Hitung Hari Bilakah Airport Dibuka Setahun Sudah Tak Jumpa Keluarga

Setahun di luar negara, tanggal 21.06.2020 – Genap setahun aku di Conakry, Republic of Guinea..Afrika. Rindu sangat pada keluarga di Malaysia. Tapi apakan daya, hanya boleh lepaskan rindu melalui panggilan video call sahaja.

Hitung hari bilakah airport dibuka dan kembali beroperasi.

Sejak Covid-19 melanda di Guinea, darurat dipanjangkan lagi sehingga 15 Julai namun pergerakan tidaklah terbatas.

Menunggu dengan sabar.

1 tahun tak balik Malaysia.

1 tahun tak jumpa anak.

1 tahun tak jumpa family.

1 tahun tak jumpa sedara mara.

1 tahun tak makan kedai mamak.

1 tahun tak shopping shopee.

1 tahun tak shopping lazada.

1 tahun tak makan Mekdi.

1 tahun tak makan KFC.

Eh, banyak lah benda yang aku nak.

setahun di luar negara
 

Setahun Berlalu..Berita Kematian Menjelma

Berita yang paling aku takut nak hadap bila berjauhan..berita kematian.

Selama  setahun di luar negara, mendapat perkhabaran duka saudara mara, kenalan telah kembali kerahmatullah.

‎إنَّا ِللهِ وإنَّا إلَيْهِ رَاجِعُوْن
Innalillahi wa inna ilaihi raji’un.
 

Alfatihah (DIBACA) kepada:

1. Aida Abd Ghani – Sahabat satu kelas.

2. Wan Mohd Zil Wan Salleh – Suami kepada sepupu

3. Nor Azma Abu Bakar (Kak Jaa) – Kawan baik adik.

‎ اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ
“”Allahumma firlahu warhamhu wa`afihi wa`fu`anhu”
“Ya Allah, ampunilah dosanya, berilah rahmatMu ke atasnya, sejahtera dan ampuni dia.”.. aamiin.
 

Abah pun tak sihat. Baru keluar hospital kerana darah tinggi.

Effect dari darah tinggi, mata sebelah kanan dah tak nampak.

Ya ALLAH, KAU PANJANGKAN UMUR ABAHKU JOHARI MAT

Beza susut badan abah semasa hari hantar aku dengan sekarang.

 

Keadaan seperti inilah yang harus aku hadapi bila berjauhan dengan keluarga.

Moga cepat-cepat airport dibuka dan dapatlah aku balik untuk bertemu mata.

Tiket di tangan sudah ada…tapi apakan daya semuanya tergendala.

Moga ada perkhabaran baik yang bakal diumumkan nanti.

 

Tagged : /

Majlis Menamakan New Baby di Guinea, Sangat Happening and Colorful

Naming ceremony for new born

Seorang staff kat sini, isterinya baru melahirkan 2nd baby.

Selepas 7 hari bersalin, akan ada naming ceremony iaitu majlis untuk menamakan nama baby.

Kalau kat Malaysia, majlis cukur jambul.

Cara menamakan nama baby aku tak pasti

Elok sampai di rumahnya, baby dah dinamakan mamadou …..

Maknanya, naming ceremony dah selesai.

New experience for me

Dikelilingi dekat dengan rakyat kat sini.

Semuanya dari jiran-jiran tetangga.

Meriah dan sangat warna warni

naming ceremony for new born
we were with the father on staff

Macam kenduri kahwin pun iyea.

Datang duduk-duduk, borak-borak, makan-makan

Sambil dengar alunan muzik dari ketukan gendang.

Bukan ketukan free tau.

Mereka datang dan bermain depan-depan, supaya kami faham untuk bagi duit.

Tak sure lah, ia dijemput oleh tuan rumah ke tidak.

So, mengertilah selepas ini kena sediakan duit kecil jika bertandang ke mana-mana majlis.

naming ceremony

Kami dijamu makan ke rumah lain, tidak makan di rumah staff.

Entahlah mungkin tuan rumah nak bagi keselesaan untuk kami makan.

new born
we the only flowers in office

Pantang ibu yang baru bersalin?

7 hari lepas bersalin, kemain laju berjalan ke hulu hilir

Turun naik tangga bagai

Tak ada buka langkah kecil pun.

Tenaga lain macam… aku yang tengok pula seriau.

Kita 40 hari pun takut nak keluar rumah.

Ibu yang baru berlepas bersalin ni pula akan berhias cantik

Nak tengok berhias cantik macam mana. Korang boleh klik SINI

Tagged : / /

Seberang Jalan Jer Pantainya, Bolehlah Hilang Bosan Anak Berminggu Duduk Dalam Rumah

Pantai di Conakry ni cantik tapi..

Tup tup..eh 6 bulan dah kat bumi Africa ni.

Syukur Alhamdulillah, masih berada dalam kesihatan yang baik. Anak-anak pun sama.

Dalam sekitar 6 bulan, anak terkena demam hanya 1 kali. Cukuplah tu.

Sungguh kesian kat anak-anak, asyik terperap dalam rumah jer.

Keluar sekadar pergi beli barang, pergi makan, Aqeel pergi sekolah dan Ayra ikut hantar abangnya sekolah.

Untuk riadah, tak pergi mana-mana lagi.

Dalam perancangan pergi pulau dan air terjun.

Hanya 2 sahaja tempat tarikan yang ada.

Pantai Hanya Seberang Jalan

Ada pantai di Conakry, tapi tak boleh pun mandi.

Nak hilang bosan, hirup udara segar bolehlah..walaupun tak sesegar mana.

Kakak jangan terasa yer…mama bawa adik-adik jalan untuk hilang bosan jer.

Dari rumah boleh nampak riuhnya kat sini.

Tempat diorang bermain bola sepak.

Menarik bila air surut, boleh turun ke bawah di pesisir pantai

Cuma hati-hati, sebab berbatu.

Tengok matahari terbenam..memang best..

Nun jauh di hujung laut…macam dekatnya sini dengan Malaysia.

Foreigner pun ramai.

Peminta sedekah pun banyak.

Nampak orang luar, inilah peluang mereka.

Kebanyakkannya budak-budak datang dekat minta duit.

Bagi duit, tengok pada keadaan.

Bila mula bagi, datang pula yang lain.

Bila mula bagi, mereka mula akan aim..untuk minta lagi.

So, nak bagi kena tengok keadaan mereka.

Minta duit, ada pula handphone di tangan.

Aku tengok orang tak pelik

gambar dengan anak dari Libya di pantaiConakry

Orang tengok aku macam pelik

Datang dari mana?

Kalau free hair, sah mereka sangka datang dari China.

Rakyat China memang ramai kat sini

Ada plan dari Kerajaan Guinea nak cantikkan pantai di Conakry seperti pantai PD.

Tagged : / / /

Kedutaan Besar Malaysia di Benua Afrika. Ada Yang Tidak Tahu Embassy Malaysia Ada Di Sini

Senarai Kedutaan Besar Malaysia/Suruhanjaya Tinggi Malaysia yang ada di negara dibawah Benua Afrika.

  1. Algeria – Embassy of Malaysia,  Algeria
  2. Egypt – Embassy of Malaysia, Cairo
  3. Ghana – High Commission of Malaysia, Accra
  4. Guinea – Embassy of Malaysia, Conakry
  5. Kenya – High Commission of Malaysia, Nairobi
  6. Morocco – Embassy of Malaysia, Rabat
  7. Namibia – High Commission of Malaysia, Windhoek
  8. Nigeria – High Commission of Malaysia, Abuja
  9. Senegal – Embassy of Malaysia, Dakar
  10. South Africa – High Commission of Malaysia,  Pretoria
  11. Sudan – Embassy of Malaysia, Khartoum
  12. Zimbabwe – Embassy of Malaysia, Harare

 

Tak Tahu Ada Kedutaan Malaysia di Guinea

 
 Ada yang tak tahu kewujudan Embassy of Malaysia, Conakry, Guinea. Malaysia satu-satunya negara ASEAN yang ada kedutaan di Guinea. Negara-negara ASEAN lain kebanyakkannya kedutaan mereka terletak di Dakar, Senegal.

Senegal paling terdekat dengan Guinea.

Embassy of Malaysia, Conakry, Guinea selain cover Guinea turut juga cover bagi republik Liberia, Sierra Leone, Cote d’Ivoire dan Guinea-Bissau.

Guinea secara rasmi Republik Guinea, negara pesisir barat di Afrika Barat. Dulu dikenali sebagai French Guinea. Disebut sebagai Guinea-Conakry untuk membezakan nama dan wilayah lain seperti Guinea-Bissau dan Equatorial Guinea. Guinea mempunyai populasi 12.4 juta dan kawasan seluas 245,857 kilometer persegi.

Negara berdaulat Guinea adalah republik dengan presiden yang dipilih secara langsung oleh rakyat; kedudukan ini adalah ketua negara dan ketua kerajaan.

Negara ini dinamakan sempena rantau Guinea. Guinea adalah nama tradisional bagi rantau Afrika yang terletak di sepanjang Teluk Guinea. Ia membentang ke utara melalui kawasan tropika hutan dan berakhir di Sahel.

Guinea adalah negara Islam yang majoritinya, 85 % adalah penduduk umat Islam. Bahasa Perancis, bahasa rasmi Guinea, bahasa komunikasi utama di sekolah, pentadbiran kerajaan, dan media, tetapi lebih daripada dua puluh empat bahasa pribumi juga dituturkan.

Ekonomi Guinea sebahagian besarnya bergantung kepada pengeluaran pertanian dan mineral. Ia adalah penghasil bauksit kedua terbesar di dunia, dan mempunyai banyak berlian dan emas. Negara ini adalah teras wabak Ebola 2014.

Negara yang berisiko tinggi untuk sebarang krisis. Seeloknya, jika ada urusan di negara-negara seperti ini, lebih baik maklum pada pihak Kedutaan yang terdekat. Janganlah pula seperti “Sudah terhantuk baru terngadah”. 

Tak susah pun maklum.  Tak sempat nak datang Kedutaan, boleh melalui emel ke mwconakry@kln.gov.my maklumkan keberadaan di Guinea dan mana-mana tempat yang dicover.

Juga boleh dibuat di dalam sistem E-Konsular KLN

kedutaan besar malaysia

Datang nak bawa buah tangan dari Malaysia pun boleh..dialu-alukan..eh..

Address:
P.O.BOX 5460 Mafanco, Corniche Sud

 Telephone: +224-622-66-78-79
+224-629-30-29-29

 Email: mwconakry@kln.gov.my

Untuk alamat penuh, waktu operasi, nombor untuk dihubungi dan emel lain-lain kedutaan Malaysia boleh ke laman KLN.

 
 

Tagged : / / / /

Dapat Bos Baik, Cepat Pula DiPanggil Balik

Ketua Canseri punya turn, balik Malaysia.

Kenapalah cepat sangat bertukar pegawai-pegawai yang baik kat sini?

Sudahlah berjauhan dengan keluarga, pegawai di sinilah ibarat keluarga sendiri.

Baru bulan lepas keluarga SU3, balik ke Malaysia

Kali ini keluarga Ketua Canseri pula balik ke Malaysia.

Inilah kehidupan bila posting ke luar negara.

Bila pegawai-pegawai dah cukup tempoh, maka dipanggillah balik ke HQ atau ke penempatan lain.

Cuma akulah yang lewat datang ke sini.

Pegawai baru yang ditukarkan ke sini pun baik-baik juga.

Alhamdulillah.

Masa dapat tahu kena posting, macam-macam aku fikir.

Macam mana  keadaan negara di sana?

Macam mana kerja di sana?

Macam mana dengan pegawai-pegawai di sana?

Especially, nak bekerja dengan pegawai yang tak pernah bersua yang jauh beribu batu dari keluarga.

Pelbagai kisah dan pengalaman dari orang-orang yang pernah pergi posting ni.

Orang luar akan kata bestnya dapat posting..seronoknya dapat kerja di luar negara.

Tapi orang luar tak tahu suasana kerja itu macam mana, persekitaran pula bagaimana.

Ada yang dapat negara yang best, kerja pula tak best

Ada yang dapat negara tak best, tapi kerja pula best

Ada juga yang dapat dua-dua best..ada dua-dua tak best

Atas rezeki masing-masing.

Macam aku kat sini, hardship country yang terkebelakang  dari kemajuan, dihantar pengganti yang baik.

Bersyukur sangat.

Tapi ada juga terdetik perasaan cemburu pada mereka yang dapat pergi ke negara idaman.

Aku manusia biasa..perasaan cemburu mesti ada…peluang hanya sekali sahaja.

Eh, teremosi pula (^-^)

 

Memories bermula dari sini

 

Bila kawan dapat tahu aku kena posting, ada yang tanya siapa Duta kat sana? Siapa Ketua Canseri? Siapa SU3?

Duta belum ada kat sini.

SU3 sebelum ini, ramai yang tak kenal.

Sebut nama Ketua Canseri, ada yang kenal.

Bila tahu ada yang kenal…apa lagi koreklah dulu dengan kawan..tanya pasal KC.

“Best Ema, KC ko ni baik orang dia, ko jangan risau”

Lega sangat hati…tak fikir sangat dah pasal tempat hardship ni.

Sampai saja di Conakry, orang pertama yang jumpa KC lah..dia yang sambut di airport.. kebetulan SU3 masa itu cuti.

Malam itu, dibawa pula pergi dinner..kenal pula dengan wife KC.

Ya Allah, wife KC pun sangatlah baik, cakap pun lembut.

Birthday Mr Harris

Rajin masak…dan selalu bagi makanan..

Sebulan dua..mesti dijemput ke rumah buat makan-makan.

Hujung-hujung hari nak balik ni pun, still lagi bagi makanan.

Dari cari rumah sewa, cari sekolah anak..KC join sama.

Barang-barang yang tak dibawa balik Malaysia, diberinya kat kitaorang.

Suami isteri sangat-sangat baik.

Perwakilan Conakry
Kenangan bersama Perwakilan Conakry

 

Dari luar, nampak tegas..muka serius.

Tapi suka mengusik..suka ambil gambar orang yang tak ready,

dan selalu berbelanja makan kami kat sini.

3 tahun aku kat sini, diberinya kami pakai dulu set karaoke, untuk hilang boring.

Sebelum fly, sempat lagi bagi iron stim untuk kami guna.

Lain-lain barang tak usah nak cakaplah, lagi banyak yang diberi dari kami bawa.

Hah, tengok..baik ke tak baik?

So, beruntung siapa yang kerja di bawah KC kat HQ nanti.

Balik Malaysia, harap dapat bekerjasama lagi dengan KC.

Walaupun ia agak mustahil..

Selamat kembali ke Malaysia KC.

Jasa KC sangat tidak ternilai.

Terima kasih kepada KC sekeluarga.

 

InshaALLAH jumpa nanti di KL.

Tagged : / / /

Jumpa Orang Malaysia Lain Yang Bekerja di Guinea

Orang Malaysia kerja di Guinea.

Jauhnya, mencari rezeki kan.

Akhirnya, jumpa juga orang Malaysia lain yang bekerja di Guinea.

Kenapa Malaysia lain?

Sebabnya, mereka-mereka ini yang bukan menetap lama kat sini.

Ada 1 minggu, 2 minggu, dan paling lama pun setakat 1 bulan jer.

Setel kerja, balik semula ke Malaysia.

Hasil menulis di blog, dapat juga bertemu mata.

Asalnya, bermesej dengan isteri salah seorang dari mereka jer.

Walaupun aku sendiri tidak bertemu mata, dah wakilkan Mr Ery tu.

Sebelum mereka ni balik, sempatlah dibawa ronda-ronda Conakry.

Dengarnya, beli souvenirs.

orang malaysia yang kerja di Guinea

Maklumlah, bukan negara tourist kan..so, tak banyaklah pilihan.

Bawa orang tempatan, walau tetap kena ketuk harga, tak adalah teruk sangat kot.

Yealah, mana nak faham diaorang cakap apa kan.

Singgah tempat makan pun tempat yang biasa juga yer.

Hehehehe.

Nak datang ke Guinea ni, walaupun datang beberapa hari, maklumkan lah kehadiran kepada embassy.

Tak ada masa nak datang embassy, just emel jer nama, no untuk dihubungi, datang bila, balik bila, stay mana.

So, embassy tahu ada rakyat Malaysia lain di sini.

Lagipun ini negara yang selalu berlaku konflik.

Lagi-lagi masa sekarang ni, kena berjaga-jaga.

Jangan sudah terhantuk, baru tergadah.

Hah, gitu.

Nak berhubung dengan Embassy Malaysia in Conakry, ini alamatnya:

Address:
P.O.BOX 5460 Mafanco, Corniche Sud

 Telephone: +224-622-66-78-79
+224-629-30-29-29

 Email: mwconakry@kln.gov.my

Setahu aku, orang Malaysia kerja di Guinea ni sebab dihantar opis mereka.

Yang datang nak honeymoon, jauh sekalilah.

Bukan Guinea saja, malah Guinea-Bissau, Sierra Leone, Ivory Coast, Liberia pun boleh maklum di Embassy in Conakry.

Tagged : / / / /