My Eid Mubarak 2020 in Guinea, Bonne Fete Everyone

Eid Mubarak 2020

Termenung apa di pagi raya tu bang sayang.

Aeroplane tak melintas lah bang, airport kan tutup.

Berayalah kita tahun 2020 ni di Guinea.

Yang mana perancangan awal nak beraya di negara sendiri, tidak tercapai..

Apapun bersyukur dapat juga meraikan kegembiraan di pagi raya walaupun suasana berbeza jauh dari keluarga.

Tapi di zaman teknologi ini yang jauh pun boleh dihubungi. Dapatlah mengubati kerinduan pada semua.

Malaysia raya dalam PKP, Guinea raya duduk dalam rumah sendiri.

First time raya perantauan merentasi benua

First time raya tanpa kakak di sisi

Kakak beraya bertemankan tokma dan tokbah belah Mr Ery

Anak-anak lain tak lepas balik raya nak rentas negeri

Gara-gara PKPB

Eid Mubarak 2020 tercatit sejarah sendiri.

Baca: Perancangan Awal Balik Raya Tidak Menjadi

Juadah Raya 2020, Masak Sendiri, Habis Segala Skill

Juadah raya bernasi dagang bersama gulai ikan tongkol, bernasi impit berkuah kacang, sate, dan berendang ayam di pagi hari.

Semua masak sendiri…risau jadi Masak Apa Tak Jadi Hari Ini.

Masak lebih untuk sendiri dan balas hidangan sesama kami.

eid mubarak in guinea

Kerja satu opis, stay satu kondo, sekadar salam yang boleh dibagi sambil hantar makanan untuk dinikmati kepada 3 rumah orang Malaysia yang kerja tetap di sini.

Tidak terlupa pada rakyat Malaysia yang terkandas dah berpuluh hari. Bila lah Kerajaan Guinea akan benarkan airport beroperasi. Sekarang pun dah bersambung sehingga Jun 2020.

rakyat malaysia terkandas

Suasana raya di Guinea seperti hari-hari biasa, tak tahu memang macam ini atau sebabnya Covid-19. Tak berani nak keluar rumah.

Tak dapat pulang beraya, sekadar ucapan sebagai pengganti diri.

Salam perantauan dan selamat hari raya Aidilfitri. Eid Mubarak à tous et toutes!!!

#stayathome #staysafe

Tagged : / / / / /

Sedih Raya Tahun Ini Tanpa Bergambar Dengan Abah

Assalamualaikum. Tahun ini tak ada gambar raya bersama abah. Agak terkilan juga. Tapi, tetap dapat bersalam tangan dengan abah di rumahnya. “Maafkan Along, Abah”.  Sebelum raya, dapat bersua dengan abah. Abah datang hantar itik ke rumah mom dan ambil sandal raya yang MamaEma belikan. Suka abah dapat sandal capal.

#TeamRayaKelantan

Selepas selesai beraya belah keluarga mertua, balik rumah mom beraya dengan keluarga MamaEma pula. Sampai di rumah mom, abah dah balik rumah dia.. nasib sempat beraya dengan adik-adik MamEma dulu. Ginilah kami, pantang nak bergambar. Tepi tangga pun jadi. Makeup pagi raya bersama calitan Foundation C3..tahan lama…tidak bercapuk. Anak-anak saudara MamaEma kat sini pun dapat duit raya dengan cabut undi.. sambung balik kekecohan..

Nampak kami macam 4 beradik tak? Semua penangan Foundation C3 tau.hahaha, sempat promote lagi. Tapi benda baik, tak salah nak share kan..Alhamdulillah, walaupun mom dan abah dah berpisah, masa raya abah datang rumah mom untuk kami adik beradik beraya bersama.. Dapatlah abah merasa makan nasi dagang, nasi impit, itik kerutuk pada pagi raya..sebab masakan mom memang terbaik sangat.

Sambung lagi beraya…Petangnya, beraya pula ke rumah atok belah mertua.. sampai rumah atok, tak ramai orang. sebab dah petang, anak-anak atok dah balik rumah masing-masing. Tapi cicit-cicit atok, memang lasak bermain kat luar..

Korang punya raya macam mana? Beraya di rumah siapa? Rumah mertua atau rumah sendiri? Orang cakap beruntung kahwin dengan orang sama negeri..Yea lah, raya pertama dah dapat beraya dengan kedua-dua belah keluarga. Apapun semua itu adalah jodoh masing-masing..Alhamdulillah.

 

 

Tagged : / / / / /

Team Raya Kelantan. Tema Raya Tahun Ini.

Assalamualaikum. Tahun ini team raya Kelantan. Ala, tak pelik pun. Memang setiap tahun akan beraya di Kelantan. Walaupun setiap tahun beraya di Kelantan, tapi ini first time pagi raya beraya di Machang, Kelantan. Belah keluarga mertua. Tahun ini, semua adik-beradik Mr.Ery beraya bersama.

Balik Kelantan ikut laluan alternatif sendiri.

MamaEma bertolak balik ke Kelantan hari Jumaat tengahari dua hari nak raya. Hari Khamis lagi, jalan dah mula jem.. makanya hari jumaat pun jalan masih jem. Disebabkan tak nak rasa nazak jem, kami ikut laluan alternatif sendiri. Walaupun jarak kilometer bertambah, tapi ianya tidak membosankan.

Laluan alternatif, kami ikut highway ke arah utara. Masuk jalan Duta..masuk highway..keluar Slim River. Kenapa keluar Slim River? Selepas Slim River, ada traffic sebelum Tapah. Dari Slim River pergi ke Sungkai pergi ke Tapah naik ke Cameroon Highlands.. siap berhenti shopping sayur dan buah Strawberry yang memang murah harga..turun ke Lojing.. jumpa Gua Musang…dari Gua Musang ke Kuala Krai, sekali lagi masuk laluan alternatif ikut Mengkebang… dan selamat sampai di Machang, Kelantan dalam masa lebih kurang 8 jam dengan bayaran tol RM13.20. Sepupu gerak jam 5.00 pagi ikut jalan biasa, sampai di Machang jam 11.00 malam. Kesian, jem teruk di highway Karak dan highway baru Merapoh-Lipis.

Pagi Raya Pertama

Kecoh betul pagi-pagi raya dengan gelagat anak menantu dan cucu semua. Nak siapkan anak-anak, nak menggosok baju raya lagi..nak pergi sembahyang raya lagi..nak makan lagi.. time ni si Ayra pula tak berapa sihat. Sembelit. Selepas masuk ubat dalam punggung, barulah okey. Anak-anak dah melawa dengan baju raya, ada pula yang mood tak baik.. Biasalah dah dipaksa bangun awal pagi.

Cucu-cucu Haji Haris dan Hajah Maimunah

Selepas sembahyang raya, barulah boleh nak bergambar sekeluarga. Itupun huru-hara jugalah. Walaupun semua anak menantu pagi raya di Machang, Kelantan tapi tetap tak cukup korum. Seorang menantu tak balik beraya..offshore.

Keluarga Mertua

Beratur salam duit raya

Tema Raya Tahun Ini Warna Brown

Alhamdulillah, dapat juga sediakan baju raya anak-anak ikut tema. Dengan keadaan ekonomi sekarang, memang perlu berjimat cermat. Terasa sangat dengan perbelanjaan sekarang. Baju Melayu Mr. Ery dan Aqeel beli sedondon dengan harga tak sampai RM130 untuk dua pasang.  Samping dan songkok pakai yang sedia ada. Baju anak perempuan, dari lebihan kain raya MamaTok tahun lepas, yang jahit TokMa. Belikan mereka skirt saja. Baju MamaEma pula kain pasang batik, hadiah dari Mr.Ery sempena hari lahir MamaEma tahun lepas. Upah jahit di kampung. Tudung pun pakai yang sedia ada.

Minggu ini masih mood raya lagi kan. Dah masuk kerja, masih bermalasan nak buat kerja. Dan hujung minggu ini juga mesti penuh dengan jemputan open house. Yea tak?

 

 

Tagged : / / / / / / /

Ucapan Selamat Hari Raya Dari Emarieys Sekeluarga

Assalamualaikum. Pejam celik..pejam celik..dah sampai hujung Ramadhan.. Tibanya Syawal, semua bergembira untuk menyambutnya kerana hari raya. Start semalam, dah bersesak di atas lebuh raya. Masing-masing dah balik kampung. MamaEma, InshaAllah, tengahari nanti bertolak balik Kelantan. Masih bekerja lagi..

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Di kesempatan ini MamaEma nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada sesiapa yang mengenali MamaEma samaada di blog emarieys.com , rakan sekerja, rakan sekolah, rakan facebook, atau di mana-mana sahaja. Jutaan kemaafan sekiranya pernah terguris dengan komen-komen yang MamaEma drop di blog korang. Jutaan kemaafan sekiranya terguris hati dengan kata-kata MamaEma. MamaEma doakan kepada sesiapa yang akan pulang beraya semoga selamat sampai ke kampung halaman masing-masing.

 

Selamat hari raya dari Team KBBA9

 

Terimalah sedutan video ucapan Selamat Hari Raya dari kami, Team Kelab Blogger Ben Ashaari yang diadakan di Muzium Warisan Melayu, UPM, Serdang baru-baru ini semasa aktiviti Photoshoot Raya Bersama Jurugambar Wan Izhar Abu Bakar.

 

Baca : MUA Photoshoot
 

Tagged : / / / /

Aidilfitri Tema Pink Peach Masih Sasau Tak Cukup Tidur

Salam Aidilfitri

Masih mood raya kan. Inilah raya kami tahun ini. Aku masih sasau sebab tak cukup tidur. Memang mengantuk giler. Adik-adik memang rumahnya kat Kelantan, nak tunggu berkumpul sama, sempatlah aku pergi beraya dengan keluarga mertua dulu pagi tu. Selepas sembahyang raya, terus bergerak ke Machang untuk beraya dengan mertua. My mom pun tak sihat masa pagi raya, bangun pun nak rebah sebab tak cukup tidur.

 

Kebiasaannya raya, my mom akan buat nasi dagang. Tapi tahun ni, my mom tempah nasi arab. Tak sempat nak masak laa, dah malam raya masih lagi kat booth berniaga.

 

Raya Di Kelantan01

 

Salam Kemaafan

Orang pertama yang bermaafan dengan my mom semestilah anak sulungnya. Baju raya yang aku pakai dan my mom pakai tu dari koleksi yang kitaorang juallah.

 

Raya Di Kelantan02

 

Kakak Azwa dan Ayra punya baju Cik Ngah dia belikan dulu. Lepas tengok warna baju mereka, barulah cari baju sendiri. Nasib baik ada baju yang sama  warna dengan koleksi yang dijual.so, teruslah sambar.

 

Raya Di Kelantan03

 

Bermaafan dari cucu pertama, kedua hingga ke -6. Dah ada 6 cucu.

 

Raya Di Kelantan07

 

Raya Di Kelantan06

 

Raya Di Kelantan05

 

Raya Di Kelantan04

 

Ini my abah. Abah dengan mom dah lama pisah. Sejak dua tahun lepas, bila hari raya, kitaorang panggil abah datang rumah mom nak beraya bersama. Abah memang macam nilah, akan berjuraian air mata bila kumpul ramai-ramai.

Raya Di Kelantan08

 

Alhamdulillah sihat abah. Abah pernah kena serang strok sebelah badan. Kini, abah dah boleh bawa motor pun. Moga abah diberi kesihatan yang baik.

 

Raya Di Kelantan10

 

Tengoklah sasau tak sasau aku pagi raya tu. korang tengok cara aku pakai tudung pun dah boleh agak. kurang asam, tak ada siapa yang tegur pun. boleh my mom cakap ingatkan style along.

 

Raya Di Kelantan12

 

Raya Di Kelantan14

 

Budak kenit Ayra ni pun sama tak tidur. Masa pergi ke Machang, tiga beradik membuta saja dalam kereta. Dah tengahari tu, bersemangatlah sikit.

 

Raya Di Kelantan15

 

Raya Di Kelantan17

 

Raya Di Kelantan16

 

Baju Melayu untuk dua kekasih hati ni beli malam raya. Ingatkan nak sambar masa orang lelong kat booth tu, tapi tak ada saiz. Masuk pasaraya Econjaya, nasib baik ada warna sama.

 

Raya Di Kelantan18

 

Raya Di Kelantan13

 

Keluarga Abah Johari dan Ibunya Habesah. Sorang tak ada sebab jadi tukang gambar.

 

Raya Di Kelantan09

 

Tahun depan entah tema warna apa pula.

 

Tagged : / / / / / / /

Selamat Hari Raya Semua!!!!

SEMPENA NAK SAMBUT HARI RAYA

ucapan selamat hari raya

DI KESEMPATAN INI SAYA (MAMAEMA) MEWAKILI KAUM KELUARGA SAYA DENGAN SEIKHLAS HATI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN KEPADA SEMUA YANG MENGENALI SECARA REALITI MAHUPUN FANTASI (MAYA). POHON KEMAAFAN JIKA TERKASAR BAHASA KETIKA MEMBALAS KOMEN ATAU MEMBUAT ENTRI.

DIDOAKAN KEPADA YANG JAUH MAHUPUN YANG DEKAT PERJALANANNYA, SEMOGA SELAMAT SAMPAI KE KAMPUNG DAN SELAMAT KEMBALI.

SALAM KEMAAFAN DARI KAMI UNTUK KORANG SEMUA
Tagged : /