Lakonan Azwa Dengan Lisdawati

Kawan panggil “Ema, tu tengok anak ema naik pentas dengan Lisdawati”.

Tengah melayan si Ayra yang dah mula merengek sebab badan pun dah melekat melekit dari pagi sampai petang. Pelakon jemputan Lisdawati panggil sesiapa  nak volunteer naik ke pentas. Apalagi kakak Azwa ni, dia memang pantang bab nak ke depan. dia tak takut langsung. Pernah kena ‘booo’ dengan member sekolah, tapi tak putus semangat. Aku sendiri tak tahu tahap keberanian dia nak ke depan ikut siapa. Aku dan Mr. Ery tak seberani dialah.

Hari Usahawan SKDP 03

Tiga orang murid termasuk kakak Azwa berani naik ke pentas. Pelakon Lisdawati minta mereka untuk menyanyi satu lagu setiap orang.. Aku yang risau dengan kakak Azwa ni. Lagu apalah dia nak nyanyi. Konpem terabur habis lirik. Aduh, aku pula yang malu. Dengar kawan dia menyanyi ok lirik betul. Budak lelaki tu siap menyanyi lagu arab lagi.

Hari Usahawan SKDP 07

Dah agak dah, memang dia pun tengah takut-takut nak menyanyi lagu apa. Tengah hafal lagu dengan kawan dia…entah lagu apa..takkan lagu janam..janam…kan jahanam lagu orang.

Hari Usahawan SKDP 23

Tengoklah gelagat dia, tengah menghafal lagu…hehehe.

Hari Usahawan SKDP 06

Hari Usahawan SKDP 22

Hari Usahawan SKDP 25

Berlakon Spontan Dengan Lisdawati

Bila turn dia, pelakon Lisdawati minta dia berlakon. Tarik nafas lega mamanya. Nasib baik lah lepas dua murid menyanyi, cikgu bertanya soalan macam-macam. Lepas tu hampir tertinggal turn kakak Azwa. Itu yang kena berlakon tu. Berdebar mamanya tunggu nak tengok lakonan dia dengan lisdawati ni. Lisdawati cakap “skrip pakai langgar jer”.

Hari Usahawan SKDP 24

Sedutan video Azwa berlakon sebagai “mak”, Lisdawati sebagai “anak”

Hari Usahawan SKDP 02

Akak Lisdawati ni maintain jer badannya. Anak-anak dah besar pun. Sepatutnya dia datang dengan anak tiri dia Fareez Mentor. Mungkin busy agaknya. Lisdawati ni bekas anak murid guru besar SKDP. so, mudahlah nak jemput dia datang ke Karnival Usahawan ni. Walaupun sekejap, seronoklah budak-budak…eh3x, mak budak pun sekalilah naik seronok.

Hari Usahawan SKDP 29

Dari jemput usahawan yang dah terrrrrrkenalnya dia, siap minta token siap ikut jadual sendiri, lebih baik jemput orang lain…budak-budak pun dah suka..

Tagged : / / / / / / / / /

Kemeriahan Hari Karnival Usahawan SKDP

Kemeriahan hari sukan dan karnival usahawan (KSU) SKDP. Malam sebelumnya datang ke sekolah ambil t-shirt dan kumpul di bilik PIBG dengan sukarelawan hari KSU. Kira merasmikam sekali bilik PIBG kami kat sini. Dah lama siap hias dan kemas, tak pernah guna.

Buah-buahan banyak ni sebab team PIBG berniaga rojak buah dan sengkuan calit. Betul ke ejaannya tu.

Hari Usahawan SKDP 09

Hah, itu yang baju coklat orang kuat kami. ke sana ke mari, penat lelah hanya dia yang hadapi. Aku panggil akak ‘kecoh’ sebab dia sangat peramah. mana-mana pergi semua orang kenal dia lah. Entah apa yang dibebelkan makcik tu sampai muncung mulut, adalah tu yang nak suruh bawa apa-apa.

Hari Usahawan SKDP 08

Esoknya, awal pagi dah siap nak pergi hari KSU. Seawal-awal pun, dah ada yang kat gerai potong buah. Aku yang tanggungjawab di bahagian gerai segan datang lambat sikit. maklumlah, nak kena siapkan anak-anak dulu, lepas tu cari parking kat luar tak ada kosong. Call akak kecoh ni, dapatlah park kereta dalam kawasan sekolah. Parking dalam terhad kena ada kad. Nasib ada YDP PIBG tunggu depan dan maklum pada guard.

Tengoklah, busy ke tak busy akak aku sorang ni..tunjuk arah ke apa tu?

Hari Usahawan SKDP 04

Ada dalam 20 gerai yang berniaga macam-macam jenis makanan dan minuman. Hari KSU, semua urusan jual beli pakai kupon bersiri. Semua permainan pun pakai kupon.

Hari Usahawan SKDP 05

Sibuk kat gerai, petang baru nak ronda-ronda apa lagi yang ada. Aku sendiri pun tak tahu sangat apa yang disediakan lagi kat sini. Anak-anak tahu datang minta kupon berkali-kali..patutlah…

Hari Usahawan SKDP 11

Hari Usahawan SKDP 13

Hari Usahawan SKDP 10

Hari Usahawan SKDP 14

Hari Usahawan SKDP 16 Hari Usahawan SKDP 15

Hari Usahawan SKDP 12

Hari Usahawan SKDP 17

Hari Usahawan SKDP 18

mamanya dah penat berdiri.. bawa anak kat dewan terbuka…aman dapat duduk dan julurkan kaki. anak pun aku kasi lepas, tak kisahlah kotor pun. diaorang lagi suka. lebih-lebih lagi budak kecik Ayra ni duk kacau abang.

Hari Usahawan SKDP 19

Hari Usahawan SKDP 20

Mr. Ery datang kejap-kejap sebab dia demam hari tu.

Hari Usahawan SKDP 26

Kenal ke budak lelaki yang menyanyi ni… peserta ceria kid star tahun lepas..ke 2 tahun lepas..dah lupa… dia bekas budak sekolah ini. sedap suaranya..

Hari Usahawan SKDP 27

Banyak aktiviti yang dijalankan hari KSU ini, paginya ada zumba. terlepas nak zumba..frust sungguh. lepas perasmian karnival, terus acara rumah sukan dan pembahagian hadiah…ada cabutan bertuah yang memang aku susah nak bertuah….hehehehe.

Tagged : / / / / / /