadan. Banyaklah pilihan menunya antaranya:

*SAJIAN BUROKAH RAMADHAN– 2018*

** Asian & Local Salad **

Selected Garden Green Crispy Fresh Lettuce with Some Condiment like Black Pitted Olive, Shave Parmesan, Sundried Tomatoes, Feta Cheese and Onion Pickle, (Salad Nicoise, Tuna Pasta, Potato Salad, Egg Plant and Chili Pepper Salad, Rojak Buah Cucumber, Green Beans, Cabbage, Tabouleh Salad (Cracked Wheat Salad), Thai Beef Salad, Glass Noodles Salad, Chinese Cold Cuts, Squid Salad & Ulam-Ulam)

* Gerai Warisan – Rojak Buahan** 

Seasoned Fruit – Nanas, Manga, Betik, Jambu Air, Seng Kuang, Guava, Yau Char Kuih, Sotong Kembang,

Kacang Halus and Homemade Otak Udang Sauce, Kasturi Buah

 ** Buah Jeruk Tempatan **

Buah Cermai, Buah Pala, Buah Kedongdong, Buah Betik, Buah Mangga

Dried Sweet Sour Pickles in Bottle – 4 Types

 ** Kampung Sungai Pandan – Kerabu **

Comes with Grated Coconut, Bean Sprout, Slice of Red Chilli, Bird`s Eye Chilli, Squeeze of Lime, Chunky Peanut and others Condiments, Kerabu Terung, Kerabu Taugeh, Acar Telur Puyuh, Kerabu Nangka, Urap Sayuran Tomato, Ikan Masin Goreng, Paru Goreng, Sambal Ikan Bilis, Serunding & Acar Rampai, Sambal Belacan, Cencaluk, Budu, Tempoyak, Air Asam & Sambal Kicap

pucuk paku

** Alto Sham 1 **

Lekor Goreng with Chilli Deep – W

BBQ Honey Chicken Wing – C

** Gerai Panggang Kambing Barat**

Roasted Whole Lamb with Condiments

hotel grand seasons permanently closed
Hotel Grand Seasons Preview

** Gerai Ikan Bakar Istimewa**

Cencaru Panggang Daun Pisang Dengan Sambal Udang Kering, Chilli Padi, Garlic soya, Limau Kasturi

** Alto Sham 2**

Fried Crabmeat Roll & Crispy Cucur Udang

** Gerai Warisan Samsul Mee Stall **

Penang Asam Laksa with Condiments

** “Che Fauzi” Sup Stall **

Sup Daging Gear Box with condiments & Ayam Bubur Lambuk

sup gear box

** Gerai Warisan Roti Roti Stall **

Chicken Shawamar with Pita Bread (Machines Display), Hot Plate Grill Murtabak with Condiments – Onion Rings, Vegetable Dhall, Sambal Bawang, Selatan – Grill Roti John with Minced Meat, Pan – Fried Sambal Bilis Toast

** Nagasaki Delight **

Assorted Maki & Fotomaki Roll, Beancurd Rice & 3 Types of Japanese Salad with Condiments

** Live – Seafood Tom Yam Goong – Claypot **

Vegetable – Brassica, Carrot, Oyster Mushroom, Seafood –, Kanistick, Pillow Roll, Brown Sotong, Chicken Ball with Chili Dip, Thai Tom Yam Stock 

**Satu Malaysia – Cuisine **

Ayam Masak Tomato Kacang Peas, Rusa Masak Gulai Pedas Sri Pinang, Ikan Siakap Masak Tempoyak Temerloh, Daging Batang Pinang Goreng Halia, Petola Soo Hoon Masak Lemak Telur Itik Ikan Masin, Nasi Putih, Nasi Briyani

hotel grand seasons review

** Oriental Cuisine **

“Sarawak” Pepper Squid with Carrot & Capsicum, Hawaiian Tutti Fruiti Fresh Prawn, Stir Fried Lady Finger & Carrot with Belacan, Poached Swapper Asam Nyonya with Veg & Tau Pok, Crispy Marinated Chicken Thigh Garnish Pickle Papaya Salad, “Sing Chow” Fried Noodle Fish Cake

** Western Cuisine **

Baked Pumpkin, Potatoe with Bay Leaves & Lemon Infused & Ratatouille Zucchini with Thyme

** Gerai Muhibbah – Nasi Kandar **

Mamak Curry Ikan Bawal Bendi, Ayam Masak Curry Kentang Utara, Nyonya Daging Dendeng Rendang Hijau, Gulai Ikan Keli Salai Minang, Mutton Masak Kuzi Kampung Tebrau, Sauté Long Bean, Carrot Fish Cake, Vegetable Egg Foo Yong, “Signature” Crispy Fried White Prawn, Nasi Briyani Gam Ayam,

Harga Bufet Ramadan Grand Seasons
Harga Bufet Ramadan

** Thai Stall **

Som Tam & Pulut Mangga, Tab Tim Krop, Thai Sweet

** Gerai Warisan Barat **

Waffle – Mixed Flour – W/P

Compote – Pineapple, Longan, Peach, Fruits Cocktail, Blueberry, Whip Cream, Kaya

Video : Klik SINI

** Dessert **

Ice-Cream, Wajid, 2 type Homemade cookies, Assorted Cakes & Pastries, Assorted Fruits, Kuih Bahulu, Aneka Kuih-Muih, Buah Kurma, Assorted Cookies, 3 Types of Pudding, Agar – Agar, Cendol, Fruits Cocktail, 3 Special Ramadan Feature Cake, Chocolate Fountain, 3 Types of Bubur (Bubur Kacang Hijau dengan Durian, Pulut Hitam, Pengat Ubi, Pengat Jagung,Bubur Cha-Cha, Bubur Sago Baloi, Bubur Labu, Pengat Pisang, Bubur Barli)

lemang
kuih tradisional
grand seasons hotel

Banyak tak menunya?

Terlarat tak nak rasa semua menu tu. Mesti laratlah, hari ini menu yang itu..esoknya menu yang lain pula…Makcik kena stay lah beberapa hari…1 malam mana cukup makcik. Jangan risau makcik, hotel Grand Seasons tak akan mengecewakan makcik tau. Saya pernah berbuka di sini, tak tahu juga nak pilih yang mana sebab terlalu banyak pilihan makanan yang ada. Tahun ini, saya nak pergi serang gerai nasi kandar..memang terbaiklah.

Harga Bufet Ramadan?

Harga pun murah, tak cecah RM100 pun satu kepala. Walaupun zaman serba serbi harga naik, hotel tetap bagi dengan harga yang berbaloi lagi. Tak percaya ke makcik? Saya tampalkan sekali banner harga bufet ramadan ini sekali yer. Murahkan.

Makcik nak harga lagi murah ke? Beli early bird voucher mulai 16 April hingga 13 Mei, dapat special harga RM75.00 satu kepala. Makcik nak tunggu apa lagi, call lah buat reservations di Seasons Coffee House at 03 2697 8888 ext. 8819 / 8818 or e-mail fb@grandseasons.com.

Tagged : / / /