Keropok Lekor Kemaman dan Pasar Ikan Segar

Aktiviti seterusnya diteruskan. Kali ini ke Kemaman, Terengganu. Sempadan antara Negeri Pahang dengan Negeri Terengganu. Selalu beli keropok lekor yang sudah siap dibungkus..siap dimasak dan siap digoreng lagi. Kali ini, kita beli keropok lekor yang dimasak di depan mata terus.

Keropok Cap Intan

Kami dibawa ke Keropok Cap Intan di Kampung Geliga, Kemaman. Pengalaman kali ini, dapat lihat sendiri cara-cara membuat keropok lekor yang sedap dan lembut. Keropok yang sedap adalah dari isi ikan yang banyak dan sedikit tepung sagu.

Keropok lekor mestilah diuli dengan cara memanjang, keropok akan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air panas menggelegak.

Bila keropok dah timbul, itu andanya keropok sudah masak. Cara masaknya seperti masakan kuih gula melaka. Angkat dan toskan, terus boleh dimakan begitu sahaja.

Rombongan turut dijamu dengan keropok dan air teh. Ada yang memborong keropok dan sos di sini..Ada yang membeli sebagai bekalan dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur nanti. Terima kasih pengusaha. Kenyang kami anak beranak makan keropok.

Pasar Segar Kuala Kemaman

Tidak jauh dari Keropok Cap Intan, kami dibawa pula ke Pasar Segar Kuala Kemaman. Pasar yang dibuka setiap hari bermula jam 3.00 petang. Segarnya hasil laut yang dibawa ke darat ni. Jauh beza dengan yang dijual di pasaraya tu. Geram tengok.

Kalaulah pasar ini dekat dengan rumah..memang disinilah MamaEma akan pergi. Di Kuala Lumpur, tempat yang biasa MamaEma pergi beli laut segar di Pantai Bagan Lalang. Itupun jarak dari rumah jauh juga, sebulan atau dua bulan tetap pergi sekali.

Geram nak beli semua ikan-ikan bila tengok kesegarannya. Lain kali bila datang bercuti ke Cherating, plan nak berBBQ di sinilah tempatnya nak cari ikan-ikan segar yer. Kalaulah balik KL hari yang sama sanggup pergi cari kotak putih bawa balik ikan-ikan segar ni.

Sangat beza rasanya makan ikan segar dengan ikan yang dijual pasaraya. Ikan segar ni bila dimasak, terasa kemanisan isinya. Ada juga blogger yang patah balik hari esoknya, semata-mata nak bawa balik ikan segar di sini. Tapi MamaEma tak patah balik sebab kejar masa nak ke Kuantan. Walaupun tak beli ikan segar di Pasar Kuala Kemaman, MamaEma bawa balik ikan segar dari Pasar Beserah..Kawan ada bagitahu MamaEma di sana pun ada ikan segar.. Sampai sana, tak banyak ikan yang ada…mungkin dah lewat sampai.

 

Tagged : / / / / / / / / /

KBBA9 Family Fun Day at Legend Cherating Beach Resort…Ohsem

Anak balik sekolah semalam mengadu dia kena perli dengan kawan sekelas. “Hitamnya ko Azwa”..Terasa terus anak.. Alahai siannya. Penangan family day selang seminggu. Kalau minggu sudah family day JTM di Melaka, minggu ni family day KBBA9 di Cherating lah pula. Hari-hari anak-anak terjun kolam, mandi air laut tak kira pagi, tengahari, petang..nasib baik malam je tidak. Mana tak terbakar kulit tu. Tak apalah kakak, hitam pun hitam manis.. nanti mama sapu Qu Puteh..eh.

Family Day Fully Sponsored by Legend Cherating Beach Resort

Memang happening..memang giler-giler..memang ohsem sangat. Dapat bermalam 3 Hari 2 Malam di Legend Cherating Beach Resort. MamaEma bergerak petang jumaat, selepas anak-anak balik sekolah. Perjalanan dari KL ke Cherating lebih kurang 4 jam lebih, singgah RNR Temerloh, Anak-anak dah lapar sangat, tak makan tengahari..terus makan petang dengan masakan ikan patin. Sedap.

Check point here

Dalam whatsapp group masing-masing share dah sampai Legend Cherating dan dah masuk bilik pun. Wah, syoknya, ini yang tak sabar nak cepat sampai. Tapi, malangnya dalam perjalanan MamaEma perhatikan Ayra punya kulit naik biji-biji macam terkena ulat bulu. macam terkena lapar garam pun iyea. Menggaru-garu tak berhenti..Garu sana garu sini, habis banyak tempat jangkit naik. Terus MamaEma cuci tangan dia..sapu dengan minyak berangin. Okeylah sikit.

Sampai Legend Cherating, disambut dengan mesra oleh staff di sana. Blogger?. Yeah, I’m KBBA Blogger. Dah check-in dan dapat kunci bilik bernombor 546, tingkat 5 mengadap pantai. Dapat bilik Deluxe Room lagi.. Tq Legend Cherating. Teruja masuk bilik, nampak katil terus nak baring. Opps, tunggu “Mama nak ambil gambar bilik ni dulu”.

Ini bilik yang kami stay

Layanan baik dari staff, penat perjalanan entah hilang ke mana. Turun semula pergi ke kereta, angkut segala beg-beg bawa  masuk bilik. Anak-anak dah tak sabar nak terjun kolam, memandangkan sampai sana dah nak masuk maghrib, kolam pun dah tutup. Selamat 1 hari untuk anak-anak bakarkan kulit…hehehe.

Selepas solat, turun untuk dinner dan sempatlah MamaEma ronda-ronda di waktu malam kawasan Legend ni.. Deruan ombak dari laut, sangat nyaman..dengan pasir pantainya yang sangat halus.

Pasir pantai sangat halus

 

Program Hari Keluarga KBBA9

Sepanjang berada 3 Hari 2 Malam di sini, banyak aktiviti-aktiviti yang disediakan oleh pihak Legend Cherating. Ada aktiviti yang melibatkan blogger sahaja dan ada aktiviti untuk semua keluarga. So, semua dapat merasainya. Wah, memang tak sabar-sabar  nak follow bila tengok itinerary program yang disediakan.

Legend Cherating memang sesuai untuk semua orang. Nak honeymoon, nak release tension, nak beristirihat, nak bercuti dengan keluarga, nak buat kenduri kahwin, nak berkursus, teambuilding malah nak shooting..semua bolehlah. Syok tau. MamaEma pernah datang sekali ke Legend Cherating, pun atas sebab hari keluarga tempat kerja MamaEma..tahun 2006.. dah banyak perubahan.

Our founder KBBA9

 

Amanat dari founder KBBA9 sendiri Abang Ben Ashaari. MamaEma bersyukur sangat dapat menjadi salah satu team dalam KBBA9 ni walaupun setahun jagung dengan mereka. Dan ini kali kedua, MamaEma sertai aktiviti KBBA9 di mana keluarga pun tidak ketinggalan. Kami datang dari content blogger yang tak sama. Tapi kami berkumpul sebagai satu keluarga. Ingat, jangan lupa pada mereka yang memberi jasa.More picture boleh tengok di @ https://www.instagram.com/emarieys/

Facebook : https://www.facebook.com/legendresort.cherating/

Website : http://www.legendcherating.com/

Instagram : https://www.instagram.com/legendresort.cherating/ 

 

Tagged : / / / / /