Sambutan hari keluarga semestinya perlu ada aktiviti telematch atau sukaneka. Kalau tak ada rasa macam tak lengkap hari keluarga yang dianjurkan. Betul tak? Tak kisahlah telematch ini untuk kanak-kanak atau dewasa, sekadar untuk kemeriahan dan suka-suka. Boleh juga mengeratkan tali silaturahim antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi dari keluarga yangRead More →

Anak balik sekolah semalam mengadu dia kena perli dengan kawan sekelas. “Hitamnya ko Azwa”..Terasa terus anak.. Alahai siannya. Penangan family day selang seminggu. Kalau minggu sudah family day JTM di Melaka, minggu ni family day KBBA9 di Cherating lah pula. Hari-hari anak-anak terjun kolam, mandi air laut tak kira pagi,Read More →

  STEEVYA PEMANIS GANTI GULA YANG BAIK UNTUK KESIHATAN. Stevia atau nama saintifiknya Stevia Rebaudiana merupakan tumbuhan herba yang berasal dari Paraguay. Stevia telah lama digunakan oleh masyarakat di sana sebagai pemanis semula jadi dalam makanan, minuman dan perubatan oleh masyarakat di sana. Pokok stevia juga semakin mendapat perhatian masyarakatRead More →

Assalamualaikum. Semalam lepas berbuka puasa rasa lain macam kat perut. Rasa tak sedap. Nak kata sakit perut membuang, bukan pula. Nak kata kembung masuk angin, pun bukan, tak sedawa. Macam terlebih isi makanan semasa berbuka puasa. Perut rasa sebu semacam. Mana tidaknya, tak beringat makan waktu berbuka, “sumbat belako, oreRead More →

Assalamualaikum. Lemau pula rasa badan hari ini. Baru 6 hari puasa. Dah bulan Jun, dah masuk pertengahan tahun. Tak ada Maybank lagi, dah ada Junbank pulak katanya. Macam-macam idea korang create kan..sampai nama Maybank pun korang boleh buat lawak. Tak kisahlah Maybank tu nak tukar jadi jun, julai, ogos atauRead More →

MamaEma ini orang kampung, biasa makan nasi putih dengan budu. Sinonim dengan orang Kelantan kan.. Walaupun selalu stay di hotel atas urusan kerja, tapi masa makan tetap juga cari nasi putih. MamaEma tak pernah pergi makan di tempat-tempat yang high class. Satu sebab takut dengan harga yang mahal dan satuRead More →

Assalamualaikum. Korang addicted dengan minum kopi tak? Suka kopi dari kedai mamak atau kopi paket 3 in 1? Mesti ramai yang addicted kopi kan. Biasa, orang minum kopi untuk tahan mata dari mengantuk. Betul ke? Terlalu banyak minum kopi, akan menjejaskan kesihatan seperti sakit kepala, pening-pening kan. MamaEma pun sukaRead More →

Assalamualaikum. Pernah tak korang alami time tengah drive, tetiba menyucuk gatal-gatal kat kaki. Kena gigit nyamuk. Boleh datangkan stress kan. Time drive itulah, nyamuk gatal pergi gigit kat kaki. Mulalah nak bongkok badan menggaru tempat gatal. Sampai terangkat kakilah nak menggaru. Sambil menggaru, sambil menyumpah seranah kat nyamuk. Keadaan sepertiRead More →