Resepi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan Mamak Style

Aku kenal kari kepala ikan tanpa santan, sejak berkahwin. Masa bujang selalu mom masak kari atau gulai yang memang letak santan. Mr. Ery pula jenis yang suka makan kari tanpa santan, katanya lagi lama kuah kari lagi sedap dan nikmat rasanya. Panas..simpan..panas..simpan..

Beberapa kali juga, aku try buat kari kepala ikan ikut resepi yang ada kat google, tapi banyak yang tak menjadi. Ada rasanya tak menjadi, ada kuahnya pula cair..itu komen dari Mr.Ery bila aku masak kari. Satu hari, kat opis aku ada buat farewell untuk CC yang bersara. Hidangan nasi putih dan lauk pauk makan tengahari. Mr. Ery makan lauk kari kepala ikan dan katanya sedap..siap tapau bawa balik. Dan kari kepala ikan ni dimasak oleh saudara Kimi.

Lepas itu, aku pesan pada Kimi kalau nak buat masak kari kepala ikan di opis ni, sila panggil aku. Nak belajar resepi kari ikan mamak sedap. Harinya pun tiba…

Bahan-Bahan

  • Kepala ikan
  • 4 sekawan
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Rempah ratus/Halba Campur
  • Cili Boh
  • Belacan
  • Serbuk kari ikan Babas/Adabi
  • Daun Kari
  • Garam dan GulaResipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

Cara-Cara

  • Bawang merah, bawang putih dan halia dimayang halus.
  • Panaskan minyak, masukkan tiga sekawan dan rempah ratus.

Resipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

  • Masukkan bahan dimayang. Goreng sehingga naik bau. Masukkan beberapa helai daun kari
  • Tumis lama tapi jangan sampai hangit
  • Masuk pes serbuk kari.
  • Tumis sehingga pecah minyak.

Resipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

  • Tambah air, masukkan belacan dan biarkan kuah memekat.
  • Ikan yang telah disalut sedikit garam dan kunyit dimasukkan.

Resipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

  • Biarkan
  • Perisakan dengan garam dan gula. Tambah lagi daun kari.

Resipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

  • Kuah dah menggelegak, masukkan bendi dan tomato.

Resipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan

  • Siap untk dihidang.

Kalau ada kari kepala ikan ni, tiga hari tiga malam makan lauk sama. Hehehehe. Jimatkan. Selamat mencuba. Terima kasih saudara Kimi, atas resepi ini.

 

About emarieys

Ema has written 1133 post in emarieys.com.

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, product review.

2 Shares
News Reporter
Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, product review.

2 thoughts on “Resepi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan Mamak Style

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge