Kedai Pasu Sarawak..hati banyak sedih

 Sebelum balik semenanjung dan selepas berhabisan duit di Serikin sempat meyinggah di kedai pasu sarawak.

Masa datang kali pertama dulu, pernah singgah di kedai pasu sarawak tapi tak beli apa-apa pun sebab kedai masih belum buka cuma tempat membuat saja yang dah buka.

Tapi kali ini, bos bawa kami ke kedai pasu sarawak kawannya..cuma ema dah lupa nama kedai laaa.. kalau u all nak pergi bagitahu ema..ema tanya bos apa tempatnya..hehehehe

Kebetulan masa ema pergi, kedai pasu sarawak ini tengah buat diskaun dan bila ema pergi dapat diskaun lagi..seronok sangat..dah murah..dimurahkan lagikan.

Inilah, kawan bos ema yang satu sekolah..bos ema pun agak lama tak jumpa kawannya.

Tapi yang menyedihkan bila sampai rumah KL dan buka bungkusan kotak pasu…

Pasu Sarawak ku pecah…huawaaaa

Tak dapat nak salahkan siapa..samaada salah bungkusan atau salah bahagian bagasi MAS.

Walaupun pasu sarawak ini dah begini, tapi tetap boleh diguna.

Mr.ery telah gam yang serpihan-serpihan dan pasu sarawak ini digunakan setiap malam.

Oh, pasu sarawak ini adalah pasu sarawak lampu yer.

Tagged : / / /

Selamat Datang Ke Sarawak

Selamat datang ke Sarawak tuan-tuan dan puan-puan.

Wah, macam ejen pelancongan dah ini.

Ini kali kedua datang ke Sarawak.

So, dah tahu serba sedikit  nak ronda-ronda Negeri Sarawak ini.

Tapi still tak mahir juga bab jalanraya kat sana.

Banyak sangat round-board akan jumpa.

Inilah patung kucing paling besar di Sarawak. Berkesempatan mengambil gambar di sini bila salah seorang bos membawa kami keluar breakfast di luar dan sempat juga meronda-ronda bandar Kuching. bila lalu di satu tempat memori dalam kepala terus keluar “eh, sini pernah datang”..”oh, kat sini rupanya”…

Selama seminggu berada di Kuching, Sarawak ini ema tinggal di Hotel Riverside Majestic,Kuching. Paling seronok bila dapat bilik tepi sekali dan view semuanya dari cermin. view keliling dapat tengok.

Cari mekdi juga satu malam itu…

Ini view dari bilik belah depan. naik sampan dengan bayaran 50 sen untuk pergi ke  seberang memborong kek lapis. naik sampan tak sampai 5 minit tapi naik kereta hampir setengah  jam.

Ini semasa aktiviti latihan di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Abadikan bersama lori hazmat team.sangat teruja dengan peralatan yang ada.

Untuk makluman u all. orang Sarawak semuanya jujur.

entry auto publish..hari ini kerja di luar pejabat tapi masih di kawasan KL

Tagged : / / /

Perkhidmatan Sewa Pengangkutan di Kuching Sarawak

Dah lama nak buat entri ini. cuti ke Kuching pun dah hampir sebulan. baru teringat nak buat entri pasal perkhidmatan sewa pengangkutan di sana. masa cuti di sana, kami sewa van yang agak selesa memandangkan kami pergi pun ramai. dan saudara kat sana yang carikan van sewa ini.Perkhidmatannya sangat memuaskan. orangnya peramah. datang pun tepat pada masanya. kalau yang bercadang nak bercuti di Kuching dan ingin dapatkan khidmatnya boleh hubungi En Ahmat (019-884 6806) atau melalui email arisha081@hotmail.com / mat7630@gmail.com .

Selain pengangkutan, nak perkhidmatan homestay pun boleh. yang ema tak pasti samada sewa kereta ada atau tak. Nak tahu lebih lanjut bolehlah hubungi beliau. ema sewa van RM 600 sepanjang 3H 2M bercuti.

sewa kereta sarawak

Ini saja gambar Encik Ahmat (berbaju belang) yang ada. nampak sipi-sipi je.

Tagged : / / / / /

Marrybrown Kuching

Di semenanjung tak pernah pun nak makan di Marrybrown. Bila di Kuching, nak cuba merasai makanannya. Padahal baru lepas makan di Kopi O Corner. Tetiba perut rasa lapar.

marrybrown kuching

Tak banyak pun order. Setakat dua ketul ayam gorem, kentang goreng dan air

marrybrown kuching

Seluar aku ada basah tu. Bukan aku terkucil…tapi tertumpah air masa makan kat marrybrown. Meja kamilah paling bersepah…gara-gara aqeel syafiq tu. Cepat-cepat bingkas bangun..lariikkkk….

marrybrown kuching

Done

SELAMAT TINGGAL KUCHING, SARAWAK

nota jari : seminggu kerja di luar..sekarang kat Hotel Renaissance, Kuala Lumpur

Tagged : / / / /

Breakfast di Kopi O Corner Kuching Sarawak

Berjalan sudah..membeli sudah…sebelum naik flight singgah untuk breaklunch (pagi dan tengahari) di Kopi O Corner….memang salah satu tempat kegemaran orang ramai…

kecil-kecil dah sampai ke Kuching si Aqeel kan..

kegemaran ramai teh o ais…

ada-ada saja mr. ery nak buat teknik bergambarnya… cap jari siapalah tu…

Laksa Sarawak mr. ery punya…okey sedap…

Mee Kampua FIL punya..

pergh..air yang hilangkan dahaga si aqeel syafiq

diam saja bila orang luar dukung dia…

muka bersedih..dah nak balik Kuala Lumpur…lagipun ema sekeluarga yang balik dulu…FIL dan keluarga adik ipar balik lewat sikit dari kami…

Bukan dua jenis saja makanan yang kami order..ada yang order nasi lemak dan mee kolok…. ema tak order apa-apa sebab perut masih kenyang selepas belasah dua keping roti canai di tempat menginap tadi…hehehe…

Inilah rupa mee kolok di sarawak…time ini makan masa penat berjalan ronda muzium… mr.ery cakap banyak pakai ajinomoto…rupanya cam meggi pun ada…

Ini pula dah lupa namanya… mr. ery yang order..banyak kicap.

Bagus juga pergi negeri orang merasai makanan mereka

Tagged : / / / /

Day 3 : Pasar Satok Kuching Sarawak

Tempat membeli lauk basah.. pilih-pilih, timbang, bungkus dan bayar..kerja senang

pasar satok

ada rupa penjual tak MIL ema ni..hehehe..sampai ke dalam tempat penjual MIL nak pilih udang segar

pasar satok

pasar satok

pasar satok

sempat juga membeli ikan terubuk masin ini..tapi tak berapa suka sebab tulang banyak…

pasar satok

Bau pasarlah, ema sekeluarga naik flight hari itu…ngeh3x…

Tagged : / / / / /