Fenomena Drama Kampung People, Yang Jarang Tengok Drama Melayu Pun Layan

Drama Kampung People TV3 ni, lawak giler.

Aku yang stay jauh ni pun layan.

Mr. Ery yang jarang layan drama melayu pun layan

Anak bujang aku sorang ni pun layan

Kadang dia dulu yang tengok dari kitaorang ni.

Mulalah dia cerita, apa yang berlaku dalam episod tu.

Tapi tak spoil mood kami pun..

Cerita dari Abang Aqeel tak best..dari tengok sendiri..hahahaha.

Sinopsis Kampung People

Razif bekerja dengan Tuan Suhaimy iaitu di kedai yang menjual barangan yang diseludup secara haram. Mereka mengaburi mata orang ramai dengan menjual buah-buahan di depan kedai mereka. Laila dan Amri merancang untuk menyambut ‘’anniversary’’ mereka yang segenap sebulan mereka ‘’couple’’ di kolej.

Ketika Razif sedang sibuk menguruskan jual beli, tiba-tiba polis datang serbu kedai Tuan Suhaimy dan polis menangkap pekerja lain termasuk Razif untuk disoal siasat. Razif diugut dengan penjara selama 25 tahun jika tidak membuka mulut. Jika Razif mahu bekerjasama dengan Inspektor Shukri, dia akan diberikan identiti baru untuk lari daripada orang suruhan Tuan Suhaimy yang masih lagi bebas.

Razif memberitahu Mona dan anak-anaknya yang mereka akan berpindah ke kampung dan semua orang membantahnya, selepas mereka terdengar satu tembakan di luar rumah, barulah mereka merasakan apa yang terjadi kepada Razif adalah sesuatu yang serius. Mereka diberi identiti baru untuk menyamar sebagai Kampung People dan pengusaha ladang jagung yang berjaya.

Pelakon: Rashidi Ishak, Elly Mazlein, Reina Diana, Kamarul Eqifshah, Nam Ron, Dato’ Fizz Fairuz, Hun Haqeem, Razak Ahmad, Shah Kimin, Haeriyanto Hassan, Azwan Razali.

Kat youtube ni jer aku layannya

Paling aku nak gelak watak Elly Mazlein  sebagai Mona/Aminah. Boleh pecah perut wei gelak dengan lakonan dia.

Korang boleh tidur dengan mata terbuka? Hanya Aminah seorang jer yang boleh kot..

Lagi sorang pelakon Riena Diana sebagai Laila anak kepada Aminah. Dia punya slang bahasa Malaysia/English tu.. ‘jakfar’ disebutnya ‘jakferrr’..Suka tengok dia, orangnya memang cantik manis.

Hanya 13 episod sahaja, esok episod akhir. Agak-agak apa akan jadi pada Laila yang kena culik dengan geng cengkih tu?

Tagged : /

Layan Drama Bersiri dari Turki – PRISON YARD..Can’t Miss Every Episode

Prison Yard,  drama bersiri dari Negara Turki.

Tajuk asal AVLU

Can’t miss setiap episod.

Nasib baik terus ada episod seterusnya.

Ingatkan drama terus habis, bila tersangkut pada part 2..mulalah tak boleh nak miss.

Part 2 hari itu, continue pada 25 November. tapi tak dapat nak tengok.

Neflix pula habis tempoh…terpaksalah tunggu adik bayar dulu..cause dia punya akaun.

First time tengok drama dari Turki, jalan cerita sangat best.

 

Sinopsis

 

Deniz adalah seorang wanita berusia pertengahan yang cantik dan menarik, menghadapi keganasan rumah tangga dalam jangka masa yang panjang. Suaminya, Hakan seorang yang suka minum alkohol dan menggunakan isterinya untuk menjadi seorang pemuzik yang berjaya. Walaupun mempunyai kehidupan yang kaya, Deniz tidak mempunyai kebahagian dan kedamaian di rumah. Demi anak tunggalnya Ecem, dia bertahan.

Pada satu hari, semasa Deniz dan Hakan bergaduh, Ecem menembak bapanya untuk melindungi ibunya. Disebabkan, Deniz tidak mahu anaknya dituduh atas cubaan membunuh, Deniz menyembunyikan kebenaran dan mengaku kesalahan.

Deniz dituduh membunuh suaminya dan dihantar ke penjara. Dia meninggalkan kehidupannya yang kaya dan dipisahkan dari anak perempuannya. Dia perlu belajar bagaiman untuk terus hidup di dunia yang baru ini. Dia takut dan mendapati dirinya di tengah-tengah tahanan dan pegawai penjara.

Terdapat 2 kumpulan dalam penjara dan setiap kumpulan ini mahu memegang kuasa. Azra dan Kudret adalah ketua kedua-dua kumpulan ini. Setiap banduan perlu memilih kumpulan mana dan perlu mengikut arahan kumpulan ini.

Deniz ingin bersama dengan semua tahanan sehingga sebutan kes. Dia tidak mahu mempunyai masalah sehingga hari itu. Tetapi dia mendapati dirinya di tengah-tengah perjuangan antara kedua-kedua kumpulan. DIa menghadapi keganasan, kekejaman dan ketidakadilan. Dia perlu membuat pilihan samaada sebelah Azra, sebelah Kudret atau pegawai penjara. Atau Deniz perlu membuat perintah sendiri dan undang-undangnya sendiri.

Drama ini, anda akan menyaksikan ketibaan Deniz ke penjara dan setiap perubahan dari seorang suri rumah yang takut kepada banduan yang berpengaruh. Adakah Deniz akan terbiasa hidup dalam penjara? Adakah Deniz akan menjadi ahli kumpulan Azra atau kumpulan Kudret? Berapa lamakah Deniz perlu tinggal di dalam penjara? Adakah Deniz dapat melindungi anak perempuannya di luar penjara?

 

Watak

 

Deniz: Dia seorang wanita cantik dan menarik. Semasa di universiti, dia bertemu Hakan dan berkahwin dalam masa yang singkat. Selepas melahirkan anak perempuannya, dia mula menanggung keganasan rumah tangga.

Azra: Dia mempunyai ibu yang suka minum alkohol. Kerana masalah ibu, bapanya meninggalkan mereka. Azra adalah salah satu banduan yang berkuasa di penjara.

Kudret: Dia kehilangan bapanya dan mengubah haluan. Dengan usaha sendiri, dia membina geng jenayah sendiri. Dia adalah tawanan yang kuat di penjara. Seorang wanita yang pandai dan strategik. Dia bercakap sangat sedikit tetapi pandai mempergunakan orang lain dengan mudah.

Genre drama “ACTION”

Watak setiap pelakon memang terbaik.

Tiada makeup tebal bagai…original face gitu.

 

 

Tagged : / /

Unboxing Blouse Plus Size dari Zucca

Jangan tak percaya aku punya saiz baju antara XL dan XXL. Korang nampak macam badan aku kurus, hakikatnya badan aku agak berisi. Kelebihan pada ketinggian, orang tak nampak badan aku berisi. Apapun aku bersyukur dengan apa yang dianugerahi.

Bagi yang mempunyai saiz badan besar agak terhad untuk menggayakan blouse yang cantik-cantik. Tapi kini aku dan korang di luar sana tak perlu risau lagi kerana di Zucca Butik menyediakan blouse pelbagai corak untuk mencantikkan diri dengan gaya menawan. Ceewah…gitu. Tak percaya ke? Jom tengok blouse yang aku grab ini.

BLOUSE PEARL – KOD MQ163 (4651) – Saiz XL – RM39.00

Mempunyai 6 pilihan warna bersaiz XL -XXL. Ukuran labuh baju 31 inch dan panjang tangan 23 inch. Blouse ini aku pilih warna cream atau pastel kuning. Sesuai digayakan dengan seluar atau skirt labuh. Aku suka dengan taburan pearl di depan baju dan di bahagian keseluruhan tangan. Taburan pearl/mutiara ini dilekatkan seperti dipateri dan bukan secara jahitan atau tampalan gam. Ini akan memberikan pearl/mutiara tidak mudah tertanggal. Material: Kain moss crepe, senang iron, kain tidak panas, tidak jarang.

BLOUSE – KOD MQ151 (3978) – Saiz XL – RM39.00

Blouse kedua juga ada 6 warna iaitu maroon, pink, light blue, putih, light green dan biru. Sesuai untuk yang biasa pakai saiz 46-48 atau XL – XXL. Ukuran labuh baju 35 inch dan lilitan tangan 22 inch. Waist max 52 inch. Pilihan warna light green sebab tak pernah ada koleksi warna ini. Mempunyai getah di pergelangan tangan, sangat mesra wuduk. Material: Kain moss crepe, senang iron, kain tidak panas, tidak jarang.

BLOUSE- KOD V194 (BL6678) – Free size fit to XXL (Saiz 46-48) – RM39.00

Pilihan blouse ketiga aku ambil yang bercorak menegak untuk nampak effect kurus. Menariknya blouse ini di bahagian belakang lebih panjang dari depan dan menutup bahagian punggung. Di bahagian tangan ada zip tertutup, sangat mesra wuduk. Blouse ini hanya ada 3 pilihan warna sahaja iaitu pink, putih dan hitam. Ukuran dada max 48 inch, waist max 50 inch, labuh 31 inch, bahu 18 inch. Material: kain moss crepe, tidak panas, ringan dan tidak jarang.

Lain-Lain Koleksi di Zucca Butik

Setiap blouse yang aku grab semua harga RM39.00 sahaja. Okeylah, grab dulu 3 blouse, next bulan tambah lagi… Dengan koleksi dari Zucca Butik ini, dapatlah aku jadikan office attire setiap hari. Bagi yang plus size, korang tak perlulah risau untuk dapatkan blouse cantik-cantik ini. Korang boleh dapatkan di Zucca Butik melalui:

Web www.zucca.com.my
Facebook www.facebook.com/zucca.my
Instagram www.instagram.com/Zucca.butik

BANYAK PILIHAN BLOUSE MENARIK DI SANA!!!!

Tagged :

Cermin Mata Untuk Silau dengan Lens Alpha Blue 420

Ramai pula yang tanya aku apa kelebihannya cermin mata yang dipasang dengan Lens Alpha Blue 420 ni. Okey, first aku nak tanya korang dulu..Bila korang pergi kedai cermin mata untuk buat spek atau tukar spek..korang pernah tanya pasal lens yang dipasang tak. Ke korang hanya tahu pasal power lens jer. Lepas itu, harga cecah RM500 ke atas.. padahal harga tu mahal giler lah wey.. selama buat spek ni kena tipu hidup-hidup  rupanya..

Lens Alpha Blue 420 Melindungi Mata

Kelebihan Lens Alpha Blue 420 ni ia akan melindungi mata kita dari sinaran lampu atau UV. Macam aku, yang 9 jam bekerja depan komputer boleh merosakkan mata bila pakai cermin mata yang tak sesuai..itu sebab bila terlalu lama, kadang-kadang mata aku sangat letih dan berair.. kepala pun pening-pening. terpaksa rileks kejap.

Dan selalunya, balik kampung memang pilih waktu malam. Terpaksalah Mr.Ery  seorang yang drive…kesian juga kat dia..aku tak boleh bawa kereta malam sebab silau dengan lampu dari arah bertentangan. Berdouble nampak cahaya. Bahayalah kan..

kedai cermin mata viral

Tengok handphone pun bahaya juga…walaupun ada protect dipasang pada screen handphone ia tetap akan menjejaskan mata. Jadi dengan adanya Lens Alpha Blue 420 ia akan melindungi mata kita dan menghalang cahaya masuk terus ke mata.

Selain untuk silau, Lens Apha Blue ini juga kalis air dan sangat nipis. Bila pakai cermin mata, tak rasa pun beban cermin walaupun power sangat tinggi. Korang akan rasa perbezaan bila korang sendiri yang pegang.

Dan inilah satu-satunya kedai yang akan tunjukkan perbezaan lens pada cermin mata yang dipakai dengan Lens Alpha Blue 420 yang ditawarkan oleh mereka. Korang kenalah datang..

Kedai di Plaza Sungei Wang

Kedainya di Plaza Sungei Wang tingkat G. Ada banyak cawangan iaitu Eye Vision Optical (Lot G096), Eye Smart Vision (Lot G070), Eye Smart Concept (Lot G079), Eye Pro Vision (Lot G111).  Boleh siap dalam masa setengah jam jer. Aku punya cermin mata frame + power + Lens Alpha Blue 420 dengan harga hanya RM125 sahaja. murahkan.. berbaloi sangat..

kedai cermin mata viral

Sayangi mata korang tau..pergi cari kedai dia di Plaza Sungei Wang, Kuala Lumpur. Kalau tak jumpa call Mr William (016-377 1304). Kedai buka jam 11 pagi hingga 9 malam setiap hari.. Pergi hari bekerja, tidaklah bersesak sangat.. orang sangat ramai di hari minggu..

Tagged : / / /

Kedai Cermin Mata Viral di Page Rizal Hakimm Tuuuuu. Betul ke tidak betul?

Susah sikit nak percaya apa-apa kalau yang viral kat facebook ni. Banyak yang share tak serupa bikin pun. Tak pun viral sekejap lepas itu menyepi.. ada tu lenyap terus. Semalam ada lawan boling opis di Ampang Superbowl, Berjaya Times Square..sempat aku singgah di Sungei Wang Plaza..seberang jalan jea. Aku nak cari kedai cermin mata yang pernah viral di page rizal hakimm. Betul ke harga kat sana murah sangat.

Nasib baik kakak temankan…tidaklah berpusing sendirian dalam mall yang aku tak biasa pergi. Jalan ke sana, jalan ke sini akhirnya jumpa juga kedai Eye Smart Vision bernombor G070..Tingkat G nombor 70.. Ingat tau.. Kenapa aku terus mention nombor kedai…sebabnya sederet kedai semua menjual cermin mata. Dalam deretan kedai ni, ada kedai yang bersaing dan ada cawangannya yang lain. Better ingat satu nama ni kan..

Lalu depan kedai, terus nampak harga RM65 terpapar di rak cermin mata. Aku macam “eh, betul ke harga ni..mesti harga untuk frame jer ni”. Aku disapa dengan seorang lelaki cina yang jaga kedai.. dan aku tanya “harga tu untuk frame saja ke?”.. “eh bukan, untuk frame dan lens”. Terkejutlah aku… Jam tu juga aku nak buat. Lagipun cermin mata lama dah calar teruk. Siap pula dalam masa setengah jam…sempatlah tunggu sebelum lawan boling.

kedai cermin mata viral

kedai cermin mata viral

2000pcs pilihan frame

Aku diminta ke cawangan yang lebih besar…ala sekangkang kera jer jarak dengan kedai yang aku pergi. Sana lagi banyak frame yang boleh aku pilih dan try. Dah banyak depan mata, tak tahu dah nak pilih yang mana.. “tokey, berapa banyak design frame yang ada ni?” “lebih kurang 2000pcs, katanya”. Makaiihhh…banyaknya..

Klik gambar untuk besarkan.

 

Maka, terjadilah posing seorang mama bersama anaknya. Amboii, sama naik kakak dengan gayanya memakai spek. Puas pujuk aku nak suruh aku buatkan sekali untuk dia.. ingat pakai cermin mata ni nak bergaya ke anak oiii… mama ko ni rabunlah. Mata kamu masih elok.

Agak-agak yang mana sesuai dengan bentuk muka aku ni? Nak try yang bulat, lagi bulat muka aku.. Tapi aku tanya kakak, “cantiklah tu mama“…ala, nak bodek punya pasal. Bab pilih frame memang aku agak cerewet, tak suka jenis frame yang mengembangkan tudung kat sisi kiri kanan. Yealah, aku kan  jenis yang suka pakai shawl melekat dahi…Bila pakai frame yang tak sesuai, sakit mata aku tengok…dahlah tak cantik…bertambah lagi hodohnya.

Lens Alpha 420 Blue

Selesai pilih frame, aku diterangkan kelebihan Lens Alpha 420 Blue. Apa benda tu? Sejenis lens anti silau, kalis air dan sangat nipis. Bila pakai cermin mata, tak rasa pun beban cermin walaupun power sangat tinggi. Yang mana kerjanya banyak mengadap komputer memang sangat-sangat disyorkan. Termasuklah aku sendiri, memang hari-hari kerja depan pc. “Habis, kalau saya pakai lens ni..berapa pula kena tambah duit?” “Tambah RM60 jer..so total semua RM125” Tak fikir panjang, terus kata okey.

kedai cermin mata viral

Walaupun dah tahu berapa tinggi power, tetap akan check lagi..dan “Tahniah yea, u punya power dah naik” . Hahaha, terima seadanya beginilah nasib seorang pemakai cermin mata yer.

kedai cermin mata viral

Dah setel periksa mata dan test power.  Tunggu proses siap dalam masa setengah jam. Sempatlah aku meronda dalam mall dulu. Sebab aku pun kejar masa, tepat setengah jam aku datang balik dan okey cermin mata dah siap. Pantas giler ko.. kedai lain tak ada servis macam ni.

Aku terus sarung dengan frame yang aku dah pilihlah. Masa ni, tokey tu buat test kesilauan gitu… Nampak dia pegang apa kat tangan tu…sejenis lampu laser warna biru. Dia pancar kat mata aku “Ada silau tak?” “Ada tembus tak?” Tak tembus pun cahaya biru tu kat cermin…happy lah aku..konpem selepas ini akan kena drive waktu malam..no more excuse lagi..

kedai cermin mata viral

Terus pakai, yang lama simpan dalam kotak..Balik rumah terus buang.. Dah ada yang baru kan.. Terima kasih tokey, lu punya kedai…manyakkk murah ooo…ingatkan tak betul…tapi ini betul-betul murah..

kedai cermin mata viral

Recommended

Sangat-sangat recommended kedai ini. Yang mana dah rasa rabun atau nak tukar cermin mata baru..korang cari dia nama Mr William (016-377 1304). Banyak pengalaman ni…ko tanya apa..pasti dia boleh jawab. Oh yea, ini antara cawangan kedainya dan semua dalam Sungei Wang Plaza. Eye Vision Optical (Lot G096), Eye Smart Vision (Lot G070), Eye Smart Concept (Lot G079), Eye Pro Vision (Lot G111). Ada satu cawangan lagi yang bakal dibuka..Pun kawasan dekat situ juga.

Beza sebelum dan selepas. Semua tak perasan aku dah pakai yang baru.. Tak banyak beza, design petak juga yang berkenan di hati dan bertambah comel kan aku..

 

 

Tagged : / / / /

Kasut Sekolah Budak, Mak Ayah Sila Buat Pilihan Bijak

Sepertimana dalam peribahasa “Sesal Dulu Pendapatan, Sesal Kemudian Tidak Berguna”. Anak-anak yang sudah pandai berjalan, sila pakaikan kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk kaki. Tapak kaki adalah bahagian tubuh yang paling bawah yang mana tugas utamanya untuk menampung berat badan semasa berdiri dan berjalan. Setiap orang memiliki bentuk tapak kaki yang berbeza. Ada jenis melengkung, sederhana rata, rata sepenuhnya dan bengkok ke dalam.

Kasut sekolah

Tapak kaki melengkung adalah normal. Bagi tapak kaki sederhana rata, rata sepenuhnya dan bengkok ke dalam akan menghadapi pelbagai masalah kaki seperti sakit pada tumit, tulang belakang, leher, lutut, postur badan yang tidak seimbang dan cara berjalan yang tidak cantik. Masalah ini disebabkan faktor keturunan, pemakaian kasut yang tidak sesuai dan otot kaki yang tidak kuat.

Kebanyakkan ibu bapa termasuklah aku sendiri selalu tidak ambil peduli pasal pembelian kasut terutama kasut sekolah yang sesuai untuk anak-anak melainkan harga yang murah. Ia sebenarnya mengundang risiko untuk anak-anak alami masalah sakit kaki dari umur muda. Bila anak-anak cakap sakit belakang, kita salahkan anak bawa buku tidak ikut jadual.

Tips Pemilihan Kasut

Walau apa cara pun, perlu ukur kaki anak dulu untuk pilih kasut bukan dengan menyarung terus. Jangan pilih kasut yang betul-betul muat dengan kaki. Seharusnya kena pilih saiz longgar, sekurang-kurangnya lebihkan dua jari di bahagian hadapan kasut. Harus sarungkan dengan kaki kanan terlebih dahulu kerana saiz kaki kanan lebih besar dari kaki kiri. Waktu yang sesuai dalam pembelian kasut adalah waktu petang kerana masa itu, kaki tengah kembang.

Kasut sekolah
Masalah Tapak Kaki Anak Rata

Usia anak 5 tahun, kita dah boleh melihat perkembangan tapak kaki anak sama ada normal atau luar biasa. Menurut Dr Edmund Lee, Pakar Ortotik & Prostetik kecacatan tapak kaki rata boleh diperbetulkan tanpa sebarang pembedahan, ia boleh ditangani dengan penggunaan kasut atau pelapik kasut yang sesuai dengan kaki. Bagi ibu bapa yang nampak perbezaan pada tapak kaki anak, sila bawa anak ke Sunfeet International Rehab Centre. Di sana, kita boleh scanning bentuk kaki bagi mengetahui sama ada kaki anak normal atau flat. Selepas scanning, kita akan diberi penerangan dan cadangan apa yang perlu kita lakukan seterusnya.

Kasut sekolah

Sepertimana dengan anak-anak ema sendiri, selama ini memang tidak sedar yang anak-anak sudah ada ke arah masalah sakit kaki. Mereka telah mengesyorkan supaya diberi pelapik kaki yang bersesuaian untuk elak sakit di hari mendatang.

Kasut sekolah

Di Sunfeet juga ada menjual kasut sekolah budak yang sangat menjaga tapak kaki anak. Pelbagai bentuk dan ada warna putih dan hitam. Tahun depan, masih belum rasmi kasut sekolah anak hitam kan. Kasut sekolah putih pun masih boleh digunakan. Sebenarnya, tapak kasut yang lembut juga menjadi punca pembentukan kaki anak-anak.

Pilihan Kasut dan Pelapik di Sunfeet

Memandangkan tak lama lagi cuti sekolah, persedian kasut sekolah untuk tahun depan dah boleh mula. Apakata korang pergi ke Sunfeet ni untuk dapatkan khidmat nasihat percuma dalam pemilihan kasut yang sesuai.

Kasut sekolah
Tq Dr Edmund Lee atas penerangan yang diberikan

Cegah sebelum parah

Sunfeet International Rehab Centre
Block C, 18 Jalan 19/1, Seksyen 19
46300 Petaling Jaya, Sel.

Buka setiap hari dari jam 10:00 pagi – 7:00 malam

Tel: 013-9122939

Website: www.sunfeet.com.my

Facebook: https://www.facebook.com/sunfeetinternational/

Instagram: @Sunfeet

 

Tagged : / / / /