Bengkel Fotografi Bersama Adhadi Mohd Anjuran KBBA

Bengkel Fotografi bersama Adhadi Mohd anjuran Kelab Blogger Ben Ashaari. Bila KBBA maklum ada bengkel fotografi di Agrofarmstay Resort, Melaka cepat-cepat bagi nama nak join. Pasti tak akan lepaskan peluang ini lebih-lebih lagi dapat timba ilmu dengan bro Adhadi Mohd. Ekceli, ini kali kedua Ema belajar fotografi dengan Bro Adhadi. First, belajar shoot gambar outdoor di Taman Tasik Perdana tahun 2011. Masa tu, baru berjinak-jinak dengan DSLR, pakai nikon D60.

Walaupun pernah belajar, ilmu itu tetap perlu dicari tanpa jemu. Lagipun tugas mengambil gambar salah satu tugas tambahan bila Ema outstation. Sebagai sekretariat kursus, Ema perlu ambil ‘group photo’, gambar dalam kelas, gambar lawatan, gambar peserta dan sebagainya. Jadi, inilah peluang untuk belajar teknik  mengambil gambar yang betul. Ada juga sekali sekala ambil gambar kahwin, itupun bila balik Kelantan dan mom tak cukup ‘wedding photographer’.

Di sini, kami diajar cara mengambil gambar potret, gambar produk, apa itu bokeh, background, posisi, pencahayan, kawalan kamera, ISO, Aperture, Shutter Speed dan cara untuk dapatkan gambar terbaik. Pakai kamera DSLR, tapi letak kawalan kamera dekat auto, sangat merugikan laa tak guna kawalan dan fungsi pada kamera yang ada kan.

Teknik pencahayan yang betul.

Mereka yang duduk jauh dan susah hati tak dapat belajar fotografi dengan Bro Adhadi Mohd, janganlah menangis bucu katil pulak. Bro Adhadi Mohd ada sediakan CD pembelajaran mengetahui secara asas tentang fotografi, photoshop dan lightroom.

Isi kandungannya mudah untuk difahami. Ini antara contoh yang ada di dalam CD. Nak tunjuk dua jer, nak lebih kenalah dapatkan CD dari Bro Adhadi Mohd. Belanja sikit untuk ilmu berkat tau.

Bagi yang berminat untuk belajar tentang fotografi boleh join Kursus Asas Fotografi yang dijadualkan pada bulan Januari dengan harga yang berbaloi. Boleh hubungi Bro Adhadi Mohd melalui Facebook dan Instagram atau layari blog beliau Adhadi.com

Tagged : / / / / / / / / / /

Shoot Gambar Di Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur

AWAS!!
kejadian ini tidak akan keluar di mana-mana surat khabar mahupun berita- berita di televisyen..kejadian tembak menembak ini berlaku pada hari Sabtu, 26 Mac 2011 di Laman Heliconia, Tasik Perdana Kuala Lumpur. mereka semua telah menembak anak sendiri dan anak buah dengan menggunakan kamera DSLR yang berjenama….
hahahaha…gempak tak tue?…
memanglah tak masuk suratkhabarkan….
sebenarnya ia adalah Bengkel DSLR Percuma, Teknik Fotografi Merakam Potret Anak-Anak anjuran Encik Adhadi Mohd.semestinya saya pun takkan melepaskan peluang..
free lah katakan….

 

foto : dari Facebook Encik Adhadi Mohd

foto : dari Facebook Encik Adhadi Mohd

foto : dari Facebook Encik Adhadi Mohd

pembelajaran yang amat bermakna biarpun tidak lama kat sana.kebanyakan anak-anak dah mula merengek-merengek sebab kepanasan…

from my camera D60 saja

semestinya saya membawa seorang saja model ni…seorang lagi tinggal kat rumah pengasuhlah… mr. ey pula kena kerja..

tak tahu nak cerita panjang lebar..layan saja gambar-gambar yang tak seberapa nie..huhuhu



suka sangat si kakak bila dapat belon… siap nak minta untuk adiknya sekali….

bersinaran dengan flash tembakan dari kamera-kamera diaorang ni….

tak disangka sandal si kakak pula boleh putus time ni…

terpaksalah saya mendukung dia……

muka tahap kepenatan

kakak dipuji oleh Encik Adhadi kerana pandai menggayakannya……

hooreeyyyyy!!!!

pengalaman yang bermakna….harap-harap dianjurkan lagi…

inilah pertama kali saya jejak kaki kat sini.padahal tempat ini hanya sekangkang kera saja dengan opis saya…tempatnya amat cantik sekali…sesuai sangat nak bawa anak-anak beriadah di sini…lain kali nak bawa si adik pula…. kesian asyik kena tinggal jer….

Tagged : / / / /