Rentas Negeri Balik Beraya Tidak Dibenarkan, Rentas Negara Mesti Dapatkan..

emirates flight refund

Rentas negeri tidak dibenarkan.

Rentas negara boleh kan…kan..kan..

Korang jangan jeles tau.

Bye..Bye..Guinea..Kita jumpa selepas raya yer.

oh…oh..balik kampung…oh…oh… balik kampung…hati girang..

Segala persiapan nak balik beraya semua setel.

Permohonan cuti rehat – (Selesai)

Flight ticket Conakry – Dubai – KL (Selesai)

Flight ticket Air Asia KL – KB (Selesai)

Kereta sewa untuk 2 hari (Selesai)

Berkat Studio 1 malam (Selesai)

Flight ticket balik ke Guinea (Selesai)

Syhhh, diam-diam tau..nak kasi surprise untuk family di Malaysia. Mereka tak tahu pun kami nak balik raya ni.

Nah, ini plan kami.

Selepas dapat tiket dari Guinea ke Malaysia. Sampai Malaysia, balik kampung nak balik dengan apa?

Pilihan 1 naik bas. Dari KLIA ambil grab ke TBS pada malam sampai atau awal pagi esoknya. Tapi tiket bas belum dibuka untuk jualan lagi masa tu. Lepas itu fikir, kalaunya jalan jem anak-anak pula nak terkucil terberak..dengan tak cukup tidur..dengan badan penat..dengan berubah waktu…fuhhh, masalah nanti.

Pilihan 2 naik keretapi ambil yang ada tempat tidur. So, kami bantai jer tidur dalam tu….sebab keretapi makan masa untuk sampai. Tapi khidmat keretapi tak ada dari KL Sentral ke Kelantan, kena naik di Gemas. Tak sempat nak kejar masa.

Pilihan 3 sewa kereta di airport. Siapa nak drive? Jalan confirm jem tu..time semua nak balik raya..dahlah jatuh hari minggu. Lepas itu kena hantar balik kereta sewa tu ke KL.

Pilihan 4 ambil flight. Hari-hari check harga MAS, Air Asia. Setiap masa ia berubah. Lastly, dapat juga grab Air Asia di awal pagi Sabtu.

air asia refund

 

Now, pergerakan kat kampung..macam mana? Nak suruh family ambil, memang tak jadilah surprise nya.

Kena juga sewa kereta. Yeah, dapat cari kereta sewa yang ambil di airport dan pulangkan balik di rumah. Hanya sewa untuk 2 hari sahaja.

rentas negeri

Dah sampai awal 1 hari sebelum raya, cari pula hotel untuk bermalam. Kasi tidur puas-puas..confirm jetlag kan. Asalnya nak sewa Orkid Studio kepunyaan kawan baik tapi dah penuh. Dapat Berkat Studio kawasan sama dengan kawan punya.

berkat studio KB

So, malam raya, kita cari baju raya.

Selepas solat raya terus bergerak. Sampai depan rumah terus bagi salam.

ASSALAMUALAIKUM!!!!, SURPRISE!!!!

Agak-agak apa yang akan terjadi?

Berbulan merancang, tapi dengan hanya satu virus (COVID-19) yang kita tidak nampak datang menyerang habis segala yang dirancang tidak kesampaian.

Apapun kami redha dengan ketentuanNYA.

balik raya  PKP rentas negeri

Cuti rehat ditunda.

Emirates – Diberi kemudahan open ticket dalam tempoh 24 bulan.

Air Asia – Mohon refund. Tapi akan dikredit ke akaun daftar Air Asia, bukan akaun bank. Take time lah ni.

rentas negeri semasa PKP

Kereta Sewa – Dapat tukar tarikh

Berkat Studio – Batal sahaja tanpa bayaran.

Rentas negeri tak boleh, apatah lagi nak rentas negara mahupun benua. Aku kat sini pun airport masih tutup..dah dilanjutkan sehingga Jun lagi.

Berayalah kami di Guinea ni.

 

 

 

 

 

 

 

 

About emarieys

Ema has written 1284 post in emarieys.com.

Malaysian blogger and author of a blog about career, parenting, lifestyle, and review.

Tagged : / / / /

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *