Bang Perut Makin Ke Depan Tu!! Kembung Ke?

Pernah tak orang tegur “ko pregnant ke?” “dah berapa bulan”. Eh, boleh tersentap bila orang tanya macam itu. Tak mengandung tapi orang sangka kita mengandung gara-gara perut kembung. Perut kembung mengalahkan tahap perut yang kebuncitan gitu..nak marah ada..nak sedih pun ada. Itu kalau soalannya pada perempuan..kalau pada lelaki? Mengandung juga ke? Yea, mengandungi lemak..

Cuka Epal Vinegar Surya Malaysia

Dah sah-sah bukan pregnant, tak perlu nak sentaplah. Ada caranya nak bagi perut kembung tu hilang. Amalkan minum cuka epal (apple cider vinegar) dari Surya Malaysia kerana cuka epal ini telah dicampur madu asli. Jangan pula ditelan macam minum ubat batuk pulak yer.  Perlu diminum dengan air suam atau air sejuk. Ambil dua sudu besar cuka epal dikacau dalam segelas air. Amalkan setiap hari untuk dua tiga kali. Nak lagi best, minum ketika sejuk…pergghhh…sedap.

cuka epal surya

Epal, Madu dan Cuka

Epal kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan baik untuk detox
Madu asli dengan kuasa bioaktif untuk menguatkan sistem imunisasi
Cuka dengan bahan “asid acetic” membantu membersihkan usus

Fungsi Cuka Epal Surya

Kelebihan-kelebihan cuka epal Surya:

  1. Membantu menurunkan b3rat badan
  2. Membantu mengatasi p4ras kolesterol dalam darah
  3. Melegakan sakit tekak
  4. Menjadikan rambut lebih sihat
  5. Perut lawas senang membuang
  6. Mengurangkan tekanan darah

Bermula dari umur 5 tahun ke atas boleh minum

cuka epal surya

Tak masam pun Cuka Epal Surya ni.. memang sedaplah..korang yang ada masalah perut kembung atau masalah-masalah lain yang aku sertakan tu cubalah. Ikhtiar kan..Cuka epal Surya dengan madu asli bersaiz 450ml boleh didapati di Watson, farmasi-farmasi tertentu di seluruh Malaysia, Butik Himalaya, AEON, Lazada.

Klik Sini Untuk Beli Twin Pack Lagi Jimat

Aku pun beli di Lazada online jer. Puas hati sangat cara pembungkusannya. Botol cuka ni kaca, risau juga takut pecah kan…Tapi ia di seal dengan baik..dalam dan luar kotak di seal.

Facebook : Facebook Official Fanpage

@

Instagram: Surya.Malaysia

Tagged : / /

Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White Cerah Kawasan Miss V

Kulit di kawasan miss V gelap, jangan risau ada cara untuk mencerahkannya. Satu kawasan sensitif bagi semua perempuan. Walaupun tertutup, tapi perlu ambil peduli. Bagi perempuan sudah berkahwin yang mengalami masalah ini semestinya akan rasa rendah diri dan malu.

Pembersih Intim Wanita Sumber Ayu

Sumber Ayu Pencuci Wanita

Sejak dulu lagi, aku memang pengguna setia Pencuci Kewanitaan dari Sumber Ayu. Aku selalu pakai yang botol jernih dari ekstrak daun sireh. Memang tak pernah tukar pun. Memang best. Cuma kali ini, aku tukar sikit. Aku pakai pencuci wanita dari jenama sama yang mana boleh mencerahkan kulit dan memberi lebih kesegaran di kawasan intim iaitu Sumber Ayu 3X Whitening Pearl White.

Pembersih Intim Wanita Sumber Ayu

Sedar tak sedar warna kulit di bahagian intim berubah gelap. Antara penyebabnya faktor usia, hormon tidak seimbang, berat badan naik, dan memakai seluar terlalu ketat. Bila berat badan naik, paha dengan paha pun berlaga… di celah-celah antara paha dan kawasan intim akan banyak berpeluh dan rasa gatal. Bila asyik menggaru, kulit akan melecet dan keluar bau yang kurang menyenangkan.

Kandungan Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White

3 ekstrak pemutih semulajadi yang membantu meringankan dan mencerahkan tona warna kulit. Ekstrak tersebut adalah licorice, bengkoang dan susu. Licorice terbukti berkesan untuk memberikan tona kulit yang cerah kerana ia sudah digunakan bukan sahaja oleh masyarakat Asia malah digunakan oleh Yunani dan Mesir lagi. Bengkoang mengandungi vitamin B1 dan C, ia dapat membantu memperlahankan proses penuaan dan memberikan kulit yang lebih sihat dan cerah bersinar. Susu pula bermanfaat mengurangkan perubahan warna, memperbaiki tona kulit yang tidak sekata sekaligus mencerahkan kulit.

Pembersih Intim Wanita Sumber Ayu

Mengandungi tahap pH 3.5 yang berada dalam lingkungan pH normal feminin di antara 3.5 hingga 4.5, untuk feminin berada lebih selesa. Ia juga mengandungi bahan antiseptik semulajadi bagi mengelakkan bakteria jahat, bau yang kurang menyenangkan dan gatal.

Dengan adanya ekstrak manjakani dan kayu rapet sebagai ramuan tradisional, ia membantu mengetatkan miss v dan memberi keyakinan tinggi kepada wanita moden dan menjadikan perkahwinan lebih mesra.

Sumber Ayu 3X Pearly White diiktiraf HALAL

Pembersih Intim Wanita Sumber Ayu

Menarikkan bentuk botol pencuci kewanitaan sekarang, menyerupai bentuk badan wanita. Confirm tak tertukar dengan produk lain. Nak suruh suami belikan pun dia akan tahu.  Ditambah lagi dengan penambahbaikan tekstur yang lebih lembut dan pekat. Harga? Memang berpatutan dan mampu dibeli. Dua saiz berbeza ini 90ml dengan harga RM9.20 dan 200ml dengan harga RM15.50 sahaja. Pasaraya besar, pasaraya, kedai runcit dan juga farmasi selalu ada jual.

Pembersih Intim Wanita Sumber Ayu

Kepada kaum wanita di luar sana, jagalah kesihatan di bahagian miss v yer. Jangan tidak ambil peduli..kan datang pula penyakit lain. Minta dijauhkan.

 

 

Tagged : / /

100% ummmmm sedapnya susu fernleaf kotak ni.

Anak oh anak, tak sempat nak ambil gambar proper sikit, habis susu diminum. Penangan susu fernleaf perisa coklat. Sedap sangat lah tu. Nasib ada 4 kotak, dapat rasa seorang satu. Diam-diam, ada seorang budak kecik ni yang terlebih minum… lain tak bukan mek Ayra Sufia lah. Dia kalau nampak air warna coklat, memang itu yang dia nak.

Susu Fernleaf
unik pula straw fernleaf ni

Susu Fernleaf Terbaik

Kalau jenis lembu yang makanannya adalah rumput memang akan menghasilkan susu yang berkhasiat dan berkualiti tinggi. Pengalaman aku semasa mengambil satu bahagian korban, aku dapat lembu yang dijaga dengan baik dan diberi makan rumput. Belakang rumah tuan lembu tu, ada padang dan dibiarkan bebas tanpa dikurung dalam kandang. Hasilnya, dapat daging yang sihat dan tak ada pun cacing dalam perut lembu. Berbeza dengan lembu yang diberi makan dedak.

Susu Fernleaf

Apatah lagi di New Zealand yang sememangnya ada tanah yang subur dan mempunyai rumput yang subur. Hasilnya, susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semula jadi kaya dengan kalsium yang mudah diserap dan digunakan oleh tubuh badan. Ia mengandungi banyak nutrien penting seperti protein yang berkualiti tinggi, Vitamin A dan juga Vitamin D.

New Zealand sebagai peneraju dunia dalam industri tenusu

 

3 Perisa Sedap

Ada 3 perisa susu fernleaf iaitu full cream, low fat dan chocolate bersaiz 1 liter dan 200ml. Kena buat stock ni, bagi mek Ayra Sufia. Dia kalau minum air coklat lain, susah nak buang air besar…sembelit. Bagi minum fernleaf coklat pengganti air coklat yang lain.

Susu Fernleaf

Korang tak jeles ke aku dapat cooler bag cantik ni. Ada warna kuning, putih dan hijau. Dengan pembelian susu fernleaf berharga RM28, korang pun akan dapat cooler bag juga tapi sementara stok masih ada. Kena cepatlah korang. Layari facebook FERNLEAF MALAYSIA.

 

Tagged : / / /

Bercuti Dengan Travel Bag Dari PTT Outdoor, Dari Kecil Jadi Besar Mudah Dibawa Jimat Ruang

Senanglah aku nak pergi bercuti lama selepas ini sebab dah ada Suede Foldable Travel Bag dari PTT Outdoor. Kalau  ada rezeki aku dapat pergi bercuti Negara China ke, Vietnam ke, Indonesia ke atau tempat-tempat orang pergi memborong sakan, dapatlah aku shopping lebih. Tak risau nak tambah bag, sebab aku bawa terus Suede Foldable Travel Bag selit dalam bagasi.

Suede Foldable Travel Bag

Apa yang aku suka tentang Suede Foldable Travel Bag ni, ia boleh dilipat menjadi kecil dan senang disimpan bersama pakaian. Bila nak guna, buka zip dan lipatan, maka terhasillah sebuah beg yang agak besar yang mana boleh memuatkan banyak barang. Aku suka material kainnya kalis air. Bila hujan, barang di dalam beg tidaklah basah. Nampak macam biasa, tapi beg ini boleh tahan lasak juga. Buktinya, korang tengok video di bawah, aku masukkan buku  yang berkilo-kilo beratnya.

 


Baca: Pengalaman Tidur di Dalam Hutan

Memandangkan hari pun dah dekat nak raya, mesti banyak nak bawa baju balik kampung. Maklumlah cuti panjang, anak-anak cuti sekolah dua minggu. Masa ini bergunanya Suede Foldable Travel Bag, buat simpan baju raya. Asingkan dengan baju harian yang lain. Ahli keluarga pun dah 5 orang, nak bawa beg setiap seorang pun dah tak kisah, sebabnya beg ini tak makan ruang yang banyak. Boleh letak di bonet belakang, di belakang kerusi, tempat letak kaki malah boleh dijadikan alas kepala semasa dalam perjalanan balik kampung yang makan masa berjam-jam tu.

 

 

Macam tak cukup pula buat koleksi satu beg ni. Aku kena tambah lagi Suede Foldable Travel Bag ni untuk setiap orang. Ada empat warna iaitu Dark Grey, Light Grey, Blue dan Orange. Untuk bagi seorang satu, lebih baik aku pilih 3 lagi warna yang belum ada kan. Barulah tak bergaduh. Biasalah anak-anak kan. Oren ini, aku dah cop untuk aku sendiri. Eh. Hahaha.

 

Mana nak dapat Suede Foldable Travel Bag ini?

Caranya pergi ke:

 

website

Facebook

http://www.facebook.com/pttoutdoor

Instagram
https://www.instagram.com/pttoutdoor/

 

Travel Bag

 

Wait!! Ada tawaran menarik lagi ni. Guna kod diskaun: RAYA, korang dapat potongan harga sebanyak RM5. Jadi, korang dapat beli Suede Foldable Travel Bag dengan harga RM30 sahaja yer. Kan dah jimat, apa tunggu lagi grab lah sekarang. Kan aku beli borong, sold out pula..korang yang rugi.

 

 

Tagged : /

5 Tips Kekal Cergas dan Bertenaga di Bulan Ramadan Dengan Menu Sihat dari Quaker Oat

Hari ini, hari ke-14 kita berpuasa. Alhamdulillah sehingga hari ini aku sekeluarga dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna. Anak-anak pun turut berpuasa dan belum lagi ponteng puasa. Waktu bersahur pun, aku masih dapat terjaga untuk pastikan keluarga aku bangun makan sahur lebih-lebih lagi untuk kakak dan abang.

Kita sebagai mak-mak ini bila waktu tengahari mula dah fikir nak masak apa waktu berbuka. Tapi bila waktu sahur tidak pula terfikir nak makan apa. Sebab apa? Sebabnya, waktu bersahur jarang sangat nak makan banyak seperti berbuka. Dan menjadi kebiasaannya, lauk berbuka yang lebih akan dipanaskan untuk bersahur. Macam aku, bila dah kelu nak masak lauk apa untuk sahur. Aku buatkan nasi goreng. Masakan paling mudah dan cepat untuk aku siapkan. Tapi khasiatnya macam mana?

5 Tips Sahur yang sihat

  1. Amalkan makan kurma kerana kurma merupakan pembekal tenaga yang paling baik untuk badan. Kurma adalah makanan sunnah yang cukup baik untuk sistem pencernaan dan memberi manfaat kepada tubuh.
  2. Banyakkan minum air kosong dari air manis. Macam aku, sahur kena ada air manis, boleh diminum tapi kena lebihkan air kosong. Contohnya: segelas air manis ditambah lagi dua gelas air kosong.
  3. Makan oat kerana oat dapat mengawal tahap kolestrol dalam badan dan sangat mengenyangkan.
  4. Tidur awal dan jangan tidur balik selepas waktu sahur.
  5. Seboleh-bolehnya jangan skip sahur.

Mengapa Quaker Oat?

Hidangan sahur yang berkhasiat sangat penting bagi memastikan kita kekal bertenaga sepanjang hari dari waktu sahur sehingga lah iftar. Quaker Oats, Jenama Oat #1 Dunia, membantu memberikan penyelesaian terbaik menerusi satu hidangan oat berjumlah 40g yang mampu membantu mengurangkan rasa lapar sehingga 4 jam!
  • Oat adalah sajian yang mengenyangkan kerana mengandungi 9.4g serat dalam setiap 100g dan protein yang lebih tinggi daripada beras perang, barli dan tepung gandum.
  • Kandungan khasiatnya yang tinggi menjadikan ia lambat dicerna serta dapat membekalkan tenaga melalui pembebasan glukosa ke dalam salur darah.
  • Oat dianggap sebagai ‘Super Grain’ yang turut membekalkan nutrisi yang penting untuk kesihatan. Quaker Oats mengekalkan khasiat asli oat dengan menggunakan bijirin penuh seperti bran (lapisan paling luar) yang tinggi dengan Beta-Glukan dan vitamin B, endosperma oat yang tinggi dengan karbohidrat dan protein, serta lapisan germa oat yang juga tinggi dengan vitamin B, vitamin E, mineral dan fitokimia.

Resipi Quaker Oat-Meal

Jika terlewat bangun sahur dan kejar masa untuk sediakan makanan, Quaker Oat adalah penyelamatnya. Aku lebih suka sediakan benda yang lebih menyenangkan. Buat bersama anak-anak pun boleh. Oat tak sedap? Dah namanya makanan sihat memanglah ada sesetengah orang tak boleh nak makan dan cakap tak sedap. Tapi kita boleh olah oat ini menjadi sedap dan menyihatkan. Aku pun sendiri tak boleh nak makan gitu jer. Jadi, untuk bagi oat sedap dimakan, aku buatkan oat-meal. Campur oat bersama, buah, kacang, kismis, kurma, coklat cips dalam satu bekas. Tuang yogurt dan susu segar. Masukkan dalam peti ais semalaman. Makan waktu sahur…kenyang sepanjang hari puasa.

 

resepi quaker oat

 

Dapatlah juga 3 botol oat bercampur kismis dan kurma, oat bercampur pisang dan mangga serta oat bercampur dengan badam. Satu botol sebelah kiri yang penuh tu, resepi oat dari kakak. Semua bahan dia masukkan.

 

resepi quaker oat

 

Bukan satu atau dua resepi saja yang boleh dibuat dengan menggunakan oat ni. Banyak, antaranya resepi biskut oat, bubur oat, kawan ema buat burger daging oat, nuget ayam oat, dan kepelbagaian resepi-resepi sahur berkhasiat dan hidangan untuk hari raya yang dikongsikan oleh Chef Anis Nabilah (chef Selebriti Malaysia). Ada di  Buku Resepi Quaker Oat.

 

Tadi pagi sahur, aku try minum Matcha Green Tea. Sedap dan rasanya seperti air teh hijau jer. Hanya tuang air panas. Tak perlu tambah apa-apa.

 

resepi quaker oat

 

‘Peraduan Resipi Oatsome bersama Quaker’

Nak menang pas sesi istimewa bersama Chef Ais Nabilah. Hanya perlu membeli satu pek Quaker Multigrain Cereal 400g, LIKE laman Facebook Quaker Malaysia dan komen ‘Berikan sebab mengapa Quaker Multigrain Cereal adalah padanan sempurna untuk membuat biskut?. 15 pemenang bertuah akan dipilih untuk menyertai Kelas Memasak Kumpulan Peribadi & Jamuan High Tea di Cafe Hyacinth. 150 pemenang saguhati akan menerima produk Quaker Oats bernilai RM50 seorang. Maklumat lanjut, layari www.facebook.com/QuakerMalaysia atau www.quaker.com.my

 

SELAMAT BERSAHUR dan BERUPUASA!!!!

 

Tagged : / / /

Chomel Baby Produk Penjagaan Bayi Bebas Bahan Kimia Untuk Semua Jenis Kulit

Sejak di rumah pelihara seekor kucing, kebersihan perlu diberi keutamaan. Lebih-lebih dengan Ayra Sufia yang suka sangat usap-usap, peluk dan dukung kucing. Balik dari rumah pengasuh, kucing dulu yang dia cari. Selepas bermain, kadang-kadang terlupa basuh tangan. Nampak dia masuk jari dalam mulut “Tadi Ayra, pegang cat kan, dah basuh tangan ke belum” ..jawabnya “belum”..”pergi basuh tangan dulu”

Produk Chomel Pembersih Semulajadi dan Bebas Bahan Kimia

Chomel telah menghasilkan produk yang semulajadi, selamat, mesra alam dan berkesan serta menepati tahap piaawaian yang ditetapkan. Produk ini mampu memberikan yang terbaik kepada anak kita. Ini kerana tidak mengandungi bahan kimia berbahaya seperti paraben, klorin, SLE, Sodium Sulfat, bahan pewarna dan pewangi tiruan.

Antara produk-produk pembersihan CHOMEL seperti Foaming Hand Wash, Hand Sanitizer, Baby Laundery Detergent, Toy & Surface Cleaner, Breast Pump & Bottle Cleanser, Travel & Highchair Cleaner. Untuk paparan harga sila ke website https://chomelbaby.com . Harga pun lebih murah dari produk baby yang lain.

Produk CHOMEL telah mendapat kelulusan ujian dermatologi untuk kulit sensitif. Rangkaian produk ini diiktiraf mengikut piawaian detergen semulajadi dan selamat digunakan kepada semua jenis kulit bayi.

Foaming Hand Wash

Pembersih tangan berbuih sangat lembut bila disapu pada kulit dan berbau wangi. Buih kaya dengan formula dan mencuci kotora pada tangan. Tidak perlu nak tambah air sebab Foaming Hand Wash ni terus boleh digunakan pada tangan dan kemudian baru dibilas dengan air.  Elakkan terkena mata, nanti pedih.

Produk Bayi Bebas Bahan Kimia

Hand Sanitizer

Kalau pergi mana-mana klinik atau hospital, akan nampak disediakan botol atau bekas hand sanitizer. Hand Sanitizer sejenis pembersih yang berkesan membunuh 99.9% kuman dan bakteria. Tak perlu dicuci pun, hanya sapu pada tangan dan ia akan kering meresap dalam kulit. Dengan produk CHOMEL dan packaging dalam botol kecil mudah disellit dalam handbag untuk dibawa ke mana-mana sahaja. Bau pun sedap.

Produk Bayi Bebas Bahan Kimia

Dah ada produk CHOMEL di rumah, tiada lagi kerisauan dengan kebersihan tangan anak-anak. Selepas bermain, akan suruh anak-anak cuci tangan dengan CHOMEL. Si kakak pula minta nak bawa botol hand sanitizer ke sekolah, sebab kakak seorang yang was-was bab cuci tangan.

Bagaimana nak dapatkan produk CHOMEL BABY ini? Sila layari

Web: https://www.chomelbaby.com/

FB: https://www.facebook.com/chomelbb

IG: https://www.instagram.com/chomel_baby_/

 

 

Tagged : /