Minum Air Teh Di Cameron Highlands. Sanggup Naik Sana.

Cameron Highlands? Sebab frust sangat bila terpaksa balik awal dan masuk kerja. Punca itulah pergi ke sana. Eh, boleh ke begitu? Untuk ubatkan hati yang panas ni kan. Better pergi ke tempat yang sejuk. Nak balik ke Kuala Lumpur, tersinggah tanpa sengaja di Cameron Highlands. Ikut Lojing..Gua Musang. Saja nak lambat-lambat sampai rumah..sampaikan keluarga tanya dah sampai KL ke? Bila nampak check-in di Cameron Highlands, maknanya belum lagi.

Tea Break at Cameron Highlands

Mulut teringin nak makan pai aiskrim dan minum teh original kat atas sana tu. Tengah cuti seminggu, makanya traffic lah juga. Langsung tak singgah mana-mana tempat yang sepatutnya pergi kalau bercuti di sana…tempat kutip strawberry, bunga-bunga, sayur-sayur atau apa saja lah. hanya singgah Sungai Pauh tempat camping dan tempat minum air teh original ni saja. Kira rekki  tempat camping untuk next plan.

Dapatlah minum air teh original sambil menjamu mata pokok-pokok teh. Nak turun ambil gambar di ladang teh pun malas nak jalan…hahahaha.

Datang nak makan dan minum saja.

Beli satu, pakat berebutlah.. pastu tak cukup. Makan sekadar ada yer.

Selesai minum, Mr.Ery singgah juga tempat jual sayur..banyak juga dia membeli walaupun dia seorang yang pergi. Tak lengkaplah kalau naik Cameron Highlands, tak bawa balik sayur.

Ada juga nampak buah petai, tak beli pun. Tak tahulah petai dari mana. entah-entah dari Kelantan. Masa nak balik ni, nampak berderet kedai-kedai tepi jalan ada jual buah petai.

 

Tagged : / / / / / /

Kena Singgah Di Pasar Malam Brinchang

lepas merasa teh asli
kami singgah kat pasar malam
tak sah kalau tak singgah
biarpun tak ada apa-apa yang hendak dibelikan
just jalan-jalan saja…

pasar malam kat Brinchang ni hanya dibuka pada hari sabtu dan ahad saja
itupun hari ahad, bila ada cuti panjang
kalau tak hanya hari sabtu sahaja….

time ini masih awal lagi
kabus memang tebal….

so, singgah sini beli apa?
belilah topi dan sarung tangan kat kakak dan adiknya
terus diaorang pakai….
sejuk……

jalan…jalan….jalan…
dan beli udang goreng tepung untuk dimakan

haish, tak habis-habis kakak ni

banyak gerai yang jual baju… makanan… cenderahati….
sayuran saja tak ada..

nak beli sayur..
kena tunggu pasar tani
di pagi-pagi hari…. tapak yang sama kat sini….

sekian sudah di hari pertama menjejak kaki di Cameron Highlands

Tagged : / / / / /

minum teh yang ‘piaw’

Percutian di Cameron Highlands.

orang dah kata ‘JANGAN’
maknanya….janganlah…
ini tidak..
ada sesetengah orang bila dilarang
itulah yang selalu dibuatnya…

hah, bila dah diletak denda RM _ _
barulah beringatkan…
tahu pula sayang duit tu..

Teh Boh Cameron Highlands

destinasi mana pula ni
hah, inilah destinasi kami seterusnya
destinasi minum air teh yang asli..

kat sinilah saya beli hadiah untuk pemenang “Siapa Nak Hadiah?” tu
eh3x..
baru teringatlah….
pemenangnya belum bagi details lagi
date dah closed kan
so, saya kena buat cabutan yang lainlah ni…

Cameron Highlands Boh Shop

nak turun ke Tea Plantation tak dapat coz hujan
tanah merah melekat lekit dah tu…

Tea Plantation Cameron Highlands

so, ambil gambar dari atas ni saja
keadaan cuacanya mendung memanjang
wah, saya boleh maintain lagi dengan kesejukan kat sini…
tak pakai sweater pun….

hah, hadiahnya ada pada kakak ni…

Cameron Highlands Trip

saya dah terover posing sey…

Cameron Highlands Holiday

anytime is TEA… not coffee…and milo….

Tea Time at Cameron Highlands

hai..minum sorang jer bang!!!

Trip to Cameron Highlands

oh, bestnya makan
dan makan lagi…..

Cameron Highlands

terasa sungguh keaslian teh ini
memang ‘kelat’ rasanya
best lagi tea boh kat pasaraya
hahahaha…dah memang terbiasa minum tea boh…

Cameron Highlands

anak-anak dah tak tahan sejuk
ggggrrrrrrrrrrr

satu-satunya gambar yang cukup korum
kakak dengan adik tu kenapa pulak?

kusyuk betul aqeel tengok ladang tea dari atas..

memang tak boleh turun pun ke sana
hujan renyai-renyai…

aqeel still lagi dalam mood tak puas tidur

makan sudah…
minum sudah…
rehat pun sudah…
ke mana pula selepas ini…

Percutian di Cameron Highlands

ke mana?
TUNGGU!!!
next entry

sekian

Tagged : / / /

3 in 1 – Part 2 – Flowers – Cameron Highlands

cantik tak…
cantik tak…
gambar 3 orang ni
cantikkan.

Cameron Highlands

pandai orang yang ambil gambar ni kan (hahaha…puji diri sendiri)

atau yang ni lagi cantik???
kalau yang ni lagi cantik…
diam-diam saja erkh…
kembang pula hidung orang yang ambil gambar ni
hahaha…jahat punya bini

tapi….
yang ni lagi cantikkan…
hahahaha…saya suka!!!!

mr. ery tengah mengelak kena air dari bunga tu

sejuk saja mata bila pandang bunga-bunga ni
nak beli… sakit mata pula bila letak kat rumah
takkan cantik macam ni punyalah…
kelayuan di depan rumah

apalah yang ditakutkan si aqeel ni…

yang ni cantik bunga atau tuannya?
hehehehe

cuba teka…
siapa yang shoot??

aqeel dah nampak sweet kat kedai belakang…

SEKIAN PART 2

nota jari :hilang idea nak buat jalan cerita..harap seronok dengan gambar2nya…dan bayangannya

Tagged : / /

Tomato Site – Cameron Highlands

salam semua
tersangat-sangatlah busy hari ini
penat balik dari kursus pun belum hilang lagi
kerja bertimbun-timbun orang lain yang penat-penat pergi kursus tak EL.
orang yang berehat 2 hari…buat EL
tensionlah kalau selalu macam ni….
otak ku letih…badan ku penat…hati ku sakit..

nak release jap..
sambung entri lagi baik kan…
nak buat jalan cerita pun dah tak tahu ni
dah lama sangat tinggal sey…

jalan-jalan kat strawberry farm
ada juga terselit taman bunga..
3 dalam 1 agaknya

bunga..kaktus… pastu barulah strawberrynya (atas bukit)
ingat yea, strawberry farm masuk adalah PERCUMA
jangan terpedaya dengan kaunter kat depan kalau korang jejak ke sana erkh.

ini buah tomato yer…ada yang tak kenal ke?


kalau nak boleh ambil saja… tapi tak pasal-pasal kena tangkap kan…


depan kamera, si kakak akan bergaya…


hai, ayahnya pun pandai posing erkh….


bunga yang saya pun tak tahu apakah namanya


merehatkan diri kejap…penat naik bukit…


oiit, kakak….kamu itu nampak ke tak nampak?

hai, anak ku…. tak habis-habis kakak berposing yer….

p
SEKIAN PART 1

nota jari : dah tak boleh nak buat jalan cerita daaaa..PENAT sangat tau….

Tagged : / /