Kemeriahan Hari Karnival Usahawan SKDP

Kemeriahan hari sukan dan karnival usahawan (KSU) SKDP. Malam sebelumnya datang ke sekolah ambil t-shirt dan kumpul di bilik PIBG dengan sukarelawan hari KSU. Kira merasmikam sekali bilik PIBG kami kat sini. Dah lama siap hias dan kemas, tak pernah guna.

Buah-buahan banyak ni sebab team PIBG berniaga rojak buah dan sengkuan calit. Betul ke ejaannya tu.

Hari Usahawan SKDP 09

Hah, itu yang baju coklat orang kuat kami. ke sana ke mari, penat lelah hanya dia yang hadapi. Aku panggil akak ‘kecoh’ sebab dia sangat peramah. mana-mana pergi semua orang kenal dia lah. Entah apa yang dibebelkan makcik tu sampai muncung mulut, adalah tu yang nak suruh bawa apa-apa.

Hari Usahawan SKDP 08

Esoknya, awal pagi dah siap nak pergi hari KSU. Seawal-awal pun, dah ada yang kat gerai potong buah. Aku yang tanggungjawab di bahagian gerai segan datang lambat sikit. maklumlah, nak kena siapkan anak-anak dulu, lepas tu cari parking kat luar tak ada kosong. Call akak kecoh ni, dapatlah park kereta dalam kawasan sekolah. Parking dalam terhad kena ada kad. Nasib ada YDP PIBG tunggu depan dan maklum pada guard.

Tengoklah, busy ke tak busy akak aku sorang ni..tunjuk arah ke apa tu?

Hari Usahawan SKDP 04

Ada dalam 20 gerai yang berniaga macam-macam jenis makanan dan minuman. Hari KSU, semua urusan jual beli pakai kupon bersiri. Semua permainan pun pakai kupon.

Hari Usahawan SKDP 05

Sibuk kat gerai, petang baru nak ronda-ronda apa lagi yang ada. Aku sendiri pun tak tahu sangat apa yang disediakan lagi kat sini. Anak-anak tahu datang minta kupon berkali-kali..patutlah…

Hari Usahawan SKDP 11

Hari Usahawan SKDP 13

Hari Usahawan SKDP 10

Hari Usahawan SKDP 14

Hari Usahawan SKDP 16 Hari Usahawan SKDP 15

Hari Usahawan SKDP 12

Hari Usahawan SKDP 17

Hari Usahawan SKDP 18

mamanya dah penat berdiri.. bawa anak kat dewan terbuka…aman dapat duduk dan julurkan kaki. anak pun aku kasi lepas, tak kisahlah kotor pun. diaorang lagi suka. lebih-lebih lagi budak kecik Ayra ni duk kacau abang.

Hari Usahawan SKDP 19

Hari Usahawan SKDP 20

Mr. Ery datang kejap-kejap sebab dia demam hari tu.

Hari Usahawan SKDP 26

Kenal ke budak lelaki yang menyanyi ni… peserta ceria kid star tahun lepas..ke 2 tahun lepas..dah lupa… dia bekas budak sekolah ini. sedap suaranya..

Hari Usahawan SKDP 27

Banyak aktiviti yang dijalankan hari KSU ini, paginya ada zumba. terlepas nak zumba..frust sungguh. lepas perasmian karnival, terus acara rumah sukan dan pembahagian hadiah…ada cabutan bertuah yang memang aku susah nak bertuah….hehehehe.

Tagged : / / / / / /

Sukaneka Hari Keluarga

Sukaneka hari keluarga. Dah rasa segar lepas mandi, bergerak ke padang Gambang Waterpark. Petangnya ada aktiviti sukaneka. Cuaca sana memang panas, nasib baik ada khemah buat berteduh. Bab sukaneka, anak-anak yang excited nak bermain. nak rebut nombor satu dan nak menang dapat hadiah..lebih-lebih lagi anak aku sendiri…tak dinafikan si kakak azwa sorang ni.

Fun Drive UC 16

 

Aktiviti Sukaneka

Anak-anak sibuk bermain, mak-mak sibuk bergosip. hahaha…tak habis borak masa berkumpul. dan mak-mak yang kena jaga anak yang kecil. mak-mak juga yang bagi support untuk suami-suami yang bersukan sekali.

Fun Drive UC 02

Fun Drive UC 01

Macam-macam aktiviti lah juga. dari anak umur setahun hingga belasan tahun. Kat mana-mana aktiviti, sukaneka berebut gula-gula memang akan ada..yang berebut lebih mak-mak jer.. anak pula macam takut nak berebut kan..nanti dapat sikit. kesian.. ada anak yang tak dapat..memangis pulak.

Si kakak dan abang, aku tak ambil kisah sangat dah. Si kakak tak perlu diajak pun memang dia akan join. lain si abang, nak kena paksa barulah nak join.

Fun Drive UC 10

Geli mama ko tengok kakak haih… sampai nak termuntah tepung masuk dalam mulut. itulah beria sangat tiup tepung cari duit. dah macam tepung gomak dah mama tengok.

Fun Drive UC 11

Fun Drive UC 13

Fun Drive UC 12

Tengok video kakak tiup belon ni, seriau pula aku..macam nak putus nyawa dia beria-ria tiup belon tu. orang lain tiup sikit lepas tu kepit celah paha kasi belon pecah..puas menjerit kat kakak suruh kepit belon tu. tak dihiraunya…last pecah juga dan dapatlah nombor 3. ehem3x, ada yang nak main tipu tau…ada terekod video…hahaha siapakah itu?

Fun Drive UC 15

Fun Drive UC 14

 

Sukaneka paling kelakar

Sukaneka untuk poksu dan moksu. Moksu sepak bola ke arah gol poksu.  yang kelakar moksu sepak bola salah masuk gol poksu orang lain.

Fun Drive UC 18

Terfikir sukaneka apalah yang nak dibuatnya bila poksu kena pakai kain pelikat @ sarung ni..ingatkan nak jadi ninja ke apa..sekali kena main bola dengan kain pelikat @ sarung. ramai pula yang pakai kain sarung moksu…hahahaha.

Fun Drive UC 23

pasang strategik ke poksu? kononnya lah.. tapi tak menang pun.

Fun Drive UC 24

cenonit jer bolanya…ada yang tonggang terbalik sepak bola.

Fun Drive UC 25

kain batik sarung bini jadi mangsa..nasib tak terlondeh..

Fun Drive UC 26

Ayra pun behave je walaupun cuaca agak panas.. budak baru belajar nak berjalan.. aku lepaskan dia bertatih atas padang kering tu. bukan main seronok dia..Fun Drive UC 17

Esoknya, Ayra kena demam panas..Dahlah main padang di tengah panas. bilik homestay pula tak ada aircond lagilah membahang panasnya… nasib baik dia tak meragam. Ayra anak yang baik… dan semua cakap muka ikut ayah dia..yea ke korang?

Fun Drive UC 42

Peluh masam dah keluar…malamnya dinner dengan tema retro…

Tagged : / / / / / /