• Freeport A Famosa Outlet, Apa Yang Menarik Di Sini

    Mandi kolam lagi ni…manalah tak terbakar kulit anak oii..stress mama ko ni anak weii. Tak sangka pula kat apartment pun ada kolam renangnya. Alang-alang anak pun dah nampak kolam, terus cakap “esok nak mandi sini”.. Bertabahlah mamanya. Esok, pagi-pagi ada senamrobik..tapi nampak ramai yang tak join..masih kepenatan agaknya.. masa inilah anak-anak lagi sekali terjun kolam..menggigil-gigil kesejukan.. Aqeel sampai mengalah cepat..dah ajak masuk ke bilik. Hah, ambik..gigil sejuk kan..orang lain tak terjun kolam lagi..korangĀ  dah terjun..Bising jugalah mulut MamaEma..nak ajak naik pun..tunggulah sampai sarapan pagi.. Tak kuasa nak turun naik haih.. Tak lama, sarapan paginya sampai.. sarapan dengan nasi lemak dan kuih keria..nasi lemak sedap..kuih keria pun sedap.. macam kuih keria…

  • Cabutan Bertuah Pasti Akan Bertuah Kalau Ada Mr Ery

    Ada yang termissed post pula. Dah lama siap entry nya. Ingatkan dah letak schedule tapi simpan dalam draft saja. Rugi pula tak share.. tak akan nak delete pula. Penat tau perah otak nak create satu entry. Dinner Istana Hall, A Famosa Club House Bila agaknya nak habiskan entry Family Day ni.. Terpaksalah korang baca one by one yer..itupun kalau korang sudi baca lah kan.. Ada lagi episod seterusnya. tabahlah yea. Malamnya, ada dinner di Istana Hall. Punya boleh tersesat nak cari Istana Hall ni. Masing-masing ingatkan dekat dengan penginapan.. ada lebih kurang 2KM jaraknya. Paksa diri untuk drive..berpusing-pusing cari lokasi Istana Hall A Famosa Club House. Memang luaslah dewannya ni.…

  • Menginap Di Apartment Blok 1 A Famosa Resort Melaka

    Jenis Penginapan di A Famosa Resort. Dah kepenatan mandi dari pagi sampai petang.. hujan pun dah mula turun..apalagi mahu cari tempat beristirehat lah. Alang-alang dah boleh check-in, kemas-kemas barang terus cari tempat menginap di Condo D’Savoy.. Pelbagai jenis penginapan yang ada di sini antaranya hotel, villa, kondo dan apartment.   JTM telah menyediakan apartment untuk kakitangan mereka bermalam. Dah check-in, dapatlah Apartment Blok 1, Tingkat 13. yang mempunyai 3 bilik tidur 2 bilik air. Satu apartment untuk 2 atau 3 keluarga. MamaEma ada anak-anak dah besar, kami stay dengan satu keluarga saja. Bilik utama untuk keluarga lain, Mr Ery ambil bilik 2 dan 3. Apartment Tingkat 13 Masuk key, buka…

  • Bila Ada Budak Takut Nak Mandi Kolam

    Nasiblah badan.. bila ada anak yang takut nak mandi kolam. Terpaksa ikut peel dia nak apa. Lepas sesorang, memang tak langkah kaki lah jawabnya. Orang lain beria-ia mandi kolam siap main gelongsor bagai. Ayra? Mamanya duduk tepi, dia hanya duduk di sebelah jerlah.. Memang tak ke mana-mana. MamaEma saja buat naya kat Ayra. Baling penutup botol hijau ke tengah sikit.. Langsung tak pergi ambil sendiri, dia pula merengek paksa MamaEma yang ambil. Yealah siapa suruh baling jauh kan.. Tak akan dipijak lantai kolam warna biru tu.. kat tepi-tepi kolam saja dia akan stay. Peneman Anak Geram sungguhlah.. Kakak ajak pun tak nak pergi.. Dipaksa kakak..meraung pula nangisnya..nasiblah tiket free..kalau bayar..tak…

  • Acara Sukaneka Kanak-Kanak Dan Dewasa Hari Keluarga

    Mek Ayra ni boleh ke nak main acara sukaneka kanak-kanak. Entah faham ke tidak cara permainannya. Bila ramai dah sampai, acara sukaneka pun dah boleh mula. Budak-budak memang excited sangat untuk masuk pertandingan. Maklumlah nak dapat hadiah. Acara Sukaneka Acara kanak-kanak dibahagi ikut keluarga dan diasingkan mengikut kumpulan warna. Ada merah, hijau, biru dan kuning. Ayra tak join pun acara sukaneka tu. Tak sesuai dengan umur dia lagi.. lagipun tak pandai untuk bermain. Ayra punya permainan hanya bermain pasir sendirian. Hehehe..eh, kesian dia. Kusut masai habis rambut selepas mandi kolam. Lainlah si kakak dan abang. Memang bersungguh sangatlah bab masuk acara. Lebih-lebih lagi si kakak tu..kalau boleh semua acara dia…

  • Family Day Anjuran Jabatan Teknologi Maklumat (JTM)

    Pasal t-shirt biru yang MamaEma share jumaat lepas, sebenarnya MamaEma pergi ke Water Theme Park A Famosa Resort, Melaka. Sambutan hari keluarga anjuran pejabat Mr. Ery. Hari Sabtu lepas, ramai yang sangkut jem sebab ada kemalangan maut di susur masuk Senawang. Lori tanker bawa asid terbalik. Laluan KL-JB dan JB-KL kedua-dua arah tutup. Memang sesak. Nasib baik turun dari rumah awal. Dah nampak traffic mula slow terus masuk tol Port Dickson. Dengan bantuan waze, keluar susur Senawang. Masa keluar dari tol dan masuk highway, kelihatan jentera bomba berderet..dan laluan bertentangan tiada kenderaan yang lalu. Rupanya, laluan dah ditutup, semua kenderaan dari JB-KL kena masuk tol Pedas-Linggi. Hari Keluarga JTM. Mengikut…