Program My Beautiful Malaysia Di Dataran Merdeka

Program My Beautiful Malaysia Di Dataran Merdeka.

Hari ini nak berkongsi mengenai program My Beautiful Malaysia yang telah diadakan pada 3 Februari 2013. Program ini telah berlangsung secara serentak di seluruh negeri termasuk Sabah dan Sarawak.Program My Beautiful Malaysia adalah satu aktiviti yang sihat dengan acara bergotong royong membersihkan kawasan persekitaran.

Dan kami telah diberi kawasan untuk dibersihkan iaitu di persekitaran Restoran Lotus Nasi Kandar, berhadapan dengan Maju Junction. Dari Dataran Merdeka berjalan kaki menuju ke sana.

Antara aktiviti yang dilakukan adalah menyapu sampah, mengecat, menanam pokok. menebang dahan pokok, membuang iklan haram dan sebagainya. Aktiviti yang perlu kami lakukan adalah membuang iklan haram di kawasan yang ditetapkan.

bergaya bersama alat yang diberi…apa nama alat ini yer?

Berpatah balik ke Dataran Merdeka untuk mendengar Perasmian My Beautiful Malaysia dari Perdana Menteri menerusi skrin besar.

Masing-masing hanya memakai baju sendiri. hanya topi yang disediakan. dan ada yang bertanya dari mana saya dapat t-shirt ini.

Terima kasih kepada denaihati kerana menghadiahkan sehelai t-shirt ini semasa #SBB2013 baru-baru ini.Sangat selesa.

Tagged : / / /

Laut atau kolam

Mandi pantai dengan mandi kolam..yang mana paling disukai?

Bukan untuk kanak-kanak malah orang dewasa pun.

Yang paling best menginap di Thistle Resort Port Dickson ini sebab ada kolam besar dan selesa untuk mandi..cuma pakaian yang bersesuaian sahaja dibenarkan masuk kolam..tak boleh pakai t-shirt.

First day, anak-anak dan mr.ery sampai..memang tak akan lepaskan peluang bawa anak-anak mandi kolam kecil…ini kali kedua mereka mandi kat kolam ni.

Walaupun resort ini ada kolam yang besar, tapi pantai kat area resort tak menarik…laut terlalu dekat dengan daratan…dulu boleh juga berjalan jauh melalui tepi-tepi air tu.. sekarang tak berani sangat..lebih-lebih lagi dengan cuaca yang tak menentu.

Bukan main seronok mereka berdua… kebetulan ada dua buaian kat situ.

Hari kedua sambung mandi kolam lagi. kali ini mandi di kolam sebelah lain. sesuai untuk anak-anak juga. cuma besar aqeel tak boleh biarkan sendirian..dia lebih dalam sikit dari koman mandi di hari pertama..mandi di kolam ini untuk kali pertama…wah, memang syok habis..

Tengoklah aksi si aqeel dengan ayahnya..bukan main seronok

Eksyen berjalan dalam kolam tanpa dipegang..sambil jalan sambil nyanyi..tu yang tak menahan…

Memang berubah kaler kulitlah mereka berdua ini..pagi petang mandi kolam..perasan tak baju mandi kakak yang baru…beli kat bandar PD..yang lama dah macam ketat dan cekci..tak sesuai dah dia pakai..

Jeles tau..saya tak turun mandi…lupa bawa baju..

atas rumput tu kalau nak guling-gulingpun boleh.

 

Anak-anak lebih suka mandi kolam walhal air kolam pun ada bahaya sebab berklorin.

Tagged : / / /

Kedai Pasu Sarawak..hati banyak sedih

 Sebelum balik semenanjung dan selepas berhabisan duit di Serikin sempat meyinggah di kedai pasu sarawak.

Masa datang kali pertama dulu, pernah singgah di kedai pasu sarawak tapi tak beli apa-apa pun sebab kedai masih belum buka cuma tempat membuat saja yang dah buka.

Tapi kali ini, bos bawa kami ke kedai pasu sarawak kawannya..cuma ema dah lupa nama kedai laaa.. kalau u all nak pergi bagitahu ema..ema tanya bos apa tempatnya..hehehehe

Kebetulan masa ema pergi, kedai pasu sarawak ini tengah buat diskaun dan bila ema pergi dapat diskaun lagi..seronok sangat..dah murah..dimurahkan lagikan.

Inilah, kawan bos ema yang satu sekolah..bos ema pun agak lama tak jumpa kawannya.

Tapi yang menyedihkan bila sampai rumah KL dan buka bungkusan kotak pasu…

Pasu Sarawak ku pecah…huawaaaa

Tak dapat nak salahkan siapa..samaada salah bungkusan atau salah bahagian bagasi MAS.

Walaupun pasu sarawak ini dah begini, tapi tetap boleh diguna.

Mr.ery telah gam yang serpihan-serpihan dan pasu sarawak ini digunakan setiap malam.

Oh, pasu sarawak ini adalah pasu sarawak lampu yer.

Tagged : / / /

Daerah Bau (Disebut Bauk),Sarawak

Apa yang istimewa daerah Bau ini.

Bau merupakan tempat perlombongan emas.

Daerah Bau dituju untuk menuju ke Serikin..

Serikin adalah tempat kaum perempuan paling suka…entry akan menyusul.

Singgah di Ibu Pejabat Polis Daerah Bau untuk menunggu orang yang akan membawa kami ke Serikin.

Sangat besar bangunannya…tapi tersangatlah sunyi..

Sempat singgah kedai makan Islam yang hanya mempunyai 2 kedai makan Islam di daerah ini.

Sebelum meneruskan perjalanan ke serikin..perlu kosongkan pundi kencing untuk mengelak dari menyusahkan diri mencari tandas bila tiba di serikin.

Selepas habis bercuci mata dan membeli sempat singgah di pondok polis Bau yang hanya beberapa langkah dengan tempat jual-jual di Serikin.

Kami bertuah pergi ke sana di eskot dengan beberapa pegawai polis..

Demi keselamatan…

Tagged : / / /

Hotel Kinabalu Daya, Kota Kinabalu, Sabah

Hotel Di Sabah

Yea, sinilah kami tidur sebilik seramai 6 orang. opppsss, diam-diam saja…hotel bertaraf 3 bintang berapa sangat keluasan biliknya

Dapat hotel ini pun atas voucher beli hp hanya keluarkan RM100 untuk bermalam selama 3H 2M bukan kami lepak dalam bilik pun bilik ini hanya untuk tidur dan mandi saja

tapi puas hati sangat dengan kelajuan wifi nya.

 

 

salah satu destinasi yang kami pergi pada hari kedua selepas Kundasang dan Kudat iaitu 1Borneo Hypermall…mall yang paling besar di KK kalau kat sini macam Midvalley.. pergi sana hanya beli selipar azwa sebab selipar yang baru rasmi pada hari pertama dah putus.

 

 

Ikan Bakar Fresh

malam kedua kami tak singgah balik makan ikan bakar belakang pasar filipin tapi mr.ery sanggup berjalan kaki dari hotel semata-mata nak ratah ikan dalam bilik

 

 

selepas balik pulau manukan sempat singgah kedai Jamilah Jewellery kedai terbesar yang jual segala mutiara dan barang kristal rambang mata dan tak beli apa

 

 

Berakhirlah percutian 3H 2M di Kota Kinabalu, Sabah cukupkah segala cerita mengenai Kota Kinabalu ini?

 

 

Anak-anak tahun ini aktiviti berjalan-jalan dah habis yer tahun depan INSYAALLAH kita bercuti di Pulau Langkawi pula

 

AMIN!!!

 

Tagged : / / /

Keindahan Pulau Manukan di Sabah

Pulau Manukan Sabah

As Salam

Terasa lamanya tak update blog ini
Busy sangat dengan kerja
Bulan depan kena outstation lagi
So, banyak benda perlu disiapkan

Okey, sambung cuti-cuti ke sabah yer

Destinasi : Pulau Manukan, Sabah

Dinasihatkan nak pergi sana, seeloknya di awal pagi untuk elak dari ombak besar

kecut perut masa kami pergi hari itu….

boleh pula jumpa dengan satu group cikgu-cikgu dari kelantan

pulau manukan

selamat datang ke Pulau Manukan…ema dah sampai sini dulu..

memang tak akan lepaskan peluang untuk mandi

mandi di pulau manukan

kalau nak stay lama, bot akan datang ambil kemudian, kalau stay sekejap bot akan tunggu saja

pulau manukan sabah yang indah

tanda -tanda keberanian aqeel naik bot

mula-mula cool jer

pastu mulalah peluk mr.ery

naik bot ke pulau manukan

dan akhirnya dengan mama juga

brcuti di pulau manukan sabah

salah satu pulau lain yang ada

pulau kecil

nak lawat semua pulau pun boleh

hanya perlu sediakan charge tambahan bot saja

Tagged : / / /