Kedai Makan Tomyam Paling Sedap Aku Pernah Pergi

Tak tahu dah berapa kali aku pergi restoran ini. Asal nama kedai makan ini adalah Restoran Sahabat. Kini, dah tukar kepada King’s Tom Yam. Eloklah dah tukar, sesuai sangat dengan menu tomyam yang ada di sini. Semua menyengat sedap ya amat.

Sambut Birthday Mak Mertua

Kali ini pergi sempena sambut hari lahir Mak Mertua. Plan adik beradik belah Mr. Ery nak makan shell out. Apalagi terus suggest di King’s Tom Yam, Puchong. Walaupun dah banyak kali, menu tetap yang aku order mesti shell out atau menu set untuk satu keluarga.

Kedai Tomyam Sedap

Menu shellout ini pun ada ikut pakej. Satu set shellout berserta ikan siakap dan air. Harga pun berpatutan. Setiap kali aku datang sini, meja mesti penuh. Tak kira awal bulan, tengah bulan, mahupun hujung bulan.

Kedai Tomyam Sedap

Baca : Raja Segala Tom Yam

Kedai Tomyam Sedap

Maaflah dah tak pandang kiri kanan bila hadap shellout ni. Bagi aku, shellout tomyam lagi sedap dari butter. Order sekali shellout butter untuk anak-anak sebab tidak pedas.

Kedai Tomyam Sedap

Setiap tahun, anak-anak belah mertua akan menyambut hari kelahiran mak dan abah. Selamat hari lahir kepada Hajah Maimunah Mat. Semoga dipanjangkan umur dan diberi kesihatan yang baik berpanjangan.

 

Tagged : / /

Bila Bekas Pegawai Atasan Jemput Makan Tengahari Di Dapur Sarawak

Bekas pegawai atasan aku seorang bekas pegawai polis berpangkat Superintendent. Dengar sahaja pegawai polis, maka ramailah yang anggap pegawai polis ini garang orangnya. Yea, memang aku tidak nafikan. Ada yang garang, ada yang bengis, ada yang pemarah tapi tidak semua. Masih ada yang baik antara mereka.

Selama 14 tahun aku bekerja di bawah pegawai-pegawai polis yang silih betukar ganti dari pangkat ACP hingga DSP, Alhamdulillah tak pernah lagi kena marah-marah, tengking-tengking dengan mereka tanpa sebab walaupun ada beberapa pegawai ini garang ya amat. Ramai antara mereka semua telah pencen dengan gelaran Dato’. Sehingga hari ini masih terima mesej tazkirah dari salah seorang bekas pegawai aku gelaran Dato’ setiap kali hari jumaat.

Makan Tengahari Dapur Sarawak

Panggilan kepada bekas pegawai atasan aku ‘Tuan Tan’, walaupun berlainan agama, berlainan bangsa, beza pangkat pun jauh. langsung tidak sombong. Kerana Tuan Tan aku dapat APC kali kedua, kerana Tuan Tan juga aku dapat makan durian sampai kenyang. Dan setiap kali menjelang hari raya aidilfitri, merasailah anak-anak dengan duit raya dari Tuan Tan.

Bersama Tuan Tan dan YBhg Dato

Satu hari, Tuan Tan call jemput makan tengahari di Dapur Sarawak bersama bekas Ketua Pengarah. Mula itu, seganlah juga nak pergi.. tapi dah dijemput tak elok pula menolak. Aku punya bekas Ketua Pengarah pun sangat baik. Ramai di sini merinduinya selepas pencen pada tahun lepas.

Makanan Sarawak

Dah datang Dapur Sarawak, mestilah menunya dari Sarawak. Bising Tuan Tan bila nak order makanan nasi yang mana bukan pure Sarawak punya..hahaha..yealah..yelah…order menu sarawak jer.

Aku dan kawan  makan Mee Kolok. Sedap. Tuan Tan makan Laksa Sarawak. Aku pun pernah makan Mee Kolok Sarawak sebab area Sungai Besi pun ada, tapi bukan cawangannya.

Licin aku makan, macam tidak cukup..segan nak tambah walaupun Tuan Tan tanya nak makan apa lagi…hahaha..lain kali  pergi makan lagilah..Terima kasih pada Tuan Tan dan YBhg Dato’ Ketua Pengarah. Borak-borak dah seperti kawan biasa walaupun tidak lupa dengan gelaran yang dipanggil. Yang penting ada sifat hormat pada mereka yang telah berpencen.

 

 

Tagged : /

House of Kambing MAEPS Ecofarm, Kambing Bakar Terbaik

Engkau makan kambing, engkau beruntung. Engkau tak makan kambing, engkau rugi. Macam itulah penangannya selepas pergi ke House of Kambing di MAEPS Ecofarm. Beruntungnya Mr. Ery, dia makan kambing..yang ruginya aku sendiri sebab tak makan kambing.

Ikut Nombor Giliran

Ini kali kedua datang sini, tapi kali pertama dapat makan. Masa aku pergi yang pertama, tiada rezeki makan kambing sebab dah habis. Maklumlah, aku pergi pun jam 4.00 petang. Dah lewat. Kali ini, risau cepat habis, pergi awal jam 12.00 tengahari. Itupun tak boleh terus masuk, kena ikut giliran. Nanti ada orang yang ambil nama, bilangan dan nombor handphone. Bila dah sampai giliran, mereka akan call bagitahu. Tak lama pun tunggu, dalam setengah jam.

Sambil menunggu giliran, bolehlah layan unta dan kambing depan restoran House of Kambing. Bagi makan sama itu unta dan kambing dari kebosanan menunggu saja kan. Tak pasal-pasal sebelum dapat makan dah kena pow dengan anak-anak nak aiskrim. Pandai betul orang aiskrim ni berniaga.

Menu Kambing

Menu utama memang kambinglah. Ada kambing bakar, ada sup kambing. Lain-lain menu ada nasi kukus ayam bakar, nasi goreng, mee, kuew tiaw, bihun dan maggi goreng. Disebabkan aku datang awal, yang goreng belum ada. hanya ada nasi kukus ayam bakar. Menu untuk orang yang tak makan kambing macam aku dan anak-anak.

Ambil set nasi kukus kambing bakar RM40 untuk 500gram. Anak-anak ambil set nasi kukus dengan ayam bakar RM7. Untuk kambing okey puas hati, tapi untuk ayam macam sedikit sangat isinya. Maaflah.

Kambing bakar memang sedap. Mr. Ery yang habiskan semua. Aku ada juga try seketul daging kambing tu..tidak rasa hamis pun..tapi itulah, aku tetap jenis yang tak makannya. Payah sungguh.

Yang datang ramai-ramai ini walk-in saja tau. Tak ada booking pun sebab mereka tak buka lagi untuk tempahan. Kalau nak rasa, datanglah awal-awal.. atau call tanya dulu, masih ada lagi ke tak? Beroperasi setiap hari sabtu hingga khamis sahaja. Jumaat cuti dari 11.00 am – 9.00 pm atau sehingga stok ada. Dah ramai macam ini, rasanya belum malam dah habis ni.

 

 

 

 

 

 

Tagged : / /

Makan Tengahari Murah RM3.50 Ada Seafood Lambak Hanya di Restoran Nelayan Ampang

 

Di manakah tempat untuk mencari makan tengahari dengan harga murah di Bandaraya Kuala Lumpur? Kebiasaannya, harga murah yang pernah dapat pun setakat RM5.00. Itupun nasi ayam sebungkus atau nasi dengan sayur sahaja. Betul? Hari-hari makan nasi ayam, tak naik jemu ke? Jemulah kan. Habis itu, mana lagi tempat nak cari makan tengahari dengan harga murah di bandar besar seperti Kuala Lumpur ni.

Pembukaan Restoran Nelayan Ampang

Sebelum itu, pernah dengar Restoran Nelayan Gombak? Pernah atau tidak pernah, untuk makluman korang Restoran Nelayan Ampang ini merupakan cawangan kedua bagi Restoran Nelayan. Disebabkan ia beroperasi di Ampang, begitulah nama restoran yang diberikan. Tahniah kepada Encik Mohd Fairiz Bin Omar selaku pengusaha Restoran Nelayan.

Aku bersama rakan-rakan KBBA9 lain, telah dijemput untuk memeriahkan majlis dan menikmati hidangan istimewa pada hari pra pelancaran Restoran Nelayan Ampang. Dan  kini, restoran ini telah beroperasi sepenuhnya. Jadi, korang bolehlah terjah ke sana. Berkonsepkan ruang luas dan terbuka malah turut dapat melihat bangunan KLCC dari sini.  Jika ada hari sambutan peristiwa dan adanya pancaran bunga api, seronok ni, tidak perlu bersesak di tempat lain nak tengok bunga api, tengok dari restoran ini sambil menikmati hidangan lagi best tau. Parking pun banyak dan senang nak dapat.

RM 3.50 Makan Tengahari di Restoran Nelayan Ampang

Nasi putih dengan pilihan ayam goreng atau ikan goreng serta sayur dengan harga RM3.50 akan menjadi menu utama makan tengahari paling murah. Wow, sangat menarik. Dengan harga sedemikian, semestinya menjadi pilihan ramai untuk makan tengahari di sini. Tunggu!!

Selain, makan tengahari dengan harga RM3.50, lain-lain menu menarik juga ada seperti steamboat dan grill serta seafood lambak. Steamboat dan grill disajikan secara makan buffet. Pilihan dari menu utama, sayuran, mee kering, steamboat manakala grill ada seafood, daging kambing, ayam dan daging dengan perapan perasa iaity satay, honey, masala dan brown nelayan. Rojak buah, buah potong, air panas dan kordial dan ais krim sebagai pencuci mulut. Harga untuk buffet steamboat dan grill pada harga RM28 sahaja bagi dewasa dan kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas atau warga emas 61 tahun ke atas hanya RM16 sahaja.

Berminat untuk makan Seafood Lambak, dengan pilihan lauk segar iaitu Ketam, Udang Galah, Shell Musheel, Bamboo, Shell Scallop, Kupang, Sotong dan serta serta jagung rebus yang dihidang dengan 4 jenis sos yang hanya terdapat di restoran nelayan sahaja iaitu Sos Hongkong spicy curry leaf, Pearl Kristal sweet sour, seafood chili dan Green Curry Klasik. Harga untuk seafood lambak hanya RM20 seorang termasuk air cordial, air panas dan nasi, jika nak tambah nasi, tiada penambahan harga.

Hongkong spicy curry leaf,
Green Curry Klasik
Dua-dua sedap tau

Langsung tiada pembaziran, habis licin dimakan. memang sedap dia punya seafood lambak ini. Aku mula itu, ingatkan pedas..tapi kepedasan boleh lagi aku telan.. maklumlah aku ini sensitif sikit bab makanan pedas, berulang air jawabnya.

Promosi Pembukaan

Korang, ada diskaun harga untuk steamboat sehingga 31 Mac 2018 sempena hari pembukaan restoran. so, apa tunggu lagi..bolehlah bawa keluarga pergi makan di sana. Bila lagi nak merasa.

Lokasi Restoran Nelayan.

Disebabkan, restoran baru beroperasi. Dalam waze tak dapat dikesan lagi. Tapi jangan risau, confirm tidak sesat sama sekali. Search Ampang Waterfront, masuk laluan deretan bangunan..pergi terus sampai ke hujung bangunan, nampak  Crew Planet Cafe..dan di ataslah tempatnya.

 

Alamat: Restoran Nelayan Ampang, 33A-1, Jalan AWF 1, Ampang Waterfront, 58000 Ampang, Selangor

Waktu operasi: 11 pagi – 12 t/mlm hari Selasa – Ahad  (Isnin tutup)

 

Tagged : / /

King’s Tomyam Memang Betul-Betul Raja Segala Tomyam Seafood

Kalau biasa dengan Puchong, mesti tahu di mana kedai makan ni. Ini asalnya Restoran Sahabat, dan sekarang tukar kepada Restoran King’s Tomyam. Raja segala tomyam memang sesuai sangat dengan nama barunya. Sekali dah pergi, berkali-kali mahu pergi.  Bagi yang suka makan seafood, tidak menyesallah datang sekali ke sini untuk mencuba.

 

 

Tomyam Seafood dan Shell out Jadi Pilihan

Kalau tengok pada menu-menu dia memang semua rasa nak makan. Selama aku pergi, tidak pernah lagi order meggi tomyam udang galah, lobster, king crab atau menu untuk makan seorang. Dah pergi satu keluarga, mesti mahukan  menu untuk semua. Makanya, orderlah menu set untuk keluarga.

 

 

Baca: Lagi Set Menu Sedap

 

 

 

Dah dua kalilah makan shell out di Kings Tomyam ni. Kali ini, ambil set untuk 2 orang dan hanya tambah nasi sahaja. Shell out nya cukup dan berlebih lagi yang mana aku makan untuk 4 orang. Aku tambah somtam. Sedap sangat somtam. Tak sempat pun jamu dengan nasi, aku dah habiskan dengan meratah.

Teringin juga satu hari nak makan lobster ke..king crab ke.. Tapi besar bebenar, takut pun ada nak makan. takut lobster tu yang makan aku..bukan aku yang makan lobster. eh. Okeylah, korang pun boleh cuba satu kali makan di  sini. Mesti tak menyesallah.

Alamat: No.2, Jalan bk9/2, Bandar Kinrara 9, 47180 Puchong

 

Tagged : / /

Tidak Jatuh Miskin Belanja Keluarga Makan Besar

Makan besar di Ikan Bakar Zul, Besut. Time kumpul ramai-ramai dengan family paling seronok kan. Lagi-lagi cukup korum semua. Alhamdulillah, bila dapat belanja keluarga makan-makan dan kumpul satu meja. Dari anak ke menantu hingga cucu. Walaupun abah dan mom dah lama berpisah, tetap dapat duduk semeja.

Ikan Bakar Zul Besut

Ikan Bakar Zul Besut tempat makan malam kami sekeluarga. Agak terkenal juga kedai ikan bakar kat sini. Cuma masakan hanya tertumpu pada bakar-bakar dan goreng celup tepung. Tak ada menu tambahan seperti menu berkuah dan sayuran. Yang bestnya lauk sangat fresh.

Datang sini, sila pilih meja dulu yea. Orang sangat ramai. Masa tengah cari meja, sambil tu terus buat order. Pilih-pilih lauk fresh dan terus pilih nak bakar atau goreng. elok dapat meja, terus sampai makanan..tak perlu tunggu lama.

Doa Murah Rezeki

 الَّلهُمَّ اكْفِنِي بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ ، وَاغْنِنِي بِفَضلِكَ عَن سِواكَ

“Ya Allah, ya Tuhanku! Cukupkanlah aku dengan suatu yang halal berbanding suatu yang haram yang telah Engkau tetapkan. Dan berilah aku kekayaan dengan kelebihan daripada Engkau berbanding selain Engkau.” [Kredit: Islamidia]

Tidak membazir..rezeki cukup pada malam itu walupun agak ralat dengan harganya. Okeylah, bukan selalu pun..happykan orang tua dan adik-adik.

Walaupun adik beradik tidak ramai, tapi riuh dengan cucu-cucu yang macam-macam peel. Next, plan nak bercuti sama-sama..InshaALLAH mudahan ada rezeki ke arah itu.

 

 

 

Tagged : / /