Hitung Hari Bilakah Airport Dibuka Setahun Sudah Tak Jumpa Keluarga

Setahun di luar negara, tanggal 21.06.2020 – Genap setahun aku di Conakry, Republic of Guinea..Afrika. Rindu sangat pada keluarga di Malaysia. Tapi apakan daya, hanya boleh lepaskan rindu melalui panggilan video call sahaja.

Hitung hari bilakah airport dibuka dan kembali beroperasi.

Sejak Covid-19 melanda di Guinea, darurat dipanjangkan lagi sehingga 15 Julai namun pergerakan tidaklah terbatas.

Menunggu dengan sabar.

1 tahun tak balik Malaysia.

1 tahun tak jumpa anak.

1 tahun tak jumpa family.

1 tahun tak jumpa sedara mara.

1 tahun tak makan kedai mamak.

1 tahun tak shopping shopee.

1 tahun tak shopping lazada.

1 tahun tak makan Mekdi.

1 tahun tak makan KFC.

Eh, banyak lah benda yang aku nak.

setahun di luar negara
 

Setahun Berlalu..Berita Kematian Menjelma

Berita yang paling aku takut nak hadap bila berjauhan..berita kematian.

Selama  setahun di luar negara, mendapat perkhabaran duka saudara mara, kenalan telah kembali kerahmatullah.

‎إنَّا ِللهِ وإنَّا إلَيْهِ رَاجِعُوْن
Innalillahi wa inna ilaihi raji’un.
 

Alfatihah (DIBACA) kepada:

1. Aida Abd Ghani – Sahabat satu kelas.

2. Wan Mohd Zil Wan Salleh – Suami kepada sepupu

3. Nor Azma Abu Bakar (Kak Jaa) – Kawan baik adik.

‎ اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ
“”Allahumma firlahu warhamhu wa`afihi wa`fu`anhu”
“Ya Allah, ampunilah dosanya, berilah rahmatMu ke atasnya, sejahtera dan ampuni dia.”.. aamiin.
 

Abah pun tak sihat. Baru keluar hospital kerana darah tinggi.

Effect dari darah tinggi, mata sebelah kanan dah tak nampak.

Ya ALLAH, KAU PANJANGKAN UMUR ABAHKU JOHARI MAT

Beza susut badan abah semasa hari hantar aku dengan sekarang.

 

Keadaan seperti inilah yang harus aku hadapi bila berjauhan dengan keluarga.

Moga cepat-cepat airport dibuka dan dapatlah aku balik untuk bertemu mata.

Tiket di tangan sudah ada…tapi apakan daya semuanya tergendala.

Moga ada perkhabaran baik yang bakal diumumkan nanti.

 

Tagged : /

Kedutaan Besar Malaysia di Benua Afrika. Ada Yang Tidak Tahu Embassy Malaysia Ada Di Sini

Senarai Kedutaan Besar Malaysia/Suruhanjaya Tinggi Malaysia yang ada di negara dibawah Benua Afrika.

  1. Algeria – Embassy of Malaysia,  Algeria
  2. Egypt – Embassy of Malaysia, Cairo
  3. Ghana – High Commission of Malaysia, Accra
  4. Guinea – Embassy of Malaysia, Conakry
  5. Kenya – High Commission of Malaysia, Nairobi
  6. Morocco – Embassy of Malaysia, Rabat
  7. Namibia – High Commission of Malaysia, Windhoek
  8. Nigeria – High Commission of Malaysia, Abuja
  9. Senegal – Embassy of Malaysia, Dakar
  10. South Africa – High Commission of Malaysia,  Pretoria
  11. Sudan – Embassy of Malaysia, Khartoum
  12. Zimbabwe – Embassy of Malaysia, Harare

 

Tak Tahu Ada Kedutaan Malaysia di Guinea

 
 Ada yang tak tahu kewujudan Embassy of Malaysia, Conakry, Guinea. Malaysia satu-satunya negara ASEAN yang ada kedutaan di Guinea. Negara-negara ASEAN lain kebanyakkannya kedutaan mereka terletak di Dakar, Senegal.

Senegal paling terdekat dengan Guinea.

Embassy of Malaysia, Conakry, Guinea selain cover Guinea turut juga cover bagi republik Liberia, Sierra Leone, Cote d’Ivoire dan Guinea-Bissau.

Guinea secara rasmi Republik Guinea, negara pesisir barat di Afrika Barat. Dulu dikenali sebagai French Guinea. Disebut sebagai Guinea-Conakry untuk membezakan nama dan wilayah lain seperti Guinea-Bissau dan Equatorial Guinea. Guinea mempunyai populasi 12.4 juta dan kawasan seluas 245,857 kilometer persegi.

Negara berdaulat Guinea adalah republik dengan presiden yang dipilih secara langsung oleh rakyat; kedudukan ini adalah ketua negara dan ketua kerajaan.

Negara ini dinamakan sempena rantau Guinea. Guinea adalah nama tradisional bagi rantau Afrika yang terletak di sepanjang Teluk Guinea. Ia membentang ke utara melalui kawasan tropika hutan dan berakhir di Sahel.

Guinea adalah negara Islam yang majoritinya, 85 % adalah penduduk umat Islam. Bahasa Perancis, bahasa rasmi Guinea, bahasa komunikasi utama di sekolah, pentadbiran kerajaan, dan media, tetapi lebih daripada dua puluh empat bahasa pribumi juga dituturkan.

Ekonomi Guinea sebahagian besarnya bergantung kepada pengeluaran pertanian dan mineral. Ia adalah penghasil bauksit kedua terbesar di dunia, dan mempunyai banyak berlian dan emas. Negara ini adalah teras wabak Ebola 2014.

Negara yang berisiko tinggi untuk sebarang krisis. Seeloknya, jika ada urusan di negara-negara seperti ini, lebih baik maklum pada pihak Kedutaan yang terdekat. Janganlah pula seperti “Sudah terhantuk baru terngadah”. 

Tak susah pun maklum.  Tak sempat nak datang Kedutaan, boleh melalui emel ke mwconakry@kln.gov.my maklumkan keberadaan di Guinea dan mana-mana tempat yang dicover.

Juga boleh dibuat di dalam sistem E-Konsular KLN

kedutaan besar malaysia

Datang nak bawa buah tangan dari Malaysia pun boleh..dialu-alukan..eh..

Address:
P.O.BOX 5460 Mafanco, Corniche Sud

 Telephone: +224-622-66-78-79
+224-629-30-29-29

 Email: mwconakry@kln.gov.my

Untuk alamat penuh, waktu operasi, nombor untuk dihubungi dan emel lain-lain kedutaan Malaysia boleh ke laman KLN.

 
 

Tagged : / / / /

Dapat Bos Baik, Cepat Pula DiPanggil Balik

Ketua Canseri punya turn, balik Malaysia.

Kenapalah cepat sangat bertukar pegawai-pegawai yang baik kat sini?

Sudahlah berjauhan dengan keluarga, pegawai di sinilah ibarat keluarga sendiri.

Baru bulan lepas keluarga SU3, balik ke Malaysia

Kali ini keluarga Ketua Canseri pula balik ke Malaysia.

Inilah kehidupan bila posting ke luar negara.

Bila pegawai-pegawai dah cukup tempoh, maka dipanggillah balik ke HQ atau ke penempatan lain.

Cuma akulah yang lewat datang ke sini.

Pegawai baru yang ditukarkan ke sini pun baik-baik juga.

Alhamdulillah.

Masa dapat tahu kena posting, macam-macam aku fikir.

Macam mana  keadaan negara di sana?

Macam mana kerja di sana?

Macam mana dengan pegawai-pegawai di sana?

Especially, nak bekerja dengan pegawai yang tak pernah bersua yang jauh beribu batu dari keluarga.

Pelbagai kisah dan pengalaman dari orang-orang yang pernah pergi posting ni.

Orang luar akan kata bestnya dapat posting..seronoknya dapat kerja di luar negara.

Tapi orang luar tak tahu suasana kerja itu macam mana, persekitaran pula bagaimana.

Ada yang dapat negara yang best, kerja pula tak best

Ada yang dapat negara tak best, tapi kerja pula best

Ada juga yang dapat dua-dua best..ada dua-dua tak best

Atas rezeki masing-masing.

Macam aku kat sini, hardship country yang terkebelakang  dari kemajuan, dihantar pengganti yang baik.

Bersyukur sangat.

Tapi ada juga terdetik perasaan cemburu pada mereka yang dapat pergi ke negara idaman.

Aku manusia biasa..perasaan cemburu mesti ada…peluang hanya sekali sahaja.

Eh, teremosi pula (^-^)

 

Memories bermula dari sini

 

Bila kawan dapat tahu aku kena posting, ada yang tanya siapa Duta kat sana? Siapa Ketua Canseri? Siapa SU3?

Duta belum ada kat sini.

SU3 sebelum ini, ramai yang tak kenal.

Sebut nama Ketua Canseri, ada yang kenal.

Bila tahu ada yang kenal…apa lagi koreklah dulu dengan kawan..tanya pasal KC.

“Best Ema, KC ko ni baik orang dia, ko jangan risau”

Lega sangat hati…tak fikir sangat dah pasal tempat hardship ni.

Sampai saja di Conakry, orang pertama yang jumpa KC lah..dia yang sambut di airport.. kebetulan SU3 masa itu cuti.

Malam itu, dibawa pula pergi dinner..kenal pula dengan wife KC.

Ya Allah, wife KC pun sangatlah baik, cakap pun lembut.

Birthday Mr Harris

Rajin masak…dan selalu bagi makanan..

Sebulan dua..mesti dijemput ke rumah buat makan-makan.

Hujung-hujung hari nak balik ni pun, still lagi bagi makanan.

Dari cari rumah sewa, cari sekolah anak..KC join sama.

Barang-barang yang tak dibawa balik Malaysia, diberinya kat kitaorang.

Suami isteri sangat-sangat baik.

Perwakilan Conakry
Kenangan bersama Perwakilan Conakry

 

Dari luar, nampak tegas..muka serius.

Tapi suka mengusik..suka ambil gambar orang yang tak ready,

dan selalu berbelanja makan kami kat sini.

3 tahun aku kat sini, diberinya kami pakai dulu set karaoke, untuk hilang boring.

Sebelum fly, sempat lagi bagi iron stim untuk kami guna.

Lain-lain barang tak usah nak cakaplah, lagi banyak yang diberi dari kami bawa.

Hah, tengok..baik ke tak baik?

So, beruntung siapa yang kerja di bawah KC kat HQ nanti.

Balik Malaysia, harap dapat bekerjasama lagi dengan KC.

Walaupun ia agak mustahil..

Selamat kembali ke Malaysia KC.

Jasa KC sangat tidak ternilai.

Terima kasih kepada KC sekeluarga.

 

InshaALLAH jumpa nanti di KL.

Tagged : / / /

Jumpa Orang Malaysia Lain Yang Bekerja di Guinea

Orang Malaysia kerja di Guinea.

Jauhnya, mencari rezeki kan.

Akhirnya, jumpa juga orang Malaysia lain yang bekerja di Guinea.

Kenapa Malaysia lain?

Sebabnya, mereka-mereka ini yang bukan menetap lama kat sini.

Ada 1 minggu, 2 minggu, dan paling lama pun setakat 1 bulan jer.

Setel kerja, balik semula ke Malaysia.

Hasil menulis di blog, dapat juga bertemu mata.

Asalnya, bermesej dengan isteri salah seorang dari mereka jer.

Walaupun aku sendiri tidak bertemu mata, dah wakilkan Mr Ery tu.

Sebelum mereka ni balik, sempatlah dibawa ronda-ronda Conakry.

Dengarnya, beli souvenirs.

orang malaysia yang kerja di Guinea

Maklumlah, bukan negara tourist kan..so, tak banyaklah pilihan.

Bawa orang tempatan, walau tetap kena ketuk harga, tak adalah teruk sangat kot.

Yealah, mana nak faham diaorang cakap apa kan.

Singgah tempat makan pun tempat yang biasa juga yer.

Hehehehe.

Nak datang ke Guinea ni, walaupun datang beberapa hari, maklumkan lah kehadiran kepada embassy.

Tak ada masa nak datang embassy, just emel jer nama, no untuk dihubungi, datang bila, balik bila, stay mana.

So, embassy tahu ada rakyat Malaysia lain di sini.

Lagipun ini negara yang selalu berlaku konflik.

Lagi-lagi masa sekarang ni, kena berjaga-jaga.

Jangan sudah terhantuk, baru tergadah.

Hah, gitu.

Nak berhubung dengan Embassy Malaysia in Conakry, ini alamatnya:

Address:
P.O.BOX 5460 Mafanco, Corniche Sud

 Telephone: +224-622-66-78-79
+224-629-30-29-29

 Email: mwconakry@kln.gov.my

Setahu aku, orang Malaysia kerja di Guinea ni sebab dihantar opis mereka.

Yang datang nak honeymoon, jauh sekalilah.

Bukan Guinea saja, malah Guinea-Bissau, Sierra Leone, Ivory Coast, Liberia pun boleh maklum di Embassy in Conakry.

Tagged : / / / /

Yang Baru Datang Yang Lama Pula Dah Pergi

Selamat balik ke Malaysia SU3.

Tak habis lagi cerita SU3..our third secretary in MW Conakry.

Yang baru datang, yang lama pula dah pergi.

Walaupun hanya 4 bulan bersama, dah macam family sendiri.

Apapun good luck pada SU3 yang selamat balik ke Malaysia.

InshaALLAH umur panjang, jumpa di HQ nanti.

Maaf SU3 yer, curi-curi snap gambar masa last day bersama local staff.

Baca: With our local staff

Itupun kalau SU3 ada baca blog ini…hehehe.

Kenangan…entah datang ke sini lagi ke tidak selepas ini kan.

Semalam, berkesempatan untuk  hantar SU3 dan wife kat Airport Conakry.

Ini kali ke-2 jejak kaki di airport sini.

Berapa banyak sekatan, sebelum dapat masuk ke dalam ni.

Nanti-nantilah aku share di post lain.

Pelbagai kerenah orang-orang kat sini nak kena hadap.

selamat balik ke Malaysia SU3

Aloss, makin mengecil lah group Malaysian Beauties CKY ni (:-() yer.

Apapun good luck juga untuk wife SU3.

Selamat kembali bekerja dan habiskan study.

malaysian beautician cky

Bye-bye SU3.

Dah selamat sampai Malaysia dah time ini.

selamat balik ke malaysia

SU3 punya turn dah lepas.

Tak lama, lagi seorang pula menghitung hari

Juga akan balik Malaysia.

Aku punya turn lambat lagi lah..

Aqeel pun dah rindu dengan uncle SU3 dia ni, sebab suka layan dia mandi kolam dan main games

Malam tadi Aqeel pergi hantar mesej kat FB.

Uncle SU3 bagitahu boring duduk dalam kapal terbang ni.

Nak buat macam mana, perjalanan yang agak jauh kan.

 

 

 

 

Tagged : / / /

ZCO Market Another Supermarche in Conakry

Sejak ZCO Market dibuka, dah jarang pergi ke supermarket Imperial, Continental dan City Market.

Sebabnya kat ZCO Market pun ada barang halal.. lagi dekat dengan rumah.

Laluan hari-hari ke tempat kerja.

Ada barang yang lebih murah ada juga yang lebih mahal dari market lain.

Beza pun tak banyak.

Benda yang selalu aku beli kat ZCO ni, ayam organik halal.

Ada juga beli kambing dan daging segar.

Sebelum beli, ada tanya ‘HALAL’.

Yang menjawabnya “Bismililah” sambil buat gaya potong leher.

So, adalah keyakinan kat situ.

zco market

Bertambah yakin, tiada pork kat sini

Beza kat supermarket lain, sebelah menyebelah jer pork dengan daging halal.

daging halal guinea

Kebanyakan mana-mana market kat sini tutup pada hari Ahad yer.

Market kat sini tak adalah besar mana.

Barang yang ada pun barang mandian, pencuci, makanan dalam tin dan jajan.

Semuanya barang siap pack dan sejuk beku.

Stationery pun payah nak jumpa.

Sayur, bawang, halia kena cari kat kedai tepi-tepi jalan atau China Gate.

Kunyit hidup pun aku tak jumpa lagi kat sini.

Kalau ikutkan, pergi kedai-kedai biasa jer lagi murah sebenarnya.

Contoh minyak masak, gula, lagi murah dari beli di supermarket ni.

Tak pandai berkomunikasi French pun, boleh jer jual beli.

Tunjuk harga dengan kalkulator.

Cuma, kena tahu harga di supermarket tu berapa.

 

 

 

 

Tagged : / / / / /