Freeport A Famosa Outlet, Apa Yang Menarik Di Sini

Mandi kolam lagi ni…manalah tak terbakar kulit anak oii..stress mama ko ni anak weii. Tak sangka pula kat apartment pun ada kolam renangnya. Alang-alang anak pun dah nampak kolam, terus cakap “esok nak mandi sini”.. Bertabahlah mamanya.

Esok, pagi-pagi ada senamrobik..tapi nampak ramai yang tak join..masih kepenatan agaknya.. masa inilah anak-anak lagi sekali terjun kolam..menggigil-gigil kesejukan.. Aqeel sampai mengalah cepat..dah ajak masuk ke bilik.

Hah, ambik..gigil sejuk kan..orang lain tak terjun kolam lagi..korangĀ  dah terjun..Bising jugalah mulut MamaEma..nak ajak naik pun..tunggulah sampai sarapan pagi.. Tak kuasa nak turun naik haih.. Tak lama, sarapan paginya sampai.. sarapan dengan nasi lemak dan kuih keria..nasi lemak sedap..kuih keria pun sedap.. macam kuih keria yang viral tu lah…sangat lembut.

Abang Aqeel memang surrender..dah tak turun dah..lain pula si kakak ni.. sanggup turun balik semata-mata nak mandi kolam lagi..terpaksalah MamaEma pun turun balik..bawa turun Ayra sekali.. Ayra pun dah bangun tidur.

Dah nampak mentari dah naik tu…cukup-cukuplah berendam dalam kolam tu kakak oii.. naik lah..nak balik dah ni.. dalam keadaan dah nak balik pun..sempatlah haih, posing-posing..

Freeport A Famosa Outlet

Sebelum balik KL, sempatlah singgah di Freeport A Famosa Outlet. Keluar sikit dari A Famosa Resort jea.. Pusing-pusing tengok apa lah yang menarik di sini. Orang yang suka shopping, memang seronoklah..Banyak outlet barangan branded dan harga murah. MamaEma tak beli apa-apa pun.. ronda saja kat dalam ni.

Itu sajalah yang menarik kat sini.. tempat orang yang suka beli belah.. lagipun orang pun tak ramai. Nak ronda-ronda pun okey..Tapi kami ni penat, penat jalan sambil dukung Mek Ayra.. Dia memang lah sangat…malas nak jalan. Bergilir dukungkan dia yang beratnya lebih 12Kg.

Banyak tempat menarik yang ada di Theme Park A Famosa Resort sebenarnya, Tak cukup masa nak pergi semua tempat. Ada Cowboy Town, Ada Safari Wonderland, Ada Old West dan banyak lagi. Boleh layari laman web https://www.afamosa.com/ untuk lebih details.

 

 

Tagged : / / /

Cabutan Bertuah Pasti Akan Bertuah Kalau Ada Mr Ery

Ada yang termissed post pula. Dah lama siap entry nya. Ingatkan dah letak schedule tapi simpan dalam draft saja. Rugi pula tak share.. tak akan nak delete pula. Penat tau perah otak nak create satu entry.

Dinner Istana Hall, A Famosa Club House

Bila agaknya nak habiskan entry Family Day ni.. Terpaksalah korang baca one by one yer..itupun kalau korang sudi baca lah kan.. Ada lagi episod seterusnya. tabahlah yea. Malamnya, ada dinner di Istana Hall. Punya boleh tersesat nak cari Istana Hall ni. Masing-masing ingatkan dekat dengan penginapan.. ada lebih kurang 2KM jaraknya. Paksa diri untuk drive..berpusing-pusing cari lokasi Istana Hall A Famosa Club House. Memang luaslah dewannya ni.

Tema dinner malam tu adalah tema Labu Labi. Tak sempat nak cari baju tema..pakailah mana yang ada.. tapi seronok tengok mereka-mereka yang ikut tema.. ada yang hanya pakai kain pelikat..benda paling senang nak cari… hahaha.. tak terfikir pulak kan.

Time dinner lah masa untuk bagi hadiah yang bermain acara sukaneka. Tengok, Mek Ayra yang tak main pun dapat juga tau.. suka dia.. nak tolong pegangkan hadiah..langsung tak kasi..

Banyak-banyak gambar, ini sekeping yang cukup korumnya.

Hari Lahir Abang Aqeel

Kalau korang perasan sebelum ini, ada MamaEma cakap yang tak sempat nak belikan kek hari lahir Abang Aqeel. Kebetulan hari lahir abang Aqeel hari yang sama sambut hari keluarga.. Jadi, malamnya masa dinner adalah beberapa keping kek dihidang. MamaEma pun ambil satu-satu perisa kek yang ada…terus cakap pada abang Aqeel…”Nah, kek hari jadi abang”.

Macam tak ikhlas jer senyum.

Cabutan Bertuah

Bab cabutan bertuah memang MamaEma agak musykil. Sampaikan kawan-kawan pejabat Mr. Ery pun cakap..”mesti nama ko akan dapatnya..ko mesti bertuahnya”. Malam tu ada cabuan bertuah untuk 10 orang saja. Bilangan cabutan yang ke berapa entah.. pengarah yang buat cabutan nama tu cakap “dia technician… dah berkahwin.. pastu sebut nama Mr. Ery”.. Memang kecohlah meja kami tu…kan dah kata..Tapi memang sangat perasan, bila ada cabutan bertuah..ada Mr Ery…InshaAllah akan bawa balik sesuatu. Itu namanya rezeki kan.

Malam dinner semua dah sampai… Ramai juga ahli keluarga JTM ni.. first time buat family day yang majoritinya dapat join..Katanya, masih ada separuh lagi yang tak dapat join.. besarkan keluarga mereka.

Cabutan bertuah dapat bawa balik hamper…duduk di kerusi bertuah pula dapat voucher…Bertuah jugalah malam tu..balik ke bilik terus tidur lena..kecuali Mr. Ery… jeng3x…

 

 

Tagged : / / / /

Menginap Di Apartment Blok 1 A Famosa Resort Melaka

Jenis Penginapan di A Famosa Resort.

Dah kepenatan mandi dari pagi sampai petang.. hujan pun dah mula turun..apalagi mahu cari tempat beristirehat lah. Alang-alang dah boleh check-in, kemas-kemas barang terus cari tempat menginap di Condo D’Savoy.. Pelbagai jenis penginapan yang ada di sini antaranya hotel, villa, kondo dan apartment.

 

JTM telah menyediakan apartment untuk kakitangan mereka bermalam. Dah check-in, dapatlah Apartment Blok 1, Tingkat 13. yang mempunyai 3 bilik tidur 2 bilik air. Satu apartment untuk 2 atau 3 keluarga. MamaEma ada anak-anak dah besar, kami stay dengan satu keluarga saja. Bilik utama untuk keluarga lain, Mr Ery ambil bilik 2 dan 3.

Apartment Tingkat 13

Masuk key, buka pintu..masuk..terus teruja. Dalamnya sangat luas dan bersih. Sebelum keluarga lain sampai, MamaEma masuk kejap ke bilik utama. bilik pun agak luas dan selesa. Boleh tambah lagi katil kat depan ni.

 

Ini bilik kedua.. bilik ketiga pun sama macam ini juga. Bilik air di luar antara bilik kedua dan ketiga.

Tak ada pinggan mangkuk disediakan walaupun ada singki. Tak ada dapur..tapi ada peti ais kecil.

 

Ada disediakan air mineral, gula, uncang teh dan coffee serta pemanas air.

 

Siaran televisyen banyak boleh tengok..Tapi biasalah bila namanya family day kan.. Tak sempat nak tengok siaran pun. Malamnya ada dinner pula.

Ruang tamu tiada kipas, ada aircond.. Malangnya masa stay air-cond tak berfungsi. Tak sempat pun nak panggil maintenance. Lagipun dalam bilik air-cond semua okey. Terperuklah dalam bilik. Walaupun aircond tak berfungsi tetap puas hati dapat menginap di apartment 3 bilik ni.

 

 

Tagged : / / /

Bila Ada Budak Takut Nak Mandi Kolam

Nasiblah badan.. bila ada anak yang takut nak mandi kolam. Terpaksa ikut peel dia nak apa. Lepas sesorang, memang tak langkah kaki lah jawabnya. Orang lain beria-ia mandi kolam siap main gelongsor bagai. Ayra? Mamanya duduk tepi, dia hanya duduk di sebelah jerlah.. Memang tak ke mana-mana.

MamaEma saja buat naya kat Ayra. Baling penutup botol hijau ke tengah sikit.. Langsung tak pergi ambil sendiri, dia pula merengek paksa MamaEma yang ambil. Yealah siapa suruh baling jauh kan..

Tak akan dipijak lantai kolam warna biru tu.. kat tepi-tepi kolam saja dia akan stay.

Peneman Anak

Geram sungguhlah.. Kakak ajak pun tak nak pergi.. Dipaksa kakak..meraung pula nangisnya..nasiblah tiket free..kalau bayar..tak nak bawa dah…hehehe.

Lain pula atas pasir…bukan main seronoklah dia bermain.

 

 

 

Ada dia kisah? Orang lain semua seronok mandi kolam..dia main sorang-sorang saja kat atas..hinggalah tidur kepenatan.

 

 

Tagged : / / /

Acara Sukaneka Kanak-Kanak Dan Dewasa Hari Keluarga

Mek Ayra ni boleh ke nak main acara sukaneka kanak-kanak. Entah faham ke tidak cara permainannya. Bila ramai dah sampai, acara sukaneka pun dah boleh mula. Budak-budak memang excited sangat untuk masuk pertandingan. Maklumlah nak dapat hadiah.

Acara Sukaneka

Acara kanak-kanak dibahagi ikut keluarga dan diasingkan mengikut kumpulan warna. Ada merah, hijau, biru dan kuning. Ayra tak join pun acara sukaneka tu. Tak sesuai dengan umur dia lagi.. lagipun tak pandai untuk bermain. Ayra punya permainan hanya bermain pasir sendirian. Hehehe..eh, kesian dia.

Kusut masai habis rambut selepas mandi kolam.

Lainlah si kakak dan abang. Memang bersungguh sangatlah bab masuk acara. Lebih-lebih lagi si kakak tu..kalau boleh semua acara dia nak main. Acara kepit bola sambil melompat. Hah, lompat laju-laju sikit.

Acara isi air dengan span. Yang ni team kakak dan abang menang.

Acara dewasa lelaki. Lari ikat kaki. Acara dewasa pun ikut kumpulan juga. Mr. Ery ketua kumpulan purple. Banyaklah juga kumpulan dibahagi. Acara ikat kaki ni, Mr. Ery dan kawan dia memang ke depan dulu, malangnya masa tukar ikatan kepada pasangan kedua..terus jatuh nombor 4…

Permainan untuk tambah mata kumpulan..baling buah kelapa. Wah, hebat Mr. Ery sekali baling..terus jatuh 4 botol.. dapatlah pungut mata.

Permainan dewasa perempuan, baling buah dadu.. dapat hitam langkah ke depan, dapat merah langkah ke belakang. Maju ke depan seluas langkahnya, undur ke belakang, seayu gayanya…hehehe

MamaEma paling suka main lambung kasih ni. Permainan untuk pasangan suami isteri. Tapi, kali ini tak dapat join pula. Tengah tidurkan Ayra..Dah mengamuk dah budak tu, nak tidur.

Hah, sanggup korang untuk main tarik tali? Merana pakat sakit-sakit badan.

Dah semua acara pun MamaEma tak join… Mandi kolam pun MamaEma tak turun..Makanya, MamaEma jadi photographer kat family day sebab bawa DSLR ni. MamaEma bawa pun untuk ambil gambar pastu bolehlah update dalam blog. Apapun kita tolong dengan ikhlas.

Group Photo

Semua dah berpenat main acara sukaneka..berkumpul untuk sesi group photo. Di manakah keluarga MamaEma? Jumpa tak? Tak cukup korum lagi ni..Abang Aqeel pun tak ada dalam ini..keluarga lain pun ada yang tak sampai-sampai lagi. Ramai juga keluarga kakitangan JTM rupanya…

Cari mana kami.

 

Dah habis acara, selesai makan tengahari. apalagi terjun balik kolamlah. Main sampai puas..habis terbakar semua kulit.. Ada mereka kisah? Yang mereka kisah nak mandi kolam jer.. Kita yang mak-mak ni, aduh, sakitnya mata tengok kulit anak-anak dah terbakar. Anak-anak tengah melasak. Ermm…Patutlah Datuk Seri Vida Qu Puteh tak kisah orang kutuk anak dia tak putih kan..sebab anak-anak tengah membesar dan suka buat apa yang mereka nak buat.. manalah mereka kisah lagi bab kecantikan bagai ni kan.

 

Tagged : / / / / / /

Family Day Anjuran Jabatan Teknologi Maklumat (JTM)

Pasal t-shirt biru yang MamaEma share jumaat lepas, sebenarnya MamaEma pergi ke Water Theme Park A Famosa Resort, Melaka. Sambutan hari keluarga anjuran pejabat Mr. Ery. Hari Sabtu lepas, ramai yang sangkut jem sebab ada kemalangan maut di susur masuk Senawang. Lori tanker bawa asid terbalik. Laluan KL-JB dan JB-KL kedua-dua arah tutup. Memang sesak.

Nasib baik turun dari rumah awal. Dah nampak traffic mula slow terus masuk tol Port Dickson. Dengan bantuan waze, keluar susur Senawang. Masa keluar dari tol dan masuk highway, kelihatan jentera bomba berderet..dan laluan bertentangan tiada kenderaan yang lalu. Rupanya, laluan dah ditutup, semua kenderaan dari JB-KL kena masuk tol Pedas-Linggi.

Hari Keluarga JTM.

Mengikut jadual, ketibaan staf dan ahli keluarga sepatutnya jam 10:00 pagi, disebabkan ramai yang masih belum sampai..terus anak-anak mandi kolamlah dulu.

 

First, check point sini dulu. Orang pun masih tak ramai lagi. Nak masuk parking kena bayar RM3 per entry yea. Kalau keluar masuk dengan kereta, kena bayar setiap kali masuk lah. Keluar masuk dari water theme park untuk ambil barang kat kereta boleh saja.. tak perlu beli tiket lain pun. Sedia maklum, mana-mana theme park memang tak dibenarkan bawa masuk makanan dari luar.

 

 

 

Berhenti di bangku, pakaikan pas masuk ke theme park dulu. Harga tiket untuk ke theme park, MamaEma tak pasti berapa harganya sebab pas masuk ini dah diberi awal lagi sebelum ke Melaka.

 

 

 

Tergedek-gedek Mek Ayra tu jalan laju ke depan. Ingatkan Ayra tak lepas dengan ketinggian, nasib baiklah masih belum capai ketinggian untuk beli tiket. So, tahun akan datang dah kena kira harga. Cepatnya kamu membesar dik.

 

Manalah semua orang ni?

 

Bila ramai yang belum sampai, aktiviti sukan pun tak boleh nak mula lagi makanya MamaEma teroka dulu apa yang menarik kat Water Theme Park A Famosa Resort.

 

 

 

 

Orang sekarang ambil gambar dah tak pandang kamera kan. So kita tiru lah.

 

 

Apa yang menarik di A Famosa Resort

 

 

Lebih kurang dengan Bangi Waterpark juga, tapi kat Bangi masih baru dan jadi tarikan ramai. Kat sini, ada sesetengah tempat tengah renovation.

 

 

Amboi Mek Ayra sama naik mengintai orang di celah pokok. Si ayahnya sedang panggil kawan-kawan yang baru sampai tu. Memang sakanlah anak-anak mandi kolamnya. Si kakak dan abang, dah boleh biarkan mandi sendirian. Si Ayra sorang saja yang kena tunggu..itupun kena paksa. Dia takut nak turun masuk kolam. Puas disuruh, tak nak langsung. Menangis terus.

 

 

 

Tagged : / / / / /