Abang Handsome Dah Dapat Uniform International Modern School

Uniform International Modern School, akhirnya abang handsome dah pakai baju rasmi sekolah.

Wow, makin kacak lah gini yer..

Warna hijau..2 pasang setiap orang.

First, bawa balik 1 pasang dulu untuk test size.

Dapat saiz 24..padan dengan Aqeel tapi sedikit ketat.

Mahunya pakai tak lama.

Baca: First Day School in Conakry

Esok, minta tukar saiz 26..biar besar sikit.

Whatsapp madam pengarah..nak tukar saiz ke 26.

Baju saiz 26..seluar pun saiz  sama.

Tapi seluar saiz 26 tak ada…saiz seluar bermula saiz 30.

Aku silap rupanya..aku ingatkan bila baju saiz 24..seluarnya saiz 24.

Rupanya memang tak sama saiz.

Itupun lepas Aqeel bagitahu..yang seluar dia test tu saiz 30.

So, ambil seluar saiz 32 lah jawabnya.

Ada 2 jenis seluar.. panjang dan pendek.

Madam sekolah offer..ambil yang pendek 1..panjang 1.

Maaflah, tak akan pakai si Aqeel ni pergi sekolah dengan short pant.

Walau kat rumah..pakai spender jer pun.

Tahu malu.

IMS uniform

Mama, kalau kakak sekolah sini..tak tahulah macam mana.

Pergi jemput Aqeel ke sekolah, dia cakap

“kalau kakak sekolah sini, tak tahulah mama”

“Kenapanya?”

“Singkatnya baju sekolah budak  perempuan..atas pada lutut.. seksi..nampak seluar kat dalam”

“Dah abang tengok tu kenapa?”

“Abang tak tengok..ternampak bila duduk..bukan seluar dalam..seluar panjang sikit tu.. malu lah mama”

Maksudnya slim fit lah tu.

“Sebab itu mama sekolah kakak di sekolah agama”

Kat sini budayanya lain abang…abang kena kuat..

Hari-hari boleh nampak orang kencing merata..tak kira budak..tak kira dewasa

Hari-hari boleh nampak orang mandi depan rumah tanpa segan silu.

Ada budak perempuan yang mandi pun tak pakai baju.

Nampak belakang Aqeel budak perempuan punya uniform paras betis jer tu.

Maybe time duduk itu yang tidak sengaja..

Budak-budak…

Kadang tu balik rumah Abang bagitahu dia malu nak main sukan

Sebab kena pegang tangan dengan budak perempuan.

Abang oh abang…

 

 

 

Tagged : / / / /

Sambut Tahun 2019 Dengan Berita Yang Mengejutkan

Masih tak terlambat nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2019. Di awal tahun ini, tak tahu nak mula dari mana..walaupun banyak benda nak share…buka chrome klik link blog…login..lepas itu blur…idea terus hilang.. logout.. login balik…tup tup…keluarlah post lewat petang ini..

Sebelum jejak tahun 2019, aku terima berita yang mengejutkan…sangat buat aku terkejut sampai gigil lah… Berita apa? Bila dah confirm InshaALLAH aku share yer.. Kalau itu jalan terbaik untuk aku dan keluarga aku.

Bermulalah Hari Persekolahan

Hari pertama persekolahan, aku ambil cuti. Kakak dah masuk sekolah menengah abang pula darjah 4, Ayra stay rumah pengasuh. Kakak tak ada rezeki untuk bersekolah asrama yang dipohon, Ayra pula tak ada rezeki untuk masuk sekolah tadika permata perpaduan. Aku terima dengan redha..Bukan rezeki anak-anak aku.

hari sekolah

Abang ke sekolah naik van seperti tahun-tahun yang lepas. Cuma, kakak agak merunsingkan aku pada mulanya sebab tak ada van nak hantar ke sekolah menengah. Lagi pula kakak sekolah petang. Terpaksa antara aku dan Mr Ery kena korban masa dan tenaga untuk balik dan hantar kakak pergi balik sekolah. Tapi tak lama, hari pertama balik sekolah, van sebelum ini ada mengambil dan menghantar anak sekolah menengah. Terus call untuk confirm… Alhamdulillah, bermulalah kakak naik van yang sama.

Segala pembayaran buku untuk abang setel terus. Tapi kakak aku hold kan dulu. Bukan terlalu berharap sangat untuk dapatkan tempat di sekolah berasrama tapi perancangan aku untuk kakak adalah biar dia tinggal di asrama. Tak dapat sekolah kawalan pun tak apa, yang utama ada asrama.

Nak tunggu keputusan sekolah mana pun makan masa.. buku tulis tetap kena beli.. Terpaksa juga beli beberapa buah buku untuk belajar ikut jadual. Baru hari pertama sekolah dah ada kerja rumah yang diberi cikgu. Kakak juga dilantik Penolong Ketua Kelas walaupun cikgu sendiri tahu yang dia akan bertukar sekolah.

hari sekolah

Anak kita sekelas yea kak.

Boleh pula anak satu kelas dengan anak member PIBG sekolah rendah..anak member pula jadi Ketua Kelas….asyik korang berdua jea pegang jawatan ni..

Kalau anak yang form 1 nak sekolah pagi kena pandai bermain alat muzik dan menyanyi. Ada 2 kelas form 1 di waktu pagi…lagi 10 kelas  waktu petang. Masa hari orientasi, aku ada isi borang untuk uji bakat sebab nak sangat kakak sekolah pagi. Balik rumah, aku terfikir macam tak perlu sangat sebab latihan muzik diadakan belah petang..Masa lagi banyak di sekolah… Nampaknya, biarlah kakak maintain waktu petang hinggalah dapat sekolah lain.

Tagged : / /

22 Nov atau 29 Nov Umum Keputusan UPSR?

Makin dekat dengan tarikh pengumuman keputusan UPSR, makin rasa debarannya. Kata orang UPSR akan diumum pada 22 November, ada pula yang cakap 29 November. Sama-samalah tunggu pengumuman dari Menteri Pendidikan nanti. Dalam laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia pun belum ada pengumuman terkini.

Cara semak keputusan UPSR atas talian.

Boleh semak keputusan UPSR dengan menghantar SMS. Caranya:

Taip: UPSR (jarak) ANGKA GILIRAN dan hantar ke 15888

Sekiranya tarikh keputusan akan keluar pada 22 November, aku tiada di Kuala Lumpur. Dengan cara sms lah jawabnya. Bermula jam 10:00 pagi, anak boleh mengambil slip keputusan di sekolah. Semestinya ibu bapa lebih awal akan tahu keputusan dengan menggunakan sms kan. Apapun keputusan yang bakal diterima, tahniah untuk anak-anak.

Dengan Gambar takwim pengumuman keputusan peperiksaan/pentaksiran 2018 yang aku dapat pun belum tentu sahih. Agak keliru dengan tarikh senarai peperiksaan di bawahnya.

 

 

Tagged : / /

UPSR Dah Lepas UPSRA Pula Menunggu

Selesai sudah kesemua Kertas Ujian Penilaian Sekolah Rendah 2018 hari ini. Tapi masih ada ujian besar lagi untuk anak hadapi iaitu Ujian Penilaian Sekolah Rendah Agama pula pada minggu depan. Empat hari, aku berada di sekolah menunggu anak masuk peperiksaan sambil menjadi sukarelawan KSIB mengagihkan makanan.

UPSR 2018

Hari pertama tunggu hingga habis, hari kedua dan ketiga hanya tunggu sehingga anak masuk dewan untuk kertas 2..hari ini, last paper aku tunggu juga sampai habis kertas 2 Ujian Sains. Kertas ujian BM dan BI, anak-anak keluar  macam biasa. Berbeza pula bila keluar dari menjawab soalan Matematik Kertas 1. Ramai bagitahu susah dan tak cukup masa. Sains pula, ada soalan yang agak tricky, anak mudah tertipu dengan jawapan. Apapun terima sahaja keputusan UPSR yang bakal diterima pada hujung bulan November nanti. Anak-anak dah lakukan yang terbaik.

Debaran UPSR

Harapan? Sememangnya 6A lah harapan semua ibu bapa pada anak-anak termasuk harapan aku pada kakak Azwa. Tapi aku sendiri tahu kemampuan kakak Azwa setakat mana. Berdoa dan terus berdoa moga ada kejayaan milik kakak Azwa.

UPSRA

Usah dikenang dengan perkara yang lepas kerana minggu depan anak-anak yang bersekolah agama di bawah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan masih akan hadapi ujian besar iaitu UPSRA. Moga anak-anak diberi kesihatan yang baik dan dapat menghadapi ujian peperiksaan seterusnya dengan sempurna. Risau pula aku, kakak Azwa UPSRA aku pula kena outstation ke Kelantan.

 

 

 

Tagged : / / / /

Lantikan Pengawas Sekolah Usia Muda Di Tahap Satu

Sementara tidak busy lagi minggu ini, marilah kita update blog. Sekolah pun dah hampir 3 minggu berlalu. Kali ini tak ada lagi tular budak-budak sekolah yang tersangkut di kerusi, cikgu cantik, cikgu handsome. Cuma anak-anak yang baru masuk tahun satu menangis pada minggu pertama persekolahan itu perkara biasalah kan. Semestinya akan mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan alam persekolahan.

Pengawas Sekolah Tahap Satu

Kakak Azwa darjah 4 dilantik pengawas sekolah. Kira okeylah sebab dah masuk tahap 2 (Darjah 4 hingga 6). Tapi Abang Aqeel tahun ini baru darjah 3 telah dilantik menjadi pengawas sekolah. Musykil juga mulanya.. dah tunjuk surat perlantikan tu barulah percaya…hehehe.

Dulu, lantikan pengawas biasanya untuk anak-anak tahap 2 dan semestinya berada di kelas cerdik. Kiranya di kelas nombor satu dan dua. Abang Aqeel berada di kelas ketiga. Sistem pendidikan dah berubah. Tak ada lagi kelas cerdik, tak ada kelas tercorot…semua kelas sama tahapnya.

Hari pertama persekolahan, tanya Aqeel apa tugasnya menjadi pengawas? “Kena jaga tangga, mama”. hehehehe..kena jaga tangga maksudnya, jaga kelakuan anak-anak murid lain untuk tidak berlari, melompat, bergurau semasa naik tangga sekolah.

Penolong Pengawas Sekolah

PPSR kakak Azwa tahun ini. Risau pula anak exam tahun ini. Tapi dia rileks jer. Kalau mamanya tak bising suruh baca buku, memang tak bergeraklah dia. Itupun minta mamanya buatkan jadual study, siap pesan hari rabu,jumaat, sabtu dan ahad..ada masa-masa tertentu untuk dia tengok siaran kegemaran dia. Tak banyak 2 siaran jer The Princess Wei Yong dan Running Man.

Kakak Azwa ni sejak umur 4 tahun, dia suka menonjolkan diri dia. Masuk tadika perpaduan, ketuai koir sekolah. Ala, yang duduk kat depan sekali yang buat lentokkan tangan tu, mengikut alunan muzik. Masuk alam persekolahan sebenar, pun sama, suka tonjoklan diri di perhimpunan sekolah. Kalau ada minggu bahasa, ada soalan yang ditanya oleh cikgu..dia orang pertama yang angkat tangan nak jawab. Biarpun ada jawapannya salah. Selamba sajalah.

Sejak jadi pengawas, selalu jadi Emcee di perhimpunan sekolah. Tahun ini, memegang jawatan Penolong Ketua Pengawas. Okeylah, ada juga aktif dia dalam bidang kokurikulum. Nak masuk sukan, entah sukan apa yang dia minat. Tak pula ikut jejak mamanyalah aktif sukan olahraga, tapi jenis yang takut nak berucap di depan. Beza sungguh. Penilaian sekolah sekarang nak yang boleh maju dalam pelajaran dan aktif dalam kokurikulum. Tiket untuk masuk ke sekolah berasrama penuh. Mudah-mudahan ada rezeki untuk Kakak Azwa tahun depan. Hujung bulan ini, result UPKK pula akan keluar. Tunggulah apa keputusannya nanti.

 

 

Tagged : / /

Ganti Buku Teks Sekolah Yang Hilang

Buku Teks Sekolah Hilang

Kisahnya, awal tahun dah hilang buku teks sekolah si kakak ni. Nak kata tertinggal di sekolah tak mungkin sebab belum buka sekolah dah tak jumpa. Dalam rumah pun dah merata carinya, tetap tak jumpa. Ada tu terselit di celah mana-mana. Dua minggu juga, kakak share buku teks sekolah dengan kawannya. Minggu ketiga cikgu dah tanya “bila, nak beli buku?”.

Buku Teks Bahasa Malaysia

Buku teks yang hilang subjek Bahasa Malaysia. Dalam jadual setiap hari ada subjek Bahasa Malaysia. Tak pernah lagi anak-anak hilangkan buku teks, ini kali pertama. Maka, jenuhlah nak kena cari kedai buku yang ada jual buku-buku teks ni. Kedai buku yang dekat rumah tak ada pula jual buku teks…buku latihan berlambaklah.

Hari sabtu lepas, baru mula cari. Anak-anak ke sekolah ada gotong royong. Mr.Ery ke Pudu..yang tinggal MamaEma dengan Ayra. Kebetulan nak masuk rumah, kunci tak ada. Terus teringat buku teks tak cari lagi. Sekarangkan zaman teknologi, nak cari lokasi mudah sangat. Pakai waze..pakai google maps jer. dah dapat lokasi yang dekat, pergilah bertemankan Ayra. Nasib baik dia duduk diam dalam kereta.

 

Sampai kedai terus naik ke tingkat atas. Macam tahu jer buku ada kat atas. Tekaan terus betul. Nampak banyak buku teks yang dijual dari tahun 1 hingga tingkatan 5..semua subjek ada. Cari-cari buku teks Bahasa Malaysia tahun 5, berasa debar juga macam tak ada. Akhirnya, jumpa terselit dengan subjek lain. Itupun tak banyak tinggal, ada 2 sahaja.

Rambang mata tengok buku latihan

Paling banyak buku latihanlah. Sampai rambang mata nak beli yang itu yang ini. Tapi memandangkan anak-anak ni, susah sangat nak buat latihan..kita hold dulu. Susah bukan apa, susah sebab tak rajin sangat nak buat latihan. kerja sekolah pun setiap hari ada. Yang mudahnya kalau nak carikan buku latihan, datang lagi ke sini. Ada yang murah ada yang mahal.

Kedai buku yang dimaksudkan adalah Pustaka Seri Maju. Bukan pustaka tempat membaca buku yer, tapi tempat membeli buku. Di tingkat atas, boleh lama-lama nak cari buku yang mana berkenan dan sesuai. Lokasi kedai buku ni di Bandar Permaisuri, tepi jalan sahaja. Paling senang nak cari, sebelah Maybank.

Anak-anak jagalah buku teks sekolah baik-baik yer. Nasib baik harga buku teks ni murah. Macam buku Bahasa Malaysia ni cuma RM13.20 sahaja. Itu baru sebuah, kalau banyak buah, pening nak cari duit beli buku teks pula. Ekonomi sekarang pun dah tak menentu.

 

Tagged : / / / /