Ulangtahun ke-5 The Original Boat Noodle di The Garden Mall Meriah

Boat Noodle, Happy birthday the original Boat Noodle!!!! Tahniah 5 tahun sudah. Boat noodle sejenis makanan yang popular di lorong-lorong di Thailand ini menjadi salah satu makanan kegemaran di Malaysia. Kini dah ada 48 cawangan di seluruh negeri. Wow!!!!

.

.

Makan, Stack, Repeat

Dengan tagline #makanstackrepeat memberikan satu kepuasan kepada yang datang ke sini… lebih lagi bila datang ramai-ramai. Masing-masing akan tunjukkan siapa yang makan banyak dan siapa yang dapat susunan mangkuk yang paling tinggi.

boat noodle
Mangkuk siapa paling tinggi

Nama jer restoran boat noodle dan tidak semestinya hanya noodles yang ada di sini. Lain menu pun ada. Antaranya:

boat noodle
Roti Kukus
boat noodle
Chicken meatball
Flamed Grill Chicken

Roti kukus panas-panas cicah kaya pandan itu sangat sedap. Berulang-ulang aku makan sampai terlupa ada lagi makanan yang datang sehingga meja pun agak penuh. Sos chicken meatball pun walahwei…sedapnya.

Ayutthaya 2.0

Hah, antatuya!!!..Bukan antatuya tapi Ayutthaya versi ke-2. Sebut betul-betul tau. Ayutthaya 2.0 yang baru kini telah diolah dari resepi yang lebih baik dengan cendawan enoki yang digoreng dan pilihan ayam cincang atau daging lembu yang dikisar. Satu mangkuk dengan sesudu bawang putih goreng, daun ketumbar dan secubit serbuk cili.. Fuhh menikmati sampai terangkat..bermangkuk-mangkuk makan Ayutthaya sahaja.

boat noodle

Noodle Master Card Dapat Mangkuk Percuma

Teringin nak ada koleksi dari boat noodles? Sempena hari ulangtahun ke-5 sehingga 30 April sahaja, dengan pembelian 20 mangkuk dalam satu pesanan akan dapat 1 cop stamp. So, kena cepat bawa ramai kawan makan di mana-mana cawangan boat noodles untuk kumpul dan redeem dengan cepat.

boat noodle
Yang mana paling manis?

Event ini turut dimeriahkan dengan pertandingan siapa yang paling cepat habiskan 10 mangkuk boat noodles dan siapakah pemenangnya? Of coz, yang makan dengan sekali hirup jer.

boat noodle

TAHNIAH!!

boat noodle

Tak bertuah pula aku hari itu..tak menang cabutan bertuah walaupun nombor yang disebut agak sipi-sipi dengan nombor aku ambil….Hahahaha. Memang susah nak bertuah melainkan ada Mr.Ery kat sisi.

Laaa…aku sangkakan kek dan snek ni hiasan. rupanya yang betul. Itupun sedar masa acara nak potong kek…hahaha.. giler kreatif kek…chopstick tergantung gitu..

boat noodle

Geng Kelab Blogger Ben Ashaari yang turut sama-sama meriahkan sambutan ulangtahun Boat Noodle. Sempat lagi kak Dila dan kak Tati tunjukkan skill.

Dapatkan cawangan-cawangan boat noodles yang berdekatan dengan korang untuk mencubanya..memang tak rugi sangat tau!!!

Outlets : Outlets The Original Boat Noodle

Instagram : @myboatnoodle

Facebook : My Boat Noodle

So, apa tunggu lagi…bawa kawan-kawan korang ke sini dan jangan lupa kumpul bowl yer.

Tagged : / / / /

Steamboat No.1 Shah Alam, Dkayangan Steamboat and Grill

Tercari-cari restoran steamboat yang paling best di Lembah Klang? Ini dia steamboat No.1 Shah Alam, Dkayangan Steamboat and Grill. WAJIB cuba tau…

DKayangan Steamboat – Lain dari yang lain

Sekali rasa pasti akan datang berkali-kali. Serius sedap. Restoran ini lain dari yang lain:

  • Dihidangkan dengan 12 jenis seafood segar setiap hari.
  • Pelbagai pilihan Yong Tau Fu yang boleh dipilih.
  • Menu “RARE” seperti ABC, aiskrim dan kek.
  • 15 jenis pilihan sos
  • 2 pilihan sup seperti tomyam dan sup ayam
  • 24 jenis perapan daripada ayam, ikan, daging dan kambing

Makan sampai kenyang, tapi jangan membazir

Dah beberapa kali juga aku makan di sini…salah satu sebabnya harga murah..bawah RM30 saja. Lepas itu, boleh refill sup tanpa had. Ruang makan yang tenang dan selesa sama ada di dalam atau di luar. Makan sambil santai-santai dengan keluarga. Tak perlu gopoh menelan makanan… kerana akan ditambah setiap masa.

Selain steam…ada grill sekali… berasap-asap setiap meja menunggu masak..tapi tak tunggu lama pun.. menikmatinya dengan perlahan-lahan…bila habis dimakan round 1..perut masih oleh diisi..barulah pergi tambah lagi… jangan terlalu tamak dengan mengambil terlalu banyak penuhi pinggan di atas meja…last tak terhabis. Sangat membazir.

Paling best ke sini ruang parking memang banyak dan free.. dalam satu masa walaupun restoran penuh, tetap dapat ruang parking.. surau pun ada.. dibuka setiap hari Isnin -Jumaat (5 ptg – 11:30 mlm) Sabtu, Ahad dan Public Holiday ( mula 3 petang hingga malam)

Sebelum datang, lebih baik dulu call atau whatsapp untuk tempahan..kerana di sini sentiasa penuh. Nampak macam meja kosong kan…tapi semua meja telah bertanda dengan nama orang yang booked.

Steamboat No.1 Shah Alam

Sekejap!!!

Sekarang di Dkayangan Steamboat ada peraduan untuk cabutan bertuah KASI STEAM, MAKAN DAN MENANG. Peraduan sehingga hujung bulan Mac sahaja…so, sempat lagi nak join…Hadiah utama sebuah skooter..dapat bawa balik sebuah basikal pun jadilah.. Syaratnya mudah sahaja..Belanja RM100 dalam 1 resit…isi borang penyertaan dan tulis butiran yang dikehendaki.

Masih tertanya-tanya di mana lokasi DKayangan Steamboat ini? Ini alamatnya:

Sri Acappella, 1, Jalan Lompat Tinggi 13/33, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor

Berdekatan juga dengan Stadium Shah Alam. Untuk lebih mudah click jer link whatsApp watsap.my/0122971091 atau follow ig @dkayangansteamboat

Steamboat No.1 Shah Alam

Enjoy the foods!!!

Tagged : / / /

Restoran AnJ Burger Grill Makan Western Dalam Dulang

First time makan western dalam talam segabak besar camni. Kenyang giler malam itu..Thanks angah, belanja.

Kisahnya tak tahu arah tujuan nak makan mana. Kereta bergerak ke Bangi. Duk main tanya nak makan mana..nak makan mana…last-last berhenti tepi jalan baru google “makanan sedap di Bangi”.. “western sedap di bangi”. Itu yang keluar A&J Burger Grill tapi di Sungai Buloh. Jauh sangat. Baca lagi, ada cawangan dekat di Sungai Merab. Ok, jom!

anj burger gril

Western Dulang Macam-Macam Ada

Pergi walk-in kira nasib baik ada juga meja kosong. Kalau tidak tak merasalah makan western kat sini. Tanya pekerja situ, katanya lebih baik booking dulu. Talam bersaiz besar kitaorang ambil. Menu kat tengah itu, ada dua pilihan sama ada nak nasi goreng atau spaghetti.

Dengan talam besar ini, makan 7 orang pun tak berhabis wey.. Giler banyak. Lepas itu, tambah satu menu sampingan…nak try..

Sedap ke? Jawapannya memang sedap sangat. Tak rugi pun sanggup tunggu meja kosong. Boleh jer, makan di luar diaorang pasang meja lain..tapi tak nak.. Bilik dalam ada aircond…hehehehe.

anj burger gril

Patutlah malam itu ramai sangat orang, ada celebrate birthday family. Dengan kami-kami sekali nyanyi lagu birthday sekali. Meriah.

anj burger gril

Kenyang perut aku sekeluarga. Thanks angah belanja. Moga bertambah rezeki untuk adik-adik ku. Korang pun patut juga datang singgah sini dan rasa..konpem tak menyesallah.

Aku pergi di cawangan Sungai Merab. Ini alamatnya Lot A24549ARMA, Jalan Sungai Merab, 43000 Kajang. Nak cepat booking lagi senang 60193236424.

 

Tagged : /

Aroi Thai Boat Noodle Berhantu Punya Kedai

Ada satu restoran atas nama Aroi Thai Boat Noodle dekat Lake Field, Sungai Besi, Kuala Lumpur memang berhantu. Masuk nak makan makanan berharga RM1.90 satu mangkuk. Keluar dari kedai, berhuhuhu lah jadinya. Samalah kalau masuk kedai RM2 tu kan….

Aroi Thai Boat Noodle

Lama dah singgah sini, bila check kat blog ada gambar yang dah diupload tapi masih belum post..so keluarlah entri makan di Aroi Thai ini. Ingat-ingat lupa lah jugaknya.. Paling diingat pergi berdua dengan Mr. Ery. Dating sekali sekala. Lepas hantar anak-anak ke sekolah agama terus ke pekan Sungai Besi cari makan tengahari.

Dari situlah nampak kedai yang baru dibuka.. sebab nampak belon-belon tergantung dan jambangan bunga kat pintu kedai.. Terang-terang ada nama Thai, mesti masakan belah Thailand. Antara menu-menu yang ada… satu mangkuk berharga RM1.90.

Boat Noodles Aroi Thai

Restoran Boat Noodles lain yang selalu dengar tu, tak pernah aku masuk. Tak tahu nak beza yang mana ada banyak pilihan antara kedua kedai. Tunggulah aku pergi sekali try..Itupun entah bila akan pergi…hehehe… menarik juga dekorasi yang ada kat dalam ni..

Boat Noodles Aroi Thai

Menu yang dipesan.. tak banyak pun. Cukuplah nak rasa sedikit seorang…

Boat Noodles Aroi Thai

Eh kononnyalah kan…padahal tak cukup pun… tambah pesanan lagi ada… tengoklah banyak mana mangkuk yang bertambah.

Boat Noodles Aroi Thai

Mangkuk licin tandanya sedap. Kole besi tu pengganti gelas air. Harga air agak mahal sikitlah bagi aku. Kalau orang lain mungkin okey dengan harga tu. Terpulang pada individu lah kan.. Setahu aku memang ada banyak cawangan juga kedainya.. Yang aku pergi ni cawangan Sungai Besi sebaris dengan Burger King.

 

 

Tagged : / /

Steamboat Sedap ASAP Steamboat and Grill di Puchong, SELANGOR

“Yang, jom makan steamboat malam ini.” “Kat mana tu?”. “Kat Puchong” “Okey juga, dah lama kita tak makan steamboat.”

So, dinner malam tu bersteamboat lah kami. Agak tidak biasa ke arah Puchong ni, tapi dengan bantuan waze sampailah juga walaupun sedikit lewat dari masa yang ditempah. Siapa sangka di tengah-tengah kawasan perumahan ada sebuah restoran yang besar dan meriah di sini.

ASAP Steamboat & Grill

Restoran ASAP Steamboat and Grill sebenarnya ada 2 cawangan satu di Puchong dan satu lagi di Bangi. Kenapa pilih di Puchong? Sebab nak rasa kelainan arah laluan pergi makan. Boleh gitu…hahaha. memang pun, bila makan di luar jer..ke Bangi saja tempatnya. Bosan lalu tempat sama.

Sampai sana, terus jumpa signboard tempat letak kereta yang luas dan selesa. Pergi kaunter dan bagitahu maklumat tempahan. Terus akak yang jaga kaunter buat announcement dengan microphone bagitahu nama dan bilangan orang. Lepas itu, akan ada orang dari dalam restoran yang tunjukkan meja.

Steamboat Sedap

Steamboat Sedap

Steamboat ni, semuanya sama bahan-bahan yang digunakan dengan mana-mana restoran steamboat lain. Yang bezanya adalah sos yang disediakan, kesedapan kuah tomyam, keenakan kuah sup dan keunikan kuah karinya. Yea, lain dari lain di ASAP Steamboat ada kuah kari. Tapi, disebabkan memang sejenis yang suka makan tomyam, makan tomyamlah jadi pilihan. Nak tengok bagaimana steamboat dengan kuah kari boleh baca review dari kak long kiter ni..kak Saidila. Selain kuah, grill yang sedap adalah kerana hasil perapan sedap pada setiap daging lembu, daging kambing, ayam dan ikan. Terangkat habis.

Steamboat Sedap

Steamboat Sedap

Walaupun boleh makan sebanyak mana pun mahu, selalu pesan pada anak-anak ambil sikit-sikit. Habis baru top-up. Tak mahu ada sifat gelojoh dan membazir.

Steamboat Sedap
Kegemaran anak-anak

Tak bazir masa, sekali harung terus..steam dan grill. Menunggu steam gelegak dan grill berasap. Masing-masing tak sabar nak sambar isi dalam mangkuk tu. Berasap-asap dari grill, semerbak bau dari meja masing-masing. Kemain lagi, macam tengah berlumba….hehehe.

Steamboat Sedap

Menu sampingan

Selain ada steam dan grill, ada menu sampingan yang lain juga. Ada yang jenis goreng-goreng, dessert seperti buah-buahan, abc dan aiskrim. Crab kecil comel goreng pun rangup ratah begitu saja.

Steamboat Sedap

Ais krim Malaysia pelbagai warna dan perisa.

Steamboat Sedap

Mek Azwa ini belajar mana entah makan pakai chopstick. Katanya tengok drama Korea je. Dia berangan nak study sampai di nun Korea.. InshaAllah moga jadi kenyataanlah iye.

Steamboat Sedap

Semua nampak happy kan.

Steamboat Sedap

Bab kata Kakak Azwa “tak rugi pun makan di sini”. Korang pun perlu datang cuba sekali di sini. Bagi yang nak try di ASAP Steamboat and Grill, korang layari dulu Facebook dan Instagram  dan terus whatsaap 01348558944 untuk buat tempahan.

Tunggu!!! Ada Contest Sempena Hari Kemerdekaan

Hello guys! This is already our 3rd year celebrating Merdeka at Asap! As per your request, today we will be having a contest for MERDEKA MONTH. This contest will be open until 28th August 2018 Yeayyyy! #merdekaatASAP18


Do you like it?

How to join our contest?

Follow the simple steps below and stand a chance to win dinner for FREE on 31th August 2018👇🏻

1. Post your best pictures at Asap Steamboat&Grill
2. Tag 3 of your best friend’s
3. Hashtag #merdekaatASAP18
4. 3 winners will be selected based on attractive pictures.
5. The winners will be announced on 29th August 2018

Share your memories with us by using hashtag #merdekaatASAP18 

Good luck

NOTE that the contest will only be available on Asap’s Facebook and Instagram. Don’t forget to use hashtag #merdekaatASAP18

Steamboat Sedap

Lepas ini nak try dekat Bangi pulak…hoooreeyy

Tagged : /

Cafe Whip and Whisk Tempat Best Surprise Birthday Anak Kecil

Sekali pandang dari luar cafe, tak berani nak masuk. First impression, ini cafe untuk orang ada-ada, tampak exclusive, harga mesti mahal. Halal ke? . Tapi selepas pergi sendiri, tanggapan awal yang silap besar. Cafe whip and whisk ini adalah kepunyaan orang Islam dan pemiliknya adalah sepasang suami isteri yang dikenali sebagai Kak Pah dan Abang Jaafar.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Selangkah kaki masuk ke cafe “wow, sedapnya bau” “wah, sedapnya kek”  ” wah, harumnya bau roti” “wah, bersihnya cafe” “wow, segarnya bau coffee” ” wah, tenangnya”.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai, Cheras

Bila scroll facebook, ternampak page cafe ini terus aku digoda dengan gambar-gambar makanan yang ditayang. Nampak sedap, rasa pula camana? Kan tak sama dengan realitinya. Banyak yang berlaku tu.. Sehari selepas balik Kuala Terengganu, aku pergi dan aku nak buktikan sama ada makanan yang diiklan dengan makanan di depan mata adakah sama membuatkan aku tergoda?

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Terbiasa dengan Alam Damai, Cheras sebab adik ipar stay sana. Tapi tidak pula aku perasan sebelum ini ada cafe halal yang boleh engkau lepak-lepak dengan kawan-kawan sambil minum petang. Cafe yang diusahakan oleh suami isteri ini bukan sebarangan cafe yang hanya ada jual coffee atau makanan ringan. Tapi di sini, ada menu untuk sarapan pagi seperti nasi kerabu atau nasi lemak. Makanan tengahari western food, Pasta, Sandwich, Kids Meal, Burger, Masakan local seperti  Mee Rebus, Mee Kari, Ayam Percik. Ada kek, kuih muih, roti, minuman panas dan sejuk. Di Cafe ini juga, mereka bake sendiri roti-roti dan kek yang dijual.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai
Nak makan apa?

Harga Berbaloi

Tengok pada menu, harga not bad. Tidaklah mahal pun. Berbaloi dengan harga dan makanan yang korang akan dapat. Portion dalam satu pinggan memang banyak, makan seorang pun tak akan habis. Lamb chop seberat 600 gram dengan harga RM30.00 sepinggan. Sangat sedap, daging yang lembut dan juicy. Sos lada hitam yang enak dihiasi kentang yang rangup.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai
Lamb Chop

Grill chicken chop berbeza dengan chicken chop di tempat lain dengan salutan 7 perisa sos. Sos apa? Itu adalah rahsia mereka. Kalau pandai, bila korang rasa..pandai-pandailah teka sos apa yang digunakan. Di bawah chicken ada wedges dan dihiasi dengan buah laici dan nenas serta taburan bijan iaitu jenama beg paling mahal di dunia…eh, silap.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai
Grill Chicken Chop Oriental Sauce

Roti John juga dalam portion yang besar dan memenuhi pinggan dengan lelehan sos serta keju. Walaupun makanan dah sejuk sebab ko sendiri yang lewat makan, masih lembut dan sedap.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai
Roti John

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Makanan yang dijual adalah terjamin kerana kualiti amat dijaga. Roti-roti yang dijual hanya akan dijual dalam masa satu hari setengah sahaja..Jika tidak habis terus dikeluarkan dari rak jualan.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Wajib cuba dessert dari Cafe Whip and Whisk iaitu Coconut Tart. Nama sangat biasa, tapi ia sangat popular dan yang paling laku keras. Rasa Coconut tart yang tiada di tempat lain. Serius.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai

Celebrate Birthday Anak Kecil

Nak celebrate birthday anak yang simple, boleh buat kat sini. Belikan kek sepotong pun anak dah happy sakan. Tempahan dessert untuk majlis-majlis pun ada. Penghantaran mengikut tempahan. Makanan yang tidak habis, jangan membazir. Tak baik tu… jadi, tapau bawa balik rumah.

Cafe Whip and Whisk Alam Damai
Belikan kegemaran Mr.Ery

Cafe Whip and Whisk ini baru 1 tahun berkhidmat. Tarikh hari ini, 10 Julai genap setahun. Aku doakan moga bisnes Kak Pah dan Abang Jaafar suami isteri akan maju dari setapak ke setapak dan setiap negeri ada cawangannya. Sekarang, hanya ada di Alam Damai, Cheras, Kuala Lumpur. Folow rapat-rapat mereka di www.facebook.com/whitandwhiskbakeshop dan www.instagram.com/whipandwhiskkl atau hubungi 03-9107 3987. Cafe ini dibuka setiap hari kecuali hari Isnin mulai 9.00 pagi hingga 10.00 malam.

Sempena 1st Anniversary Cafe Whip and Whisk, korang tunjuk poster di bawah akan dapat 10% diskaun bermula pada 10 hingga 15 Julai 2018. Jom pergi.

Alamat:

2-G, Jalan Damai Raya 2, Alam Damai
56000 Kuala Lumpur, Malaysia

 

Tagged : /